Skocz do zawartości

• Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Ponad 183 dni w roku i ... komu podatek?

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Policzyłam sobie, że z początkiem października stuknie mi 183 dni pracy w de. Przeczytałam komentarze prawne do konwencji o unikaniu podwójnego opodatkowania i jak wół z nich wynika, że po przekroczeniu owych 183 dni powinnam bulić podatek do niemieckiego Finanzamtu. Moja agencja uspokaja mnie, że dużo kobiet pracuje dużo dłużej, czasem prawie cały rok i.... nic się nie dzieje. Tymczasem koleżanka słyszała o przypadku opiekuna, którego niemiecki urząd finansowy jednak dopadł i dowalił bolesną karę. Co szanowne forumowe towarzystwo na to?

ps. Czytam forum od wielu miesięcy i nie bez przypadku zaczynam tu temat, bo mi się u Was podoba. I zamierzam się z Wami pokolegować, jeśli oczywiście będziecie mieli na to ochotę.

Dobrze. Tak jest pod warunkiem że zarabiasz i w PL i w DE. To znaczy, część roku przepracowałaś w Polsce i tam dostawałaś pieniądze zgodnie z polskim systemem podatkowym a większą część roku przepracowałaś w Niemczech a podatki są odprowadzane zgodnie z niemieckim systemem podatkowym.

Nie wiem czy moje informacje będą precyzyjne, ale może kogoś naprowadzą.

Po pierwsze, w jaki sposób pracujemy. Jeżeli pracujemy przez polską agencję, to de facto pracujemy w Polsce, tylko jesteśmy delegowani. Wtedy z podatku powinniśmy się rozliczać w kraju. A ponieważ agencje kombinują i zatrudniają nas za grosze np do roznoszenia ulotek, a większość zarobków wypłacają "na boku". Wtedy nie ma żadnych 183 dni. Systemy informatyczne państw unii powoli się scalają i większość z nas odczuje to bardzo boleśnie. Nie agencje, tylko my!>:(

Jeżeli ktoś pracuje przez niemiecką agencję ( bez polskiego pośrednika), lub zatrudnia bezpośrednio niemiecka rodzina, płacąc wszystkie należne niemieckie składki, musi mieć meldunek w miejscu pracy, gewerbę (w gminie, mieście itp) i na tej podstawie nadają numer podatkowy. Musimy się wtedy rozliczyć w Niemczech. Jak nie przekroczymy w danym roku kwoty wolnej od podatku nie płacimy nic. Ale druki zeznania podatkowego w każdym wypadku muszą zostać złożone! I wtedy pojawiają się magiczne 183 dni. Jeżeli pracujemy krócej, te druki ma obowiązek wypełnić nam pracodawca, jak dłużej to musimy o to zadbać sami (i z reguły odpowiednio zapłacić!) Bez względu ile zarobimy!

Ale jeżeli w danym roku podatkowym pracowaliśmy w Niemczech (nawet nie przekraczając kwoty wolnej od podatku) i pracowaliśmy w Polsce np 2 tygodnie z której to pracy musimy w kraju złożyć zeznanie podatkowe, to kwotę zarobioną w Niemczech musimy dołączyć do zeznania! Tam nic nie zapłacimy, a ponieważ progi podatkowe różnią się drastycznie, to w kraju zabulimy...>:(

14 minut temu, bozka napisał:

Pracuję na umowę-zlecenie. Polska firma. Wypłata w euro dwuskładnikowa, czyli wynagrodzenie i diety.

Tak więc w czym problem? Składasz zeznanie podatkowe w Polsce i płacisz podatek od całego  dochodu! Iluskładnikowa wypłata by nie była! Masz wątpliwości? Udaj się do jakiekolwiek Urzędu Skarbowego w kraju i spytaj. Ja pytałem, to wiem!

A  w Finanzamt-cie też pytałeś?

http://bartmanlegalupdates.com/podatek-dochodowy-pracownika-oddelegowanego/

Z lektury wyżej zlinkowanej interpretacji wynika, że mógłbyś otrzymać zaskakująco inną odpowiedź...

załączam fragment artykułu:

"Klauzula 183 dni

Wyjątek od wspomnianej zasady terytorialności został określony w art. 15 ust. 2 Umowy, w którym wprowadzono tzw. klauzulę 183 dni. Klauzula 183 dni oznacza, że bez względu na zasadę terytorialności wynagrodzenie, jakie osoba mająca miejsce zamieszkania w umawiającym się państwie otrzymuje z pracy najemnej, wykonywanej w drugim umawiającym się państwie, podlega opodatkowaniu tylko w pierwszym państwie, jeżeli:

a) odbiorca przebywa w drugim państwie przez okres lub okresy nieprzekraczające łącznie 183 dni podczas dwunastomiesięcznego okresu, rozpoczynającego się lub kończącego w danym roku podatkowym, i

b) wynagrodzenie jest wypłacane przez pracodawcę lub w imieniu pracodawcy, który nie ma miejsca zamieszkania lub siedziby w drugim państwie, i

c) wynagrodzenie nie jest ponoszone przez zakład lub stałą placówkę, którą pracodawca posiada w drugim państwie.

Co to oznacza to w praktyce?  Oznacza to, że łączne spełnienie wszystkich trzech warunków umożliwia opodatkowanie pracownika oddelegowanego w Polsce, mimo iż pracownik ten osiąga przychód na terytorium Niemiec i zgodnie z prawem niemieckim tam powinien być opodatkowany.  Należy jednak pamiętać o dwóch zasadniczych kwestiach.

Okres dwunastomiesięczny rozpoczyna się nie z początkiem roku kalendarzowego, lecz z początkiem pierwszego dnia wyjazdu pracownika do pracy do Niemiec."

Czy ja czegoś nie kapuję?

12 minut temu, bozka napisał:

Czy ja czegoś nie kapuję?

Kapujesz, tylko nie w tą stronę. Przeczytaj to:

Rok 2017 przynosi w Niemczech zmiany w prawie podatkowym oraz w kwotach wolnych od podatku. Kwoty te mają wpływ na wymiar kosztów, które podlegają odliczeniu od podatku od wynagrodzenia. Ulgi podatkowe przysługują osobom fizycznym podlegającym nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Niemczech. Są to osoby, których miejsce zamieszkania znajduje się na terytorium Niemiec lub które przebywają tutaj na stałe, czyli dłużej niż 183 dni w roku podatkowym (§ 1 Abs. 1 EStG – niem. ustawa o podatku dochodowym). Istnieje możliwość złożenia wniosku o nieograniczony obowiązek podatkowy w niemieckim urzędzie skarbowym, jeżeli 90 procent dochodów w danym roku kalendarzowym podlega opodatkowaniu w Niemczech lub dochody, które nie podlegają opodatkowaniu w Niemczech nie przekroczą kwoty w wysokości 8.652 euro (§ 1 Abs. 3 EStG). Jeśli spełnione są powyższe warunki, to osoby te podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich przychodów, czyli również przychodów uzyskanych w Polsce.

Osoby nie spełniające powyższych warunków, podlegają obowiązkowi podatkowemu tylko od przychodów osiąganych na terytorium Niemic (ograniczony obowiązek podatkowy). W przypadku tych osób niemieckie urzędy skarbowe nie uwzględniają miedzy innymi kwoty wolnej na dzieci, kwoty odciążenia dla osób samotnie wychowujących dzieci, a także kwoty wolnej od podatku. Aby móc skorzystać na ulgach podatkowych w Niemczech, konieczne jest zatem złożenie wniosku o nieograniczony obowiązek podatkowy w Niemczech.

Primo, o przebywaniu na stałe musi być w jakiś sposób poinformowany urząd np w postaci meldunku. Jeżeli deleguje Cię polska firma to Niemcy o tym nie wiedzą! Bo i skąd! Nie masz niemieckiego Steuernummer, wszystkie podatki płacisz w Polsce! Porównaj kwotę wolną od podatku!>:( A secundo, skoro wszystko wiesz, to po co pytasz? Spytaj Steuerberatera i wszystko jasne!

I niech Ci Twoja polska agencja pomoże. Skoro mają świetnych prawników do walki z opiekunami, to i w podatkach powinni być dobrzy!>:(

Polska agencja pomoże.... Dostałam numer do księgowej i odpowiedź, że panie jeżdżą na dłużej, są nawet po 11 miesięcy bez zjazdu do kraju i nic się nie dzieje.... że mam być spokojna. Rzecz jasna nie rzucę szteli i nie zrezygnuję z pracy z powodu podatkowych wątpliwości. Chciałabym jednak wiedzieć jakie ryzyko ponoszę... i może wystarczy wypełnić raz w roku deklarację podatkową w de, aby mieć problem z głowy.

4 minuty temu, bozka napisał:

Chciałabym jednak wiedzieć jakie ryzyko ponoszę... i może wystarczy wypełnić raz w roku deklarację podatkową w de, aby mieć problem z głowy

Dlatego bez zacietrzewienia, poczytaj, popytaj, jakie warunki musisz spełnić by móc wypełnić taką deklarację. Jeżeli jesteś delegowanym pracownikiem to wg mnie nie spełniasz żadnego warunku! Ale mogę się mylić. Z resztą, Twój cyrk, twoje małpy!:d

14 godzin temu, bozka napisał:

Pracuję na umowę-zlecenie. Polska firma. Wypłata w euro dwuskładnikowa, czyli wynagrodzenie i diety.

Czyli nie masz żadnego problemu ! Nie martw się już niczym.

Chyba, że chcesz siedzieć w Niemczech cały rok ? to byłoby trudno.

Ale ja nie ryzykowałabym zdrowiem takiego siedzenia. I ...czy nie lepiej jak już to  byłoby wtedy ... na czarno ? To taka moja rada.

Problem mógłby być gdybyś zatrudniła się w niemieckiej agencji jako osoba prowadząca działalność - to wtedy trzeba ostro różnych spraw pilnować i faktycznie sama byś odpowiadała, Ty a nie agencja.

Jako pracownik masz mniejszą odpowiedzialność i większe prawa.

Te 183 dni wtedy ma znaczenie jeśli część dochodu masz wypłacane przez niemiecką firmę i opodatkowana jesteś w DE, a część masz płacone w Polsce i w PL odprowadzane podatki. Chodzi o to że wtedy masz obowiązek połączyć dochody z obu państw i rozliczyć się z podatku w tym kraju gdzie dłużej pracowałaś ( czytaj: otrzymywałaś dochód opodatkowany w danym kraju ).

Agencje nas zatrudniają w Polsce a do Niemiec tylko nas oddelegowują.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Udostępnij

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

• Dodaj nową pozycję...