Skocz do zawartości

Ulubione dania na obiad


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 20.04.2018 o 07:24, fioletowa.mysz napisał(a):

Ja po zdjeciach widze, ze milion razy w lesie go widzialam. I nie mialam pojecia co to jest:haha:

A ktos wie czy to sie wcina przez caly sezon, czy np. gdy zakwitnie to juz nie?

Rozwiń  

Jak przekwitnie i owocuje, listki zamierają i czosnek znika z powierzchni ziemii. Zostają tylko cebulki.

Tak więc, korzystajmy póki czas, ponieważ to roślinka sezonowa jest.

Osobiście dokładam do kanapek, sałatek, nawet tej tradycyjnej polskiej jarzynowej. Wtykam listki gdzie się da :-))) Rośnie 3 m od drzwi kuchennych. Salaty nie kupuję ostatnio wcale, bo czosnek za sałatę teraz "robi".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 20.04.2018 o 07:24, fioletowa.mysz napisał(a):

Ja po zdjeciach widze, ze milion razy w lesie go widzialam. I nie mialam pojecia co to jest:haha:

A ktos wie czy to sie wcina przez caly sezon, czy np. gdy zakwitnie to juz nie?

Rozwiń  

Tylko uwaga!!, Nie pomylić z liścmi konwalii, które są trujące. Są podobne. Czosnkowe listki pachną czosnkiem, oczywiście. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 22.04.2018 o 20:11, Knorr napisał(a):

Jak przekwitnie i owocuje, listki zamierają i czosnek znika z powierzchni ziemii. Zostają tylko cebulki.

Tak więc, korzystajmy póki czas, ponieważ to roślinka sezonowa jest.

Osobiście dokładam do kanapek, sałatek, nawet tej tradycyjnej polskiej jarzynowej. Wtykam listki gdzie się da :-))) Rośnie 3 m od drzwi kuchennych. Salaty nie kupuję ostatnio wcale, bo czosnek za sałatę teraz "robi".

Rozwiń  

Zapomniales o twarozku. Jest pyszny, lepszy jak ze szczypiorkiem, a jesli jeszcze rzodkiewka sie znajdzie, to...poezja smaku:d

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WIecie co jakoś po 2 miesiacach pobytu w De mija mi chęć do wydziwiania,dobierania składników,smaków.Poza ty już mam dość niemieckich produktów i zaczynam tesknić za polskim jedzeniem z prawdziwych polskich składników a nie niemieckich zamienników.Tak wię wprost proporcjonalnie do długości pobytu w DE spada chęć do gotowania.Zaczyna sie wkradac zasada : papier,wełna byle d... pełna :d

  • Lubię to 3
  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 23.04.2018 o 08:15, ORIM napisał(a):

WIecie co jakoś po 2 miesiacach pobytu w De mija mi chęć do wydziwiania,dobierania składników,smaków.Poza ty już mam dość niemieckich produktów i zaczynam tesknić za polskim jedzeniem z prawdziwych polskich składników a nie niemieckich zamienników.Tak wię wprost proporcjonalnie do długości pobytu w DE spada chęć do gotowania.Zaczyna sie wkradac zasada : papier,wełna byle d... pełna :d

Rozwiń  

Nie jesteś jedynym specjalistą od "wełny"...:szydera: Nas takich "papierowcow"...legion...:szydera:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj były pałki z kurczaka a dziś jeden gołąbek sie ostał z obiadu, który ugotowala zmienniczka jak przyjechałam.....pyszne były te gołąbki i sosik tez.....dziś podzielimy się z babcią tym golabkiem ostatnim i dorzucę jeszcze parowkę jakby było mało....

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 23.04.2018 o 09:30, awe59 napisał(a):

Wczoraj były pałki z kurczaka a dziś jeden gołąbek sie ostał z obiadu, który ugotowala zmienniczka jak przyjechałam.....pyszne były te gołąbki i sosik tez.....dziś podzielimy się z babcią tym golabkiem ostatnim i dorzucę jeszcze parowkę jakby było mało....

Rozwiń  

Jeden gołąbeczek:(Ło matulu,ani to się najeść ,ani popatrzeć:(Parówa na zagrychę:(Oj,bidna Ty,bidna:(

U mnie gulasz z szynki,wczorajszy,makaron,surówka z kiszonego ogórka z jabłkiem .Kompot śliwkowy z zapasów.

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 24.04.2018 o 06:52, Afryka napisał(a):

Poważnie!? To mój wnuk u Ciebie też zamawiał!? :szydera:...i jeszcze u mnie ogórkowa.:d

Rozwiń  

Na liście mam tylko pana F.:)Ale może coś przegapiłam,dopiszę:)Tyle,że bez ogórkowej tym razem:)

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 24.04.2018 o 07:54, foczka63 napisał(a):

Połowę przez maszynkę do mięsa i cebulę też  a drugą połowę ziemniaków na grubych oczkach,ręcznie-bardziej chrupiate są:)

Rozwiń  

Ja preferuję dokładnie zmemłane, z cebulką i jajkami, bez mąki....I też są mniamusie....:oklaski:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maz jednej z corek jest kucharzem z zawodu. W niedziele na obiad zaserwowal hamburgery. Tyle wszystkiego w tej bulce bylo,ze po brodzie lecialo,ale bylo dobre.

W tym domu jest duzo malych garnuszkow,patelek. Pdp-na bardzo malo jada i takie miniaturki do gotowania bardzo mi pasuja. Najwazniejsze,ze nie jest wybredna.

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

Pokaż więcej  

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

Pokaż więcej  

×
×
  • Dodaj nową pozycję...