Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Agencja mająca ok. 50 stelli zarabia  ponad 100 tyś zł/m-ąc.  Czy to mało?  

Z 10 stelli już można, na niezłym poziomie, się utrzymać.  Przy 10 stellach nie trzeba zatrudniać pracowników, ewentualnie doraźnie księgową. Jako biuro wystarczy jeden pokój.  

Ja tu na rękę dostaje 54% tego co rodzina niemiecka płaci. 

Nigdy nie zaglądam szefowi do kieszeni i nigdy nie będę krytykowała firmy która daje mi pracę. Przyjmuję warunki albo nie i nie obchodzi mnie ile zarabia agencja. Obchodzi mnie tylko ile ja zarabiam. A zarobki kształtuje prawo popytu i podaży. Gdyby agencje nie zarabiały na nas pieniędzy to po prostu by ich nie było.

2 minuty temu, LENA_57 napisał:

Ja nie lubię jak agencja narzeka, że mało zarabia i obcina składki na zus. Do mojej kieszeni mają wgląd. 

Lenko otwórz Agencję :tak2: Sama będziesz opłacać za siebie ZUS i nie będziesz musiała użerać się z podopiecznymi , z ich rodzinami i ze zmienniczkami . :tak2:

Lena, a kto Ci każe skubać ludzi? Miej 20 szteli, niech rodzina płaci 2000, Ty opiekunkom 1500 z ZUSem od choćby minimalnej, po potrąceniu kosztów te 5000 zł miesięcznie byś na czysto miała. Byś była Panią na swoim

A muszę przytaknąć Maria Jolanta.....mamy to samo zdanie w tej kwestii

Edytowane przez Łukasz

11 godzin temu, LENA_57 napisał:

Racja dobry pomysł. Dlaczego nie.  Nie wiem tylko czy moja wrodzona uczciwość, pozwoli mi bez wyrzutów sumienia tak skubać ludzi. 

Jak widac @LENA_57 do wszystkiego trzeba miec predyspozycję. Mnie się też nie podobało, że skubią, bo to fakt niezaprzeczalny. Pracuję na własny rachunek. Ale....... czytam i słucham . Masz rację. To wszystko obywa sie bez kontroli, aby kasę zgarnąć. Pensje uznaniowe , żadnej pomocy w trudnych przypadkach i nie tak wygląda opieka firmy zatrudniającej kilkadziesiąt a bywa i kilkaset osob. Umowę każdy podpisuje, bo nie ma wyjścia w danej chwili . Chce jechać do pracy, to musi podpisać. Cenię swoja pracę, bo nie leżę, tylko pracuję i zarobić muszę adekwatną kwotę do swojego wysiłku .

@Aga,  najwięcej agencje zarabiaja na małżeństwach. Biorą od rodziny niemieckiej kasę za dwie osoby a opiekunce czesto płacą za jedną. 

A ja wyżej napisałam, kiedy w domu jest członek rodziny, to dodatkowo  za "haushalt" należy się od 200 do 500 Euro.  

U mnie dodatkowo jest 500 Euro. Mnie płacą dodatkoweo 250 Euro. 

Na takiej małżeńskiej stelli agencja ma  ok. 1000 Euro zysku i jeszcze z ZUS-u opiekunkę skubie. 

2 godziny temu, LENA_57 napisał:

@Aga,  najwięcej agencje zarabiaja na małżeństwach. Biorą od rodziny niemieckiej kasę za dwie osoby a opiekunce czesto płacą za jedną. 

A ja wyżej napisałam, kiedy w domu jest członek rodziny, to dodatkowo  za "haushalt" należy się od 200 do 500 Euro.  

U mnie dodatkowo jest 500 Euro. Mnie płacą dodatkoweo 250 Euro. 

Na takiej małżeńskiej stelli agencja ma  ok. 1000 Euro zysku i jeszcze z ZUS-u opiekunkę skubie. 

Wiem jak to jest. Ale lepiej cieszyc sie z tego co sie ma :). A resztę zamieść pod dywan . Kto lubi być robiony w babuko :)  niech pracuje za te pieniądze. Opiekunki to grupa zawodowa bez wspólnej przyszłości . Lepiej obgadac kogoś  anonimowo ( co to daje ? ) jak upomnieć się o należne u źródeł . Tu tylko opiekunka musi zrobić swoje i to jeszcze pod presją agencji i rodziny podopiecznego . A reszta prowadzi spokojne życie  na jej koszt :( .

Ja rzadko narzekam, mam pracę, którą lubię wykonywać i pieniądze satysfakcjonujące mnie. Więc żyć i nie umierać, haha :) Z Agencjami nigdy się nie wykłócałem, chociaż znalazłyby się czasami powody. Ale sprawy zusowskie na bieżąco, żadnych zaległości w płatności wynagrodzeń. Teraz już nawet pobrałem zaliczkę przed świętami, jutro kolejna, i to wszystko na poczet wynagrodzenia za grudzień. Ale nie ja występowałem o zaliczki, tylko widocznie Agencja nie chce przetrzymywać pieniędzy opiekunów. Fakt, pierwszy raz z taką praktyką się spotykam. A agencje są naprawdę różne, uważam jednak, że nie należy wszystkich wrzucać do jednego worka. Mankamenty można znaleźć w każdej agencji.

Edytowane przez Łukasz

Oferta z naszej stronki za 1000 euro. Z pewnością ktoś pojedzie, kogo z różnych powodów wynagrodzenie usatysfakcjonuje. Wymagania językowe są minimalne i obowiązku nie za dużo. A jest wiele osób w wieku produkcyjnym, które nie pracują i taki zastrzyk gotówki pozwoli im na wiele rzeczy.

Do opieki kobieta 65 lat, waga ok 60kg, choruje na stwardnienie rozsiane, przeważnie porusza się na wózku inwalidzkim, nie ma dźwigania, jest w miarę samodzielna, trzeba tylko pomóc jej się umyć, posprzątać dom, zrobić zakupy i przygotować posiłki, przesypia całe noce. Mieszka sama, centrum Winnenden , blok II piętro, winda, mieszkanie jest przystosowane dla osób niepełnosprawnych.

Wymagania:

Wymagana podstawowa lub słaba komunikatywna znajomość języka niemieckiego.

@LENA_57 ma wyraźnie dość . Tak miewa prawie każdy od czasu do czasu  . Po to jest forum, żeby wywalić z siebie żal. Niech początkujące  jadą na 1000 € . Każdy  kiedyś zaczynał i nie miał pojęcia co jest wazne a co ważniejsze w tej robocie. Jak troche popracuje to bedzie wiedziała jakie warunki stawiać i tez komus podrzuci oferte za bańkę :) . A może jej wystarczy ? tak tez bywa .

46 minut temu, LENA_57 napisał:

@Łukasz a ja się o ZUS upomniałam i za jeden miesiąc mi wyrównali, jeden miesiąc niestety "uciekł".  

Niestety nie wszyscy są uczciwi i trzeba o swoje się upomnieć.  

I tak trzeba trzymać ! i bravo Leno! Musimy naprawdę trzymać rękę na pulsie.

Godzinę temu, LENA_57 napisał:

@aga źle zrozumiałaś, to agencja od stelli ma 1000 Euro zysku, nie ja. 

Dobrze zrozumialam odniosłam się do oferty wstawionej chyba dla żartu przez kolegę @Łukasza . To ja sobie też zażartowałam . Bedę cytowała albo chociaz wklejała urywki wpisów. Sorry za zamieszanie.

22 godzin temu, Łukasz napisał:

Lena, a kto Ci każe skubać ludzi? Miej 20 szteli, niech rodzina płaci 2000, Ty opiekunkom 1500 z ZUSem od choćby minimalnej, po potrąceniu kosztów te 5000 zł miesięcznie byś na czysto miała. Byś była Panią na swoim

A muszę przytaknąć Maria Jolanta.....mamy to samo zdanie w tej kwestii

Z twojego rachunku wynika, że koszty by wyniosły  ponad 30 tys zł/ miesięcznie. Spore te koszty, jak na  utrzymanie jednoosobowego czy dwuosobowego biura. Może na public relations (pijar)?  Przy 20 stellach nie trzeba zatrudniać dużo ludzi i wynajmować dużego lokalu i na reklamę też tyle nie pójdzie. 

Od stycznia wejdą nowe przepisy dla nowych firm, nie trzeba będzie na "wejściu" płacić zus-u i podatków, to jest duża ulga na początek. 

U nas tylko jedno trzeba mieć by prowadzić z sukcesem firmę. Trzeba mieć znajomości. Niedługo wybory samorządowe, wszystko się może zmienić.  

@LENA_57 Nie jest łatwo prowadzić wlasną firmę, ale robiłam to przed laty przez 6 lat i z dobrym skutkiem : zarobilam na skromne mieszkanko z mężem i to  wychodząc od kompletnego  zera. A tu w Niemczech jest też pole do popisu i nie zniechęcajmy nikogo !

Choć prawda, że tu   " znajomości " trzeba mieć, ale to chodzi o znalezienie sobie dobrych klientów i zmienniczek !

Ja zdecydowałam się na współpracę z AKTIVMED24 i nie żałuję. Gdy pojawiły się pierwsze problemu - miałam cały czas kontakt z koordynatorem i służył pomocną dłonią, wypłata zawsze na czas, a zlecenie dostosowane do oczekiwań. Czasami trafiamy na różnych ludzi - wiadomo - tutaj duży plus - byłam przygotowana na wszelkie ewentualności - ponieważ to agencja wszelkie formalności załatwiała za mnie.

O 13.05.2017 at 23:20, jankamerciak napisał:

Witajcie, zakładam wątek, żeby uzyskać od was pomoc w znalezieniu uczciwej agencji pracy. Wyjeżdzalam kilka razy do Niemiec jako opiekunka, ale jak na razie średnio jestem zadowolona ze współpracy z dotychczasowymi agencjami...  Może wy mi powiecie, która agencja waszym zdaniem oferuje korzystne warunki i godziwe wynagrodzenie. Pozdrawiam!

Witam.UWAGA!!!!!!!      SA FIRMY ,KTORE MAJA PODWUJNE UMOWY TZN .. inna hest w tresci dla rodzin niemieckich ,a inna dla oliekunki....Po to tylko aby agencje zdobywaly w ten sposob wiecej klientow.Zwracakcie na to uwage. Ja sie z tym spotkalam kilka razy,.....Szczerze....chyba najlepiej prywatnie.Moje początki przy opiece to prywatnie byłam 3 razy.Niestety wszystko co dobre to szybko się kończy ( bo moi podopieczni odchodzili.) i właśnie na tych sztelacj miałam najlepiej i finansowo i super atmosfere rodzinna bo to dla nas też jest bardzo ważne.Poszłam na zlecenie prze agencje i tak naprawdę  nie trafiłam na rzetelną i uczciwą  firmę. Twoimi rękoma chcą  się dorabiać  I to hest przykre.Obniżają stawkę za język, a to jest sciema straszna.Ja znam język komunijatywnie DOBRZE  nie mam problemu z fogadaniem się z rodziną  podopiecznych jest super o wszystkim sobie przy kawce rozmawiamy.Nie ma problemu.A panienka z agencji po przeprowadzonej rozmowie testując moją  znajomość  niemieckiego mówi  mi .... no bardzo słabo..!!?? Pani możemy zaproponować  tylko 1150 eur.No a resztę  dla siebie.TO SĄ NASZE AGENCJE ,aż  wstyd sie przyznac,ze Polak może  Polaka  tak przerobić, ale taka jest gorzka prawda.....Pozdrowienia i wsxystkiego najlepszego w 2018

O 15.05.2017 at 03:26, Blondi napisał:

@kinga ja dostaję w całości za wypracowany miesiąc,czy np, 24 dni w miesiącu pracuję i dostaję na konieć miesiąca już kasę za te 24 dni,,także z wypłatami ,wynagrodzenie jest ok! żadnych zaliczek nie chcę,toż to idzie się pogubić,,a agencje lubią tak motać opiekunkom ,aby się pogubiły w obliczeniach,,,

Która z firm wypłaca takie wynagrodzenie? Tzn na koniec miesiąca.

O 28.12.2017 at 06:17, Łukasz napisał:

Oferta z naszej stronki za 1000 euro. Z pewnością ktoś pojedzie, kogo z różnych powodów wynagrodzenie usatysfakcjonuje. Wymagania językowe są minimalne i obowiązku nie za dużo. A jest wiele osób w wieku produkcyjnym, które nie pracują i taki zastrzyk gotówki pozwoli im na wiele rzeczy.

Do opieki kobieta 65 lat, waga ok 60kg, choruje na stwardnienie rozsiane, przeważnie porusza się na wózku inwalidzkim, nie ma dźwigania, jest w miarę samodzielna, trzeba tylko pomóc jej się umyć, posprzątać dom, zrobić zakupy i przygotować posiłki, przesypia całe noce. Mieszka sama, centrum Winnenden , blok II piętro, winda, mieszkanie jest przystosowane dla osób niepełnosprawnych.

Wymagania:

Wymagana podstawowa lub słaba komunikatywna znajomość języka niemieckiego.

Z jakiej firmy jest to zlecenie?

Witaj Stokrotka65.

Pisałam wcześnie że firma Interkadra płaci część do 15 a resztę przy końcu miesiąca.

Ale też nie odprowadzają składek ZUS za miesiące przepracowane w DE.

Za 1 miesiąc nie zapłacili i nie wiem co robić.Doradźcie jak odzyskać tę składkę.