Skocz do zawartości

Rozmowa przy kawie (2)

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.10.2018 o 17:21, Joy napisał(a):

Słuchajcie ,mam pytanie.Tutaj gdzie jestem jest blender ale taki malutki,maszynka do mielenia stara i chyba sto lat nie ostrzone noże.Mam ochotę zrobić jutro placki ziemniaczane i wpadło mi do głowy,żeby wykorzystać sokowirówkę.Jak myślicie da się?

Rozwiń  

Ty tak samo kombinujesz jak ja z mięsem mielonym,,,teraz mielę w Termomixie i nawet wychodzi to mielenie,, trzeba jakoś wykorzystać przyrządy i roboty jakie mamy w kuchni,,a polak potrafi wszystko:szydera:

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2

W dniu 28.10.2018 o 18:17, foczka63 napisał(a):

PYTANKO

Kiedy w Hesji/FnM/  jest wolny dzień i sklepy pozamykane.Wkalendarzu dni świąteczne sa zaznaczone 31.10 i 1.11.

Ktoś coś?

Rozwiń  

Dni wolne

- Brandenburgia, Meklemburgia-Pomorze Przednie, Saksonia, Saksonia-Anhalt, Turyngia – Święto Reformacji – 31.10.

- Badenia-Wirtembergia, Bawaria, Nadrenia Północna-Westfalia, Nadrenia-Palatynat, Saar – Wszystkich Świętych – 01.11.

• Lubię to 1

Bosze, ale mnie złamała kawka o 16-tej, albo to ciacho z pigwą ... :( Dobrze, że pdp w niedzielę na spacer nie chodzi, więc poszłam sobie głowę przytulić do poduszki. Pogoda nędzna taka, że nawet po flohmarkt - cie nie latałam z ochotą, a właściwie to zdziwiłam się, że tam handel jest...  Kupiłam walizeczkę przecudnej urody, ma jedną wadę ... jest mała :haha:no dokładnie pół dużej i taka ekstra, że nie wiem czy jej nie szkoda do busa . W komplecie z walizeczką torba na laptopa. Torebkę też sobie kupiłam :grzmotnąć:, , ale akurat idealnie pasowała mi do kurtki, w której byłam ubrana. I oczywiście miskę drewnianą (stan idealny) taką dość sporą :grzmotnąć:, więc zajmie trochę miejsca xd I tak patrze na to wszystko i nie wiem czy cieszyć się, czy :grzmotnąć:

• Lubię to 4

W dniu 28.10.2018 o 18:17, foczka63 napisał(a):

PYTANKO

Kiedy w Hesji/FnM/  jest wolny dzień i sklepy pozamykane.Wkalendarzu dni świąteczne sa zaznaczone 31.10 i 1.11.

Ktoś coś?

Rozwiń  

1.11 otwarte sklepy ,bo nie katolicy.Tak mi syn mówił.W Hesji oczywiście.W Nadrenia Palatynacie 1.11 zamknięte sklepy.

:dSłuchajcie ,mam pytanie.Tutaj gdzie jestem jest blender ale taki malutki,maszynka do mielenia stara i chyba sto lat nie ostrzone noże.Mam ochotę zrobić jutro placki ziemniaczane i wpadło mi do głowy,żeby wykorzystać sokowirówkę.Jak myślicie da się?

Rozwiń  

Placki ziemniaczane-dam się za nie pokroić

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2

W dniu 28.10.2018 o 18:22, Maria Jolanta napisał(a):

Dni wolne

- Brandenburgia, Meklemburgia-Pomorze Przednie, Saksonia, Saksonia-Anhalt, Turyngia – Święto Reformacji – 31.10.

- Badenia-Wirtembergia, Bawaria, Nadrenia Północna-Westfalia, Nadrenia-Palatynat, Saar – Wszystkich Świętych – 01.11.

Rozwiń  

Hesja!!!!!

W dniu 28.10.2018 o 18:06, awe59 napisał(a):

Mnie córcia przygotowuje na przyjazd do domu.:d

Garnek spalony i przez tydzień starała się bo doszorowac ale nie dała rady i jest do wyrzucenia. :(

Gotowała kaszę psom i przysnęła. Obudził ją śwąd spalenizny. Nic to...kupi sie drugi. Dobrze, że  chałupy nie sfajczyła. 

Wnuczka wszystkie żele i pianki pod prysznic zużyła.....mnie by to wystarczyło na pół roku.....ona chyba to je :d

Pies nasrał na dywanik i nie można tego doprac....dywanik kupiony w czerwcu....chyba tez do wyrzucenia.

Rozwiń  

Zaraz mnie się przypomniał dowcip jak to hrabia po długiej nieobecności wraca do swoich posiadłości .Na dworcu czeka wierny Jan i pada sakramentalne pytanie :No i cóż tam nowego we dworze ? 

- Nic nowego Jaśnie Panie...no może tylko to ,że Azorek zdechł ...i tu się zaczyna cała opowieść.:szydera:

Witaj w domu Ewcia ! :d

W dniu 28.10.2018 o 18:36, Afryka napisał(a):

Zaraz mnie się przypomniał dowcip jak to hrabia po długiej nieobecności wraca do swoich posiadłości .Na dworcu czeka wierny Jan i pada sakramentalne pytanie :No i cóż tam nowego we dworze ? 

- Nic nowego Jaśnie Panie...no może tylko to ,że Azorek zdechł ...i tu się zaczyna cała opowieść.:szydera:

Witaj w domu Ewcia ! :d

Rozwiń  

Znam to :szydera: Na miejscu sie okaże, że te straty co mi przez telefon powiedziala to mały pikuś :d

• Lubię to 3

W dniu 28.10.2018 o 18:49, awe59 napisał(a):

Znam to :szydera: Na miejscu sie okaże, że te straty co mi przez telefon powiedziala to mały pikuś :d

Rozwiń  

Nic jeszcze nie napiszę , tylko tyle , że cieszę się i ...załamuję , że jutro jadę do domu . Nic nie napiszę ( na razie ) poza tym , że czeka mnie kilka dni zamieszkania pod jednym dachem z synem i jego rodziną . Dowiedziałam się dzisiaj pod koniec mojego wolnego . Nie wiem , czy śmiać się , czy płakać .

W dniu 28.10.2018 o 17:34, Joy napisał(a):

Tarka jest,ale naprawdę choć nie jestem leniwa to trzeć nie lubię :( Zawsze kończy się to plastrem na palcu albo palcach.

Rozwiń  

W dniu 28.10.2018 o 18:09, lucyna.beata napisał(a):

tre ziemniaki  na duzych oczkach tyle tylko ze musze odrobine dluzej potem na patelni smazyc ..ostatnio dodalam cukinie i zielone tzn koper pietrucha lubczyk

sokowirowka to mnie sie z kartaczami kojarzy nie wiedziec czemu...

Rozwiń  

Trę na średnich oczkach, palce mam całe ... Pozbywam się wody, ale pozostawiam skrobia. Na średnich oczkach są nie do odróżnienia od tartych tradycyjnie, czy z blendera . I nie potrzebują dłuższego smażenia.)))

• Lubię to 3

W dniu 28.10.2018 o 18:56, Baśka powtarzająca się napisał(a):

Nic jeszcze nie napiszę , tylko tyle , że cieszę się i ...załamuję , że jutro jadę do domu . Nic nie napiszę ( na razie ) poza tym , że czeka mnie kilka dni zamieszkania pod jednym dachem z synem i jego rodziną . Dowiedziałam się dzisiaj pod koniec mojego wolnego . Nie wiem , czy śmiać się , czy płakać .

Rozwiń  

Śmiej się Basiu....:oklaski:ja już się śmieję....nerwowo :szydera:

• Lubię to 4

W dniu 28.10.2018 o 17:31, salazar napisał(a):

Tarki nie ma? Jejku, jaka jestem staromodna, zawsze ziemniaki trę na tarce i do tego na tej grubej.

Parę kropli soku z cytryny też może zapobiec czernieniu ziemniaków.

Rozwiń  

@salazar no u mnie tez nie ma.

Jest taka malusia, a duzej normalnej nie ma.

Zapisalam i przy najblizszej wyprawie ,,do    m iasta,,  nabede korzystnie .

Słuchajcie ,mam pytanie.Tutaj gdzie jestem jest blender ale taki malutki,maszynka do mielenia stara i chyba sto lat nie ostrzone noże.Mam ochotę zrobić jutro placki ziemniaczane i wpadło mi do głowy,żeby wykorzystać sokowirówkę.Jak myślicie da się?

Rozwiń  

Wszystko się da!:p Ale efekt będzie podły! Co z tego, że otrzymasz sok, kiedy ziemniaki nie będą dobrze starte. Będą miały długie włókienka. Tartka, tylko tartka! :)

• Lubię to 1

Rozwiń  

Jedz i zrób porządek, dobrze ,że jedziesz,,ciesz się,,może nie jest tak zle,,napewno winny jest remont,,pogonisz wszystkich z robotą ,,Basiu będzie super,,:cmok:

• Lubię to 2

Rozwiń  

@Baśka powtarzająca się no chyba ekipa remontowa nie sfajczyla ci mieszkania?!!!!

W dniu 28.10.2018 o 19:04, kris napisał(a):

Wszystko się da!:p Ale efekt będzie podły! Co z tego, że otrzymasz sok, kiedy ziemniaki nie będą dobrze starte. Będą miały długie włókienka. Tartka, tylko tartka! :)

Rozwiń  

Raz jeden w życiu zrobiłam placki starte w sokowirowce. I efekt był taki jak piszesz.

• Lubię to 1

W dniu 28.10.2018 o 18:17, Blondi napisał(a):

Ty tak samo kombinujesz jak ja z mięsem mielonym,,,teraz mielę w Termomixie i nawet wychodzi to mielenie,, trzeba jakoś wykorzystać przyrządy i roboty jakie mamy w kuchni,,a polak potrafi wszystko:szydera:

Rozwiń  

:oklaski:

• Lubię to 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

Pokaż więcej  

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

Pokaż więcej  

• Dodaj nową pozycję...