Skocz do zawartości

Ulubione dania na obiad

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, fioletowa.mysz napisał:

Z czego robisz sos serowy?

Mam serki topione, trochę gorgonzoli i tartą goudę, wszystko to rozpuszczę w, śmietance z dodatkiem wody, przyprawię i tyle... A nie dziadkowi powiem, że to nie śmietana tylko mleko, bo on śmietany nie jada, ot tak dla zasady, za to mleko litrami. :haha:

U mnie warzywa na bardzo miękko gotowane,do tego sos curry.Z torebki ,ale podrasowany przeze mnie śmietanką i masłem.Do tego ziemniaki równie na miękko gotowane.

Cóż mając100 latkę to już się nie poszaleje w kuchni ze schabowym czy rumsztykiem.

Na deser coś, jeszcze nie wiem co.Chyba pudding z wiśniowym sosem.

• Lubię to 3

Godzinę temu, Afryka napisał:

Mam serki topione, trochę gorgonzoli i tartą goudę, wszystko to rozpuszczę w, śmietance z dodatkiem wody, przyprawię i tyle... A nie dziadkowi powiem, że to nie śmietana tylko mleko, bo on śmietany nie jada, ot tak dla zasady, za to mleko litrami. :haha:

Tłuste znaczy smaczne:szydera:

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1

3 godziny temu, fioletowa.mysz napisał:

Tłuste znaczy smaczne:szydera:

No tłustawe było, sos wyszedł bardzo dobry, dziadek zjadł wszystko, po czym powiedział, że myślał, że to inaczej smakuje. Więc "jestem już w domu" i po dwóch tygodniach gotowania dla niego, skupię się na 4 zupach, plackach ziemniaczanych, sałatce kartoflanej i bratwurszcie oraz na mięsie w postaci pulpetów, klopsików i mielonych oraz warzyw na ciepło, najlepiej z sosem holenderskim. A i jeszcze jaja sadzone. I to by było na tyle. :d

11 minut temu, Afryka napisał:

No tłustawe było, sos wyszedł bardzo dobry, dziadek zjadł wszystko, po czym powiedział, że myślał, że to inaczej smakuje. Więc "jestem już w domu" i po dwóch tygodniach gotowania dla niego, skupię się na 4 zupach, plackach ziemniaczanych, sałatce kartoflanej i bratwurszcie oraz na mięsie w postaci pulpetów, klopsików i mielonych oraz warzyw na ciepło, najlepiej z sosem holenderskim. A i jeszcze jaja sadzone. I to by było na tyle. :d

To i tak dużo. Znam miejsca gdzie bez wymogów podopiecznych, serwuje się nur zupke kartoflaną, mielone i schabowy. :haha:

• Lubię to 2

2 minuty temu, fioletowa.mysz napisał:

To i tak dużo. Znam miejsca gdzie bez wymogów podopiecznych, serwuje się nur zupke kartoflaną, mielone i schabowy. :haha:

I zaskoczę Cię w tych zupach jest nasz poczciwy krupnik i kluski lane na rosole. :haha:. Ponadto kartoflana i jarzynówka i wszystkie najlepiej z łyżką na sztorc. :szydera:

W związku ze zmęczeniem podróżą dla Jadzi będą ziemniaki , gotowiec kotlecik w panierce ...ino na patelnię na 5 minut i już  ... plus sałata . Dla siebie machnę coś lżejszego ...jakieś warzywa do ziemniaków ...bez kotlecika .Obejdzie się :haha:

Już tradycją jest, że w niedzielę pdp. ma obiad z knajpy, którym raczy się wespół z famułą:oklaski:. Ja tam mam w... to tajskie czy inne orientalne jedzonko. Jakoś tak za szczurami i czy innymi gołębiami i nie tęsknię:haha:. Proponowali mi wegańskie żarełko z tamtejszej kuchni ale podziękowałam.Jak zobaczyłam np. bryłę surowiastego-chyba-ryżu, zielsko wybełtane z zawiesistą "breją", to grzeczniutko odmówiłam. Wolę przysłowiowe kartofle z kwaśnym mlekiem! 

• Lubię to 3

Siekane kotlety drobiowe, kalarepka duszona i kartoflana breja dla dziadka... mówił, że lubi kalarepkę, ciekawe tylko czy będzie tak dobra jak robiła nieboszczka śp. Kunegunda, żona Tuptusia. A i kotlety stoją pod znakiem zapytania :szydera:. Generalnie mam to w rzyci, zimniorami dopcha. :d

Godzinę temu, Afryka napisał:

Siekane kotlety drobiowe, kalarepka duszona i kartoflana breja dla dziadka... mówił, że lubi kalarepkę, ciekawe tylko czy będzie tak dobra jak robiła nieboszczka śp. Kunegunda, żona Tuptusia. A i kotlety stoją pod znakiem zapytania :szydera:. Generalnie mam to w rzyci, zimniorami dopcha. :d

Złego konia obstawiłam (nigdy nie miałam szczęścia w zakładach wszelakich), Tuptuś nie dojadł ziemniaków, ale... pochłonął trzy sznycelki, kalarepkę i buraczki na dokładkę, zagryzł rote gruzami z waniliowym sosem i z błogim uśmiechem zaległ na kanapie. Aaa i jeszcze cóś o" lekach " mruczał pod nosem. :szydera:

4 godziny temu, Afryka napisał:

Złego konia obstawiłam (nigdy nie miałam szczęścia w zakładach wszelakich), Tuptuś nie dojadł ziemniaków, ale... pochłonął trzy sznycelki, kalarepkę i buraczki na dokładkę, zagryzł rote gruzami z waniliowym sosem i z błogim uśmiechem zaległ na kanapie. Aaa i jeszcze cóś o" lekach " mruczał pod nosem. :szydera:

Przez żołądek.....:szydera: Musi już mu się znudziło Kundzine menu :haha: