Skocz do zawartości

Redakcja

Administrators
  • Liczba dodanej zawartości

    250
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

18 Zauważony

1 obserwujący

Informacje o profilu

  • Rodzaj konta
    Opiekunka
  • Praca
    Nie szukam pracy
  1. Witamy na forum!

    @Hal, witaj! My także pozdrawiamy i cieszymy się, że do nas dołączyłaś. Prosimy o sprawdzenie pozycji. Jej edycja odbywa się za pomocą aktualizacji (zielony przycisk). Pozdrawiamy!
  2. Zdarza się. Pomyślimy nad awaryjnym kontaktem, żebyśmy mogli reagować jeszcze szybciej. Miłego weekendu.
  3. Erika, nie mamy wpływu na treści dodawane przez Forumowiczów. @jolantapl. prawdopodobnie wkleiła skopiowaną wcześniej zawartość. Każdy użytkownik ma 5 minut na edycję dodanej treści. To wystarczająco dużo czasu, by usunąć przypadkowo wklejone teksty. Przy tej okazji prosimy o sprawdzanie postów po ich opublikowaniu, by uniknąć tym podobnych problemów w przyszłości. Przypominamy, że można to zrobić także przed publikacją - używając funkcji podglądu posta. Pamiętajcie też proszę, że nie jesteśmy w stanie reagować natychmiast przez całą dobę.Robimy jednak co możemy, by być pod ręką w sytuacjach awaryjnych. Pozdrawiamy.
  4. Umiejętne przygotowanie przetworów na zimę sprawi, że owoce zawekowane w słoikach i przechowywane w spiżarni nie stracą swojego największego bogactwa, czyli cennych witamin. O czym należy pamiętać, by cieszyć się smakami lata także w mroźne dni i wieczory? Zmieniający się klimat, mniej słońca wiosną czy latem, a do tego jeszcze kapryśna aura – to wszystko sprawia, że owoce są drogie. To jeden z powodów, dla których wiele osób nie decyduje się na domowe dżemy, konfitury i soki. Mają też obawy przed związkami chemicznymi oraz przed brakiem w nich witamin i minerałów. W efekcie sięgają po „gotowce” z półek sklepowych. - Czasem jednak warto wrócić do tradycji i babcinych metod, by przy zachowaniu odpowiednich wskazówek nacieszyć się naturalnym smakiem lata ale także wartościami odżywczymi – radzi Karolina Wróblewska, dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego Medicover w Białymstoku. Badacze oraz specjaliści od zdrowego żywienia zawsze przestrzegają przed negatywnym działaniem na żywność destrukcyjnych czynników takich jak: dostęp powietrza (tlenu), światło słoneczne (promienie UV). Zwraca się też uwagę na nieprawidłowe obchodzenie się z produktami żywieniowymi czyli długie moczenie w wodzie, zbyt mocne rozdrabnianie, używanie złej jakości noży i naczyń metalowych oraz nieprawidłowe przechowywanie. Te czynniki już na początku powodują utratę wartościowych związków i witamin od 20% aż do 40%. Niewłaściwie przygotowane owoce są pozbawione cennych enzymów roślinnych działających pozytywnie na nasz organizm, antocyjanów (barwników będących silnymi przeciwutleniaczami potrzebnymi w walce z chorobami), ale także związków mineralnych. Rozdrabnianie i mechaniczne ingerowanie powoduje dodatkowo utratę nie tylko witamin i minerałów, ale także cennych pektyn, (działających jak gąbka w naszych jelitach, ponieważ pochłaniają różne niepotrzebne i szkodliwe związki, ale też są naturalnym środkiem żelującym w konfiturach i dżemach) oraz błonnika roślinnego, wartościowego dla pracy jelit. Najwięcej zawierają go skórki owoców i w miarę możliwości powinno się je wykorzystać w przetworach. - Postarajmy się zatem nie przetrzymywać owoców przed obróbką i nie ingerujmy w nie mechanicznie jeśli nie jest to konieczne. Błędem w przyrządzaniu domowych słoiczków jest zbyt długie ich ogrzewanie i dodatkowe etapy pasteryzacji. To tylko powoduje kolejne i jeszcze większe straty cennych związków i witamin sięgające od 60% nawet do 80% - przekonuje specjalistka z Medicover. - Dodajmy do tego jeszcze długie przechowywanie i wówczas nie pozostanie nam w słoiku nic oprócz słodkiej pulpy bez żadnych walorów zdrowotnych. Jeśli zatem mamy w spiżarniach słoiczki konfitur z poprzednich sezonów to pozbywajmy się ich, bo na pewno nie znajdziemy w nich już nic wartościowego. Warto też zadbać o to, by spiżarnie były chłodne oraz zaciemnione. Zmiany temperatur otoczenia czy przenikanie promieni UV do już zakonserwowanych produktów – to czynniki, które działają niszcząco na skład odżywczy. Kolejnym błędem podczas przygotowywania przetworów jest stosowanie dodatku cukrów żelujących i gotowych wspomagaczy pektynowych nieznanego pochodzenia. - Możemy ich nie stosować, używając tylko naturalnych dodatków, które są też doskonałymi utrwalaczami cennych witamin, minerałów. Ponadto konserwują przetwory i są słodzikami – mówi specjalistka z Medicover. Mowa tu, o soku ze stevii i ksylitolu brzozowym, który dodatkowo zapobiega rozwojowi grzybów, pleśni, a zatem doskonale konserwuje przy dłuższym przechowywaniu słoiczków. Ponadto tradycyjny ocet można z powodzeniem zastąpić sokiem z cytryny czy limonki. On uszlachetni koloryt, a zatem część antocyjanów ocaleje w trakcie przeróbki owoców, zachowane zostaną również witaminy. Zastosowanie naturalnych dodatków w sokach, dżemach, konfiturach sprawia, że zimą mogą sobie na nie pozwolić także diabetycy bez obaw o nagłe skoki glukozy, czy osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym wystrzegające się dodatku octu w produktach. Chcąc wykonać domowej roboty pyszną i zdrową konfiturę lub sok pamiętajmy o kilku ważnych zasadach: wybieramy owoce świeże, dojrzałe, niezbyt długo przechowywane oraz bez oznak gnicia, pleśni (takie od razu wyrzucamy bo są źródłem patuliny –substancji rakotwórczej oraz powodującej, że od jednego owocu zepsuje się nam cały słoik przetworu, odkrojenie tylko zepsutej części również nie jest wskazane), myjemy i spłukujemy owoce pod bieżącą wodą i nigdy nie namaczamy lub nie pozostawiamy w wodzie, bo wypłukujemy tym samym witaminy i cenne związki, nie rozdrabniamy owoców przed obróbką i nie obieramy, jeśli nie ma takiej konieczności. Usuwamy z owoców pestki lub gniazda nasienne, a jeśli chcemy uzyskać konsystencję papki rozgniatamy po zakończeniu procesu gotowania, soki owocowe wyciskamy na zimno, wytłaczamy najlepiej w ceramicznych wyciskarkach a następnie jak najkrócej pasteryzujemy, do wyparzonych butelek i słoiczków przelewamy bardzo gorący produkt od razu i zakręcamy szczelną nakrętką, odwracamy do góry dnem i czekamy do ostudzenia, ważne aby nakrętki były szczelne i dobrej jakości bez oznak rdzy, tak przygotowany produkt nie wymaga już dodatkowej pasteryzacji i może bezpiecznie w spiżarni poczekać na otwarcie. - Do soków, konfitur, powideł i dżemów nadają się każde owoce sezonowe. Możemy je łączyć ze sobą lub pojedynczo lokować w słoiczkach. Bawmy się w tworzenie swoich własnych smakowych kompozycji. Na pewno takie eksperymenty zadowolą każdego konesera domowych smakowitości bardziej niż te ze sklepowej półki – podsumowuje Karolina Wróblewska.
  5. [...] Rozmowa przy kawie

    Witajcie. My na szybką kawkę. Czy widzieliście blogi? Produkujemy się i nic, ani słowa, zero dyskusji Obraziliście się na nas? Przynajmniej zerknijcie na pierwszy wpis @Maria Jolanta. Za odwagę należą się jej brawa. Blog @Maria Jolanta znajdziecie na stronie a nasz na stronie Żeby potem nie było, że nie wiedzieliśmy, nie słyszeliśmy... Miłego i spokojnego weekendu!
  6. Posty na żywo - nowa funkcja

    Witajcie. Dziś wprowadziliśmy funkcję pojawiania się nowych postów bez konieczności odświeżania strony. W trakcie czytania tematu lub pozostawienia otwartej strony, nowe posty będą pojawiały się w kolejności ich dodawania z komunikatem "Nowy post dodany podczas czytania tego tematu". Miłego pisania. Do usłyszenia!
  7. Emotikony - ocenianie postów

    Witajcie! Jak już zapewne zauważyliście, zmieniliśmy system przyznawania reputacji. Forumowicze mają obecnie do wyboru polubienie wpisu, zgodzenie się lub nie zgodzenie się z jego treścią. Punkty dodatnie, zwiększające Reputację, przyznawane są po otrzymaniu: 1 Polubienia 2. Zgodzenia się Opcja 'nie zgadzam się' nie wpływa na reputację. Pozostaje neutralna w związku ze zrezygnowaniem kilka miesięcy temu z przyznawania punktów ujemnych. Przypominamy, że system ocen postów jest wyłączony w tematach rozrywkowych (np. rozmowa przy kawie). Uważacie liczbę emotikonek za wystarczającą?
  8. Blogi

    Zaczęła @Maria Jolanta. Cieszymy się i czekamy na pierwsze wpisy! Powodzenia.
  9. Nowe logo

    Witajcie! Kilka tygodni temu forum otrzymało nowe logo. Zauważyliście? Grafika przedstawia Opiekuna z podopieczną. Pozdrawiamy!
  10. Blogi

    Dzień dobry! Nareszcie jest! W Wasze i nasze ręce oddajemy system blogowy. To tutaj będziemy informować Was o wszystkich nowościach i poruszać tematy techniczne dotyczące forum. Zachęcamy Was jednocześnie do zakładania własnych blogów. Pozdrawiamy i życzymy Wam miłego dnia!
  11. Dr Sylwia Timm

    Witamy. Skontaktowaliśmy się z dr Sylwią Timm, która obiecała nam, że udzieli odpowiedzi na nurtujące Was pytania. Prosimy wysyłać je do nas wewnętrzną pocztą lub poprzez formularz kontaktowy. Pod koniec sierpnia przekażemy je pani doktor. Niniejszy temat zamykamy, by nie rozgorzała tu dyskusja niezwiązana z tematem. Pozdrawiamy!
  12. @Serenity, wyróżnione na Waszą prośbę. Do czasu zautomatyzowania procesu promocji i rekomendacji tematów i postów, prosimy swoje propozycje wyróżnień wysyłać korzystając z opcji zgłoś ten post, dodając powód, który będzie upubliczniony. Posty będą promowane (dodane jako warte uwagi) lub rekomendowane (wyróżnione jako pierwsze posty w temacie) w Waszym imieniu. Oznacza to, że możecie promować nie tylko tematy, ale także posty w dyskusji. @Warte uwagi! będzie odpowiedzialna za rozpatrywanie wniosków i decydowanie o formie ich wyróżnienia. Pozdrawiamy!
  13. @Serenity Wyodrębniliśmy temat, ale jak widać Twój post został ze względu na datę dodany jako ostatni. Musimy mechanizm wyodrębniania i łączenia dopracować. Na teraz mamy to, o co prosiliście. Nad resztą popracujemy. Pozdrawiamy!
  14. @Serenity, super. Napisz proszę nowy temat, a my przeniesiemy resztę postów. Do usłyszenia!
  15. @Serenity, post @Betty pasuje tu idealnie, ale faktycznie warto go wyodrębnić. Dodatkowo wypromujemy go narzędziem, które wkrótce oddamy w Wasze ręce. Pozdrawiamy!
×

Masz wiadomość z forum opiekunek!

Dołącz do najpopularniejszej grupy Opiekunów, by otrzymywać najnowsze agencyjne lub prywatne oferty pracy, mieć dostęp do klubów i mapy Opiekunów oraz być na bieżąco z najnowszymi dyskusjami i poradnikami. 

Zarejestruj się