Skocz do zawartości

  • Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Ulubione dania na obiad


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zgaga zgagą ale jeśc trzeba,,,szukam pomyslu na dzisiejszy obiad a tu zgaga dzisiaj króluje,,,:przekleństwa: 

za mną chodzą kartofle,,ugotowane kartofle ,ziemniaki czy pyry,,wszystko jedno ,,i coś lekkiego do tego ,,może śledz w śmietanie? ale czy on lekki? jajka też mogą być ale ze szpinakiem,,,a jak ze szpinakiem to musi być czosnek i odpada,,bo kregielnie dzisiaj mam i rozniesie się po kręgielni czosnek-też zle ,,,ale mam jeszcze trochę czasu ,,,:święty:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, Blondi napisał:

Zgaga zgagą ale jeśc trzeba,,,szukam pomyslu na dzisiejszy obiad a tu zgaga dzisiaj króluje,,,:przekleństwa: 

za mną chodzą kartofle,,ugotowane kartofle ,ziemniaki czy pyry,,wszystko jedno ,,i coś lekkiego do tego ,,może śledz w śmietanie? ale czy on lekki? jajka też mogą być ale ze szpinakiem,,,a jak ze szpinakiem to musi być czosnek i odpada,,bo kregielnie dzisiaj mam i rozniesie się po kręgielni czosnek-też zle ,,,ale mam jeszcze trochę czasu ,,,:święty:

To zrob salate. Tez pasuje ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry :)!

 

U mnie dziś kuchnia serwowała dla szefa strudel z serem i wiśniami (gotowiec do upieczenia), a ja sobie zapodałam ryż curry  basmati z duszoną cykorią + sałata mieszana z jogurtem. 

Coś mi się w mózgu porobiło i odrzuciło mnie od mięsa :/. Dziecko się ucieszy, bo ona jest weganką, moja Mama wegetarianką, Tata z racji wieku i bezzębności też woli mączne rzeczy, więc wychodzi na to, że upodobniłam się do reszty ;).

  • Lubię to 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, salazar napisał:

Dzień dobry :)!

 

U mnie dziś kuchnia serwowała dla szefa strudel z serem i wiśniami (gotowiec do upieczenia), a ja sobie zapodałam ryż curry  basmati z duszoną cykorią + sałata mieszana z jogurtem. 

Coś mi się w mózgu porobiło i odrzuciło mnie od mięsa :/. Dziecko się ucieszy, bo ona jest weganką, moja Mama wegetarianką, Tata z racji wieku i bezzębności też woli mączne rzeczy, więc wychodzi na to, że upodobniłam się do reszty ;).

A bardziej się upodabniasz do mamusi czy tatusia ? :haha:

Edytowane przez Afryka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dajcie mi spokoj z tymi dietami. Szefowa zaserwowala na obiad fasolke szparagowa z jajkiem i mizerie. Taka glodna bylam na pauzie , ze cala czekolade zjadlam( Ritterke z rumem:d ).

Tyle kalorii, ja piernicze, dobrze, ze chociaz pyszne.

Edytowane przez hawana
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taki miałam dzisiaj obiad:

NALEŚNIKI  "z duszą"

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE :               (bajecznie dobre :))

§  4 jabłka, najlepiej lekko kwaśne

§  1/2 szklanki wody

§  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

§  1/2 szklanki cukru

§  1 łyżeczka cukru waniliowego

§  1 łyżeczka cynamonu, płaska

§  2 łyżki soku z cytryny

§  szczypta soli

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ CUKROWĄ:

§  1/2 szklanki cukru

§  2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do rondelka o grubym dnie i skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę łączymy z wodą i wlewamy do jabłek. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz sól. Gotujemy przez ok. 3 min, aż masa zacznie być gęsta. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 5 min. Cały czas mieszamy, aby nadzienie się nie przypaliło. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Cukier łączymy z cynamonem i odstawiamy. Bierzemy jeden naleśnik na środku nakładamy nadzienie (ok.1-2 łyżki), zwijamy. Dokładnie postępujemy z kolejnymi naleśnikami, aż do wyczerpania składników. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po wyjęciu od razu obtaczamy w posypce i odkładamy na talerz. Podajemy zawsze na gorąco. Można przygotować całość wcześniej. Osobiście wkładam jeszcze do nagrzanego piekarnika . Aromat cynamonu rozejdzie się przyjemnie po domu. 

Dla pracusiów dodam, że można dodać bitą śmietanę, także gałkę lodów waniliowych

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O 5.04.2018 at 12:46, Blondi napisał:

Zgaga zgagą ale jeśc trzeba,,,szukam pomyslu na dzisiejszy obiad a tu zgaga dzisiaj króluje,,,:przekleństwa: 

za mną chodzą kartofle,,ugotowane kartofle ,ziemniaki czy pyry,,wszystko jedno ,,i coś lekkiego do tego ,,może śledz w śmietanie? ale czy on lekki? jajka też mogą być ale ze szpinakiem,,,a jak ze szpinakiem to musi być czosnek i odpada,,bo kregielnie dzisiaj mam i rozniesie się po kręgielni czosnek-też zle ,,,ale mam jeszcze trochę czasu ,,,:święty:

już za poźno, ale na przyszłosc, hit w mojej rodzinie: ziemniaczki puree ze szczypiorkiem, fasolka , jajko sadzone plus maślanka..

 

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, hawana napisał:

Dajcie mi spokoj z tymi dietami. Szefowa zaserwowala na obiad fasolke szparagowa z jajkiem i mizerie. Taka glodna bylam na pauzie , ze cala czekolade zjadlam( Ritterke z rumem:d ).

Tyle kalorii, ja piernicze, dobrze, ze chociaz pyszne.

A co to jest taka Ritterka....jakie tam kalorie...toć to tylko 100 g.......:szydera:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Heidi napisał:

Taki miałam dzisiaj obiad:

NALEŚNIKI  "z duszą"

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE :               (bajecznie dobre :))

§  4 jabłka, najlepiej lekko kwaśne

§  1/2 szklanki wody

§  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

§  1/2 szklanki cukru

§  1 łyżeczka cukru waniliowego

§  1 łyżeczka cynamonu, płaska

§  2 łyżki soku z cytryny

§  szczypta soli

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ CUKROWĄ:

§  1/2 szklanki cukru

§  2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do rondelka o grubym dnie i skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę łączymy z wodą i wlewamy do jabłek. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz sól. Gotujemy przez ok. 3 min, aż masa zacznie być gęsta. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 5 min. Cały czas mieszamy, aby nadzienie się nie przypaliło. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Cukier łączymy z cynamonem i odstawiamy. Bierzemy jeden naleśnik na środku nakładamy nadzienie (ok.1-2 łyżki), zwijamy. Dokładnie postępujemy z kolejnymi naleśnikami, aż do wyczerpania składników. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po wyjęciu od razu obtaczamy w posypce i odkładamy na talerz. Podajemy zawsze na gorąco. Można przygotować całość wcześniej. Osobiście wkładam jeszcze do nagrzanego piekarnika . Aromat cynamonu rozejdzie się przyjemnie po domu. 

Dla pracusiów dodam, że można dodać bitą śmietanę, także gałkę lodów waniliowych

Bardzo dziękujemy za podany przepis....:) Ale mamy teraz książkę kulinarną...może tam wklej przepis, to więcej z nas skorzysta....:dobrze:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, scarlett napisał:

już za poźno, ale na przyszłosc, hit w mojej rodzinie: ziemniaczki puree ze szczypiorkiem, fasolka , jajko sadzone plus maślanka..

 

No....teraz to mnie zdrzaźniłaś.....:szydera: Jak ja uwielbiam kartofelki z maślanka....ale tutaj to żadnej porządnej nie dostanę.....:smutek: Ale co mi tam....pojutrze zrealizuję swoje wysublimowane smaki...:oklaski:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...