Skocz do zawartości

jakie cv o ile w ogóle

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkie opiekunki, może ktoś mi odpowie...za 2 miesiące chcę powysyłać swoje papiery do agencji i pytanie jakie papiery? Normalne CV jakbym szła do pracy w sklepie czy zamiast wszystkich umiejętności wpisać po prostu jakie mam doświadczenie w opiece? Nie byłam jeszcze za granicą jako opiekunka więc i nie wiem jak przygotować swoje "papiery" i jeszcze nasunęło się jedno pytanie, czy wysłać papiery do kilku agencji czy wybrać jedną? Co doradzicie? Npo i oczywiście czy trzeba wysyłać jakieś papiery czy tylko wystarczy zadzwonić a może oni nie chcą żadnego przebiegu dotychczasowej pracy??? 

8 minut temu, AnnaAgata napisał:

Witam wszystkie opiekunki, może ktoś mi odpowie...za 2 miesiące chcę powysyłać swoje papiery do agencji i pytanie jakie papiery? Normalne CV jakbym szła do pracy w sklepie czy zamiast wszystkich umiejętności wpisać po prostu jakie mam doświadczenie w opiece? Nie byłam jeszcze za granicą jako opiekunka więc i nie wiem jak przygotować swoje "papiery" i jeszcze nasunęło się jedno pytanie, czy wysłać papiery do kilku agencji czy wybrać jedną? Co doradzicie? Npo i oczywiście czy trzeba wysyłać jakieś papiery czy tylko wystarczy zadzwonić a może oni nie chcą żadnego przebiegu dotychczasowej pracy??? 

AnnaAgata wchodzisz na stronę agencji i są formularze do wypełnienia i oni oddzwaniają do Ciebie , żadnego CV , mogą potem ci na meila przeslac jeszcze jeden formularz do wypełnienia -gdzie wpisujesz swoje doświadczenie i inne dane ,,,wypytujesz w tym czasie jak oddzwonią do Ciebie -co chcesz wiedziec np, jak płacą,jaki zus odprowadzają ,itd,   

a potem jak ci pasuje wszystko to wybierasz tą agencję i oni przygotują dla ciebie umowę i już leci wszystko dalej,,,,

Ja wchodzilam na stronę agencji i tam są formularze kontaktowe i wypełniałam i wysyłałam i tak zrobiłam do kilku agencji ,,w jednej nawet był trochę szczegółowy formularz a potem czekałam na odzwew, jak oddzwonili to mialam listę pytań przygotowanych i pytałam ,,,odrzucalam od razu agencję gdzie częśc wyplaty w złotówkach a część w euro, taki system mi się nie podoba , tak samo zwracałam uwagę którego dnia jest wypłata , czy 10 następnego miesiąca czy trzeba czekac miesiąc albo dłużej bo i takie są agencję ,gdzie potrafią za styczeń zapłacić w marcu,,,gdy juz się zdecydowałam na agencję to szybko wszystko poszło ,wszystko zalatwilam drogą meilową,,,

powodzenia,,,

Najlepiej jak pierwszy kontakt telefoniczny, napiszesz się itd a po co wcześniej ??  nie powtarzam się bo szczegółowo opisała @Blondi:) 

2 minuty temu, erika napisał:

Najlepiej jak pierwszy kontakt telefoniczny, napiszesz się itd a po co wcześniej ??  nie powtarzam się bo szczegółowo opisała @Blondi:)

Wcześniej jak szukałam pracy ,do wysłałam do jednej bardzo wiarygodnej Agencji CV, które mi przysłali, było w języku niemieckim:( Upłynęło sporo czasu! a ja nie mam od nich wiaomości!! a więc ja się odezwałam do NICH. : i mówię: to ja Wam zaufałam ,przesłałam Wam wszystko itd..Był odzew i przeprosiny..ale ja juz prace znalazłam więc dałam sobie z nimi spokój

Dziękuję za pomoc :) nie pomyślałam, żeby przygotować sobie listę pytań ale zrobię to. Sporo czytam na forach i rozmawiałam z dwiema opiekunkami i wiem na co zwracać uwagę, jak wrócą z wyjazdu za miesiąc podpytam jeszcze o co dokładnie pytać. Dziękuję i pozdrawiam

Ja obecnie uczę się niemieckiego, dokładnie pod zawód opiekunki, tak mi osoba ucząca mnie ustawia tematy i słownictwo żebym się umiała dogadać w sklepie, u lekarza i z podopiecznym,  nigdy wcześniej nie uczyłam się niemieckiego ale idzie mi całkiem nieźle :) mam w obecnej pracy miesięczne wypowiedzenie więc chcę żeby z końcem listopada się kończyło i od grudnia mam nadzieję uda mi się wyjechać.

33 minut temu, AnnaAgata napisał:

Dziękuję za pomoc :) nie pomyślałam, żeby przygotować sobie listę pytań ale zrobię to. Sporo czytam na forach i rozmawiałam z dwiema opiekunkami i wiem na co zwracać uwagę, jak wrócą z wyjazdu za miesiąc podpytam jeszcze o co dokładnie pytać. Dziękuję i pozdrawiam

Ja obecnie uczę się niemieckiego, dokładnie pod zawód opiekunki, tak mi osoba ucząca mnie ustawia tematy i słownictwo żebym się umiała dogadać w sklepie, u lekarza i z podopiecznym,  nigdy wcześniej nie uczyłam się niemieckiego ale idzie mi całkiem nieźle :) mam w obecnej pracy miesięczne wypowiedzenie więc chcę żeby z końcem listopada się kończyło i od grudnia mam nadzieję uda mi się wyjechać.

Brawo -jak się ladnie przygotowijesz do pracy i tak trzymaj ,ucz się ,będzie potem ci o wiele latwiej obcować z niemcami,,,a na grudzień dostaniesz bez problemu pracę ,bardzo dużo wtedy jest ofert ,,,bardzo dużo,,także będziesz miala pole do popisu w grudniu i dobrze wyszukaj agencję od ktorej dużo dostaniesz nawet na początek twojej kariery opiekunki,,,a jeszcze grudzien i swięta to dodatkowa kasa ,,,powodzenia 

2 godziny temu, AnnaAgata napisał:

Zawsze staram się robić wszystko z głową więc i teraz na wariata nie wyjadę ale najpierw język żeby się dogadać i wszystko po kolei :)

fajnie sie czyta o takim zabieraniu sie do pracy, ardzo logiczne to wszytsko, przez to bedzie Ci latwiej, a jak powchodzisz troche na fora tematyczne to wielu rzeczy sie dowiesz, wiec cie one nie zaskocza juz na miejscu, na nas i nasze dosw, czesto wieloletnie tez moznesz liczyc, jak czegos nie bedziemy wiedzialy to sie dowiemy i wspolnymi silami bedzie latwiiej... z takich najglowniejszych rzeczy, to powiem Ci, ze wolalabym, bedac na Twoim, poczatkujacym miejscu, jak zapyta agentura czy wiesz kogo chcesz, to najlatwiejsi, chociaz trudno zagwarantowac, ale najprostszaa jest opcja: jeden podopieczny mieszkajacy sam, zadna tam niby zona czy maz do pomocy, bo ta pomoc skupi sie na tym, ze trzeba bedzie i tak dla dwojki gotowac, wspolmalzonek zamiast pomagac bedzie sie czesto wpierdzielac do wszytskiego, no i zeby pdp mieszkal sam, zadne tam corki, synowie, bo tam kazdy ma inna wizje Twojej pracy  kazdy bedzie wiedzial najlepiej co bedzie najlepsze dla mamci, czy tatuska, a Ty bedziesz miedzy mlotek, a kowadlem... ale na dluzsza mete nie jest zle, a czesem nawet fajnie, jesli nie maszz problemu z mieszkaniem w obcym miejscu, lub z czestymi kontaktami z wieloma osobami, a jeszcze jak jestes troche gadulska to juz masz jak w bajce :)

Tak mi właśnie poradzono, żeby szukać osoby mieszkającej samotnie. Dzięki za rady na pewno będę korzystała z tego forum i będę stałym gościem. Pozdrawiam.

P.S. Teraz lecę do pracy za minimalną krajową gdzie muszę dojechać w jedną stronę 40km...masakra ;/

35 minut temu, AnnaAgata napisał:

Tak mi właśnie poradzono, żeby szukać osoby mieszkającej samotnie. Dzięki za rady na pewno będę korzystała z tego forum i będę stałym gościem. Pozdrawiam.

P.S. Teraz lecę do pracy za minimalną krajową gdzie muszę dojechać w jedną stronę 40km...masakra ;/

uuuu... wie z nas wlasnie ze wzgledu na te minimalna krajowa nie dawalo rady finansowo i tu jestesmy z tego powodu... pociesz sie, ze kiedys, za 2-3 miesiace w tydzien zarobicz te min krajowa :) ciesze sie z kazdej nowej osoby tu na forum i serdecznie Cie @AnnaAgata witam :) zapraszamy :)

To prawda, że PDP z rodziną, to na ogół problemy z jej otoczeniem, czyli rodziną, którzy wiedzą lepiej jak powinnaś się opiekować. Spróbuj tak, jak radzi Tobie Betty, zacznij od jednej osoby do opieki, bo małżeństwa są różne i jest z nimi więcej pracy. Poza tym dochodzi zazdrość jednego z małżonków i sytuacja może się skomplikować a to już za wiele w tej pracy, bo i tak nie jest łatwo pracować, więc dodatkowy stres nie jest nam potrzebny.