Skocz do zawartości

Ulubione dania na obiad


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 29.04.2018 o 10:33, foczka63 napisał(a):

Schaboszczak z przepisu pani Gesslerowej,czyli moczony w mleku i cebuli,pieczona papryka czerwona i pieczarki,ziemniaki i mizeria z dodatkiem rzodkiewki:)

Rozwiń  

Tak, pieczona szpiczasta papryka czerwona jest bardzo smacznym dodatkiem do dań.

Dzisiaj razem z czosnkiem upiekłem ją jako dodatek do zupy pomidorowej. Znakomicie poprawia jej smak. A właściwie zmienia nie tylko smak, ale i konsystencje na krem.  Trzeba tylko po ostygnięciu zdjąć skórkę. 

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miał być dzień bez kuchni...:haha: Pdp źle w nocy spała, ochoty na ekskursje nie ma i tym sposobem zostałam przymuszona do garów...:smutek:Fileciki indycze duszone z czosnkiem i cebulką oraz kalafior z masełkiem....:oklaski: Fertig....

Edytowane przez Mirelka1965
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień Dobry.

Dzisiaj wstałem dość wcześnie i zaraz po śniadaniu pojechałem na targ po świeżego dorsza. Muszę tak wcześnie, bo później tylko słodkowodne w sprzedaży są.

Dzisiaj na obiad grillowany filet z dorsza, ziemniaki młode z masłem i koprem, szparagi białe.

Do tego dużo zielonej pietruszki. 

Ale to dopiero ok 13.00.

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja u mnie same rarytasy z wyższej półki,,,bo placki ziemniaczane nieraz są rarytasem i to jakim,,,chodziły za mną ,,wzięłam się na sposób aby smażyć na tarasie,,zjeśc na tarasie i super,,,dzisiaj naleśniki ze szpinakiem i serem fetą,,musiałam to zrobić,,musiałam spróbowac,,smaczne,,zjadlam 3 i bylam pełna jak bania,,a słodziak nie miał wyjscia ,,ale jemu wszystko smakuje co zrobię,,kochane dziecko do jedzenia,, 

Ale za mną chodzą młode ziemniaczki z koperkiem,,musze na targ tutaj jechac,,tylko gdzie on jest,,,

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 3.05.2018 o 11:24, Barbara48 napisał(a):

Frykadelki, salata z jogurtem i purre ziemniaczane z koperkiem. 

received_1813046172075192.jpeg

Rozwiń  

świenie to wymyśliłaś. Podoba mi sie to. Niby niewiele, a ciekawość jedzenia wzrasta. I o to właśnie chodzi. Gratuluję

  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 2.05.2018 o 12:11, ania39 napisał(a):

Przepyszna zupa z białej fasoli własnoręcznie robiona _przepis od włoskiej rodzinki i włoskiej 'babci' która mnie nauczyła wszystkiego w kuchni..  Tutejsza pdp zadowolona, resztek nie ma...Zdjęcie jest,ale w telefonie a ja niestety nie mogę zalogować się z telefonu bo nie pamiętam jakich danych użyłam podczas logowania się ....

Rozwiń  

to dawaj ten włoski przepis na odpowiednim torze

  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.05.2018 o 18:34, Heidi napisał(a):

to dawaj ten włoski przepis na odpowiednim torze

Rozwiń  

Kiedyś miałam swój topik,ale to już stare czasy...nie chce mi się znów pisać, tłumaczyć, szukać...

O zupie to podstawą są warzywa drobno pokrojone,takie jak za zupę warzywną , 2 kiełbaski surowe i oliwa z oliwek na której wszystko podsmażam, potem wlewam puszkę gotowanej białej fasoli i wszystko gotuję 30 min, wrzucam w kostkę 3 ziemniaki, przyprawy opcjonalnie 1/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i do miękkości ziemniaków, można dodać majeranek ....smacznego !

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.05.2018 o 18:56, ania39 napisał(a):

Kiedyś miałam swój topik,ale to już stare czasy...nie chce mi się znów pisać, tłumaczyć, szukać...

O zupie to podstawą są warzywa drobno pokrojone,takie jak za zupę warzywną , 2 kiełbaski surowe i oliwa z oliwek na której wszystko podsmażam, potem wlewam puszkę gotowanej białej fasoli i wszystko gotuję 30 min, wrzucam w kostkę 3 ziemniaki, przyprawy opcjonalnie 1/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i do miękkości ziemniaków, można dodać majeranek ....smacznego !

Rozwiń  

Uwielbiam włoską kuchnię . Może mogłabyś  ten topik skopiować i tutaj wkleić :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.05.2018 o 19:29, violka napisał(a):

Uwielbiam włoską kuchnię . Może mogłabyś  ten topik skopiować i tutaj wkleić :)

Rozwiń  

Nie da rady bo już tam nie bywam.... Ale dziękuję za plusiki, może jak będę na zleceniu i czas pozwoli to pomyślę i zrobię coś w tym kierunku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

my na lenia dzisiaj poszlismy....kazdy sobie....ale czasami trzeba sobie z drogi schodzic ...

jutro szykuje sie musaka ...byla juz i smakowalo zobaczymy... alez zeby dwa razy nie jechac rowerem do...."miasta" kupie ze dwa baklazany bo chodzi za mna baba ghanoush od jakiego czasu a ze maz pdp wyjezdza jutro korzystam i zamiast miesa miesa itd zrobie cos dla siebie...no chyba ze moja zmiana tez ma w sobie cos z kozy:d

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przyszłym tygodniu kupię kurczaka (są takie rosołowe), warzywa i ugotuję rosół.

Dodam dużo zielonej pietruszki.

Nie mogę już się doczekać.

To moje ulubione danie obiadowe, o którym tutaj zupełnie zapomniałem.  

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i jutro pieczone udka z gęsi polskiej,  a jakże.

Już je przygotowałem. Sól, pieprz, czosnek i majeranek.

Jutro jedynie włożę je do brytwanki, i zostawię w piekarniku na 3-4 godziny. 

Po 1,5 godzinie obrócę tylko na drugą stronę (skórką do góry), włożę ziemniaki w łlupinkach i czerwone buraczki. Razem się upieką. 

Buraki zetrę, podsmażę i danie gotowe. 

  • Lubię to 2
  • Zgadzam się 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 5.05.2018 o 19:16, Knorr napisał(a):

No i jutro pieczone udka z gęsi polskiej,  a jakże.

Już je przygotowałem. Sól, pieprz, czosnek i majeranek.

Jutro jedynie włożę je do brytwanki, i zostawię w piekarniku na 3-4 godziny. 

Po 1,5 godzinie obrócę tylko na drugą stronę (skórką do góry), włożę ziemniaki w łlupinkach i czerwone buraczki. Razem się upieką. 

Buraki zetrę, podsmażę i danie gotowe. 

Rozwiń  

Ty to narobisz smaka !!

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

Pokaż więcej  

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

Pokaż więcej  

×
×
  • Dodaj nową pozycję...