Skocz do zawartości

• Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Dlaczego jesteśmy opiekunkami...

Gość TO ja
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, Gość Gość 3 napisał:

Zauważyłam 👍 Dzięki @Waldi Nie miałam pojęcia że jest taki wątek i to od 2008 roku. Wtedy nawet nie wiedziałam że takie forum istnieje a ja będę opiekunką. Jak pięknie można pisać o muzyce.

Piję kawę i słucham In Memorian.  Nie znałam tego wcześniej a słuchałam kiedyś tam podobnej muzyki .  Dobrze komponuje z dzisiejszą pogodą. Powtórzę dziś jeszcze później bo teraz za bardzo odpłynę...a tu trzeba wrócić do rzeczywistości. Ech...

👍 Fajnie, cieszę się, bo trzeba o mozyce mówić, trzeba ją słuchać, każde artystyczne dzielo na swój sposób zrozumieć. 

11 godzin temu, INEZ napisał:

Powinien być natychmiast :-)

Nie wiem czy to temat dlaczego jesteśmy opiekunami, ale w tej kwestii ważne by nam płacono na czas za zlecenia🤪 i chyba jednym z powodów jest kasa, dlatego ważnym elementem jest by nam płacono. Niezależnie jakim przelewem. Nie wiem co Joker miał na myśli z tym przelewem, ale dopowiem bo mam niemałe doświadczenie (działalność rodzinną w sferze finansów)

Przelew natychmiastowy tak na prawdę nie jest natychmiastowy chyba że wewnątrz bankowy (nadawca i odbiorca ma konto w jednym banku) w przypadku innego banku są sesje wychodzące i przychodzące w banku odbiorcy, więc łopatologicznie - wysyła się że swojego banku kasę niby natychmiastowym - elixir, a bank ma trzy sesje wychodzące więc wychodzi najbliższą, bank odbiorcy ma sesje przychodzące - może się to zgrać lub nie. 

Jest jeszcze przelew Sorbnet-ten idzie znacznie szybciej ale kosztuje, jest jeszcze bluecash - te dwa ostatnie są expresowe, prawdziwie natychmiastowe bez względu na sesję, 

9 minut temu, Waldi napisał:

ale dopowiem bo mam niemałe doświadczenie (działalność rodzinną w sferze finansów)

To może niech zaktualizują wiedzę, niekoniecznie o wikipedię.

ALIOR BANK:

Nowa usługa umożliwia dokonanie przelewu krajowego w PLN na inny rachunek bankowy w Polsce w ciągu zaledwie KILKU SEKUND i jest dostępna przez całą dobę, 7 dni w tygodniu.

18 minut temu, Waldi napisał:

Nie wiem czy to temat dlaczego jesteśmy opiekunami, ale w tej kwestii ważne by nam płacono na czas za zlecenia🤪 i chyba jednym z powodów jest kasa, dlatego ważnym elementem jest by nam płacono. Niezależnie jakim przelewem. Nie wiem co Joker miał na myśli z tym przelewem, ale dopowiem bo mam niemałe doświadczenie (działalność rodzinną w sferze finansów)

Przelew natychmiastowy tak na prawdę nie jest natychmiastowy chyba że wewnątrz bankowy (nadawca i odbiorca ma konto w jednym banku) w przypadku innego banku są sesje wychodzące i przychodzące w banku odbiorcy, więc łopatologicznie - wysyła się że swojego banku kasę niby natychmiastowym - elixir, a bank ma trzy sesje wychodzące więc wychodzi najbliższą, bank odbiorcy ma sesje przychodzące - może się to zgrać lub nie. 

Jest jeszcze przelew Sorbnet-ten idzie znacznie szybciej ale kosztuje, jest jeszcze bluecash - te dwa ostatnie są expresowe, prawdziwie natychmiastowe bez względu na sesję, 

przelew natychmiastowy jest natychmiastowy za 5 minut jest u odbiorcy ,,niezaleznie od sesji wychodzacych i niezaleznie  w jakim banku ,,,,w santanderze mam takich 5 za darmo miesiecznie wiec czesto z nich korzystam i sa naprawde natychmiastowe niezaleznie czy to sroda czy niedziela ... W nest banku mam tak samo 

15 minut temu, lusi napisał:

niezaleznie  w jakim banku ,,,

Czytajcie ze zrozumieniem! Wszystko.

SANTANDER:

Już w ciągu kilku minut Twoje pieniądze mogą znaleźć się na rachunku odbiorcy. Natychmiastowy przelew (polecenie przelewu) można zrobić 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Przelewy natychmiastowe można zrobić każdego dnia, jednak

NIE DO KAŻDEGO BANKU

i do określonych limitów.

26 minut temu, lusi napisał:

przelew natychmiastowy jest natychmiastowy za 5 minut jest u odbiorcy ,,niezaleznie od sesji wychodzacych i niezaleznie  w jakim banku ,,,,w santanderze mam takich 5 za darmo miesiecznie wiec czesto z nich korzystam i sa naprawde natychmiastowe niezaleznie czy to sroda czy niedziela ... W nest banku mam tak samo 

Ok. Masz rację i nie masz racji. Banków jest wiele i nie wszystkie znajdują się w systemie elixir gdzie realizuje się przelewy natychmiastowe - nie pisałem o konkretnym banku bo temat dot przelewu od innego forumowicza  nie precyzował jakiego banku przelew dotyczy. Ale jeśli chcesz iść droga prawdy to zobacz w jakich bankach zrobisz te szybkie przelewy 

Poniżej strona dostępności 

https://www.expresselixir.pl/tabela-dostepnosci/

Ja mam konto w Santander (konto selekt, kiedyś VIP) i wszystkie przelewy mam za darmo, ale wierz mi nie zawsze przelew docierał na konto odbiorcy (po prostu nie był w systemie ExpresElixir) 

49 minut temu, Gość Gość napisał:

To może niech zaktualizują wiedzę, niekoniecznie o wikipedię.

ALIOR BANK:

Nowa usługa umożliwia dokonanie przelewu krajowego w PLN na inny rachunek bankowy w Polsce w ciągu zaledwie KILKU SEKUND i jest dostępna przez całą dobę, 7 dni w tygodniu.

Czytaj ze zrozumieniem - mówimy o wszystkich bankach, a nie o wybranych 

I to byłoby na tyle. Patrz post wyżej 👍

Edytowane przez Waldi

8 minut temu, Gość Gość napisał:

I pamiętajcie! ☝️

Nie każdy goły z widłami tõ zaraz Neptun! 🤣🤣🤣°

A skąd pewność że komuś o prawdziwnego Neptuna się rozchodzi. On ponoć wybredny . Nie skusi się na każdą bułkę. A nie wygląda po posturze żeby  w ogóle takie jadło spożywał. Bo brzuchol byłby i zamiast mięśni flaki jak u żonatego wróbla .

4 minuty temu, Waldi napisał:

mówimy

Kto mówi? Bo ja się odniosłem do konkretnego posta. W którym napisałeś:

"Przelew natychmiastowy tak na prawdę nie jest natychmiastowy..."

A może to nie ty?

Czego jeszcze nie rozumiesz?

5 minut temu, Gość Gość napisał:

Oj tam...

Bułka nie bułka, byle była większa niż pigułka! 😜🤣🤣🤣🥂

Aż tak? No może?. Nie zawsze przecież liczy się całokształt tylko zaspokojenie pierwotnych instynktów. Głodu znaczy się.

5 minut temu, Gość Gość napisał:

Aż tak? No może?. Nie zawsze przecież liczy się całokształt tylko zaspokojenie pierwotnych instynktów. Głodu znaczy się.

I w tem sęk! 

👏👏👏 głośne owacje na stojąco!!!

😉🤣🤣🤣👊

10 minut temu, Gość Gość napisał:

A piekarnia to nie filharmonia.🍩🥯

12 minut temu, Gość Gość napisał:

Kto mówi? Bo ja się odniosłem do konkretnego posta. W którym napisałeś:

"Przelew natychmiastowy tak na prawdę nie jest natychmiastowy..."

A może to nie ty?

Czego jeszcze nie rozumiesz?

Ach już wiem o co Ci chodzi -Ty po prostu  szukasz dziury w całym. Jak chcesz być już tak precyzyjny - to zrozum pom polsku "natychmiast" to już!!! a nie w kilka minut u odbiorcy. 

To tylko słownictwo - natychmiastowy używają zastępczo, gdyż tak na prawdę są to - jak napisałem wcześniej - expresowe przelewy. Każdy bank opisuje te przelewy reklamując je jako natychmiastowe, ale dalej wymienia się je jako expresowe (co jest bliższe prawdy) i jak sam zauważyłeś mają limity, i oba banki (nadawca-odbiorca) muszą być w systemie expresowych przelewów. więc nie wszystko jest takie proste, i proszę Cię nie spieraj się, no forum nie jest miejscem na kłótnie