Skocz do zawartości

• Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Czy własna działalność polska lub niemiecka jest legalna?

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W pewnym momencie uznałam, że najbardziej opłacała by mi się własna działalność jako opiekunka osób starszych w Niemczech.  Z wykształcenia jestem jednak  m.in. ekonomistą i zaczęłam sprawę badać dogłębnie.

i doszłam do przekonania, że własna działalność jest jednak problematyczna pod względem prawnym  i zrezygnowałam z tego pomysłu, żeby np. nie mieć na przyszłość problemów z zaliczeniem okresów do emerytury.

Zainteresowanym problemem polecam lekturę takich stron w Internecie

http://www.arbeitlandia.eu/2013/01/16/gewerbe-w-niemczech-polprawdy-i-nieprawdy/

http://biuro.opiekunek.de/p/kompetencje.html

http://prawoniemieckie.pl/2015/06/07/swiadczenie-opieki-w-niemczech-przez-opiekunki-prowadzace-wlasna-dzialalnosc-gospodarcza-przeglad-orzecznictwa/

Nie należy wierzyć jednej stronie i zawsze szukać różnych opinii. Własna działalność może być uznana za legalną - po spełnieniu paru warunków - ale po co opiekunce takie ryzyko ? stresów mamy już i tak pod dostatkiem, a mało kto z nas rozumie niemieckie dokumenty i wciąż zmieniające się  przepisy i uważam, że lepiej w to nie wchodzić.

jeżeli wszystkie warunki są spełnione to jest legalna  a nie ma ich aż tak wiele.

dodam  o to kompetentne osoby z którymi warto rozmawiać i zasięgać ,oni są na co dzień z tym  a my znamy tylko lakonicznie te przepisy..

Biuro opiekunek (i opiekunów) w Niemczech

Biuro Opiekunek oraz Biuro Rzecznika Praw Opiekunek w Niemczech  to serwis kancelarii polonijnej Wirtschaftskanzlei Polonia UG (haftungsbeschränkt) w Niemczech na której czele stoi Tomasz Sładkowski. Biuro świadomie nie zajmuje się pośrednictwem pracy w Niemczech, lecz monitoruje agencje pośredniczące między rodzinami a opiekunkami oraz świadczy usługi towarzyszące, jak meldunek i otworzenie działalności gospodarczej / firmy jako opiekunka - niezależne od rodziny lub agencji, usługi księgowo-rozliczeniowe, itd. Masz pytania i wątpliwości w temacie twojej działalności jako opiekun(ka) w Niemczech? Poszukujesz pomocy i wsparcia? Zadzwoń: 0221-677 888 210 lub 0048 22 490 55 63 (polski numer przekierowany do naszego biura w Niemczech). --- Dr. Marcin Zieliski iTomasz Sadkowski w wrosławskim Radio Rodzina.

Od roku 2004 prowadzi kancelarię polonia.de [od 2009 roku jako: Wirtschaftskanzlei Polonia UG (haftungsbeschränkt)] w Kolonii zajmującą się legalizacją pobytu i pracy Polaków w Niemczech. Z wykształcenia ekonomista i specjalista prawa ubezpieczeniowego.

Halina Grzyb (2010-2015) - założyciel inicjatywy pomocy opiekunkom w Niemczech. Urodzona w 1983 roku w Pszczynie. Ekonomistka. Po studiach na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach oraz pracy jako dyrektor biura rozwoju uczelnii przejęła obowiązki dyrektora wykonawczego w kancelarii polonia.de. Od 2015 przejęła kolejne wyzwania zawodowo-rodzinne.

Piotr Sikora (2014-...) - Mistrz Reiki z najwyższą kompetencją rownież jako mediator. Od 1988r. na stale w Niemczech. Od ponad 18lat prowadzi własną działaność gospodarczą / Gewerbe w Niemczech w branży IT.

2 godziny temu, Serenity napisał:

W pewnym momencie uznałam, że najbardziej opłacała by mi się własna działalność jako opiekunka osób starszych w Niemczech.  Z wykształcenia jestem jednak  m.in. ekonomistą i zaczęłam sprawę badać dogłębnie.

i doszłam do przekonania, że własna działalność jest jednak problematyczna pod względem prawnym  i zrezygnowałam z tego pomysłu, żeby np. nie mieć na przyszłość problemów z zaliczeniem okresów do emerytury.

Zainteresowanym problemem polecam lekturę takich stron w Internecie

http://www.arbeitlandia.eu/2013/01/16/gewerbe-w-niemczech-polprawdy-i-nieprawdy/

http://biuro.opiekunek.de/p/kompetencje.html

http://prawoniemieckie.pl/2015/06/07/swiadczenie-opieki-w-niemczech-przez-opiekunki-prowadzace-wlasna-dzialalnosc-gospodarcza-przeglad-orzecznictwa/

Nie należy wierzyć jednej stronie i zawsze szukać różnych opinii. Własna działalność może być uznana za legalną - po spełnieniu paru warunków - ale po co opiekunce takie ryzyko ? stresów mamy już i tak pod dostatkiem, a mało kto z nas rozumie niemieckie dokumenty i wciąż zmieniające się  przepisy i uważam, że lepiej w to nie wchodzić.

Dzięki @Serenity :) ale się naczytałam! Powiem,że jestem na etapie zbierania dokładnych informacji dot.działalności w pl. Wszystko jest takie skomplikowane dla mnie:( a powiem szczerze ,że najgorsze te przepisy! Przeszłam w swojej pracy zawodowej niejedną kontrolę .. /było zawsze ok./ a teraz chciałabym mieć "spokojną głowę"                                                             Wiem że miałabym ok.300E netto więcej :) oczywiście zostając w Mojej obecnej Agencji.      Jedno mnie nurtuje,dlaczego zakładając po raz pierwszy   działalność/w moim przypadku/ muszę posiadać r-ki z Pl. ?    Taką informację uzyskałam ZUS.:                                                           cytuję: otrzyma pani A1 ,ale w ciągu danego r-ku musi pani posiadać Rachunki z PL.                                                

39 minut temu, erika napisał:

Dzięki @Serenity :) ale się naczytałam! Powiem,że jestem na etapie zbierania dokładnych informacji dot.działalności w pl. Wszystko jest takie skomplikowane dla mnie:( a powiem szczerze ,że najgorsze te przepisy! Przeszłam w swojej pracy zawodowej niejedną kontrolę .. /było zawsze ok./ a teraz chciałabym mieć "spokojną głowę"                                                             Wiem że miałabym ok.300E netto więcej :) oczywiście zostając w Mojej obecnej Agencji.      Jedno mnie nurtuje,dlaczego zakładając po raz pierwszy   działalność/w moim przypadku/ muszę posiadać r-ki z Pl. ?    Taką informację uzyskałam ZUS.:                                                           cytuję: otrzyma pani A1 ,ale w ciągu danego r-ku musi pani posiadać Rachunki z PL.                                                

W przypadku polskiej działalności część pracy musi być wykonana w Polsce, trzeba więc mieć rachunki, inaczej powstałby obowiązek zarejestrowania działalności w Niemczech - jako miejscu wykonywania tej pracy(Działalności ). chyba 25 % pracy winna być wykonana w Polsce.

Ale tu trzeba dokładnej informacji w miejscowym oddziale Zus-u.

http://orzeczenia.gdansk.sa.gov.pl/content/$N/151000000001521_III_AUa_001146_2013_Uz_2014-03-26_001

Co ryzykujemy tą legalnością czy nielegalnością działalności ?

Na bieżąco prawie nic, ale z czasem odpowiednie organy mogą odmówić wypłaty rent czy emerytur właśnie z powodu prowadzenia pozornej działalności gospodarczej. Oczywiście, zwrócą wtedy składki, ale renty czy emerytury się nie dostanie, ani okresów składkowych.

ale też prowadząc działalność w Polsce można też np. udzielać lekcji niemieckiego, ale to trzeba sobie wpisać już przy zakładaniu swojej działalności.

@erika za 300euro więcej to już warto Ci pogłówkować ! ale trzeba rękę trzymać na pulsie i pilnować samemu swoich papierków. Ty sporo czytasz to masz szansę wyjść na swoje.