Skocz do zawartości

• Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Rozmowa przy kawie (1)

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

I zaczyna się lenistwo z rozkoszą jak zawsze,:love:,,,12 godzina wybiła i babcia już drzemka po obiedzie,,a ja do siebie,,:hahaha: 

teraz tak czytam oferty pracy na bocznym pasku i wynagrodzenie 1122 euro,,śmiesznie trochę brzmi,,może się ktoś pomylił,,,

Wszyscy ludki! co robicie ? :płacz: zostawcie już pracę i dajcie odpocząc PDP,,,

Mi pasuje tak wczesnie obiad ,,,potem już wolne ,,15 godzina kawka ,,albo będą goscie albo nie,,,a po kawce? udaje się trochę,,chodz babcia już nie każe nic robić,,to ja już się do niczego nie wyrywam,,,na tablecie będę siedziec ,,jakby co,,no nie siedzieć tyłkiem:hahaha: tablet będzie na mnie siedział,,,zresztą jak przyjdą goscie to już ich zostawiam,,zapoznałam i wystarczy,,chyba ,że architekt przyjdzie,,,ale wysoki facecik,,,ale chyba jakiś nie tego,,,:płacz: sam ? chyba dziwak jakiś,,,

2 godziny temu, Blondi napisał:

chyba ,że architekt przyjdzie,,,ale wysoki facecik,,,ale chyba jakiś nie tego,,,:płacz: sam ? chyba dziwak jakiś,,,

architekcik powiadasz piekna? no to jest chociaz z kim pogadac :)

kilka dni jestes i juz rozeznalas towarzystwo... 

dzis natrafilam na rachunek dla Renate, tej co tu przychodzi posiedziec z dziadkiem jak ja mam przerwe.... 12 euro za godzine... co robi? no nic... siedzi z nim w kuchni, on czyta swoje gazety, ona swoje.... stawke ma 12 euro... co 2 tyg bierze 360 euro... ladnie? no cuuuudo... oprocz tego ma emeryture, bo ma 62 lata...  za 360 euro to polska opiekunka w DE musi caly tydzien non stop zapierniczac.... 

Edytowane przez Betty

A pozostaje nam tylko ,,cieszyć się z tego co mamy,,," a mamy przecież dobrze:hahaha: tańczymy ,śpiewamy, ćwiczymy,czytamy, słuchamy itd,itd,:o ,,wykrakałam,,cały dom ludzi,,gości,,więc kawkę wypiłam i nie miałam już zamiaru ciasta jesć,ale przynieśli świeżutkie pączki i się skusiłam,,,a teraz ich zostawiłam i dyla stamtąd,,niech sobie swoją gwarą pogadają,,, 

tak dzisiaj rządziłam rano ,że korki powysadzałam,,,w częsci mieszkania brak prądu,,już myślałam ,że sprzęt do sprzątania zepsułam,,,,bo nieraz w moich rączkach wszystko wysiada jak na zlośc,,:płacz:

A kto jeszcze nie wypił :kawa: ,,to niech pije nawet w biegu,,,chyba dla zapracowanego @Łukaszka podrzucę jedną:kawa: i może do tej kawki trochę :ciacho:,,,i :ciastko:,,, 

No tak mnie ciekawi ,czy umyliście babci włosy? czy została zaciągnięta siłą do łazienki,,jak to było,,pisz kolego,,muszę poznac metody przymusu,,,,:płacz: czego ja nie cierpię robić i chyba nigdy nie zrobię,

5 minut temu, LENA_57 napisał:

Witam przy kawce. Zaraz idę pojeździć samochodem. Lekcja doskonalenia umiejętności kierowcy po lodzie i wodzie.

Czy Ty Lena już się przygotowujesz do Merca? 

@Betty nie ma co zazdroscic,,to tylko 12 euro,,,są mądre baby,,co dochodzą i mają dobrze płacone,,każda jak takie coś sobie załatwi to dorobi sobie sporą sumkę,,, policz, jaka Ty bogata wyjedziesz od dziadygi,,,aby tylko ten czas szybciej leciał,,,a się wlecze jak flaki w oleju,,,ja mam wrażenie jakbym tutaj już miesiąc siedziała,,,co jest ,, chyba z tego nieróbstwa  tutaj!!! :hahaha:

1275945731_by_tomsson_600.jpg

Witajcie! Melduję się już z DE, stęskniłam się za Wami i to bardzo. Mam nową PDP. Jest inaczej niż poprzednio, tam Pdp wymagała strice opieki,  może poniższy tekscik przybliży Wam moją sytuację.   ...Kleine Zircus, dziś w Netto miałam. Frau funf kilo zwiebel kaufen, bo billing  było. Auf der Strasse, Grosse Problem. Kto? das schonen einkauf, curik nach hause poniesie.Trzymam siatkę, dzielnie,funf kilo keine Problem,a Frau rach ciach i  za drugie ucho ciągnie.  A ja, danke, ich  allein, a frau - nein, zusammen, sagt. Minę groźną zrobiłam i "Ich allein"!!!!!! I tak potupałyśmy sobie  wspólnie, szwargotając nein zu  nein, ku uciesze wszystkich wkoło. I  tyle mam na bieżąco.....  Wracam do pracy, może do wieczora, piszę "może" ponieważ Pdp/Frau potrzebuje mojej obecności. W związku z tym, czas dla Was mam skrócony. Wracam do pokoju pomiędzy 22 a 24. 

Ps. Mój niemiecki dalej jest moją kulą u nogi, więc proszę o wyrozumiałość. Pa buziaki.

@tośka Ty sobie świetnie radzisz,,,ale już Ci współczuję,,siedzieć z nią po nocach,,między 22 a 24 ja już nieraz śpię ,,a gdzie mi by było niańczyć o tej porze PDP,,,ale jakie super zakupy zrobiłyscie,,cebula zdrowa ,,,gazobomby będą,,:hahaha: wracaj do nas ,albo wez z sobą laptopka ,,i przy babci nadawaj na laptopku,,, widać ,że Twoja babcia jeszcze pełna wigoru,,a czas wolny chociaż masz> w południe czy popołudniu? trzymaj się,,wszyscy razem się trzymamy aby na czoło nie dostać,,,

czas wolny 14/16 /16,30.Potem kawa z córką i psem( bardzo towarzyski) potem spacer, zakupy co taniego, nie ważne, że zamrażarka i lodówka wyższe ode mnie, i full,  kolacja, telewizja, gry, co wymyślimy, albo śmiechy i tak leci. Przed 9,00 rano pomagam ubrać rajstopy /wieczorem rozebrać/ ona już wyszykowana a ja czasami jeszcze zaspana. Frau nie wymaga opieki raczej towarzystwa. Dzięki Bogu, że mam humor, bo inaczej padłabym na pysk. No i że lubię gotować, bo to robię, ale przy dzielnej jej pomocy. Nadawać na laptopku przy pdp raczej nie wypada, uwagę powinnam skupić na niej. Dzięki za miłe słowa. 

@tośka to masz super nauczycielkę ,,podczas tego pobytu dobrze się podszkolisz w niemieckim,,ja niestety się nie podszkolę,,bo ja ich gwary nie mam zamiaru się uczyc-:hahaha: muszę sie szkolić sama ale to robię codziennie -rano ,mam pół godzinki na powtórki słówek,,dobre i to,,bo w dzien ciężko mi się zabrać,,,za naukę,,po głowie chodzą same głupoty:hahaha:

1 minutę temu, A.NN.A napisał:

@tośkaNo, no, no.

Coś mi się wydaje, że do kibla będzie za Tobą chodziła, tak Cię polubi.

:hahaha::hahaha::hahaha:

masakra ,,Ania co ty piszesz,toż to kić,,prawie więzienie,,,

21 minut temu, Łukasz napisał:

u mnie deszczowo, a dziś pościel wyprałem babci i sobie i założyłem świeżą. Szkoda, że w motylki nie ma, zawsze by mi coś to przypominało:(

Jak pościel czysta to jazda z babcią się kąpać,,,a motyle same przylecą,,:love::serce: z buziakami jeszcze,,,

Jest karnawał, a ten w tym Roku pozostanie w mojej pamięci na długo.

Wczoraj wieczorem położyłam babusię spać. Niby normalnie, ale jakiś nerw u niej był. A wtedy nie jest ona :święty:.

Szybko usłyszałam pierwsze wołanie o pomoc, przywoływała jak zawsze znane jej imiona i postaci. Ja szykuję się do laptopka i kąpieli.

Kiedy się uspokoi - zastanawiam się. 

Wchodzę do niej, laska moja leży na podłodze. Wstawaj, ona jeździ tyłkiem po podłodze, krzyczy pomocy! pomocy!. Chce jej pomóc, ale jak mam dźwignąć 65-70 kg z ziemi? Kolano ma operowane, sztywne, słabe.

Dzwonię do osoby do której mam tel. Karnawał, nie odpowiada telefon, dzwonie drugi raz nic.

Co tu kuźwa zrobić? Na pogotowie nie, ale wymyśliłam że jak powiem że upadła to przyjadą, wezmą ją na obserwacje, 24 godz. będę miała luzu, bo nic jej nie jest więc ja wypuszczą.:d

Usłyszałam muzykę, darcie gardeł.

Wychodzę przed dom, karnawał, przebierańcy, akordeony, muzyka na całego.:drink::piwo:

Mówię kim jestem, proszę o pomoc. Walą chętnie wszyscy. Przebrani , kolorowi, weseli. Ja mówię, pan nie tylko kobiety, starczą dwie. ( babka leży w gaciach nocnych na podłodze) widok mało karnawałowy.

Babka jak zobaczyła te Panie, po sznapsie, kolorowe z perukami różowymi na głowie, zdębiała i nie wiedziała co się stało, dlaczego?

Dała się podnieść, cichutka, skołowaciała cała.

Dostałyśmy cukierki ( sznapsa nie zaproponowały):rozpacz:

A co w tej historii najzabawniejsze?

Jedna z tych Pań jest pracownikiem zatrudnionym u osoby do której miałam tel., który tak milczał.:hahaha:

Poprosiłam o zabezpieczenie tego łóżka na noc, bo jak mu dzisiaj powiedziałam " mnie agentura nie płaci za wstawanie w nocy"

Mogliście widzieć jego minęO.o. Miał taką samą  , jak moja babka w momencie kiedy weszły te dwie kolorowe panie do jej sypialni.

Ciekawe co mnie czeka dzisiaj wieczorem.:rozpacz:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

• Dodaj nową pozycję...