Skocz do zawartości

Ulubione dania na obiad


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 27.05.2018 o 08:10, Barbara48 napisał(a):

U mnie dziś udka z kurczaka dla Pdp, dla mnie 2 skrzydełka, surówka z młodej kapusty , i wrzucę do worka z mięsem ziemniaki , albo zrobię z nich frytki bo łazi za mną niezdrowe jedzonko :szydera:.

Rozwiń  

Już sobie pojadłam frytek. 

Babka sprzedała ziemniaki >:(. .

Kuźwa dobrze że ryżu nie sprzedała. ....

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie na obiadek byl kawalek szynki pieczonej i zeberka w sosie, ziemniaczki z wody, marchewka z maslem i buraczki z chrzanem.

Gotowalam i sprzatalam razem z Alutka i to jest...szkoda slow:(

Ale nie przejmuje sie, jak za duzo wtracania-jemy na miescie. Szkoda moich nerwow.

Dzisiaj bylo napackane, ale znioslam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 28.05.2018 o 09:13, foczka63 napisał(a):

Kto mi przypomni jak się zupę ze szparagowych obierek robi?Robiłąm rok temu ,ale zapomniałąm:(Jutro będzie. 

Rozwiń  

Igotowar na bulionie i potem  zmiksować. Nigdy nie robiłam...u mnie obierki lądują na kompoście...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 28.05.2018 o 09:13, foczka63 napisał(a):

Kto mi przypomni jak się zupę ze szparagowych obierek robi?Robiłąm rok temu ,ale zapomniałąm:(Jutro będzie. 

Rozwiń  

Kasiu, nigdy nie robiłam, ale znalazłam na Kochbar.de. 

W skrócie: zasmażka, potem doprawić (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) i zaciągnąć śmietanką z żółtkiem i już nie gotować.

Musisz tę zupę robić z obierek? Szparagi nie są teraz drogie..

 

Oczywiście nie miksuj ;)

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 28.05.2018 o 09:13, foczka63 napisał(a):

Kto mi przypomni jak się zupę ze szparagowych obierek robi?Robiłąm rok temu ,ale zapomniałąm:(Jutro będzie. 

Rozwiń  

Resztki szparagów i te twarde końcówki zostawiałam i gotowałam to.  Ziemniaki na drobną kostkę pokrojone oczywiście z jakimś kawałeczkiem mięsa drobiowego / indyczego + kupowałam 1 zupę szparagową... te resztki na sito po ugotowaniu, potrzeba tylko ten wywar...Dodawałam wywar+ziemniaki+mięso + tą zupę szparagową...na wierzch łyżka drobno pokrojonego szczypiorku. Smacznego 

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 28.05.2018 o 12:25, salazar napisał(a):

Kasiu, nigdy nie robiłam, ale znalazłam na Kochbar.de. 

W skrócie: zasmażka, potem doprawić (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) i zaciągnąć śmietanką z żółtkiem i już nie gotować.

Musisz tę zupę robić z obierek? Szparagi nie są teraz drogie..

 

Oczywiście nie miksuj ;)

Rozwiń  

Muszę:)To nie o cenę biega ino o zakaz marnacji dobrego:)

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 28.05.2018 o 09:13, foczka63 napisał(a):

Kto mi przypomni jak się zupę ze szparagowych obierek robi?Robiłąm rok temu ,ale zapomniałąm:(Jutro będzie. 

Rozwiń  

A proszę bardzo. Z tym, że z samych obierek tylko to nie robiłem. Dokładałem kilka całych szparagów. 

Gotujesz z kartoflem i cebulą. Miksujesz. Przecierasz przez sito. Doprawiasz i dodajesz śmietanę. 

Oczywiście miksujesz. Nie dodajesz żadnej mąki ani zasmażki. 

Odstawiasz krem na 5 minut. Jeśli kto chce, można dodać trochę masła. 

 

Edytowane przez Knorr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 28.05.2018 o 13:24, foczka63 napisał(a):

Muszę:)To nie o cenę biega ino o zakaz marnacji dobrego:)

Rozwiń  

Rada dotycząca miksowania dotyczyła oczywiście ewentualnego miksowania obierek, ale wiadomo, że mądrej głowie itd ;):D.

Kasiu, koniecznie zamelduj, jak Ci wyszła ta zupa i na drugi raz zostaw sobie chociaż że 3-4 szparagi, żeby dorzucić do wywaru, aby oprawić smak oraz optykę ;).

U mnie dziś będzie kurczak z rożna, najlepszy w okolicy, mniam :)

 

Edytowane przez salazar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 28.05.2018 o 12:39, ania39 napisał(a):

Resztki szparagów i te twarde końcówki zostawiałam i gotowałam to.  Ziemniaki na drobną kostkę pokrojone oczywiście z jakimś kawałeczkiem mięsa drobiowego / indyczego + kupowałam 1 zupę szparagową... te resztki na sito po ugotowaniu, potrzeba tylko ten wywar...Dodawałam wywar+ziemniaki+mięso + tą zupę szparagową...na wierzch łyżka drobno pokrojonego szczypiorku. Smacznego 

Rozwiń  

A ja się trochę boję resztek szparagów używać bo one są gorzkie. Obierki daję do duszenia szparagów, sosik jest "mocniejszy". 

  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 29.05.2018 o 09:02, Mycha napisał(a):

A ja się trochę boję resztek szparagów używać bo one są gorzkie. Obierki daję do duszenia szparagów, sosik jest "mocniejszy". 

Rozwiń  

Może jak są bardzo zdrewniałe i starawe-już ugotowałam,przecedziłam,dosmacze i zaciągnę białym sosem GEFRO.Kulka zje bez nic  a ja sobie wkroję szyneczki,chlebka tostowego zrobię i zieleninki dodam:)

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 29.05.2018 o 10:19, Barbara48 napisał(a):

U mnie cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami, ziemniaki z piekarnika, ogorek konserwowy i dla mnie standartowo zimny kefir. 

Rozwiń  

O ! Dzięki. Jutro zrobię cukinię faszerowaną warzywami i szyneczką. Mielone w różnej postaci jadłyśmy ostatnie cztery dni.

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ziemniaki, kalafior i jajko sadzone. Kalafior tak smierdzial jak sie gotował i to nie kalafiorem tylko jakimś chemicznym goownem, że miałam wątpliwości czy go jeść....ale polałam masłem i bułką tartą i nie był taki zły :d

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 29.05.2018 o 10:57, awe59 napisał(a):

Ziemniaki, kalafior i jajko sadzone. Kalafior tak smierdzial jak sie gotował i to nie kalafiorem tylko jakimś chemicznym goownem, że miałam wątpliwości czy go jeść....ale polałam masłem i bułką tartą i nie był taki zły :d

Rozwiń  

Ja dolewam troche mleka jak gotuję kalafiora czy brokuła i nie capi.

  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

Pokaż więcej  

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

Pokaż więcej  

×
×
  • Dodaj nową pozycję...