Skocz do zawartości

Czy jest szansa na niemiecka emeryture?

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie mocno nad praca na warunkach niemieckich, ale juz w domu opieki na faktyczne 40h.

Co studzi moj zapal to ...niemieckie ubezpieczenie.

Czy Polacy maja szanse na niemieckie emerytury ?

Ostatnio przeczytalam, ze Polacy pracujacy w NRD emerytury niemieckiej nie dostana.

http://www.rp.pl/Praca-emerytury-renty/301259895-Za-prace-w-NRD-tylko-polska-emerytura.html?smclient=30eaa1c3-801c-4c85-a938-c9c409ccabb1&smconv=c4b8df64-e6ae-4d6a-8804-035cd3cd0114&smlid=36&utm_source=salesmanago&utm_medium=mailing&utm_campaign=default

Wiem tez z prywatnych kontaktow, ze osoby ze  starej  polskiej  emigracji w Niemczech, zeby dostac niemiecka emeryture i to po wielu latach pracy musza wykazywac sie stalym miejscem zamieszkania w Niemczech, inaczej to jest gdyby zamieszkali na stale z powrotem w Polsce przeliczono by im te emerytury na polskie warunki i ponoc - jak slyszalam nie mieliby nawet jednej trzeciej...

Ale poznalam tez jedna polska Kanadyjke mieszkajaca z powrotem  w Polsce i jej wyplacaja calosc kanadyjskiej emerytury bez przeliczen.

witam---wycwanili się -jeżeli składki są płacone tutaj ,to dlaczego ?  wg.mnie to jest nie w porządku.Widocznie takie mają porozumienia UE w tej sprawie.Gdyby tak było to nie warto się ubezpieczać w Niemczech,ale taki jest wymóg do osób  nie ubezpieczonych a pracujących w Niemczech.Jestem ciekaw dalszych opinii w tym temacie.

to jak powiem cos o austriackich realiach, pokrywaja sie w 100% z tym co jest w Niemczech, jezeli osoba nie ma meldunku w austrii przechodzac na emeryture to ja traci.... Durne to strasznie, bo prawo do emerytury nabywa sie nie meldunkiem, a dlugoscia skladek wplacanych przez lata... Co komu do tego co ktos zrobi z tymi skladkami, to jest jego i tyle!!!! Jednak na facebooku czesto spotyka sie propozycje i zapytania: kto mi zamelduje kogos,kto tu nie bedzie mieszkal faktycznie, tylko bedzie pobieral emeryture, ale musi miec meldunek, to wtedy placi sie komus takiemu odstepne jakies za ten meldunek i sie ma.... Tak samo jest jak ktos jest na bezrobotnym placonym przez AMS, kazdy wyjazd do Polski musi zglosic, bo jak go zlapia, ze nie jest w Austrii to traci zasilek, z tego tez ludzie znajduja wyjscie: zostawiaja swoj telefon z austriackim numerem w Austrii, jakby ktos dzownil to maja potwierdzenie ci z AMS, ze poczta w telefonie wlaczyla sie nie po polsku a po niemiecku... 

Jeszcze jedna kwestia, ktora bardzo mi sie tu podoba w Austrii, czyli tez o emeryturze, to jest cos takiego, nie wiem jak jest w DE, ze jest emerytura wdowia, czyli po smierci meza zona oprocz swojej dostaje 80% emerytury meza.... 

Dziadek , ktorym sie zajmuje zlozyl wlasnie papiery do emerytury po zmarlej zonie ( sam ma swoja ) ale raczej nic nie dostanie, bo przekracza jakis prog., wiec automatyczne to nie jest.

Nieciekawe w Niemczech wydaje sie to, ze jesli osoba z prawem do emerytury zawrze zwiazek malzenski z innym emerytem to ponoc jedna emeruture traca. I dlatego Niemcy miedzy soba bardzo rzadko zenia sie w starszym wieku, bo za duzo by stracili. Podobno tak jest.

A kombinowac z rzekomym meldunkiem? zeby jednak dostac emeryture? Jak kogos zlapia to kaza zwrocic " wyludzone " pieniadze. I kare doloza. Niezdrowe to by bylo. Ten kto by mi pomagal to moglby mnie niezle szantazowac: dawaj poowel, albo doniose. Na starosc taki stres? Takie rzeczy robia ludzie ktorzy - jak moi znajomi - maja dzieci w Niemczech, ale nie kazdy ma

Serenity w Austrii jest identycznie co do wiazania sie w formalne zwiazki starszych ludzi, bo jak mieszka sam i nie ma malzonka/zony to ma wyzsza stawke emerytalna jako osoba samotna, a jak ktos byl wdowcem ma dodatek po zmarlej zonie, jak sie ozeni to traci i dodatek i wyzsza emeryture jak dla osoby samptnej, obecmnie stawka dla osoby samotnej to 780 euro...

34 minut temu, Gość Betty napisał:

Serenity w Austrii jest identycznie co do wiazania sie w formalne zwiazki starszych ludzi, bo jak mieszka sam i nie ma malzonka/zony to ma wyzsza stawke emerytalna jako osoba samotna, a jak ktos byl wdowcem ma dodatek po zmarlej zonie, jak sie ozeni to traci i dodatek i wyzsza emeryture jak dla osoby samptnej, obecmnie stawka dla osoby samotnej to 780 euro...

Zdrowe to podejscie nie jest, bo emerytura powinna wynikac ze zgromadzonego kapitalu, a nie byc -  chocby po czesci - premia  za samotne zycie, ktore z reguly prowadzi do ciezszych chorob i wczesniejszej demencji. Coz... dzieki temu mamy wiecej pracy.

ale warto i trzeba się dowiadywać co się dzieje w temacie emerytur niemieckich dla Polaków. Pozytywnej opinii nie spotkałam. Nawet Niemiec który zamieszka w Polsce dostaje ostro po uszach finansowo. Niemieckie pieniądze mają być w Niemczech ! Jest stały meldunek albo nic nie dają.

http://forum.mypolacy.de/topic/20188-renta-niemiecka/page-2

2 godziny temu, Serenity napisał:

ale warto i trzeba się dowiadywać co się dzieje w temacie emerytur niemieckich dla Polaków. Pozytywnej opinii nie spotkałam. Nawet Niemiec który zamieszka w Polsce dostaje ostro po uszach finansowo. Niemieckie pieniądze mają być w Niemczech ! Jest stały meldunek albo nic nie dają.

http://forum.mypolacy.de/topic/20188-renta-niemiecka/page-2

tutaj jest to samo w Austrii, ktos kto wraca na starosc do Polski szuka w grupie wiedenskiej na fb namiarow na kogos, kto go zamelduje w Wiedniu, bo bez tego ciulowo z emerytura... grosze... ale z jakies kuzwa racji, z jakiej? moge na ksiezyc poleciec i na konto maja mi moją wyproacowana kase wyslac....

Jest to w najwyższym stopniu irytujące, bo jak tu zatrudnić się bezpośrednio u rodziny PDP ? zaryzykować brak świadczeń na starość? I to  wypracowywując takie składki monstrualne dla niemieckich kas :

Opiekunka zarabia miesięcznie od 1100€ (kwota, która zastaje wypłacona).
W tym przypadku rodzina ponosi następujące koszty:

Lohnsteuer/ podatek

105,79 €

Ubezpieczenie socjalne, w którego skład wchodzi 105,79 €
Krankenversicherung/ kasa chorych

315,23 €

Pflegeversicherung/ pielęgnacyjny

29,58 €

Rentenversicherung/ rentowy (emerytalny )

263,52 €

Arbeitslosenversicherung/ ubezpieczenie od bezrobocia

40,34 €

Umlagen/ ciążowe, wypadkowe, pobyt w szpitalu

38,99 €

Miesięczny koszt pracodawcy to

1.850,56 €

dane pochodzą ze strony pewnej fundacji niemiecko-polskiej z Wejherowa, która pośredniczy w takim bezpośrednim zatrudnianiu opiekunek. Choć znalazłam też inne wyliczenia wyższe.

Jak to ugryźć ? Co miesiąc iść na niemieckie bezrobocie ? ale to już by trzeba tam ciurkiem siedzieć...

Inaczej z tych kwot nic nam może nie skapnąć.

zawsze warto jednak ten temat drążyć dalej:

http://finanzamt.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=61&Itemid=104

niestety cytat z tej strony

Wpływ niemieckiej emerytury na finanse Polaków

Polacy pobierający niemieckie emerytury w 98% nie są zadowoleni z jej wysokości. Emeryci skarżą się na zbyt niskie świadczenia emerytalne, zbyt duże obciążenia podatkowe i za wysokie koszty transferu świadczenia z Niemiec do Polski.

Niemniej jednak wynika z tego, że coś otrzymują...

2 godziny temu, Serenity napisał:

zawsze warto jednak ten temat drążyć dalej:

http://finanzamt.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=61&Itemid=104

niestety cytat z tej strony

Wpływ niemieckiej emerytury na finanse Polaków

Polacy pobierający niemieckie emerytury w 98% nie są zadowoleni z jej wysokości. Emeryci skarżą się na zbyt niskie świadczenia emerytalne, zbyt duże obciążenia podatkowe i za wysokie koszty transferu świadczenia z Niemiec do Polski.

Niemniej jednak wynika z tego, że coś otrzymują...

Podana na tacy strona Finanzamt.pl i sie teraz korzysta i madrzy, ale cytuje wybiorczo, to co pasuje . Finazamt  poleca zalozenie dzialalnosci to juz  sie pomija oczywiscie. Nie ma to jak forsowac robote w polskiej agencji, ktora  sprawia, ze  Niemcy plawia sie w luksusie, ktory zapewnia mu kobita z Polski ,  skladki na emeryture, jakie skladki?  kto to slyszal ? Jak juz przyjmie do wiadomosci, ze sa, to trzeba  napisac ,ze i tak co to za emerytura bedzie , dwie trzecie zabiora i co ? I tak nikogo to nie zniecheci ,  kto pracuje  inaczej niz umowa zlecenie z polska agencyja wiedzial na co sie decyduje, przemyslal wszystkie plusy i minusy, ktos kto bedzie szukal pracy na innej zasadzie   zapyta tych, ktorzy wlasnie tak pracuja, doradzi sie osob kompetentych a nie kogos kto sam  maalo wie, ale co tam wmowil sobie, ze wszyscy na pewno wezma pod uwage jakies tam nie poparte ani wiedza ani praktyka i nie majace czesto(wiadomo o co chodzi) nic wspolnego z rzeczywistoscia kanapowe   porady cioci -dobra rada .

O 24.11.2018 at 21:28, pocahontas1 napisał:

A słyszała któraś z Was o rencie dożywotniej? Jestem sama z mężem, nie mamy dzieci, bo nie możemy ich mieć... Bardzo intensywnie myślę o tym, czy nie skorzystać z oferty REKLAMA. Pieniążki bardzo by się nam przydały, a skoro nieruchomości nie mamy komu przepisać to chyba się zdecyduję :)

nie wiem co to za nieruchomość,jeśli dom to lepiej sprzedać,kupić małe mieszkanie i żyć dalej,u nich za dom dom o wartości 400000 ,dostaniesz rentę 800 zł do końca życia,czyli np.mając lat 65 pożyjesz jeszcze 20 do dostaniesz 20x12 x800=192000,jeśli sprzedasz dom za 400000,kupisz mieszkanie za 150000,zostanie ci 250000,to jest 1050 zł miesięcznie,plus odsetki od niewykorzystanego kapitału

14 minut temu, pocahontas1 napisał:

A słyszała któraś z Was o rencie dożywotniej? Jestem sama z mężem, nie mamy dzieci, bo nie możemy ich mieć... Bardzo intensywnie myślę o tym, czy nie skorzystać z oferty http://www.familiasa.pl/. Pieniążki bardzo by się nam przydały, a skoro nieruchomości nie mamy komu przepisać to chyba się zdecyduję :)

Też by mi się przydały pieniążki . Mam dzieci , bo mogłam je mieć i nieruchomości ( gdybym je posiadała ) miałabym komu przepisać :d...Link pozostawiam nieotwarty , bo jakoś nie jestem zainteresowana .

O 24.11.2018 at 21:28, pocahontas1 napisał:

A słyszała któraś z Was o rencie dożywotniej? Jestem sama z mężem, nie mamy dzieci, bo nie możemy ich mieć... Bardzo intensywnie myślę o tym, czy nie skorzystać z oferty REKLAMA. Pieniążki bardzo by się nam przydały, a skoro nieruchomości nie mamy komu przepisać to chyba się zdecyduję :)

odsetki wyniosą przez 20 lat ok 60000,czyli jeszcze przez 5 lat po 1000

15 minut temu, maras1 napisał:

nie wiem co to za nieruchomość,jeśli dom to lepiej sprzedać,kupić małe mieszkanie i żyć dalej,u nich za dom dom o wartości 400000 ,dostaniesz rentę 800 zł do końca życia,czyli np.mając lat 65 pożyjesz jeszcze 20 do dostaniesz 20x12 x800=192000,jeśli sprzedasz dom za 400000,kupisz mieszkanie za 150000,zostanie ci 250000,to jest 1050 zł miesięcznie,plus odsetki od niewykorzystanego kapitału

a jeszcze lepiej sprzedać dom ,kupić trzy małe mieszkania, dwa wynająć