Skocz do zawartości

Ulubione dania na obiad


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 14.05.2018 o 12:05, Knorr napisał(a):

To chyba o jakimś innym daniu mowa. Mam na myśli ten obficie panierowany w bułce kotlet z karkówki i młodą kapustę, nafaszerowaną niepotrzebnie dodatkowo kostkami mięsa i ociekająca tłuszczem.

Rozwiń  

Ta młoda kapustka nafaszerowana kostkami mięsa ,,masz rację,,mi też to trochę nie pasowało,,bo młoda to super jest bez mięsa ,, ale nie będziemy się czepiać,,,wyglądało rewelacyjne,,,

  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 12:16, Blondi napisał(a):

Ta młoda kapustka nafaszerowana kostkami mięsa ,,masz rację,,mi też to trochę nie pasowało,,bo młoda to super jest bez mięsa ,, ale nie będziemy się czepiać,,,wyglądało rewelacyjne,,,

Rozwiń  

Tak, masz rację. Wizualnie bardzo ładnie. 

Karkówkę zgrillowałbym na gorącym ruszcie. Posolił, pieprzył. Kapustę podgotował, poddusił i doprawił, wrzucił trochę masła, zielonego kopru, pietruszki lub chyba podsmażonej cebuli też troszkę.

No ale każdemu pasuje co innego.  

 

  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 11:04, Afryka napisał(a):

Lisko Droga czyżby ci co odżywiają się ( odżywiają ,tak to właściwie słowo ) giną li i wyłącznie w wypadkach przeróżnych !? :d... Najlepszy złoty środek czyli umiar i wszystko jest dla ludzi .:d

A tak zgodnie z tematem u mnie dzisiaj botwinka z ziemniakami i jajem ,na tyle się dzisiaj wspięłam.

Rozwiń  

Bardzo zdrowe danie zrobilas.:d

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 12:22, Knorr napisał(a):

każdemu pasuje co innego. 

Rozwiń  

No i tu jest niepodważalny elementy dyskusji . Tu nie o mięso chodziło,  tylko o panierke. Każdy robi jak lubi i jak robiła babcia, mama,  ciotka,  sąsiadka.  Nawyków nie zmienisz w jedno pokolenie

  • Lubię to 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 12:24, Knorr napisał(a):

U mnie był filet z dorsza, dorobiłem sos z pomidorów, ziemniaki i sałata. 

Dużo zielonej pietruszki. 

Rozwiń  

No wlasnie,zastanawialam sie co tu jutro ugotowac. Rybka jest  w zamrazalniku. Nie dorsz,ale zawsze jakas zdrowa :-)

Dzieki za pomysl :-)

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 14:01, Maria Jolanta napisał(a):

Odsmażane ziemniaczki i kotlet, do tego duuużo kalafiora z bułeczką tartą.

Jutro chyba racuchy z bananem. Na razie mam dość mięsa.

Rozwiń  

Ja moze jutro zrobie racuszki drozdzowe z jablkiem, z bananem mdłe są,,,, ale nie na obiad tylko do kawy.:całus:

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 12:05, Knorr napisał(a):

To chyba o jakimś innym daniu mowa. Mam na myśli ten obficie panierowany w bułce kotlet z karkówki i młodą kapustę, nafaszerowaną niepotrzebnie dodatkowo kostkami mięsa i ociekająca tłuszczem.

Rozwiń  

To była surowa wędzona szynka, bardzo chuda. 

A kapusta została z łazanek. 

Wszyscy żyjemy i mamy się dobrze. 

Na kolacje zrobiłam pastę jajeczną.

Jajka z zagrody a szczypiorek z ogródka :d

  • Lubię to 5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 15:46, Barbara48 napisał(a):

To była surowa wędzona szynka, bardzo chuda. 

A kapusta została z łazanek. 

Wszyscy żyjemy i mamy się dobrze. 

Na kolacje zrobiłam pastę jajeczną.

Jajka z zagrody a szczypiorek z ogródka :d

Rozwiń  

Basiu Ty jesteś super kucharką :zwyciezca:,,pamiętaj o tym,  a Wszyscy dojadamy wszystko co pozostanie z wczesniejszego obiadu,,co jeden to inny kucharz ,,inaczej robi i inaczej je,tak sobie piszemy,,a jemy suchy chleb ,,tylko każdy boi się przyznać:haha:

  • Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 15:59, Blondi napisał(a):

Basiu Ty jesteś super kucharką :zwyciezca:,,pamiętaj o tym,  a Wszyscy dojadamy wszystko co pozostanie z wczesniejszego obiadu,,co jeden to inny kucharz ,,inaczej robi i inaczej je,tak sobie piszemy,,a jemy suchy chleb ,,tylko każdy boi się przyznać:haha:

Rozwiń  

Ależ ja się nie przejmuję :d, każdy je i gotuje jak lubi albo na co zdrowie mu pozwala .

Nigdy nie trzymam miesa w tłuszczu, krótko obsmażam, na drugiej patelni podlewam woda i duszę do miękkości pod przykryciem. 

Niestety ale te niemieckie ząbki sa bardzo liche jesli chodzi o gryzienie :szydera:.

  • Lubię to 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 14:01, Maria Jolanta napisał(a):

Odsmażane ziemniaczki i kotlet, do tego duuużo kalafiora z bułeczką tartą.

Jutro chyba racuchy z bananem. Na razie mam dość mięsa.

Rozwiń  

Bez wielopokoleniowej bułeczki tartej kalafior jest super smaczny. No jak dla mnie. 

  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 16:13, Barbara48 napisał(a):

Ależ ja się nie przejmuję :d, każdy je i gotuje jak lubi albo na co zdrowie mu pozwala .

Nigdy nie trzymam miesa w tłuszczu, krótko obsmażam, na drugiej patelni podlewam woda i duszę do miękkości pod przykryciem. 

Niestety ale te niemieckie ząbki sa bardzo liche jesli chodzi o gryzienie :szydera:.

Rozwiń  

No, a tu  Cię mam. :-))) Niemieckie ząbki lubią miękkie, długo gotowane, a najlepsze jeszcze gdy w krem zamienione. :-))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 15:59, Blondi napisał(a):

Basiu Ty jesteś super kucharką :zwyciezca:,,pamiętaj o tym,  a Wszyscy dojadamy wszystko co pozostanie z wczesniejszego obiadu,,co jeden to inny kucharz ,,inaczej robi i inaczej je,tak sobie piszemy,,a jemy suchy chleb ,,tylko każdy boi się przyznać:haha:

Rozwiń  

No Blondi,  z jakiego powodu miałbym wymyślać kłamstwa i tu wypisywać??

No bo nie jarzę sprawy. Gdy bedę jadł suchy chleb, to też tutaj o tym napiszę. Nie mam z tym żadnego problemu. A zdjątka jeśli chcesz, to bardzo poproszę. Mogę przesłać na priv. No w końcu w Hiltonie byłem.;-))) 

A i nie robię obiadów na dwa lub nie daj Boże trzy dni. No bo po co. Chyba, że zupa zostanie, to na kolację drugiego dnia podana jest.

 

Edytowane przez Knorr
  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 15:14, Lisa_Ona napisał(a):

Ja moze jutro zrobie racuszki drozdzowe z jablkiem, z bananem mdłe są,,,, ale nie na obiad tylko do kawy.:całus:

Rozwiń  

Do kawy robię czasami banany przekrojone na pół ale wzdłuż. maczam w naleśnikowym cieście i smażę. 

Bardzo dobre są. 

  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 18:08, Knorr napisał(a):

No Blondi,  z jakiego powodu miałbym wymyślać kłamstwa i tu wypisywać??

No bo nie jarzę sprawy. Gdy bedę jadł suchy chleb, to też tutaj o tym napiszę. Nie mam z tym żadnego problemu. A zdjątka jeśli chcesz, to bardzo poproszę. Mogę przesłać na priv. No w końcu w Hiltonie byłem.;-))) 

A i nie robię obiadów na dwa lub nie daj Boże trzy dni. No bo po co. Chyba, że zupa zostanie, to na kolację drugiego dnia podana jest.

 

Rozwiń  

Ja nadmiary zamrażam i mam na te dni ,kiedy Kulka w przedszkolu:)A suchy chlebek to lubię  sobie czasem podziobać:)

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 18:28, foczka63 napisał(a):

Ja nadmiary zamrażam i mam na te dni ,kiedy Kulka w przedszkolu:)A suchy chlebek to lubię  sobie czasem podziobać:)

Rozwiń  

Suche to lubię ale brezle. Na podróż zawsze kupuję. I z masłem też lubię.

Chleb jadam rzadko. Kartoflany jest dobry, bo zachowuje dłużej świeżość. 

No pewnie, że dla siebie nie warto przy garkach stać. Dobry pomysł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 18:31, Knorr napisał(a):

Suche to lubię ale brezle. Na podróż zawsze kupuję. I z masłem też lubię.

Chleb jadam rzadko. Kartoflany jest dobry, bo zachowuje dłużej świeżość. 

No pewnie, że dla siebie nie warto przy garkach stać. Dobry pomysł.

Rozwiń  

Ja nachętniej jem ciemny chlebek  albo ciemne bułki a za brezlami nie przepadam:(

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 18:34, foczka63 napisał(a):

Ja nachętniej jem ciemny chlebek  albo ciemne bułki a za brezlami nie przepadam:(

Rozwiń  

Teraz już mi przeszło, ale jak tu przyjechałem, to zjadałem je codziennie. Razowy chleb lubię, ale jadam rzadko. Musi być ciężki, taki prawdziwy, razowy chleb. 

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.05.2018 o 18:08, Knorr napisał(a):

No Blondi,  z jakiego powodu miałbym wymyślać kłamstwa i tu wypisywać??

No bo nie jarzę sprawy. Gdy bedę jadł suchy chleb, to też tutaj o tym napiszę. Nie mam z tym żadnego problemu. A zdjątka jeśli chcesz, to bardzo poproszę. Mogę przesłać na priv. No w końcu w Hiltonie byłem.;-))) 

A i nie robię obiadów na dwa lub nie daj Boże trzy dni. No bo po co. Chyba, że zupa zostanie, to na kolację drugiego dnia podana jest.

 

Rozwiń  

Ale ja do Ciebie nic nie mam:szok: to ja piszę ,, a  żarty wręcz pożeram ,,na zmianę z suchym chlebem,,,bo też lubię ,,:hura: zle odczytałeś skarbie post-ale nischt zu tragisch,, :szok:

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

Pokaż więcej  

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

Pokaż więcej  

×
×
  • Dodaj nową pozycję...