Skocz do zawartości

  • Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Wigilijne przysmaki


Gość Zocha
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Święta święta i po świętach. Ciekawa jestem jakie przysmaki wigilijne gościły na Waszych stołach? Moje ulubione to pierożki z grzybami i karp w galarecie. A Wasze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Barszcz czerwony z uszkami musi być :tak2: No ale co dom, to zwyczaje. U nas nie ma grochu z kapustą, ale za to paszteciki, albo pączusie, oraz  pierogi z farszem kapustno-grzybowym, przy czym zależy to od chęci szefa kuchni w danym roku. Dwa rodzaje ryby, pieczona i smażona, przy czym niekoniecznie musi to być karp. Karp za to jest w galarecie. Ze dwie sałatki i tu niestety nie ma pola do popisu, bo Rodzina ma swoje ulubione i szlus. No a na deser ciasta, makowiec, sernik i tort i jeszcze zawsze jakieś niespodziany wymysł z ostatniej chwili :haha:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, aga1 napisał:

Barszcz czerwony z uszkami,

Groch z kapusta ( bardzo lubię )

pierogi z kapustą i grzybami,

ryby pieczone ( Mirelka nie leń się napisz jak robisz)

karp w galarecie ( ja nie jem, dla mnie to zadna potrawa, ale mój mąz uwielbia )

Deserów na wigilijny stól nie robie nigdy. Tylko tradycję dwunastu potraw na stole, utrzymuje w dalszym ciągu.

Piszcie dziewcztęa ściągę. Przyda sie :):):) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To tez dotyczy wigilijnego wieczoru :) .

Jeszcze moje dzieci stały  z nosami przy szybie i czekały na pierwszą gwiazdke a my wykorzystywalismy ten czas, żeby prezenty podłozyć. Teraz nie ma czasu na odrobine tajemniczości i magii chociaż raz w roku.Wszyscy sie spieszą spoglądaja na zegarki, bo maja terminy. Dzieci dostają juz takie prezenty o ktorych nawet  moje dzieci nie marzyły . A rodzice  maja spokój przy stole, bo dzieciki :)  nowe smartfony czy inne urządzenia aktualizują. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę też coś napisać,,bo zawsze prawie ja przygotowywałam wigilię u siebie w domu dla rodziny,,lubię kuchnię i chętnie szykuję,,,pierogi w/g upodobania,,z mięsem z grzybami i z kapustą też robię,,nie ma u mnie zakazu spożywania mięsa na wigilię,,ta tradycja bez mięsna już mi minęła,,,ale nie przesadzam ,,pierogi z kapustą i grzybami są zawsze,,ryba -przeważnie pstrąg smażony i robię po japońsku,,,jeszcze śledzik jak kto lubi,,jest w oleju,,oraz nieraz robilam sałatkę śledziową,,mam przepisy ale w domu:święty:

robiłam też rybę faszerowaną,,kupa roboty przy takiej rybce i potem w galaretkę ją ,,,bardzo lubię ryby pod wszystkimi postaciami,,śledzie z rodzynakmi,,,barszczyk musi być i uszka,,bardzo lubię groch z kapustą,ale jakoś nie robiłam na wigilie,,u mnie pierogami moimi się zapchają i potem już nic nie chcą jesc,, ryba jeszcze po grecku jest też zawsze,,:święty::serce:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, aga1 napisał:

pierogi z kapustą i grzybami,

ryby pieczone ( Mirelka nie leń się napisz jak robisz)

karp w galarecie ( ja nie jem, dla mnie to zadna potrawa, ale mój mąz uwielbia )

Deserów na wigilijny stól nie robie nigdy. Tylko tradycję dwunastu potraw na stole, utrzymuje w dalszym ciągu.

Piszcie dziewcztęa ściągę. Przyda sie :):):) .

U mnie 12 potraw to z deserami :haha:Jakby ich nie było....tragedia!!! :szydera: Jak bachry były małe to nie jadły ani uszek ani pierogów z grzybami czy kapustą :szok: Więc były jagodowe i ruskie :tak2: Teraz problemu nie ma :tak2: A w temacie rybki pieczonej, to najchętniej dziki łosoś albo karmazyn. Posolony, na brytfankę, odrobina tłuszczu na dno , osełka masła na wierzch (ostatnio z truflami-boski smak i aromat), na wierzch folia aluminiowa i do zimnego piekarnika na  25 minut na 170 stopni. Robiłam też wariacje z białym winem zamiast masła. Rewelacja :haha:Karp w galarecie to pokolenie starsze je :tak2: Jak żył mój Tato to Mama robiła jeszcze karpia faszerowanego pieczarkami, pieczonego w folii. Ale że karp ościsty jest, to dzisiaj nie ma na niego chętnych. Rybka smażona obowiązkowo też musi być. Uwielbiamy sandacza, ale filet z pstrąga łososiowego też robimy. Niestety coraz rzadziej karp gości u nas na stole. O śledziach chyba nie pisałam,  ale takich w jogurcie z żurawiną musi być choć mała miseczka. I grzybki marynowane też są. Najwięcej miejsca na stole zajmują sałatki :haha:Robię dwie: tuńczykową i kartoflaną. Ale obie są zupełnie różne od tych które najczęściej są robione. Tuńczykowa opiera się na warzywach konserwowych, bez ryżu. Kartoflana jest z jogurtem, czosnkiem,  koperkiem i ogórkiem konserwowym. I nie ma opcji, żebym mogła coś nowego wprowadzić :tak2: Jak nie zrobię to nikt się ze mną opłatkiem nie podzieli :haha:Barszczyk robię zaledwie 30 litrów. Tak dobrze przeczytaliście :haha: I następnego dnia nie ma :szok: No, ale u mnie rzadko mniej niż 20 osób siedzi przy stole :haha:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, Maria Jolanta napisał:

Deserów też nie robię ale poza tum co już wymieniłyście to odrobinkę albo kutii albo makiełków ( wolę makiełki ). Niby nie deser a jednak... :p

I jeszcze "gęsie wino" czyli kompot z suszu.

 

 

U nas wigilia jest postna i cały dzień ze słabym wyżywieniem . Wszyscy głodni siadaja do stołu . Jest zawsze tyle potraw i wystarcza dla każdego . Ja nie robie kutii, za duzo roboty z potem zostaje. U nas w domu rodzinnym były takie kluski jak kopytka, pieczone w piecu chlebowym z maki i wody . Do tego był mak ucierany doprawiany bakaliami i tym sie zalewało te kluski . To zwyczaj przywieziony ze wschodu . Ale przepisu to ja nie znam. Musiałabym ciocie zapytać . Robi to jak jej sił starcza.  Ten kompot z suszu to dla mnie była udręka , nie lubie do dzisiaj . Wole inny kompot juz po kolacji jak siedzimy w babskim kółku i plotkujemy o swoich "chlopach" podsłuchując ich rozmowy .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie Wigilia jest tradycyjna . 12 potraw musi być , każdy prześciga się w liczeniu , czy na pewno czegoś nie zabrakło Żadnego mięsa na stole , jest tyle mięsiwa przygotowane na Święta , że nikt nie ma problemu z zachowaniem tradycji . Z ryb na wigilię króluje od lat karp smażony , bez którego nie wyobrażam sobie tego wieczoru , tak samo jak kapusta z fasolą i grzybami , no i zupa grzybowa ..to jest moja św trójca .:d     Następnie barszczyk  z uszkami . Pierogi z kapusta i grzybami , zupa śledziowa , makiełki , kompot z suszu itd

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na naszym stole zawsze nr 1 to zupa z karpia. Samego karpia nikt nie chciał jeść, więc sposobem przemycam to mięso i robię z niego karbinadle z pietruszką. Okazało się, że jest to nr 2, potem nr 3  tj.pierogi, pierogi, pierogi, pierogi.....w każdej postaci. Hit całoroczny to ryba po japońsku, która nigdy nam się nie nudzi. Z ciast, to wszechoobecny mak aromatyzowany rumem połączony ze wszystkim co tylko głowa  podpowie. Także obowiązkowo http://www.mojewypieki.com/post/tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami. Jestem pewna, że gdyby nie było beziaka do dyspozycji rodziny , to rozwód zaraz  po świętach pewny. Wolę, więc nie ryzykować i podaję wedle życzeń mojej drugiej połowy

  • Lubię to 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zupa grzybowa albo coś innego z grzybów, najlepiej prawdziwków zbieranych jesienią. Kutia robił mój tata tyle,żeby było potem na 1 stycznia, po prostu,zostawiało się trochę do jedzenia . Kompot z suszonych owoców. Barszcz czerwony i uszka. Pierogi ruskie i z kapustą i grzybami, krokiety. Sałatka jarzynowa. Śledzie w oleju i w occie. Ryba smażona_karp i ja robię łososia albo pieczona w piekarniku, najczęściej pstrągi. Chyba wszystko. Ciasta jadamy na 2 dzień i różne mięsa pieczone też na 2 dzień...Po Pasterce już można jeść mięsa,ale wtedy wszyscy do łóżek uciekają.

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, ania39 napisał:

Zupa grzybowa albo coś innego z grzybów, najlepiej prawdziwków zbieranych jesienią. Kutia robił mój tata tyle,żeby było potem na 1 stycznia, po prostu,zostawiało się trochę do jedzenia . Kompot z suszonych owoców. Barszcz czerwony i uszka. Pierogi ruskie i z kapustą i grzybami, krokiety. Sałatka jarzynowa. Śledzie w oleju i w occie. Ryba smażona_karp i ja robię łososia albo pieczona w piekarniku, najczęściej pstrągi. Chyba wszystko. Ciasta jadamy na 2 dzień i różne mięsa pieczone też na 2 dzień...Po Pasterce już można jeść mięsa,ale wtedy wszyscy do łóżek uciekają.

Mniam, mniam.......:d

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje tegoroczne menu wigilijne.

        ***

Barszcz z uszkami z suszonych grzybów

Pierogi z kapustą i grzybami

Smażony dorsz

Śledź w oleju

Sernik korzenny/przepis z netu,pierwszy raz będę robiła/

Miodownik

Ciasteczka migdałowe

Kompot z suszu

Na dwie osoby aż nadto:)

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje menu...na 13 osób...ale nie 12 potraw :tak2:

barszcz czerwony z uszkami

pierogi z kapustą i grzybami

flaczki z blaszkowców (boczniaki, siedzuń, opieńka)

pstrąg łososiowy smażony w panierce paryskiej

koreczki śledziowe kaszubskie

sałatka tuńczykowa (autorska)

sałatka kartoflana (autorska)

tort bezowy z kremem ajerkoniakowym

sernik z musem cytrynowym z białej czekolady i bitej śmietany

makowiec japoński

I...więcej grzechów nie pamiętam, ale jak znam siebie to coś jeszcze dołożę w ostatniej chwili :szydera:

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie wygląda to tak :

barszcz biały z grzybami

barszcz czerwony z uszkami

Zupa grzybowa 

Pierożki: z kapustą i grzybami, owocowe

Karp mniammmm....  Miruna w panierce pstrąg łososiowy

Kapusta z grochem i grzybami

kompot z suszu

Ciasta: ... ...jeszcze nie wiem, pomyśle w domu

U nas nie podaje się sałatek do Wigilii ale w Święta

 Aaaa... jeszcze Kutia ale tego nie będę CHYBA robić

Tradycyjnie zawsze 12 potraw

 

  • Lubię to 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...