Skocz do zawartości

Kurs Opieki Osób Starszych

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przed 10 miesiącami zmarła babcia, na sofie, w obecności córki. Wiedzieliśmy, że to już nieboszczyk. Jak córka zadzwoniła po lekarza, chciałem opróżnić worek na mocz, a córka powiedziała mi: nie ruszaj, zakład pogrzebowy tym się zajmuje, coś o stężeniu pośmiertnym jeszcze mówiła. A ci jak przyjechali, tak zapakowali babcię do pokrowca i z tym woreczkiem i z pampersem. Być może w hospicjach czy szpitalach są inne procedury, tego nie wiem.

@Łukaszu,  kobieta to nieboszczka, a nieboszczyk to mężczyzna.

Ale tu o kursach mamy pisać... a nie o nieboszczykach.

I pewnie, że tych  naszych śp.  Pdp możemy w zupełności  pozostawić zakładom pogrzebowym.

14 godzin temu, Serenity napisał:

@LENA_57 Leno, jestem pod wrażeniem, że zrobiłaś kurs opieki paliatywnej , czy tak ?

Zakładam specjalnie dla Ciebie nowy temat i myślę, że możemy się od Ciebie sporo nauczyć.

@Blondi też miałam zmarła pdp i też umyłam ją i przebrałam. Czy miałaby leżeć w brudnym pampersie  i czekać na zakład pogrzebowy ?

Chcialas umyc to umylas, opiekunka domowa nie musi tego robic . Nigdy jeszcze zaden pdp nie umarl podczas mojej zmiany ale zmarla podopieczna , ktora znalam, bo zastepowalam jedna z dwoch stalych opiekunek . Ta babcia byla sprawna, chodzaca. chorowala na cukrzyce i problemy z krazeniem, zmarla w nocy . Kolezanka mowila, ze poprzedniego dnia wieczorem czula sie calkiem dobrze , sama jak to miala w zwyczaju pozamykala wszystkie drzwi a rano juz nie zyla .Miala alarm  przy lozku w razie gdyby...ale nie dzwonila, zmarla we snie. Kolezanka powiadomila corke, zadzwonila na Notfalldienst i  dalej wszystko odbylo sie tak jak napisal Lukasz , z tym , ze zanim ja zabrali dosc dlugo to trwalo i przez ten czas kolezanka byla ze zmarla sama, corka 300km od pdp. Moja pdp do ktorej dluzszy czas jezdzilam zmarla w hospicjum, trafila tam  prosto ze szpitala, zmienniczka mowila, ze bardzo dobra miala tam opieke, w hospicjum pracowali przede wszystkim wolontariusze. Czasami chorzy sa tez w domu do konca, np AOK zapewnia opieke  pielegniarki, ktora pomaga rodzinie i opiekunce, ktora chce  opiekowac sie pdp na takim etapie ale z chwila smierci pdp nie musi zostac, chociaz kolezanka zostala do pogrzebu pomagajac rodzinie ,  jednak nie myla i ubierala zmarlej. Kiedys na forum jedna z opiekunek -mloda , dwudziestoparoletnia dziewczyna skarzyla sie, ze jest zupelnie sama z umierajaca pdp i zadnej znikad pomocy, poprzednia widzac co sie dzieje wyjechala. 

Mam ( być może ) zagwozdkę.

Dzisiaj pielęgniarka przyniosła ulotkę. Od 24 kwietnia jest darmowy kurs pielęgniarski dla opiekunów w każdy poniedziałek przez miesiąc. Niemiecki znam na poziomie "pożalsięboże" czyli prawie wcale. "Kali jeść, Kali spać...." i niewiele więcej. Jak myślicie czy jest sens, o ile mi rodzina zaproponuje ? Mam pacjentkę z cukrzycą, widzę jak badają cukier i sama już pilnuję ile Actrapidu i Protafane mają podawać. Ale ten niemiecki...... Obawiam się że poza zajęciami praktycznymi które zrozumiem, będzie dużo teorii której kompletnie nie zrozumiem.

Kurs dotyczy opieki i postępowania z osobami chorymi na demencję, cukrzycę, choroby układu sercowo-naczyniowego.

Był ktoś na takim kursie ? Jak to wygląda w DE ?

@Maria Jolanta nawet jakbym znała bardzo dobrze język niemiecki to bym nie poszła na żaden kurs,to co oni by tam pokazali czy uczyli to takie podstawy znam,a moze i więcej,mamy internet i nie jesteśmy zacofani,wszystko możemy znalesc sobie i filmy i artykuły,,a o demencji można gadać i gadac a co do czego to trafi się taka księżniczka ,że bez róższczki nie podchodz:hahaha: Także dobrze przemyslałaś ,,gdyby zaproponowali kurs języka niemieckiego dla opiekunek, to bym sama pobiegła się sprawdzić,,