Skocz do zawartości

Szukamy osób do wywiadu o opiece w Niemczech

Rekomendowane odpowiedzi

Wróćmy do tematu wywiadu. 

Myślę że na ileś tam osób które się odezwą i porozmawiają przez telefon, część od razu odpadnie. Pewnie z kilkoma zostanie przeprowadzony wywiad ale nie wiadomo co i czy w ogóle znajdzie się to w zmontowanym materiale. Bo montażem można zmienić sens wypowiedzi, złagodzić lub zaostrzyć. Mnie by piorun strzelił gdyby ktoś wybrał z mojej wypowiedzi część i wyszłoby nie to co chciałam przekazać. 

18 minut temu, Maria Jolanta napisał:

Wróćmy do tematu wywiadu. 

Myślę że na ileś tam osób które się odezwą i porozmawiają przez telefon, część od razu odpadnie. Pewnie z kilkoma zostanie przeprowadzony wywiad ale nie wiadomo co i czy w ogóle znajdzie się to w zmontowanym materiale. Bo montażem można zmienić sens wypowiedzi, złagodzić lub zaostrzyć. Mnie by piorun strzelił gdyby ktoś wybrał z mojej wypowiedzi część i wyszłoby nie to co chciałam przekazać. 

Mam wrażenie, że autor topiku rzucił kość....i teraz czyta, kto się o tę kość bije. Szkoda, że nie zadał sobie trudu poczytać forum i zaproponować na priv udziału w programie. Rozgorzała niepotrzebna dyskusja...szkoda. A może taki był cel? Może autor chciał zobaczyć reakcję opiekunów? Co by nie było......daje do myślenia milczenie inicjatora.

8 minut temu, Mirelka1965 napisał:

Mam wrażenie, że autor topiku rzucił kość....i teraz czyta, kto się o tę kość bije. Szkoda, że nie zadał sobie trudu poczytać forum i zaproponować na priv udziału w programie. Rozgorzała niepotrzebna dyskusja...szkoda. A może taki był cel? Może autor chciał zobaczyć reakcję opiekunów? Co by nie było......daje do myślenia milczenie inicjatora.

Raczej wątpię. Temat to po prostu ogłoszenie. Wyszła nam dyskusja i fajnie. Pewnie założyciel wątku sam się zdziwił tym co nam tutaj wyszło. :szydera:

5 minut temu, Mirelka1965 napisał:

Ja tu nie widzę drugiego dna . Jest podany nr telefonu , plus adres mailowy gdzie chętni mogą się zgłaszać . Osobiście mam nadzieję , że nie czytał wszystkich postów , bo mnie na jego miejscu odechciałoby się przeprowadzać jakikolwiek wywiad . 

Po dłuższym zastanowieniu , zaczynam nawet wątpić w sens wywiadu , gdyż każdy z nas ma inne doświadczenia i jedna osoba nie jest w stanie opisać na jakie problemy napotykamy się w naszej pracy .

Teraz, violka napisał:

Ja tu nie widzę drugiego dna . Jest podany nr telefonu , plus adres mailowy gdzie chętni mogą się zgłaszać . Osobiście mam nadzieję , że nie czytał wszystkich postów , bo mnie na jego miejscu odechciałoby się przeprowadzać jakikolwiek wywiad . 

Po dłuższym zastanowieniu , zaczynam nawet wątpić w sens wywiadu , gdyż każdy z nas ma inne doświadczenia i jedna osoba nie jest w stanie opisać na jakie problemy napotykamy się w naszej pracy .

I przez nas nie powstanie reportaż?! :haha:

7 godzin temu, elf napisał:

Organizuje funkcjonowanie domu podopiecznego a nie nazywam siebie menagerem. Wożę go do lekarza i na karty a nie nazywam siebie kierowcą.  Umawiam podopiecznego na wizyty zamawiam kwiaty dla znajomych a nie nazywam siebie sekretarką. Sprzątam dam a nie nazywam siebie sprzątaczką  nie mam zamiaru identyfikować się też z dupomyjcem. Ale oczywiście każda z pan może to robić. By być opiekunką nie koniecznie trzeba mieć Ausbildung. Opiekunami osób starszych w Niemczech są często ich rodziny bez odpowiedniego wykształcenia. Ta też jestem opiekunką... Jak postrzegaja siebie inni to już nie moja sprawa. 

Screenshot_20200128_174654.jpg

Szanowny Panie Redaktorze
Proszę w swoim reportażu, poruszyć obowiązek przedstawiania aktualnego zaświadczenia o niekaralności oraz wykonywania obowiązkowych, okresowych badań psychiatrycznych potrzebnych do wydania zaświadczenia o możliwości wykonywania tego zawodu, przez lekarza medycyny pracy(żeby było to obowiązkiem, by taki lekarz je wystawiał na koszt pracodawcy).
By zdrowia i życia ludzi niesamodzielnych na terenie EU, nie powierzać zaburzonym osobom, i by po fakcie nie krzyczały o tragediach nagłówki mediów.

Godzinę temu, elf napisał:

@Ellax2 ty to jednak  marzycielką jesteś. Pozdrawiam kochanienkie grono adoracji zdystansowanej do siebie pani d.... myjec. A jeżeli mnie grzecznie poprosicie to może wam opowiem co z tego wynikło.

"Pozdrowienia" od grona, a jak nas grzecznie poprosisz, to cię wysłuchamy. 

Witam ponownie! Bardzo dziękuję za odzew na forum i w prywatnych wiadomościach! Dla zainteresowanych, tutaj nasza audycja, już do odsłuchania i przeczytania: 

https://www.deutschlandfunkkultur.de/haeusliche-betreuung-ausbeutung-rund-um-die-uhr.976.de.html?dram:article_id=476882

Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz Szymanowski

O 21.02.2020 at 14:45, LACH napisał:

Szanowny Panie Redaktorze
Proszę w swoim reportażu, poruszyć obowiązek przedstawiania aktualnego zaświadczenia o niekaralności oraz wykonywania obowiązkowych, okresowych badań psychiatrycznych potrzebnych

ma być taki obowiązek?