Skocz do zawartości

• Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Dla stawiających pierwsze kroki...

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Serenity napisał:

Śmierć w tak zaawansowanym wieku jest czymś zupełnie naturalnym i raczej już wyzwoleniem od ciężaru żywota niż stratą.

Ale takie samotne towarzyszenie starszej osobie przy końcówce jej życia nie powinno być zadaniem dla stawiających pierwsze kroki, bo jest zbyt depresyjne i trudno tu znależć czas dla siebie. Lepiej więc wybierać sobie młodszych pdp, choć i ci mogą zejść gwałtownie.

Ewidentne przypadki terminalne agencje powinny zostawić bardziej doświadczonym opiekunkom.

serenity, zgodze sie co do pierwszego zdania i tak własnie potraktowałam tę śmierc. Natomiast to jak się opiekun przejmie tą śmiercią to zależy już od konstrukcji psychicznej opiekuna. Jeden przeżyje traume i bedzie jakiś czas z niej wychodził a inny ( np. ja) potraktuje jako normalną kolej rzeczy. Nie wiem jakie tu maja procedury ale babcia cała noc przelezała w pokoju obok, dopiero dzis przyjechali po nia z zakładu pogrz. Ja spałam normalnie i zawsze powtarzam, że to zywych trzeba się bac a nie umarłych.

Godzinę temu, Serenity napisał:

Śmierć w tak zaawansowanym wieku jest czymś zupełnie naturalnym i raczej już wyzwoleniem od ciężaru żywota niż stratą.

Ale takie samotne towarzyszenie starszej osobie przy końcówce jej życia nie powinno być zadaniem dla stawiających pierwsze kroki, bo jest zbyt depresyjne i trudno tu znależć czas dla siebie. Lepiej więc wybierać sobie młodszych pdp, choć i ci mogą zejść gwałtownie.

Ewidentne przypadki terminalne agencje powinny zostawić bardziej doświadczonym opiekunkom.

tylko pytanie ? a czy jesteś przewidzieć swoją śmierć  a tym bardziej Agencja? a czy pierwsza czy dziesiata  stela to nie ma znaczenia ,w tym wszystkim główną role odgrywa nasza psychika ,bo każdy z nas ma ją różną,sąsiadka uciekła na widok ptaszka którego zjadł pies a zostawił tylko nóżki(niosłem go z tarasu ,bo sama tego nie mogła zrobić)   to tylko przykład  a dopiero jak umrze człowiek!

3 godziny temu, elsli napisał:

serenity, zgodze sie co do pierwszego zdania i tak własnie potraktowałam tę śmierc. Natomiast to jak się opiekun przejmie tą śmiercią to zależy już od konstrukcji psychicznej opiekuna. Jeden przeżyje traume i bedzie jakiś czas z niej wychodził a inny ( np. ja) potraktuje jako normalną kolej rzeczy. Nie wiem jakie tu maja procedury ale babcia cała noc przelezała w pokoju obok, dopiero dzis przyjechali po nia z zakładu pogrz. Ja spałam normalnie i zawsze powtarzam, że to zywych trzeba się bac a nie umarłych.

Jesteś bardzo rozsądną osobą, a Twoje doświadczenie warte jest na pewno osobnego tematu, bo to ważna sprawa, a potem kto to odnajdzie w tym temacie  o początkujących opiekunkach ?

T

Każdy z nas przeżywa tak jak potrafi, tak jak jest wychowany i tak jak jest skonstruowany. Jeden płacze, drugi jest mniej lub bardziej smutny a inny przyjmuje tak jak kolejność rzeczy. Wszystkie postawy są znane ludzkiej naturze i zachowania w sytuacji śmierci bliskiej czy dalszej osoby nie należy oceniać. Ważne, żeby wyrażały szacunek dla człowieka.

Gość Mazurzanka
O 25.06.2016 at 21:12, Blondi napisał:

elsli czy to był Twój pierwszy raz ,być przy kimś przy śmierci? tak się zastanawiam jak ja bym się zachowała , na pewno rozważnie  ale wiem ,że długo a dlugo bym miała babcię przed oczami,bo te moje ślipia jak coś zobaczą to potem nie zapominają tak szybko ,,,,

babcia piękny wiek -nie jedna i jeden z nas chciałby przeżyć tyle lat,,,

Serio serio, obcujac z ludzmi schorowanymi- dobrze po 80, chcecie tyle przezyc? Ja po doswiadczeniach w domach starcow i po 3 staruszce tu w Niemczech, gdy ktos mi zyczy 100 lat na urodziny, to warcze. Przezylam dopiero polowe tego co one, ale patrzac na ich zycie u schylku...,  to wole nagle i w pelni wladz wszelakich. Nie ja wymyslilalam, ze starosc sie panu B. nie udala. Niemcy to jeszcze maja kase na takie opiekunki my, a nam..jesli przyjdzie zyc tyle? Kto sie nami zajmie przy naszych emeryturach. Wole zeby moje dziecko zapamietalo mnie jako osobe wesola, dowcipna i majaca cos ciekawego do powiedzenia, ale zebym byla warzywem pod siebie robiacym, lezacym i cierpiacym to nie chce.

24 minut temu, Gość Mazurzanka napisał:

Serio serio, obcujac z ludzmi schorowanymi- dobrze po 80, chcecie tyle przezyc? Ja po doswiadczeniach w domach starcow i po 3 staruszce tu w Niemczech, gdy ktos mi zyczy 100 lat na urodziny, to warcze. Przezylam dopiero polowe tego co one, ale patrzac na ich zycie u schylku...,  to wole nagle i w pelni wladz wszelakich. Nie ja wymyslilalam, ze starosc sie panu B. nie udala. Niemcy to jeszcze maja kase na takie opiekunki my, a nam..jesli przyjdzie zyc tyle? Kto sie nami zajmie przy naszych emeryturach. Wole zeby moje dziecko zapamietalo mnie jako osobe wesola, dowcipna i majaca cos ciekawego do powiedzenia, ale zebym byla warzywem pod siebie robiacym, lezacym i cierpiacym to nie chce.

O, tak, Mnie Niemcy też zaskoczyli tą swoją starością przewlekła i się też przestraszyłam,

ale  w Polsce to nam raczej nie grozi , bo kto by nas tak operował i pielęgnował, żebyśmy takiej  demencji dożyły ? I dobrze, że nie .

moim zdaniem klucz to znalezienie jednak dobrej agencji bo jak oni cię nie będą traktować fair to ciężko sobie poradzić, ja pracowałam z *usunięto nazwę agencji* i bardzo sobie chwaliłam, byli w porządku wobec mnie a pieniądze zawsze dostawałam na czas 

@krzytom tutaj możesz poczytać trochę ,,,ale powiem Ci ,że ja w ogóle nie miałam doświadczenia przy opiece ,co z tego ,że ojcieć chory na raka -jak leżał w szpitalu , ale wiedziałam ,że dam radę ,,bo wiem co i jak trzeba zrobić przy chorym i jak nieśc pomoc,,wystarczyły mi obserwacje ludzi w różnych miejscach jak szpital czy dom -gdzie był chory ,,życie nauczyło jak pomagac ludziom starszym i to mi wystarczyło aby nakłamać agencji i trochę powtórzyłam języka i pojechałam uradowana do pracy i daję radę i pracuję,,,A Ty kursy niemieckiego i kursy opieki -to Ty jesteś wielki chłopie,,,Tomaszu,,,,

Tą całą opiekę trzeba mieć w sercu ,w sobie , ten szacunek do ludzi starszych i full cierpliwości i już jest sukces ,, pytaj co bys chciał wiedzieć ,a jest tu trochę ludzi piszących to zawsze coś podpowiedzą ,,,mamy tutaj fajnego @Łukaszka -facet też ,może ci dużo podpowiedzieć ,,bo radzi sobie w opiece znakomicie ,,,,pakuj walize i na Niemcy dawaj i nie ma na co czekac -czas i kasa ucieka Ci sprzed nosa,,,powodzenia:love:

Witaj @krzytom. Z pewnością masz pierwsze doświadczenia przy opiece w trakcie praktyk w czasie kursu. I ucz się pilnie niemieckiego, nie wiesz, jak stopniowo będzie to procentować ... Wyjeżdżając do pracy w charakterze opiekuna osób starszych musisz przygotować się na wyzwania, z jakimi przyjdzie Ci się zmierzyć podczas pracy z podopiecznym. Opiekun osoby starszej, zajmuje się dbaniem o stan zdrowia, bezpieczeństwo i komfort osoby starszej oraz prowadzeniem jej gospodarstwa domowego, również i gotowania. Zawsze przed wyjazdem można w domu podszolić się w tym zakresie, aczkolwiek nikt od nas nie wymaga nie wiadomo jakichś zdolności kulinarnych. Mieszkając w domu podopiecznego warto poznać przyzwyczajenia osoby chorej, nawyki jego oraz stan zdrowia, by móc odpowiednio postępować z podopiecznym. A podopieczni mają wiele schorzeń, zależy gdzie trafisz.   Do głównych zadań opiekuna osoby starszej należą pomoc w czynnościach związanych z higieną osobistą, przygotowywaniem posiłków, robieniem zakupów, wizytami u lekarza oraz prowadzeniem gospodarstwa domowego. Osoba nie posiadająca uprawnień oraz odpowiednich kwalifikacji nie powinna wykonywać takich czynności przy pacjencie jak cewnikowanie, robienie zastrzyków, podawać lekarstw bez zgody lekarza. Opiekunowie pracują i mieszkają w domu podopiecznego, w którym mają do dyspozycji osobny pokój oraz łazienkę, przeważnie również dostęp do internetu, ale nie zawsze. Czas wolny ustalany jest indywidualnie na miejscu z rodziną i wynosi w zależności od stanu zdrowia podopiecznego 2-3 godziny dziennie, 2 popołudnia w tygodniu lub jeden cały dzień w tygodniu albo jeszcze inny układ. Opiekunowie najczęściej wyjeżdżają na kontrakty 2-3 miesięczne, czasami i krótsze. Często 1-2 razy w tygodniu do podopiecznego przychodzi dodatkowo niemiecka służba medyczna, czyli Pflegedienst, posiadająca stosowne uprawnienia, która w razie potrzeby wykonuje wszystkie specjalistyczne zabiegi i czynności....... To tak w skrócie, koleżanki z forum z pewnością zabiorą jeszcze głos. Tu zamieszczam link do minisłowniczka z terminologią, także związaną z opieką. Podkreślę tylko, że bardzo przydatne są te zwroty w kontekście bezpośredniego kontaktu z naszym pdp. Jeszcze mam gdzieś w necie inny słowniczek, ale jak poszukam, to doślę. http://herz24.pl/pl/pages/11/minislowniczek  i kliknąć w Minisłowniczek. Póki co, jeszcze coś na zachętę, wiele jest takich materiałów w necie. Pozdrawiam
https://m.youtube.com/watch?list=PL7-SQiooxw8LpnHjcQ_GZ.y5Kz6kghFlxK&v=FMDbE7k3R5I  
    https://m.youtube.com/watch?v=M5SDCHGJRv4

Polecam za to mój kwestionariusz bardzo konkretnej oceny agencji.

Oczywiście , pewne sprawy nie dają się jeszcze na początku ocenić - skąd można np  wiedzieć jak zachowa się agencja w trudnej sytuacji ?, ale sporo można już powiedzieć o agencji na pierwszy rzut oka i zawsze trzeba przyjrzeć się różnym agencjom, bardzo konkretnie.

Ale każdy początkujący ma duży problem w wybraniu agencji ,,bo tak naprawdę to się nawet nie orientuje na jakie sprawy ma zwrócić szczególną uwagę ,,,w rozmowach z agencją musi wiedzieć o co pytać ,musi sobie postawić pytanie -czego chce ,,,np, wypłata w złotówkach czy w euro, albo okres pracy i dzień wypłaty,,są agencje gdzie mają okres rozliczeniowy od 25 bieżącego miesiąc do 26 następnego miesiąca i wypłata jeszcze dopiero w następnym miesiącu-to jest uważam porażka,,,,oczywiście składki ZUS -od jakiej kwoty są  odprowadzane, jak rozliczana jest podróż-czy agencja kupuje bilety czy sam opiekun musi sobie zorganizować dojazd i bilet -zwrot kosztów podróży,,, jest wiele jeszcze innych pytań ,które musi sobie opiekun przygotować aby w rozmowach z agencjami wybrać sobie tą ,która w/g niego wygląda najlepiej,,,pojechać raz z wybraną agencją i zobaczyć jak jest ,,pieniadze każda agencja płaci ,,,tylko z tą różnicą ,że w nie jednej innej może zarobić nawet 200 euro więcej ,,,ale na początek i na pierwszy raz jak dostanie 1100 euro -to uważam ,ze zle by nie było,,,potem są już referencje i już stawka też idzie w górę,,,

3 minuty temu, Blondi napisał:

Ale każdy początkujący ma duży problem w wybraniu agencji ,,bo tak naprawdę to się nawet nie orientuje  (.... ) albo okres pracy i dzień wypłaty,,są agencje gdzie mają okres rozliczeniowy od 25 bieżącego miesiąc do 26 następnego miesiąca i wypłata jeszcze dopiero w następnym miesiącu-to jest uważam porażka,,,

a o tym widzisz nawet nie słyszałam....że taki okres rozliczeniowy od 25 bieżącego miesiąca  do 26 następnego  miesiąca i wypłata w następnym miesiącu ? Czyli  np. teraz do 10 pażdziernika dostaje ktoś wynagrodzenie za okres od 25 sierpnia do 26 września ? dziwne ...

Jasne, że osoba początkująca nie może jeszcze wiedzieć co można dostać, a co jest trudno osiągalne na rynku. Ale warto sprawdzać i raczej nigdy nie przestawać sprawdzać.

1 minutę temu, Marti.44 napisał:

dziękuję Blondi będę czytać  nieustająco,

narazie to mam WIELKI  PROBLEM  do której agencji aplikować  aby ten 1 raz z agencji był normalny ?Oto jest pytanie:(

Każdy z nas ma ten problem,,,miał i ma dalej,,bo jak nie pasuje po jakims czasie agencja to się zmienia na inną,,a przeważnie tyczy wynagrodzenia,,więc dam Ci małą radę,,popatrz na agencje i na wynagrodzenia za oferty,zobacz która dobrze płaci i potem poczytaj jakie warunki,,,tutaj w tym temacie poczytaj trochę jest tam opisane,,wynagrodzenie w euro czy w zlotówkach itd,,,,

17 godzin temu, Marti.44 napisał:

na razie to mam WIELKI  PROBLEM  do której agencji aplikować  aby ten 1 raz z agencji był normalny ?Oto jest pytanie

Pierwszy raz jedziesz po naukę, drugi po pieniądze.:p Potem będziesz wiedziała o co pytać agencję, co jest w tej pracy ważne, a co nieistotne. Jak oddzielić od realiów bajer agencji. Powodzenia.

Witam

Nazywam si Malgorzata i chcialabym poinformowac iz prawo niemieckie mowi konkretnie czas pracy aktywnej to do 45 godz tygodniowo obowiazkowe 2 godz dziennie lub inne zamienne czasami jest to pol dnie a czasami caly wiem wiem latwo powiedziec jak ktos zaczana to nie wie a agencje nie powiedza dlatego warto sie interesowac troche przepisami i umowami ktore otrzymuja rodziny .

Nie ma tam ze biegamy od rana do wieczora  i ze sprzatamy caly dom ,sprzatamy tam gdzie przebawa podopieczny i apsolutnie nie dajcie sie w robic prasowanie dla syna czy corki bo przy mamie tacie jest malo do roboty.

Ale wszystko przed wami powoli i do celu

Zycue sukcesow i dobrych nerwow

Tylko jest nieraz tak ,że opiekunka dobrze wie ,że ma pracowac 8 godzin ,,bo nawet może miec to w umowie ,,ale jak pojedzie do pracy to chce się wykazać jaka jest pracowita i zapindala i sama sobie te godziny dodatkowe organizuje ,,,,mało tego,,sa też takie co boją się odezwać ,,co PDP każe to robią ,,boją się PDP,,takich jest bardzo dużo,,,prasują i gotują dla calej rodziny i jak takie coś słysze to nieraz już nie chce się nawet tego komentować ,,,bo głupota goni glupotę,,,nie to ,że jest nie wiedza ,,wiedzą dobrze ,,,no ale serdecznośc i ochota niesienia pomocy całej rodzince przewyższa tą wiedzę,,, potem jak pojedzie trochę cwansza na to miejsce po takiej włazidupie,,to ma trochę przesrane ,bo rodzinka może być bardzo nie zadowolona z pracy nowej opiekunki,,,nie będzie ugotowane i nie będzie poprasowane ,,bo nowa opiekunka trzyma się zasad -nie włażenia w dupy niemieckie,,,ostatnio piszemy w innym temacie o rodzinach niemieckich ,,trzeba bardzo uważać,,bo ich uśmieszki i miłe slówka są bardzo bardzo mylne,,,,

Witam Wszystkich w deszczowy wieczorek. Przynajmniej w wielkopolsce pada. Mam takie pytanie...czy często zdarza się, że gdy się dostanie ofertę wyjazdu i czeka na zatwierdzenie drugiej strony nagle niemiecki pośrednik chce sam porozmawiać przez tel? Jeśli tak to w jakim celu, tz sprawdza ewidentnie znajomość języka ale po co gdy zrobiła to już polska agencja :/. Ja w czwartek dostałam propozycję, w piątek tel z agencji z pytaniem czy wyrażam zgodę na podanie mojego prywatnego numeru gdyż Pani pośrednicząca po stronie Niemieckiej chce ze mną porozmawiać, że chodzi tylko o 2-3 zdania żeby usłyszeć jak mówię po niemiecku. Ta rozmowa trwała prawie 30 minut. Chyba 3 pytań nie zrozumiałam ale ewidentnie sprawdzała poziom języka. No i na koniec powiedziała że skontaktuje się z moją agencja i w ciągu 1-2 dni poznam decyzje. No niestety muszę czekać bo po drodze mamy weekend. Trochę się zdenerwuje bo nigdzie nie spotkałam się z wpisem o takiej dodatkowej rozmowie a czytam różne grupy i fora. Zalezy mi żeby jak najszybciej w grudniu wyjwchac a ta oferta jest akurat na 4 grudnia, jeśli będzie odmowa będę czekała na kolejną propozycję. A w ogóle często zdarzały sie Wam odmowy ze strony rodzin? Pozdrawiam.