Skocz do zawartości

• Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Rozmowa przy kawie (2)

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.06.2018 o 08:02, hawana napisał(a):

Erika pisala , ze ma EKUZ turystyczny, czyli moze pracuje w agencji polskiej na niemieckich warunkach. Powinna wiec korzystac z niemieckiego ubezpieczenia.

Rozwiń  

Z tym zatrudnianiem przez polskie agencje na niemieckich zasadach to wielka ściema.

Z tego powodu załatwiają turystyczną ekuz.

Edytowane przez geronimo
  • Zgadzam się 2

W dniu 5.06.2018 o 05:25, foczka63 napisał(a):

Jak masz polisę to powinnaś miec nr kontaktowy do tzw."opiekuna" albo infolinię,gdzie dzwonisz i oni ci sami znajduja dr najblizej miejsca gdzei przebywasz teraz i informuja co i jak.Turystyczna EKUZ to tylko nagłe wypadki a zwichrowany kręgosłup to  możę podejść pod sprawę przewlekłą.Chyba ,ze umiejętnie coś nazmyślasz,że nagłe ała:)Tylko sie nie schylaj rączo:)

Rozwiń  

u mnie kręgosłup to sprawa przewlekła, pielęgnowałam kiedyś w domu mojego ślubnego i pamiątka do końca zycia :(     

• Lubię to 2

W dniu 5.06.2018 o 07:55, Maria Jolanta napisał(a):

Dzwoń do agencji. Nic dziwnego że kręgosłup się odezwał jak masz taki ciężki wózek do targania. Nawet jeśli teraz uśmierzudz ból to szybko wróci. 

Rozwiń  

już wczoraj nasmarowałam i telefonicznie :szydera: dlatego muszę coś szybciej . 

W dniu 5.06.2018 o 07:42, erika napisał(a):

tak umowa zlecenie ,polisy mam ale na e-mail a nie wydrukowałam :( spróbuję zadzwonić ale później ,zaraz będe rozmawiała ze zmienniczką, jest tu dośc długo ,sorry nie mam teraz czasu się wypłakać nawet

Rozwiń  

no i pogadałam ze zmienniczką:haha: jestem zdana sama na siebie ,dobrze że jeszcze  mam Was kochani:serce: 

Korzystając z faktu,że mój projekt w przedszkolu  oraz ,że nic nie boli udaję się  na rejony poodkurzać itp.Gdyż,albowiem,Kulka nie toleruje odkurzacza  bo to i głosne i kosztuje,ha ha ha Jak jest w domu nie tykam:)Co się będę narażać:)Do potem:)

• Lubię to 4

W dniu 5.06.2018 o 08:07, geronimo napisał(a):

Z tym zatrudnianiem przez polskie agencje na niemieckich zasadach to wielka ściema.

Rozwiń  

Podobnie jak z niemiecką Gewerbą na adres biura, albo na Berdyczów. Już nie jedna osoba przekonała się, że informacje o prowadzeniu Gewerby w De prędzej czy pożniej dotrą do polskiego US. Wtedy będzie płacz i lament.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 3

W dniu 5.06.2018 o 08:45, foczka63 napisał(a):

Korzystając z faktu,że mój projekt w przedszkolu  oraz ,że nic nie boli udaję się  na rejony poodkurzać itp.Gdyż,albowiem,Kulka nie toleruje odkurzacza  bo to i głosne i kosztuje,ha ha ha Jak jest w domu nie tykam:)Co się będę narażać:)Do potem:)

Rozwiń  

hans nie toleruje wielu rzeczy,ale mam to głęboko,dzisiaj nazywam go fritz co nie wiem dlaczego bardzo go denerwuje:d

• Lubię to 1

W dniu 5.06.2018 o 07:42, erika napisał(a):

tak umowa zlecenie ,polisy mam ale na e-mail a nie wydrukowałam :( spróbuję zadzwonić ale później ,zaraz będe rozmawiała ze zmienniczką, jest tu dośc długo ,sorry nie mam teraz czasu się wypłakać nawet

Rozwiń  

Och.Tylko współczuć ci.Ratuj się tabsami przeciwbólowymi i wracaj do Polski.Sama najlepiej będziesz wiedziała na ile sobie możesz pozwolić.:cmok:Zdrówka życzę.

W dniu 5.06.2018 o 08:47, Dodzisława napisał(a):

Podobnie jak z niemiecką Gewerbą na adres biura, albo na Berdyczów. Już nie jedna osoba przekonała się, że informacje o prowadzeniu Gewerby w De prędzej czy pożniej dotrą do polskiego US. Wtedy będzie płacz i lament.

Rozwiń  

dlaczego lament?jeśli pracujesz legalnie,odprowadzasz podatki w niemczech to chyba polski us nic do tego nie ma?

• Lubię to 1

W dniu 5.06.2018 o 06:54, hawana napisał(a):

Dzien dobry Mroweczko i wszystkim innym tez:cmok:

Pomiziam Cie troche , bo widze, ze cisnienie Ci podnioslam od rana.

Zrozumialas o co mi chodzi i wyjasnilas lepiej od Marka, ale nie doradzaj mu, on lubi byc molestowany:szydera:

Rozwiń  

Miziaj ...miziaj ...dziecinko :cmok:...Ciśnienie mam " książkowe - 120/80 "....czasem ździebko w górę ...lub w dół . Normalka ....pod te stronę ;)

W dniu 5.06.2018 o 08:55, maras1 napisał(a):

dlaczego lament?jeśli pracujesz legalnie,odprowadzasz podatki w niemczech to chyba polski us nic do tego nie ma?

Rozwiń  

Oczywiście że nie ma, jeśli pracujesz legalnie i odprowadzasz podatki, oraz opłacasz ubezpieczenie zdrowotne w De. Skoro masz Gewerbe, to zapewne wiesz jakie obowiązują przepisy dotyczącej tej formy samozatrudnienia. Pisząc o lamencie, miałam na mysli osoby, ktore mają świadczenia rentowe czy emerytalne w Pl , a ktore w zeznaniu rocznym PIT nie uwzględniają osiągnęty dochodow w Niemczech. Nikt kto ma świadczenie rentowe w PL nie moze tego zrobic, bo mu świadczenie wstrzymają. Natomiast wiele osób tak robi, zapominając o tym, że jesteśmy w EU i istnieje przepływ informacji oraz dokumentów fiskalnych.To miałam na myśli.

• Zgadzam się 2

W dniu 5.06.2018 o 07:45, Maria Jolanta napisał(a):

Zapodaj linka do spodenek i kurteczki. Chętnie pozazdraszczam. :haha:

Rozwiń  

image.png.79a1c4beff972e0b4c565729ad8e059f.pngimage.png.250b5ec68a0506e17789688ae1f8a3b7.pngimage.png.4df042fc299b5a6898e10cfcb97da03f.pngimage.png.414cdd7932922f9a9a69f1ebd4cda8f8.png  Spodnie przyszly wczoraj,kurtka na dniach dojdzie, a ta bluzeczke i buty ,to przed godzina zamowilam.

Takie buty sa mi potrzebne. Mam takie klasyczne,ale wszystko na wysokich obcasach,a mnie juz nogi bola  od tych obcasow. Starosc nie radosc .....

• Lubię to 2

W dniu 5.06.2018 o 08:47, Dodzisława napisał(a):

Rozwiń  

Nawiazujesz swoja wypowiedzia do tematu poruszonego przeze mnie i przez marasa1.

Nie drazylam wiecej tematu, bo sama czulam, ze to wkraczanie na jego prywatny podworek na forum moze zostac odczytane jako nietakt i BN ma racje.

Tez wiem o takich przypadkach.

W dniu 5.06.2018 o 09:03, Baśka powtarzająca się napisał(a):

Miziaj ...miziaj ...dziecinko :cmok:...Ciśnienie mam " książkowe - 120/80 "....czasem ździebko w górę ...lub w dół . Normalka ....pod te stronę ;)

Rozwiń  

To idziemy na cugaska.

Wolne mam, pania Puzefrau denerwuje, bo kawe pije i stroju kapielowym chodze:haha:

tylko na sloncu usiedziec nie moge.

W dniu 5.06.2018 o 09:05, Dodzisława napisał(a):

Oczywiście że nie ma, jeśli pracujesz legalnie i odprowadzasz podatki, oraz opłacasz ubezpieczenie zdrowotne w De. Skoro masz Gewerbe, to zapewne wiesz jakie obowiązują przepisy dotyczącej tej formy samozatrudnienia. Pisząc o lamencie, miałam na mysli osoby, ktore mają świadczenia rentowe czy emerytalne w Pl , a ktore w zeznaniu rocznym PIT nie uwzględniają osiągnęty dochodow w Niemczech. Nikt kto ma świadczenie rentowe w PL nie moze tego zrobic, bo mu świadczenie wstrzymają. Natomiast wiele osób tak robi, zapominając o tym, że jesteśmy w EU i istnieje przepływ informacji oraz dokumentów fiskalnych.To miałam na myśli.

Rozwiń  

rozumiem,na szczęście mam do emerytury jeszcze daleko:d

• Lubię to 1

W dniu 5.06.2018 o 09:05, Dodzisława napisał(a):

Rozwiń  

I jeszcze jedno, jezeli ktos przekroczyl limit 8800e, musi odprowadzac Niemcom podatek, bo sie upomna.

Na emeryturze jednak mozna dorobic, z renta jest inaczej, bo rente ma ktos niezdolny do pracy.

Edytowane przez hawana

@hawana.... I dlatego też , żeby nie było kłopotów w przyszłości....to ...po przyjeździe do Pl natychmiast idę dopytać u źródła , czyli do skarbówki ...żeby nie obudzić się z ręka w nocniku . Wiem ( na razie ) tylko tyle , że powinno do rozliczenia się u nas dołączyć PIT 0 ....ale ja już taka wiedźma jestem , że lubię wiedzieć i popytam na miejscu . Jeśli miałabym mieć jakiekolwiek problemy to zrezygnuję z możliwości takiego zatrudnienia jak teraz póki nie będzie za późno .....i gitarra .

W dniu 5.06.2018 o 09:09, hawana napisał(a):

To idziemy na cugaska.

Wolne mam, pania Puzefrau denerwuje, bo kawe pije i stroju kapielowym chodze:haha:

tylko na sloncu usiedziec nie moge.

Rozwiń  

Choooo....Mój dr podsypia w fotelu ...Elka wpadła na moment po " ratuszu " i pojechała zadbać o uzębienie ...swoje , osobiste .... Mam jeszcze godzinę , żeby wstawić makaron do garnka .....Idziemy jarać xd

W dniu 5.06.2018 o 09:12, hawana napisał(a):

I jeszcze jedno, jezeli ktos przekroczyl limit 8800e, musi odprowadzac Niemcom podatek, bo sie upomna.

Na emeryturze jednak mozna dorobic, z renta jest inaczej, bo rente ma ktos niezdolny do pracy.

Rozwiń  

od podatku można odliczyć pomoc matce emerytce

W dniu 5.06.2018 o 08:48, maras1 napisał(a):

hans nie toleruje wielu rzeczy,ale mam to głęboko,dzisiaj nazywam go fritz co nie wiem dlaczego bardzo go denerwuje:d

Rozwiń  

A ja się dzisiaj zastanawiałam, czy go nie ochrzciłeś na nowo...:szydera:

Edytowane przez Mirelka1965

W dniu 5.06.2018 o 08:07, geronimo napisał(a):

Rozwiń  

Dokladnie, masz racje.

Tutaj napisze, ze karta EKUZ pracownicza  na Niemcy wazna jest w calej UE. Na Niemcy jednak mamy wiekszy zakres swiadczen, a jesli jedziemy turystycznie gdzies,  to tez ja zabierac, bo moze nam sie przydac, zeby skorzystac z pomocy doraznej(NFZ nie zwraca jednak kosztow, gdy pacjent byl nietrzezwy).

W dniu 5.06.2018 o 09:14, Baśka powtarzająca się napisał(a):

@hawana.... I dlatego też , żeby nie było kłopotów w przyszłości....to ...po przyjeździe do Pl natychmiast idę dopytać u źródła , czyli do skarbówki ...żeby nie obudzić się z ręka w nocniku . Wiem ( na razie ) tylko tyle , że powinno do rozliczenia się u nas dołączyć PIT 0 ....ale ja już taka wiedźma jestem , że lubię wiedzieć i popytam na miejscu . Jeśli miałabym mieć jakiekolwiek problemy to zrezygnuję z możliwości takiego zatrudnienia jak teraz póki nie będzie za późno .....i gitarra .

Rozwiń  

Mysle, ze jako emerytka mozesz dorabiac, czy jest jakis limit to naprawde warto zapytac.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

Pokaż więcej  

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

Pokaż więcej  

• Dodaj nową pozycję...