Skocz do zawartości

• Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Kara za niepodjęcie zlecenia po śmierci podopiecznego

Wiadomość dodana przez Redakcja,

Temat połączony z dwóch trwających dyskusji.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po przerwie!!!

Dzisiaj obchodzimy:

Międzynarodowy Dzień Pielęgniarek
Europejski Dzień Walki z Czerniakiem
Dzień Syndromu Chronicznego Zmęczenia i Zaburzeń Immunologicznych
Międzynarodowy Dzień Limeryków
Dzień Wiedzy o Fibromialgii

Imieniny obchodzą m.in. Domicela, Domicjan, Domicjana, Epifaniusz, Flawia, German, Imelda, Jazon, Nawoja, Nereusz, Plautylla, Wszemił

Miłego dnia

@Patrycja781 pamiętam co przechodziłaś, ale taka to branża. Nosy do góry, przytul chłopaków i zaraz znajdziecie coś lepszego!

@Michał859 to są te kwoty, które bolą, bo z jednej strony są dotkliwe, a z drugiej walka o nie staje się nieopłacalna. Napisałbym pisemne odwołanie od kary i żądanie uregulowania różnicy argumentując to wyraźnie faktem, że zaproponowane sztele były dużo gorsze lub nieakceptowalne. To możesz zrobić za darmo i zobaczysz co napiszą. Przede wszystkim będziesz miał wszystko na piśmie i ew. prawnik będzie mógł się odnieść do argumentacji drugiej strony. Pismo wyślij oczywiście listem poleconym z pisemnym potwierdzeniem odbioru, poproś o odpowiedź tą samą drogą w ciągu 7/14 dni. 

To nauczka dla nas wszystkich by w takich punktach żądać dopisania właśnie tego, że proponowane sztele muszą być podobne w rozumieniu liczby podopiecznych, liczby osób mieszkających w domu podopiecznego, stawki, zakresu obowiązków i chorób/ułomności pdp. Bo w przeciwnym razie to właśnie wykorzystają to na naszą niekorzyść a my dla ratowania 500€ jesteśmy zmuszeni zgadzać się na wszystko.   

Wiem jak to boli więc nie będę się mądrzył. W ostateczności tak jak pisała Anna opisać to z nazwą agencji i niech się bujają z taką opinią. 

Edytowane przez Joker

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dzięki

Dzwoniłem do specjalistki z OPZZ (Ogólnopolskie Stowarzyszenie Związków Zawodowych) i takiej Polskiej poradni w Berlinie dla pracowników "Polnischer Sozialrat" i w obu tych miejscach powiedzieli, że owy zapis w umowie to dla nich ociera się o pracę przymusową. Że można powołać się na to, że ten zapis narusza zasady współżycia społecznego. Napisałem już e-maile w kilka innych miejsc, czekam na odpowiedzi.  Po powrocie do Polski udam się po bezpłatną pomoc prawną w starostwie w moim mieście. Niestety muszę z tym czekać do 17 czerwca bo wtedy dopiero będę w Polsce. Porady są tylko w formie stacjonarnej.

W dniu 12.05.2025 o 02:04, Ankka2 napisał(a):

Próbuję od wczoraj dodzwonić się do pani Sylwii. Napisałem też maila. Niestety na razie cisza.
  Ten wywiad na forum był w roku 2017. Niewykluczone, że pani Sylwia pracuje już gdzie indziej i zajmuje się czymś innym.

3 godziny temu, Michał859 napisał(a):

Próbuję od wczoraj dodzwonić się do pani Sylwii. Napisałem też maila. Niestety na razie cisza.
  Ten wywiad na forum był w roku 2017. Niewykluczone, że pani Sylwia pracuje już gdzie indziej i zajmuje się czymś innym.

Kontakt ogólny do doradcy 

Język polski

Infolinia: 0800 0005780 

poniedziałek – środa: 13:00 – 17:00

czwartek – piątek: 9:00 – 12:00

E-mail: [email protected]

W przypadku umów zlecenia w zakresie opieki domowej zawartych w Polsce, roszczenia mogą być dochodzone zarówno w Polsce, jak i w Niemczech.
Mimo, że forma umowy wskazuje na samozatrudnienie, często istnieją wystarczające przesłanki na istnienie stosunku pracy, gdzie swoje zastosowanie znajdowałoby niemieckie prawo pracy. Wówczas należy mieć na uwadze zarówno ustawę o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Mindestlohngesetz), jak i ustawę o czasie pracy (Arbeitszeitgesetz).

Jeśli podpisana przez Ciebie umowa zlecenia ma charakter umowy o pracę lub jeśli charakter i sposób wykonywania Twojej pracy sugeruje zatrudnienie zależne, możesz wnieść do sądu pracy tzw. pozew o ustalenie istnienia stosunku pracy, aby uzyskać status pracownika i tym samym móc korzystać z przywilejów wynikających z przepisów prawa pracy.

Nie bój się postępowania przed sądem pracy!

W przypadku otrzymania niepełnego wynagrodzenia za przepracowane godziny po upływie terminu jego wypłaty, niezależnie od formy zatrudnienia, należy postępować w następujący sposób: Pierwszym krokiem w sprawie odzyskania zaległego wynagrodzenia jest zwrócenie się do zleceniodawcy lub pracoodawcy na piśmie lub w formie tekstowej o jego wypłatę. W wezwaniu do zapłaty należy podać m.in. kwotę, jakiej domagasz się oraz termin, w jakim oczekujesz uiszczenia zaległej zapłaty. Przygotowane wezwanie do zapłaty wysłać z potwierdzeniem doręczenia (np. listem poleconym czy faksem z wydrukiem przesłanej treści). Warto też wysłać wezwanie na oficjalny adres mailowy agencji lub swojego pracodawcy. Jeśli zleceniodawca lub pracodawca nie zareaguje na Twoje wezwanie lub odmówi spełnienia jego założeń, w kolejnym kroku możesz dochodzić swoich roszczeń na drodze sądowej.

Pozew o zapłatę zaległego wynagrodzenia to ostateczność – dlatego przed jego złożeniem należy wysłać wezwanie do zapłaty. Pismo z żądaniem przypomni dłużnikowi o ciążącym na nim obowiązku. Jednocześnie będzie dowodem dla sądu na to, że próbowano rozwiązać spór z pracodawcą w sposób polubowny.

Edytowane przez Joker

33 minuty temu, Joker napisał(a):

Kontakt ogólny do doradcy ...

Dzięki Joker. Ale dzwoniłem już do fair Mobilitat pod ten numer. Rozłożyli ręce. Powiedzieli, że zajmują się tylko prawem na terenie niemiec.  Dali mi numer do Polskiej specjalistki z OPZZ. Jestem z nią w kontakcie. Ale ona też niewiele może. Zapytam prawnika w starostwie powiatowym w Polsce czy ta umowa nosi znamiona umowy o pracę.

Tak naprawdę jedyna opcja jaką mam to upewnić się, że ten zapis narusza prawo i walczyć w sądzie. Nikt im nic więcej nie zrobi.  Na grupach na FB niektórzy mówili aby złożyć pismo do prokuratury, ale wątpię aby prokuratura zajmowała się takimi rzeczami.
  Chociaż chciałbym aby ktoś dobrał im się do tyłka za stosowanie takich praktyk.

W ogóle swoją drogą to te wszystkie stowarzyszenia i organizacje niewiele mogą. Polecili mi na FB zadzwonić do "Polnischer Sozialrat". Zadzwoniłem. Teoretycznie udzielają porad, pomagają odzyskać pieniądze.... No niestety nie. Dowiedziałem się jedynie, że niedobra ta agencja jest i żebym poszedł do prawnika i do sądu. No fajnie, ale tyle to ja wiem.

Te stowarzyszenia to bardziej do zarabiania kasy niż do faktycznej pomocy.

11 godzin temu, Michał859 napisał(a):

Powiedzieli, że zajmują się tylko prawem na terenie niemiec.

Jak to rozumieć? Przecież reklamują się, że pomagają pracownikom z Europy Wschodniej zatrudnionym przez agencje pośrednictwa i agencje pracy. Szaleństwo jakieś.

11 godzin temu, Michał859 napisał(a):

ale wątpię aby prokuratura zajmowała się takimi rzeczami.

@Kare zgłaszała kilka spraw do prokuratury. Wydawało mi się to dziwne, ale teraz to Twoja historia podniosła mi ciśnienie i może warto jej posłuchać.  

18 godzin temu, Joker napisał(a):

@Michał859, przeczytaj ten wątek, ale u Ciebie to sprawa nie samego wynagrodzenia, ale zapisanej w umowie kary.

Nie wiem o co wam wszystkim chodzi.

Dorosły człowiek podpisał umowę i teraz ma pretensje, że ktoś korzysta z jej zapisów. Ludzie!!! Trzeba myśleć przed a nie jak 18-latka po. Olać 500 euro i wyciągnąć wnioski tzn. czytać umowy i negocjować zapisy! A olać, bo stracisz więcej kasy i zdrowia niż wygrasz i ściągniesz. Nauka kosztuje i tak trzeba to potraktować.

Dla jasności! Piszę to będąc po Twojej stronie.    

Am 24.4.2025 um 10:41 schrieb Gast Diana:

Piszesz, krzyczysz, opisujesz ale najważniejsze: Czy poszłaś z nimi do sądu w sprawie niewypłacenia pensji? 

Pozdrawiam. 

Am 5.5.2025 um 12:42 schrieb Gast Iksa:

.

Am 26.3.2025 um 17:12 schrieb Jurek50:

To przykre.ale takie ryzyko tej branzy.

słuchaj nie szczyp się z ta firma tylko zgłoś sprawę do prokuratury . na moim forum znajdziesz informacje jak to zrobić. opis sytuacje załącz umowe oni ocenia czy zgodne z prawem czy  nie. prześlij rachunki załącz korespondencje. załącz paragraf o kradzieży i przywłaszczenia mienia i się nie certol ja każda firmę która nie wypaliła mi choć 50 euro tak zglisilam 

* wypłaciła i każdy tutaj kto nie czuje się winny w Sensi nie okradł steli nie był piany tylko firmy na legalu ściągaj wam z jakiś sobie wydumanych powodów wasze środki powinny być sglaszne do prokuratury masz roleta się prawdziwa wojna

najlepiej zgłaszajcie wszystko do wrocławskiej pokuraturu żeby wszystko mieli w jednym miejscu może być na maila nie zapominajcie o danych ( instrukcje macie u mnie ) co zrobić kiedy nie wypaca wam wynagrodzenia 

sprawę można zgłaszać tez do sadu on line

jeśli chcesz pomocy napisz do mnie wiadosc prywata

zgłaszałam tylko trzeaba dobrze opisać myślę, ze osób poszkodowanych w tej branży jest sporo i ja Licze na to ze im więcej osi zgłosi w końcu zaczną trzepać te agencje

bo tak jak mowie tu 50 ero tam 200 tu 100 a to tylko mi a ile jest innych osób ale maja opiekunek ale jest abuzywnych zapisów . firmy się tak rozkręciły ze takich " przypadkowych " kradzieży może być naprawdę sporo zgłaszajcie to nic nie kosztuje i nie bedziedzie mieli z tego tytlu żadnych problemów

Edytowane przez Kare

Opublikowano (edytowane)

Gość Qra- Droga pani...  Pracowałem przez tą agencję wiele lat. Byłem chwalony, stos dobrych referencji, często szedłem im na rękę. I po prostu po czasie straciłem czujność. Błędnie zakładałem, że takiego rzetelnego wieloletniego pracownika będą szanować i nie będą robić mu problemów.  Ten podły zapis w umowie pojawił się dopiero w ostatniej umowie ramowej z końca 2023 roku. Przyznaje, że podpisałem tą umowę czytając pobieżnie i nie zwróciłem szczególnej uwagi na ten zapis. Oczywiście mój błąd, ale......

Nawet podpisana umowa zlecenie nie jest świętością wyjętą spod prawa. To nie jest wolna amerykanka i tu kodeksy też obowiązują.  Nie wolno stosować zapisów niedozwolonych, łamiących prawo i naruszających zasady współżycia społecznego. Bo wtedy sąd takie zapisy może unieważnić. 

Cytat

Dorosły człowiek podpisał umowę i teraz ma pretensje, że ktoś korzysta z jej zapisów

Jeśli okaże się, że ten zapis faktycznie narusza prawo to jak najbardziej mam prawo walczyć o swoje. 
  Nie skorzystam z porady i nie oleje tych 500 euro.

Edytowane przez Michał859

Godzinę temu, Michał859 napisał(a):

Jeśli okaże się, że ten zapis faktycznie narusza prawo

Michale oni powiedzą że tu i teraz nie było innych ofert i zaoferowali wszystko co mieli na już dla mężczyzny. Tego nie obronisz, bo to bardzo prawdopodobne. Problem leży w tym, że powinni pozwolić ci zjechać na swój koszt, bo ty byłeś gotowy ofertę wypełnić 

Godzinę temu, Michał859 napisał(a):

Pracowałem przez tą agencję wiele lat. Byłem chwalony, stos dobrych referencji, często szedłem im na rękę. I po prostu po czasie straciłem czujność. Błędnie zakładałem, że takiego rzetelnego wieloletniego pracownika będą szanować i nie będą robić mu problemów. 

Smutne, że dla 500€ są gotowi poświęcić dobrego pracownika, ale to pokazuje jak bardzo im na nas zależy. 

Ich trzeba pilnować na każdym kroku, bo to nie rodzina. 

No właśnie nie potrafię tego zrozumieć. Dla 500 euro stracili rzetelnego pracownika którego zawsze chwalono. Poza tym mogę w internecie w odpowiednich miejscach to i owo napisać na temat tej agencji (a napiszę tylko prawdę!) i z pewnością stracą setki potencjalnych pracowników (no i tak też uczynię). Są grupy na Facebooku gdzie mają po 20-30 tysięcy członków.  Także podejście agencji jest dla mnie zagadką. 
  Nawet jeśli nie odzyskam tych 500 euro to stracą na tym sporo więcej niż ja.

W dniu 19.05.2025 o 10:34, Michał859 napisał(a):

No właśnie nie potrafię tego zrozumieć. Dla 500 euro stracili rzetelnego pracownika którego zawsze chwalono. Poza tym mogę w internecie w odpowiednich miejscach to i owo napisać na temat tej agencji (a napiszę tylko prawdę!) i z pewnością stracą setki potencjalnych pracowników (no i tak też uczynię). Są grupy na Facebooku gdzie mają po 20-30 tysięcy członków.  Także podejście agencji jest dla mnie zagadką. 
  Nawet jeśli nie odzyskam tych 500 euro to stracą na tym sporo więcej niż ja.

na fb napiszesz posta któr4ego polubi 100 osób , pgadają a następnego dnia wpis zniknie za kotkami, dowcipami itd. a agencja nadal będzie się miała dobrze.  W najgorszym razie wrócisz i jeszcze przeprosisz, bo sorry, ale w tej sytuacji widziałeś co podpisałeś.

W dniu 13.05.2025 o 14:40, Michał859 napisał(a):

Zapytam prawnika w starostwie powiatowym w Polsce czy ta umowa nosi znamiona umowy o pracę.

Przegląd od AI

Umowa zlecenie zawierana z opiekunką osób starszych w Niemczech, szczególnie jeśli jest delegowana przez polską agencję, może mieć znamiona umowy o pracę. To oznacza, że nawet jeśli forma prawna umowy to zlecenie, opiekunka może być traktowana jako pracownik pod względem przepisów niemieckiego prawa pracy. 

Dlaczego umowa zlecenie może mieć znamiona umowy o pracę?

Osobiste świadczenie pracy:

Opiekunka osobiście wykonuje zlecenie, nie może przekazać go innej osobie.

Podporządkowanie:

Opiekunka jest zobowiązana wykonywać prace w określonym czasie, w określonym miejscu, zgodnie z wytycznymi zleceniodawcy.

Regularność i powtarzalność:

Zazwyczaj praca opiekunki jest wykonywana w sposób regularny i powtarzalny, co jest typowe dla stosunku pracy.

Brak alternatywy dla umowy o pracę:

W niektórych przypadkach, gdy zleceniodawca ma ograniczone możliwości w zakresie organizacji pracy, może być uznawany za nieodpowiedni do zawarcia umowy zlecenia i może być uznawany za stosunek pracy. 

Wpływ na prawa i obowiązki opiekunki:

Niemieckie prawo pracy:

Jeśli umowa zlecenie zostanie zakwalifikowana jako umowa o pracę, opiekunka podlega przepisom niemieckiego prawa pracy, w tym przepisom dotyczącym urlopów, płacy minimalnej, godzin pracy i nadgodzin. 

Zabezpieczenia społeczne:

Opiekunka będzie podlegać niemieckiemu ubezpieczeniu zdrowotnemu i emerytalnemu, a nie tylko polskim. 

Odpowiedzialność za nieodpowiednie traktowanie:

Jeśli zleceniodawca nie przestrzega przepisów niemieckiego prawa pracy, opiekunka może mieć prawo do odszkodowania. 

Konsekwencje dla zleceniodawcy:

Obowiązki płacowe:

Zleceniodawca może być zobowiązany do płacenia składek na niemieckie ubezpieczenie społeczne i podatków w Niemczech. 

Ryzyko kontroli:

Agencja, która deleguje opiekunkę, może być kontrolowana przez służby PIP. 

Przykłady, gdy umowa zlecenie może mieć znamiona umowy o pracę:

Agencja zleca opiekunkę do konkretnego pacjenta, ustala harmonogram pracy, godziny pracy, zakres obowiązków i wymaga, aby opiekunka była obecna na konkretnym terenie, zgodnie z wytycznymi agencji.

Opiekunka jest zatrudniana na podstawie umowy zlecenia, ale jej praca jest wykonywana w sposób regularny i powtarzalny, np. codzienne i regularne wizyty w domu pacjenta.

Opiekunka jest zatrudniana na podstawie umowy zlecenia, ale zleceniodawca nie jest w stanie zapewnić jej odpowiednich warunków pracy. 

Podsumowując, umowa zlecenie z opiekunką w Niemczech może być uznana za umowę o pracę, jeśli posiada znamiona umowy o pracę. To oznacza, że opiekunka podlega przepisom niemieckiego prawa pracy i ma prawo do odpowiedniego traktowania. Zleceniodawca powinien mieć świadomość tego ryzyka i przestrzegać niemieckich przepisów prawa pracy. 

Opublikowano (edytowane)

Gość Qra- Ja akurat jestem od dawna na tych grupach. Pod jednym z moich postów było ponad 500 komentarzy i ponad tysiąc polubień. Także nie marginalizował bym siły tych grup opiekuńczych. Na jednej z grup opiekuńczych administrator grupy przywołuje nierzadko "do tablicy" jakąś agencję i ta agencja potem się tłumaczy.

I proszę też mieć większą wiarę w ludzi. Sporo osób w tym ja poważnie podchodzi do ostrzeżeń na grupach i zapisuje sobie w notesie nieuczciwe agencje.

Poza tym jeszcze raz podkreślam... podpisana umowa nie jest świętością wyjętą spod prawa.  Już dowiedziałem się, że takie samowolne pobranie przez agencję części wypłaty na poczet jakiejś wątpliwej kary umownej jest niezgodne z prawem. I nieważne, że taką umowę się podpisało.  Agencja może na drodze sądowej domagać się zapłaty kary umownej, ale nie może zrobić tego sama! I zapisy w umowie tego nie zmienią.  

2 godziny temu, Michał859 napisał(a):

Gość Qra- Ja akurat jestem od dawna na tych grupach. Pod jednym z moich postów było ponad 500 komentarzy i ponad tysiąc polubień. Także nie marginalizował bym siły tych grup opiekuńczych. Na jednej z grup opiekuńczych administrator grupy przywołuje nierzadko "do tablicy" jakąś agencję i ta agencja potem się tłumaczy.

I proszę też mieć większą wiarę w ludzi. Sporo osób w tym ja poważnie podchodzi do ostrzeżeń na grupach i zapisuje sobie w notesie nieuczciwe agencje.

Poza tym jeszcze raz podkreślam... podpisana umowa nie jest świętością wyjętą spod prawa.  Już dowiedziałem się, że takie samowolne pobranie przez agencję części wypłaty na poczet jakiejś wątpliwej kary umownej jest niezgodne z prawem. I nieważne, że taką umowę się podpisało.  Agencja może na drodze sądowej domagać się zapłaty kary umownej, ale nie może zrobić tego sama! I zapisy w umowie tego nie zmienią.  

Gdyby zapisywać wszystkie te żale to nie dałoby się wyjechać z żadną agencją, bo każda jest opisywana. Ciekawe dlaczego jedna z największych agencji ma się dobrze skoro wszyscy o niej mówili i pisali swego czasu albo źle albo wcale.  Wszyscy wiemy, że jak sztela fajna to agencja jest tylko wpłacającym kasę i nie jest do niczego potrzebna. 

3 godziny temu, Gość Qra napisał(a):

Gdyby zapisywać wszystkie te żale to nie dałoby się wyjechać z żadną agencją, bo każda jest opisywana. Ciekawe dlaczego jedna z największych agencji ma się dobrze skoro wszyscy o niej mówili i pisali swego czasu albo źle albo wcale.  Wszyscy wiemy, że jak sztela fajna to agencja jest tylko wpłacającym kasę i nie jest do niczego potrzebna. 

Niestety jest też wiele osób, które ignorują te ostrzeżenia i jadą przez nieuczciwe agencje. No a potem dostają nauczkę na przyszłość.  

Co do mojej sytuacji. OPZZ wysłali mi na emaila jakie dokładnie wezwanie do zapłaty mam wysłać do agencji. Bardzo fachowo napisane, z paragrafami, itd.  Także polska prawniczka z organizacji zajmującej się sprawami konfliktów z nieuczciwymi firmami zaoferowała przekazanie jej pełnomocnictwa w kontakcie z moją byłą już agencją. Darmowo. 
  Także sprawa w toku i zobaczymy co wyjdzie.   Nie należę do tych co machają ręką jak im agencja nie zapłaci. A takich osób niestety jest wiele, co też niestety mocno psuje tą branżę.

2 godziny temu, Gość Amba napisał(a):

Radca prawny czeka na ciebie z gotowym, szybkim i nieskomplikowanym rozwiązaniem. Za drobną opłatą.Taka sytuacja.

Spokojnie, są też darmowe porady. Taka sytuacja

Am 19.5.2025 um 16:37 schrieb Michał859:

@Kare Hej, możemy porozmawiać na priv?  Chciałem napisać do pani ale ma pani chyba zablokowane otrzymywanie wiadomości spoza znajomych

napisłam do Ciebie teraz chyba powinno być ok niezbyt znam się na tym portalu ;-) wydaje mi się ze teraz chyba możesz do mnie odpisać

vor 18 Stunden schrieb Michał859:

nie obraźcie się , ale każdy sąd ocenia " wynagrodzeni za prace " na co się zgodziłes

umowa zlecenie za wykonana prace ! 

primo -pracowałeś - pracowałes

wykonywlaes prace - wykonywałeś zgodnie ze sztuka 

ilość dni przepracowanych x

razy stawka nalezna

---------------

kary obligatoryjne:

nierzetelne wykonanie - było ? nie bylo

ucieczka ze steli bez poinformowania ? była >? bo zagraża np zdrowi pacjenta ? nie bylo

kradzież udowodniona? była nie bla ( bo to również ) można ukarac

pijaństwo / narkotyki - pozostawienie podopiecznego bez opieki- można tez ukarać - bo to jest nienależyte wykonanie

ale umówmy się pozostałe kary które firmy sobie kopiują żeby pokryć koszty i zminimalizować koszty sowjje działalności naszym kosztem niestety niekoniczne są zgodne z litera praw . działalność polega na tym ze ponosi się koszty. Klien ucieka do konkurencji bo ta dala im 100 euro mniej miesięcznie , a co musi zobic nagadać na opiekuna, albo powiedzieć ze podopieczny zmarł ( ale to można sprawdzić) . firma przecież nie powie wam co było w skardze tylko powie ze była skarga i obetnie sobie 100-200- 300 euro. żeby zminimalizować siebie jak w tym wypadku koszty wyjazdu , przyjadę rejestracji osoby i księgowej wpisała wg mnie nielegalna klauzule ze albo " arbait macht free" i musisz pracować nieważne czy podoba ci się zlecenie, czy jesteś zadowolony ze stawki, czy akceptujesz warunki, czy ogólnie umowowa zlecenie to obopulne porozumienie dwóch stron!!! tu firma zmusza cie do pracy strasząc cie kara finansowa która obali każdy sad gdyż jest to bezpodstawna " kradzież " pieniędzy przez ciebie zarobionych i wg mnie możesz spokojnie zgłosić wniosek do sad przez e sad ! a także do prokuratury . 

Gość Paweł
W dniu 26.05.2025 o 10:58, Michał859 napisał(a):

@Kare hej, napisałem wiadomość prywatną

Michale dawaj znać z etapów sprawy żebyśmy mogli zobaczyć jak to idzie. Ja tak kiedyś machnąłem ręką na 300 euro ale dzisiaj bym też nie odpuścił. Trzymam kciuki. 

Paweł

Opublikowano (edytowane)

Napisałem skargę do dużej niemieckiej firmy opiekuńczej która współpracuje z moją byłą agencją polską. Zadzwoniła do mnie sama główna szefowa i założycielka tej niemieckiej firmy. Polka swoją drogą. Podeszła do sprawy na poważnie. Rozmawiała z polską agencją i zapierali się, że wypłacili mi tyle ile mi się należało. Szefowa niemieckiej firmy znowu do mnie zadzwoniła i przedstawiłem dowody, że należało mi się 500 euro więcej. Napisała do nich z prośbą o dalsze wyjaśnienia i mi też mają wyjaśnić szczegółowo dlaczego zapłacili tyle co zapłacili. Jeśli nie będzie odzewu do piątku to mam dać znać tej szefowej niemieckiej strony i ma dalej z nimi rozmawiać. 
  Także zobaczymy co z tego wyniknie.  Ale nie popuszczę, jeśli szefowa niemieckiej strony tego nie załatwi to podejmę inne działania.

Gość Ela opieka
8 godzin temu, Michał859 napisał(a):

Zadzwoniła do mnie sama główna szefowa i założycielka tej niemieckiej firmy.

Czy chodzi o p. Renatę z Seniocare24?