Skocz do zawartości

Leczenie żywieniem


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ok:love: 

Jogurt L+

Zawiera kultury bakterii :

Lactococcus acidophilus

Bifidobakterium lactis

Streptococcus thermophilus

Oprócz tego, że jogurt L + ma korzystne działanie na przewód pokarmowy: poprawa trawienia i wchłaniania pokarmów, lepsza perystaltyka jelit, wytwarzane przez bakterie substancje takie jak m.i.n.kwas mlekowy powodują zwalczanie szkodliwych bakterii, grzybów, przeciwdziałając zakażeniom i stanom zapalnym.

Poleca się przy:

- zaburzeniach trawienia i przyswajania

- zakażeniach Helicobacter pylori

- grzybicy przewodu pokarmowego

- wzdęciach

- zgadze

- wrzodach żołądka i dwunastnicy

- skłonności do biegunek

- zaparciach

- po kuracji antybiotykowej

- w chorobach przewlekłych

- przy długotrwałym stosowaniu leków

- w celu wzmocnienia odporności

- przy przewlekłym stresie

- w alergiach

- dla osób uprawiających sport

Kwas mlekowy i żywe kultury bakterii przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość). Zawiera dużą ilość witamin m.i.n. A, B₂, B₁₂, K₂. Witamina B₂ to typowa witamina młodości. Witamina B₂, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy. 

ZALETY DOMOWEGO JOGURTU

Składniki mineralne to m.i.n. duża ilość wapnia organicznego. 

Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organiźmie, a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany.

Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.

Nie zawiera glutenu.

Wzmacnia paznokcie i włosy.

Ma duże zastosowanie w kosmetyce –można stosować także zewnętrznie np.przy rozstępach skórnych.

Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.

Nie zawiera cukru, zagęszczaczy ani żadnych dodatków chemicznych.

Z NASZEGO JOGURTU MOŻNA TEŻ ROBIĆ SER. Wówczas zarówno ser jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.

Wg dr Jadwigi Kempisty najlepsze efekty dla naszego układu pokarmowego daje spożywanie codziennie: rano 1 szklanka jogurtu, w południe i wieczór po 1 szklance kefiru.

Wytwarzanie:
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub sojowego
1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C, aby zabić obce bakterie (pojawia się pierwszy kożuszek)
2. Przelewamy mleko do naczynia: termosu, naczynia ceramicznego, garnka lub jogurtownicy- studzimy do temp. 42°C (zdolne do picia). Następnie wsypujemy zawartość 1 saszetki i dokładnie mieszamy – zamykamy
3. Zostawiamy do fermentacji na 6-7 godzin w temp 42°C (w pobliżu kaloryfera). Im dłużej jogurt będzie fermentował, tym mocniejszy będzie smak i kwasowość. Podczas fermentacji unikać wstrząsów naczynia. 
4. Po skwaszeniu wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin celem dojrzewania
5. Tak przygotowany jogurt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego przetwarzania. Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego jogurtu. Mieszamy, pozostawiamy do skwaszenia itd. Rozmnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili, gdy jogurt straci swoje właściwości – konsystencję, zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.
Jogurt może być przechowywany w lodówce 7 dni, w saszetce 12 m-cy (saszetkę też należy przechowywać w lodówce)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lubię jogurty, ale stronię ze względu na laktozę. Naprawdę nie mogę :/

8 godzin temu, Łukasz napisał:

fajna galeria, w krótkim czasie dużo informacji :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworzą ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będacy uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...