Skocz do zawartości

Natura leczy

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Apteka w ogrodzie: pamięć i koncentracja

Data publikacji: 2015-09-25 11:00:00

Jeżeli wciąż zapominasz, gdzie odłożyłeś okulary lub kluczyki do samochodu, to czas, aby wspomóc swoją pamięć.

Apteka w ogrodzie: pamięć i koncentracja
Miłorząb dwuklapowy
Miłorzęby rosły już w epoce dinozaurów. Obecnie nie występują już w stanie dzikim, ale są jednym z najpopularniejszych gatunków wykorzystywanych w zachodnim ziołolecznictwie

bardzo dobry lek dla ludzi z Alzheimerem.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1

Bardzo drogi lek, ale opinie fachowców są podzielone.

Badania na amerykańskich uniwersytetach w ogóle nie wykazały pozytywnego działania miłorzębu.

http://www.tvp.info/1222868/milorzab-japonski-nie-dziala

a nawet może być gorzej - istnieje podejrzenie zwiększania ryzyka udaru

http://kopalniawiedzy.pl/milorzab-japonski-udar,4401

Od początku sierpnia popijam sobie codziennie herbatkę trzustkową i ona chyba powoduje utratę wagi ,bo nic innego w tym kierunku nie robie a chudnę sobie pomalutku, ale sukcesywnie:)3kg spadło w sanatorium a od sierpnia prawie 4 jeszcze:)To ci herbatka:):):)

Poskarżę się jeszcze ,że znaleźć tzw, temat główny czy dział bardzo tu trudno:( Co bym nie wpisała  zawsze jako pierwsze wskakują "rozmowy przy kawie":( Zmiast np Inne rozmowy czy w ogóle lista działów,nie wiem jak to tu znaleźć-ten temat przypadkiem naszłam.Utrudnienie spore i dużo czasu zajmuje:(

6 minut temu, INEZ napisał:

@foczka63 gotową tą herbatkę kupujesz czy przygotowujesz sobie jakąś mieszankę ziołową ?Jak w De kupujesz to napisz proszę  nazwę i gdzie ją można kupić .

https://www.ziolowaapteka.pl/pl/p/PANKREAFLOS-TEA-HERBATKA-na-trzustke-FLOS/706

w aptece kupiłam,w PL

Edytowane przez foczka63

Teraz, foczka63 napisał:

Ciekawa jestem jakie jest działanie na trzustkę tej herbatki bo ja na szczęście problemów z tym organem nie mam .Pisałaś,że miałaś jakieś problemy z trzustką jest już wszystko w porządku ? pijesz na zalecenie lekarza ? czy tak po prostu w celu zapobiegawczym ,żeby się nie powtórzyły problemy ?

4 godziny temu, foczka63 napisał:

Od początku sierpnia popijam sobie codziennie herbatkę trzustkową i ona chyba powoduje utratę wagi ,bo nic innego w tym kierunku nie robie a chudnę sobie pomalutku, ale sukcesywnie:)3kg spadło w sanatorium a od sierpnia prawie 4 jeszcze:)To ci herbatka:):):)

Poskarżę się jeszcze ,że znaleźć tzw, temat główny czy dział bardzo tu trudno:( Co bym nie wpisała  zawsze jako pierwsze wskakują "rozmowy przy kawie":( Zmiast np Inne rozmowy czy w ogóle lista działów,nie wiem jak to tu znaleźć-ten temat przypadkiem naszłam.Utrudnienie spore i dużo czasu zajmuje:(

Na stronie głównej, prawie na samym dole masz "Działy"...czytelnie opisane z podziałem na zdrowie, urodę, sprawy techniczne und so weiter...klikasz i szukasz interesującego ciebie wątku.

14 minut temu, Mirelka1965 napisał:

Na stronie głównej, prawie na samym dole masz "Działy"...czytelnie opisane z podziałem na zdrowie, urodę, sprawy techniczne und so weiter...klikasz i szukasz interesującego ciebie wątku.

Dzięki:)Już to wcześniej widziałam,tylko nie pamiętałam gdzie:(

• Lubię to 2

14 minut temu, fioletowa.mysz napisał:

Na koncentrację polecam miłorząbxd

Przepraszam, ale uśmiałam się z tego "widziałam ale nie pamiętałam gdzie":haha::szydera:

Musze się zaopatrzyć bo mam duże problemy z pamięcią krótkotrwałą po operacji:(Dr mówi ,ze tak może być bo organizm estrogenu nie produkuje i trzeba się posiłkować tabsami.

Np.dzwonię do męża,wiem że coś ważnego miałam mu powiedzieć ,ale co to juz nie wiem:( Wszystkie ważne sprawy staram sie zapisywać:)

Za to co było 30 lat temu pamiętam szczegółowo:)

.

• Lubię to 1

1 godzinę temu, foczka63 napisał:

Musze się zaopatrzyć bo mam duże problemy z pamięcią krótkotrwałą po operacji:(Dr mówi ,ze tak może być bo organizm estrogenu nie produkuje i trzeba się posiłkować tabsami.

Np.dzwonię do męża,wiem że coś ważnego miałam mu powiedzieć ,ale co to juz nie wiem:( Wszystkie ważne sprawy staram sie zapisywać:)

Za to co było 30 lat temu pamiętam szczegółowo:)

.

Mam to samo. I tez po operacji. Normalnie dziury w pamięci mi się robią. I miłorząb nie pomaga. 

• Zgadzam się 1

1 minutę temu, fioletowa.mysz napisał:

Mam to samo. I tez po operacji. Normalnie dziury w pamięci mi się robią. I miłorząb nie pomaga. 

Ale w tej krótkotrwałej tylko,co?Zobacze ten miłorząb i pogadam z dr ,bo o tym to mu zapomniałąm powiedzieć a na pewno nie ejstem jedyna pacjentką z tym problemem.Z drugiej str.jeśli to skutek braku hormonu to ok,ale jak demencja?????AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

• Lubię to 1

19 minut temu, foczka63 napisał:

Ale w tej krótkotrwałej tylko,co?Zobacze ten miłorząb i pogadam z dr ,bo o tym to mu zapomniałąm powiedzieć a na pewno nie ejstem jedyna pacjentką z tym problemem.Z drugiej str.jeśli to skutek braku hormonu to ok,ale jak demencja?????AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

No krótkotrwała. Upierdliwe to troche jest. U mnie zdecydowanie to skutek braków hormonalnych, ale nie mogę przyjąc ich w tabletce z innych powodow zdrowotnych. Wkurza mnie ogólnie.

• Zgadzam się 1

@foczka63 i @fioletowa.mysz...miałam ser szwajcarski zamiast pamięci. Neurolog zapisał Neurovit ( 100 tabsów jako dożywienie mózgu) i Nilogrin (1 dziennie na dotlenienie mózgu). Po dwóch miesiącach dziury zaczęły "zarastać". Dzisiaj mogę robić zakupy bez karteczki...i nawet pamiętam dlaczego jestem z moim Małżem tak długo...:szydera: Popatrzcie u wujka Guglowskiego czy w przypadku waszych problemów zdrowotnych nie ma przeciwwskazań. Moja Mama dostała zamiennik Nilogrinu ze względu na przebyty zawał. I działa u niej też.

9 minut temu, Mirelka1965 napisał:

@foczka63 i @fioletowa.mysz...miałam ser szwajcarski zamiast pamięci. Neurolog zapisał Neurovit ( 100 tabsów jako dożywienie mózgu) i Nilogrin (1 dziennie na dotlenienie mózgu). Po dwóch miesiącach dziury zaczęły "zarastać". Dzisiaj mogę robić zakupy bez karteczki...i nawet pamiętam dlaczego jestem z moim Małżem tak długo...:szydera: Popatrzcie u wujka Guglowskiego czy w przypadku waszych problemów zdrowotnych nie ma przeciwwskazań. Moja Mama dostała zamiennik Nilogrinu ze względu na przebyty zawał. I działa u niej też.

:serce:

8 minut temu, Mirelka1965 napisał:

Neurovit ( 100 tabsów jako dożywienie mózgu) i Nilogrin (1 dziennie na dotlenienie mózgu).

Neurovit  to vit B

https://www.doz.pl/apteka/p53068-Neurovit_100_mg_200_mg020_mg_tabletki_powlekane_100_szt.

zerknęłąm w ulotkę i na nieco inne dolegliwości jak szwankująca pamięć.Ale jak działa:)

Ten drugi to tak, dokładnie na to.Spytam po powrocie mojego dr.ale pewno też mnie do neurloga wyśle:( a póki co kupię sobie coś z ginko:)