Skocz do zawartości

• Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Czy agencja może odmówić Niemcom obsługi?

Gość Joanna
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Rozmawiałam wczoraj ze swoją agencją i zapytałam dlaczego nie mają wyłącznie ofert do osób mieszkających samych tylko często do małżeństw gdzie druga osoba jest bez teoretycznej opieki ze śmiesznie większą stawką i usłyszałam, że muszą brać każde zlecenie, bo jeżeli będą wybredni to niemieckie agencje nie dadzą im żadnego zlecenia albo tylko do małżeństw. Wierzę w to faktycznie, bo przecież byłoby wszystkim łatwiej. Wiecie coś o tym? Bo z tego wynika, że tam żądzą agencje niemieckie a nasze agencje to kolejny pośrednik, który tańczy jak mu niemcy zagrają.

Joanna 

Jasne, że rynkiem żądzą Niemcy, bo kto ? Oni są u siebie, i oni mają pieniądze i oni mają staruszków i ich rządy dyktują przepisy.

Czy wobec tego my opiekunowie jesteśmy bezsilni również ?

Nie. My też budujemy ten rynek. Bo albo dźwigamy rzeczy ponad wszelki rozsądek albo odrzucamy ( najpierw próbując oczywiście coś naprawić )

Oferta z agencji to jedynie los na loterii, oni tam mało co wiedzą. Na miejscu jedna osoba do opieki może okazać się prawdziwym nocnym wampirem i jeszcze uciekającym w dzień albo

para okaże się nagle możliwym towarzystwem, gdzie Dziadziuś ( tak jak było w moim ostatnim przypadku ) sam w 50% zajmował się żoną .

Oczywiście że agencja może odmówić obsługi klienta . Jednak zależy to od polityki firmy .  Nie ma "musu" przyjmowania zlecenia chyba że agencja jest całkowicie uzależniona od partnera lub jest filią . 

Agencje wbrew pozorom odrzucają też zlecenia - których warunki są absurdalne , trudne , brak socjalu dla opiekunki (własnego pokoju , możliwości kontaktu , sanitariów) bądź stan podopiecznego wskazuje na specjalistyczną opiekę w Heimie a nie w domu . 

Ale tak jak już mówiłam - każda agencja ma swoje zasady , swoją politykę więc nie można wrzucać wszystkich do jednego worka ;)

Godzinę temu, Personel dla Europy napisał:

Oczywiście że agencja może odmówić obsługi klienta . Jednak zależy to od polityki firmy .  Nie ma "musu" przyjmowania zlecenia chyba że agencja jest całkowicie uzależniona od partnera lub jest filią . 

Agencje wbrew pozorom odrzucają też zlecenia - których warunki są absurdalne , trudne , brak socjalu dla opiekunki (własnego pokoju , możliwości kontaktu , sanitariów) bądź stan podopiecznego wskazuje na specjalistyczną opiekę w Heimie a nie w domu . 

Ale tak jak już mówiłam - każda agencja ma swoje zasady , swoją politykę więc nie można wrzucać wszystkich do jednego worka ;)

Korzystając z Państwa  obecności proszę mi napisać jak to się dzieje, że  w tej samej agencji jest oferta do pana czyli jednej osoby za 1400 euro i to mobilny przypadek oraz oferta do pani mieszkającej z mężem za 1250 euro. Dlaczego są takie różnice, bo ja tego nie rozumiem. Przecież każdy wolałby jechać do samego pana i czekać na podobną ofertę. Nie jestem ekonomistką ale czy do 2 osób nie powinno być więcej. Gdzie tu jest sens?

To że ktoś mieszka sam wcale nie oznacza że jest tam łatwiej i wygodniej . Drugie to na pewno wymagania językowe i pewnie doświadczenie .  Trudno mi powiedzieć od czego to zależy po tak lakonicznym opisie . Może potrzebne tam prawo jazdy , może pan wstaje w nocy , może ma silną demencję - mobilność to nie jedyny warunek określania stawki  . 

5 godzin temu, Gość Joanna napisał:

Korzystając z Państwa  obecności proszę mi napisać jak to się dzieje, że  w tej samej agencji jest oferta do pana czyli jednej osoby za 1400 euro i to mobilny przypadek oraz oferta do pani mieszkającej z mężem za 1250 euro. Dlaczego są takie różnice, bo ja tego nie rozumiem. Przecież każdy wolałby jechać do samego pana i czekać na podobną ofertę. Nie jestem ekonomistką ale czy do 2 osób nie powinno być więcej. Gdzie tu jest sens?

W/g mnie to wygląda tak! agencja negocuje w cenie ,są rozmowy na temat stawki i co ma opiekunka do obrobienia ,przecież widzimy jakie rachunki przychodzą do rodzin do opłacenia za nas ,,jest rodzina czyli dziadek i babcia i jest stawka wyższa np. 1250 -tlumaczą to tym ,że przy drugiej osobie tylko poprac coś tam i ugotować ,,,a jak jest stawka 1400 do jednej osoby to tutaj już bym prześwietliła tą jedną osobę-może ma taki charakter ,że nawet za 1600 euro nikt by  tam nie wytrzymał,,,chyba ,że by tam mnie wysłali:hahaha: do poskromienia PDP:hahaha: coraz bardziej podoba mi się ta praca ,,,lubię ludzi naprowadzac na właściwe tory,,,