Skocz do zawartości

  • Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Ulubione dania na obiad


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 2.04.2018 o 20:21, Knorr napisał(a):

Piekę udka kacze albo gęsie dość często. Solę, pieprzę, trzy ząbki czosnku przez praskę i nacieram mięso. Posypuję majerankiem. Tak sobie stoi czas jakiś. Do brytfanki układam skórką do dołu.

Zalewam to 3/4 szkl. soku jabłkowego. Piekę w niskiej temperaturze, 120-140 st.C.

Dalej jak powyżej. 

Rozwiń  

Ja jeszcze pod koniec pieczenia odwracam skórką do góry i polewam miodem.

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 2.04.2018 o 20:23, Michasia 1959 napisał(a):

Ja jeszcze pod koniec pieczenia odwracam skórką do góry i polewam miodem.

Rozwiń  

Nie pod koniec, tylko po 1,5 godzinie pieczenia. Napisałem wyżej. Można czym kto chce i jak lubi. Miodem to tylko kurczaka smaruję. 

Odnośnie kaczki i gęsi, stosowałem już różne warianty pieczenia, ale w mojej ocenie, najlepsze w smaku i soczyste jest mięso pieczone w niskiej temperaturze i soku jabłkowym. 

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 2.04.2018 o 20:03, Knorr napisał(a):

Piecz w niezbyt wysokiej temperatueze bez luftu i pod przykryciem.

Na dno piekarnika zawsze wstawiam małe żaroodporne naczynie z wodą.

Wkładam do dobrze nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia pod żadnym pozorem przez godzinę nie zaglądam i nie otwieram nakrycia.

Po tym czasie kaczkę co jakiś czas polewam wytworzonym sosem. 

I nie wkładaj zimnego mięsa, prosto z lodówki do gorącego piekarnika. Powinna kaczusia mieć pokojową temperaturę. 

Przykrywkę zdejmuję na 15 minut przed końcem i włączam funkcję grilla.

Rozwiń  

No proszę, jak się koleżanka wyedukowała...:d

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 3.04.2018 o 04:11, Mirelka1965 napisał(a):

No proszę, jak się koleżanka wyedukowała...:d

Rozwiń  

Tak się wyedukowałam że spróbuję zrobić w wolnowarze. Jak będzie za tłusta do dopiekę na rumiano w piekarniku. 

Dziękuję wszystkim. :serce:

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie wczoraj golonka grilowana z kapustą kiszoną,,,kapusta pycha,,a golonka taka sobie ,,,spieczona  trochę na podeszwę  ale jeszcze zęby mam ,,za to restauracja piękna na dawny styl, ale jedzenie jest lepsze w restauracji na Campingu,,przesuper gotują i wszystko świeżutkie,,,super piwo ,,łagodne ,,ale już od dzisiaj jest odwyk,,zero piwa,, czemu tak chlają ludziska na Campingach,,jak oszołomy,,wszystko co tylko pod rękę się nawinie,,a mój słodziak to nabrał win i wineczek,,szampaników,,likierków,,dobrze ,że bylo komu to wypić,,bo ja na takie rarytasy się nie pisżę,,,

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zazdroszczę wszystkim, którzy gotują zupy....:smutek: I nie mówię tego złośliwie, ale ja uwielbiam zupy, a tu nie mogę się wykazać...:oops: Babka niewidoma i wszystko co rzadkie ląduje na fartuchu. Ona się nie naje, ja nie mogę na to patrzyć, zupy żal....:sos: I pomyślałam sobie, że pierwszą rzeczą ( zaraz po tym jak tylko się wyśpię po podróży) gibnę się do sklepu i zakupię 2 kilo serduszek kurzych i zrobię krupnik....ze śmietanką....mniam...mniam....:oklaski:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja też prawie niewidoma ( 20% widoczności w jednym oku ) ale zupinki wcina chętnie. Coś tam na łyżkę załaduje jak talerz pełny a potem ja pomagam. 

Nawet pan T je zupki choć na początku marudził że za dużo warzyw. :szydera:

A krupnik też sobie w domciu zrobię. :trele:

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zupa wielowarzywna z resztka baraniny i placki ziemniaczane. Szefin kazala wmieszac reszte gotowego ciasta na knedle z Edeki, wiec tak zrobilam. Dobre wyszly. Teraz bede wiedziala co zrobic z reszta takiego ciasta, bo na dwie osoby paczka to za duzo.

Szef je usmazyl a ja karmilam pdp i podjadalam swoja porcje. Dzieki temu zdazylam na wczesniejszy pociag, bo pdp bardzo dlugo je.

Edytowane przez hawana
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.04.2018 o 10:17, Barbara48 napisał(a):

Pdp zjadły frykadelki w sosie, makaron i groszek z marchewka.

Natomiast ja miałam ucztę :

makaron odgrzany na masełku, posypany polskim twarogiem  (z Włoszczowej )z dodatkiem cynamonu xd.

received_1783934008319742.jpeg

Rozwiń  

W życiu bym tego nie zjadł. Chyba, że głodem przymierał. Sorry, ale to prawda. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.04.2018 o 11:51, Mirelka1965 napisał(a):

Zazdroszczę wszystkim, którzy gotują zupy....:smutek: I nie mówię tego złośliwie, ale ja uwielbiam zupy, a tu nie mogę się wykazać...:oops: Babka niewidoma i wszystko co rzadkie ląduje na fartuchu. Ona się nie naje, ja nie mogę na to patrzyć, zupy żal....:sos: I pomyślałam sobie, że pierwszą rzeczą ( zaraz po tym jak tylko się wyśpię po podróży) gibnę się do sklepu i zakupię 2 kilo serduszek kurzych i zrobię krupnik....ze śmietanką....mniam...mniam....:oklaski:

Rozwiń  

Zrobiłbym zupę krem np. z pora, albo pomidorową z grillowaną papryką.  Nalałbym do kubka do picia na leżąco i podał Pdp.

 

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.04.2018 o 17:41, hawana napisał(a):

Zupa wielowarzywna z resztka baraniny i placki ziemniaczane. Szefin kazala wmieszac reszte gotowego ciasta na knedle z Edeki, wiec tak zrobilam. Dobre wyszly. Teraz bede wiedziala co zrobic z reszta takiego ciasta, bo na dwie osoby paczka to za duzo.

Hawano, mnie wychodzi 6 knedli z tego ciasta. Jeśli możesz jeść przez dwa dni to samo, to ciasto spokojnie może postać w lodowce 2-3 dni.

Baaardzo lubię te knedle, dziś kończyłam torebkę z poniedziałku, był miks niemiecko - francuski, knedle ziemniaczane z ratatują :).

Rozwiń  

 

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.04.2018 o 20:02, Knorr napisał(a):

W życiu bym tego nie zjadł. Chyba, że głodem przymierał. Sorry, ale to prawda. 

Rozwiń  

Francuski piesek z Ciebie. Dzieci za tym przepadaja a Ty wybrzydzasz. 

Ja za obiadami na slodko nie przepadam, ale od czasu do czasu dla odmiany jadam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.04.2018 o 20:19, salazar napisał(a):

w sprawie ciasta na knedle

Rozwiń  

 

  W dniu 4.04.2018 o 20:19, salazar napisał(a):

Wiem, ze ciasto moze polezec, ale staram sie wykorzystac w miare szybko, zeby z lezakowaniem nie przesadzic. Ten pomysl mi sie spodobal. Pan usmazyl takie grubsze, bardziej jak roesti, z gulaszem by byly mniamusne:d

Rozwiń  

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.04.2018 o 20:19, hawana napisał(a):

Francuski piesek z Ciebie. Dzieci za tym przepadaja a Ty wybrzydzasz. 

Ja za obiadami na slodko nie przepadam, ale od czasu do czasu dla odmiany jadam.

Rozwiń  

Pdp też taka sama jak ja mi się trafiła. :-)))

Dwa francuskie pieski. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.04.2018 o 20:43, Knorr napisał(a):

Pdp też taka sama jak ja mi się trafiła. :-)))

Dwa francuskie pieski. 

Rozwiń  

To sie ciesz, ze nie musisz oddzielnie gotowac. Ja przerobilam juz trzy pdp "nie w moim typie". Obecna jest bardzo grzeczna, je wszystko, ale bardzo dlugo gryzie. Potrafi jesc obiad 1,5 godziny. I nikt jej nie popedzi, bo jak gryzie to nie otwiera ust.Nie i juz.

 I to jest ta recepta na dlugowiecznosc- jesc powoli i dokladnie gryzc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.04.2018 o 20:53, hawana napisał(a):

To sie ciesz, ze nie musisz oddzielnie gotowac. Ja przerobilam juz trzy pdp "nie w moim typie". Obecna jest bardzo grzeczna, je wszystko, ale bardzo dlugo gryzie. Potrafi jesc obiad 1,5 godziny. I nikt jej nie popedzi, bo jak gryzie to nie otwiera ust.Nie i juz.

 I to jest ta recepta na dlugowiecznosc- jesc powoli i dokladnie gryzc.

Rozwiń  

I na szczupłą sylwetkę też. Jeść powoli. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

Pokaż więcej  

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

Pokaż więcej  

×
×
  • Dodaj nową pozycję...