Skocz do zawartości

sernik


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

 Ciasto:
125 gr margaryny
125 gr cukru
250 gr mąki /przesianej/
1/2 proszku do pieczenia
 1 jajko
szczypta soli
----------------------------
  ser:
 500gr sera
 3/4 szkl. oleju
 1 cukier waniliowy
 1 budyń
 150 gr cukru
 1 jajko 
  - ciasto smiksować, wyłożyć na wysmarowana margaryną blachę /posypaną bułka tartą/ 
  -wszystkie składniki sera zmiksować i wyłożyć na ciasto. 
  -Piec około godziny  
  Samacznego 

  • Lubię to 5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja też dam swój przepis na sernik. Szybki, prosty smaczny i mnie kaloryczny bo bez żółtek.

1 kg Speisequark

4-6 białek (jak ktoś nie nawet zamrożonych to 5 jajek)

3/4 szkl. cukru

4 łyżki Kartoffelmehl lub budyń

1/2 szkl. oleju lub 1/2 kostki miękkiego masła

Cukier waniliowy lub ulubiony smak

Wszystko wkładamy do miski, krótko miksujemy i do formy (okrągła 24-26 cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160st. Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynka z wodą. Po godzinie wyłączyć. Jest lekko miękki ale sprężysty, biały. Praktycznie nie rośnie i nie opada. 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Mirelka1965 napisał:

To ja też dam swój przepis na sernik. Szybki, prosty smaczny i mnie kaloryczny bo bez żółtek.

1 kg Speisequark

4-6 białek (jak ktoś nie nawet zamrożonych to 5 jajek)

3/4 szkl. cukru

4 łyżki Kartoffelmehl lub budyń

1/2 szkl. oleju lub 1/2 kostki miękkiego masła

Cukier waniliowy lub ulubiony smak

Wszystko wkładamy do miski, krótko miksujemy i do formy (okrągła 24-26 cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160st. Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynka z wodą. Po godzinie wyłączyć. Jest lekko miękki ale sprężysty, biały. Praktycznie nie rośnie i nie opada. 

 

 

A zapomniałam dodać że można zrobić z niego tort: po wystudzenII odwrócić do góry nogami, zapiąć obręcz i na wierzch co kto lubi: polewa, galaretka z owocami,  bita śmietana, mus czekoladowy, ubiegłym mleczko kokosowe itd. Co kto lubi :tort:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O 18.09.2017 at 19:10, erika napisał:

 Ciasto:
125 gr margaryny
125 gr cukru
250 gr mąki /przesianej/
1/2 proszku do pieczenia
 1 jajko
szczypta soli
----------------------------
  ser:
 500gr sera
 3/4 szkl. oleju
 1 cukier waniliowy
 1 budyń
 150 gr cukru
 1 jajko 
  - ciasto smiksować, wyłożyć na wysmarowana margaryną blachę /posypaną bułka tartą/ 
  -wszystkie składniki sera zmiksować i wyłożyć na ciasto. 
  -Piec około godziny  
  Samacznego 

@Mirelka1965 to jest ten sernik kogutka :p

 

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O 18.09.2017 at 19:10, erika napisał:

 Ciasto:
125 gr margaryny
125 gr cukru
250 gr mąki /przesianej/
1/2 proszku do pieczenia
 1 jajko
szczypta soli
----------------------------
  ser:
 500gr sera
 3/4 szkl. oleju
 1 cukier waniliowy
 1 budyń
 150 gr cukru
 1 jajko 
  - ciasto smiksować, wyłożyć na wysmarowana margaryną blachę /posypaną bułka tartą/ 
  -wszystkie składniki sera zmiksować i wyłożyć na ciasto. 
  -Piec około godziny  
  Samacznego 

@Mirelka1965 to jest ten sernik kogutka :p

 

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaje tak jak obiecałam ten przepis na sernik nazywa się królewski na spód robi się ciasto z 100g gorzkiej czekolady ,100 g masła,4 łyżek cukru,1 jajka ,40 g mąki i pół łyżeczki sody.Czekolada+masło+cukier rozpuścić ostudzić wbić jajko zamieszać +mąka i soda i to się piecze na 180 stopni 10 minut .Na to daje się masę serową 500g sera twarogowego + 500g serka mascarpone+3 łyżki maki ziemniaczanej+ 1 szklanka cukru+3 łyżki cukru waniliowego+5 jajek +2 żółtka +pół szklanki śmietany 36% i pół szklanki rodzynek wszystko razem się miksuje tylko rodzynki wrzuca na koniec.Piec przez 15 minut na 160-180 stopni zależy od piekarnika ja mam w domu z termoobiegiem to zawsze te 20 stopni mniej daje.po 15 minutach zmniejszyc temperature do 140 stopni i piec jeszcze godzinę.Na górę mozna jeszcze dać bezę z pozostałych 2 białek +120g cukru + 1łyżeczka mąki ziemniaczanej na koniec ubijania i tą bezę nakłada się na 15 minut przed końcem pieczenia.Można zrobić też polewę czekoladową albo nic nie dawać jak kto lubi.

  • Lubię to 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, jolantapl. napisał:

Podaje tak jak obiecałam ten przepis na sernik nazywa się królewski na spód robi się ciasto z 100g gorzkiej czekolady ,100 g masła,4 łyżek cukru,1 jajka ,40 g mąki i pół łyżeczki sody.Czekolada+masło+cukier rozpuścić ostudzić wbić jajko zamieszać +mąka i soda i to się piecze na 180 stopni 10 minut .Na to daje się masę serową 500g sera twarogowego + 500g serka mascarpone+3 łyżki maki ziemniaczanej+ 1 szklanka cukru+3 łyżki cukru waniliowego+5 jajek +2 żółtka +pół szklanki śmietany 36% i pół szklanki rodzynek wszystko razem się miksuje tylko rodzynki wrzuca na koniec.Piec przez 15 minut na 160-180 stopni zależy od piekarnika ja mam w domu z termoobiegiem to zawsze te 20 stopni mniej daje.po 15 minutach zmniejszyc temperature do 140 stopni i piec jeszcze godzinę.Na górę mozna jeszcze dać bezę z pozostałych 2 białek +120g cukru + 1łyżeczka mąki ziemniaczanej na koniec ubijania i tą bezę nakłada się na 15 minut przed końcem pieczenia.Można zrobić też polewę czekoladową albo nic nie dawać jak kto lubi.

Jak ja kocham sernik!!! :d

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sernik waniliowo - czekoladowy

2 1/2 szklanki mąki

1 kostka palmy

 2 duże łyżki kakao

1 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

1 szklanka cukru

Z powyzszych produktów, zagnieść ciasto i podzielić na 2 porcje. Obie zawinąć w złotko (folia) i chłodzić w lodówce (około godziny, można też ciasto zrobić rano a piec po południu lub wieczorem). Jedna część ciasta na spód, drugą na wierzch. Obie trzeć na tarce o grubych oczkach.

1 kg. twarogu

1 1/2 szklanki cukru

6 jaj ( 3 całe i 3 żółtka)

1 kostka palmy

1 duża łyżka waniliowego budyniu, lub mąki ziemiaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 duży cukier waniliowy

Zmielić twaróg, wystarczy raz. Palmę zetrzeć z cukrem + waniliowy, a następnie kolejno wbijać całe jajka a potem same żółtka (wykonać czynnosć robotem kuchennym) ucierać na jednolitą puszystą masę, do której dodajemy stopniowo zmielony twaróg a na sam konieć dodać budyń bądź mąkę ziemiaczaną i proszek, porobić jeszcze z jakieś 10 minut, do całkowitego się połaczenia produktów.

Blaszkę do pieczenia ciasta wysmatować palmą i wysypać mąką lub bułką tartą (jak kto woli, ja obsypuję zwykłą mąką) na spód blaszki zetrzeć pierwszą część czekoladowego ciasta na grubej tarce (jako spód) na to wyłożyć równomiernie twarogowe ciasto i na nie zetrzeć drugą część czekoladowego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st.) na środkową kratkę i piec przez godzinę czasu (w zależności od piekarnika, sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia) po godzinie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na jakieś od 5 do 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i pozwolić mu ostygnąć (ok. godzinki) na wierzch, można polać roztopioną czekoladę (ciemną bądź białą, ale nie koniecznie) zależy, jak komu smakuje (ja nie polewam, a jeśli to rzadko) i kiedy ciasto ostygnie, można się nim do woli delektować do dobrej kawusi lub herbatki, co kto lubi :) Smacznego!

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, jolantapl. napisał:

@Hal moja mama taki robiła ale przepisu już nie miałam dzięki za ten przepis to smak mojego dzieciństwa.

Miło mi, bardzo się w takim razie cieszę że mogłam pomoc odzyskać smak Twojego dzieciństwa :)

Serdeczności Joleńko :serce: No i oczywiście Smacznego...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O 27.09.2017 at 07:53, Hal napisał:

Sernik waniliowo - czekoladowy

2 1/2 szklanki mąki

1 kostka palmy

 2 duże łyżki kakao

1 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

1 szklanka cukru

Z powyzszych produktów, zagnieść ciasto i podzielić na 2 porcje. Obie zawinąć w złotko (folia) i chłodzić w lodówce (około godziny, można też ciasto zrobić rano a piec po południu lub wieczorem). Jedna część ciasta na spód, drugą na wierzch. Obie trzeć na tarce o grubych oczkach.

1 kg. twarogu

1 1/2 szklanki cukru

6 jaj ( 3 całe i 3 żółtka)

1 kostka palmy

1 duża łyżka waniliowego budyniu, lub mąki ziemiaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 duży cukier waniliowy

Zmielić twaróg, wystarczy raz. Palmę zetrzeć z cukrem + waniliowy, a następnie kolejno wbijać całe jajka a potem same żółtka (wykonać czynnosć robotem kuchennym) ucierać na jednolitą puszystą masę, do której dodajemy stopniowo zmielony twaróg a na sam konieć dodać budyń bądź mąkę ziemiaczaną i proszek, porobić jeszcze z jakieś 10 minut, do całkowitego się połaczenia produktów.

Blaszkę do pieczenia ciasta wysmatować palmą i wysypać mąką lub bułką tartą (jak kto woli, ja obsypuję zwykłą mąką) na spód blaszki zetrzeć pierwszą część czekoladowego ciasta na grubej tarce (jako spód) na to wyłożyć równomiernie twarogowe ciasto i na nie zetrzeć drugą część czekoladowego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st.) na środkową kratkę i piec przez godzinę czasu (w zależności od piekarnika, sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia) po godzinie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na jakieś od 5 do 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i pozwolić mu ostygnąć (ok. godzinki) na wierzch, można polać roztopioną czekoladę (ciemną bądź białą, ale nie koniecznie) zależy, jak komu smakuje (ja nie polewam, a jeśli to rzadko) i kiedy ciasto ostygnie, można się nim do woli delektować do dobrej kawusi lub herbatki, co kto lubi :) Smacznego!

U mnie w domu nazywamy go "sernik murzynek" a fachowcy zwą go "królewski". Ja daję masło zamiast margaryny i też jest dobry. Ale mam smaka. Czyli za tydzień sernik murzynek zagości na stole :d

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Mirelka1965 napisał:

U mnie w domu nazywamy go "sernik murzynek" a fachowcy zwą go "królewski". Ja daję masło zamiast margaryny i też jest dobry. Ale mam smaka. Czyli za tydzień sernik murzynek zagości na stole :d

A więc, życzę Smacznego :) Miłego dnia Mirelko :serce:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewnie w przyszłym tygodniu będę piekła ciasteczka adwentowe. Mam przepisy z czasów gdy pracowałam w Austrii. Kto tam pracuje czy pracował to wie jaki panuje szał na te kekse.Pieką po kilka gatunków i w pudłach muszą odstać nim zostaną zjedzone. Każdy odwiedzający gość przynosi ze sobą własne  wypieki w zamian jest obdarowny przez domownikow ich ciasteczkami. Pieką przerózne i bardzo smaczne. Moje ulubione to waniliowe kształtowane  jak rogaliki.

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, aga1 napisał:

Pewnie w przyszłym tygodniu będę piekła ciasteczka adwentowe. Mam przepisy z czasów gdy pracowałam w Austrii. Kto tam pracuje czy pracował to wie jaki panuje szał na te kekse.Pieką po kilka gatunków i w pudłach muszą odstać nim zostaną zjedzone. Każdy odwiedzający gość przynosi ze sobą własne  wypieki w zamian jest obdarowny przez domownikow ich ciasteczkami. Pieką przerózne i bardzo smaczne. Moje ulubione to waniliowe kształtowane  jak rogaliki.

To wrzuć jakiś przepis na takie ciasteczka czekamy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@INEZ

O 27.09.2017 at 06:46, INEZ napisał:

Podaje tak jak obiecałam ten przepis na sernik nazywa się królewski na spód robi się ciasto z 100g gorzkiej czekolady ,100 g masła,4 łyżek cukru,1 jajka ,40 g mąki i pół łyżeczki sody.Czekolada+masło+cukier rozpuścić ostudzić wbić jajko zamieszać +mąka i soda i to się piecze na 180 stopni 10 minut .Na to daje się masę serową 500g sera twarogowego + 500g serka mascarpone+3 łyżki maki ziemniaczanej+ 1 szklanka cukru+3 łyżki cukru waniliowego+5 jajek +2 żółtka +pół szklanki śmietany 36% i pół szklanki rodzynek wszystko razem się miksuje tylko rodzynki wrzuca na koniec.Piec przez 15 minut na 160-180 stopni zależy od piekarnika ja mam w domu z termoobiegiem to zawsze te 20 stopni mniej daje.po 15 minutach zmniejszyc temperature do 140 stopni i piec jeszcze godzinę.Na górę mozna jeszcze dać bezę z pozostałych 2 białek +120g cukru + 1łyżeczka mąki ziemniaczanej na koniec ubijania i tą bezę nakłada się na 15 minut przed końcem pieczenia.Można zrobić też polewę czekoladową albo nic nie dawać jak kto lubi.

Odswiezylam temat bo @Basiaim pytała jak robić sernik z bitą śmietana i maskarpone może to coś podpowie. Dawno go nie piekłam ale z tego co pamiętaj udał się . 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...