Skocz do zawartości

Umowa z rodziną

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Legalnie to ciężko, bo Niemcy wolą agencje niemieckie, którym ufają i dzięki którym nie martwią się zastępstwami, podmianami i robotą papierkową czy kradzieżami itd. Niemiecka agencja zleca z kolei szukanie opiekunki polskim agenturkom, które na nas zarabiają krocie. 

Rodziny szukają zazwyczaj z polecenia a jak się nawet gdzieś ogłoszą to albo na czarno albo oferta znika w ciągu 1 dnia, bo każdy chce się załapać..

W dniu 25.01.2018 o 11:30, Stokrotka65 napisał(a):

Witam serdecznie. Chciałabym się dowiedzieć na temat pracy opiekunki gdzie zawierana jest umowa z rodziną. Gdzie szukać takich ofert ? Czy wypłacane są tygodniówki?

Rozwiń  

Jest tyle możliwości, szukaj w internecie i na forach opiekunek .

Osobiście sama sobie  szukam pracy. Sama podejmuję ryzyko i  jadę  w nieznane miejsce . Nie polecam nikogo i nigdy, bo przecież nie mogę ręczyć za osobę której nie znam . A nawet jeśli znam, to nie wiem jak podejdzie do obowiązków. Nie chcę brać odpowiedzialności ani za miejsce które poleciłam, ani za osobę, która rekomendowałam. Trochę odwagi każda w sobie może znaleźć .  @Łukasz i coś napisał na temat zawieranych znajomości na forum i ja tez tak sądzę. Ważne nie szkodzić nikomu i to już jest w pewnym stopniu pomoc .

Witam serdecznie. Chciałabym się dowiedzieć na temat pracy opiekunki gdzie zawierana jest umowa z rodziną. Gdzie szukać takich ofert ? Czy wypłacane są tygodniówki?

Rozwiń  

Sprawa ogólnie jest trochę skomplikowana. Pracować bezpośrednio u rodziny (bez agencji) można na 2 sposoby. Pierwszy to zupełnie na czarno. Umawiasz się z rodziną ustnie co do zakresu obowiązków, terminów wypłat i etc. Ubezpieczenie (szczególnie zdrowotne) musisz sobie załatwić samemu, kupując w kraju na koszty leczenia, wypadkowe i inne. W razie problemów rodzina może Cię nie znać. I zostaniesz jak łabędź z d..ą w zimnej wodzie.>:(

Drugi sposób to zawarcie legalnej umowy z rodziną na piśmie. Niesie to za sobą wiele obowiązków tak ze strony rodziny jak i Twojej. Zatrudniając Cię rodzina musi Ciebie zameldować w miejscu pracy. Musi też zgłosić do urzędu gminy/miasta i uzyskać pozwolenie na pracę tzw gewerbę (nie mylić z gewerbą z samozatrudnieniem) Taka gewerba jest ważna tylko i wyłącznie na to miejsce pracy. Ponadto rodzina jako pracodawca opłaca na Ciebie wszystkie składki jakie obowiązują każdego Niemca. Ty dostaniesz niemiecki numer podatkowy i będziesz musiała rozliczać się z podatku w Niemczech.:p Tak by było na 100% zgodnie z Niemieckim prawem.

Aha, zapomniałem że można zawierać umowy z rodzinami mając zarejestrowaną własną działalność gospodarczą.

Gdzie szukać ofert? Internet, niemieckie strony z ogłoszeniami wszelakimi, z czyjegoś polecenia, z kontaktów z innymi opiekunami.

Zapomniałeś dodać ,że niemiecka rodzina ma obowiązek opłacić opiekunce kurs języka niemieckiego -i to oni płacą zaliczki na podatek , a często też dopłacają - jeśli po rozliczeniu okaże się ,że jest taka potrzeba . W umowie jest zawarty czas pracy ( zwykle 6-7 godz./dziennie ) i liczba tygodni urlopu - zwykle 6-8 rocznie . Obowiązkowo 1 dzień w tyg wolny . 

Gdzie szukać ? wszędzie, gdzie się da . Nie jest łatwo , to fakt .

W dniu 26.01.2018 o 12:06, Gość Gość ja napisał(a):

Zapomniałeś dodać ,że niemiecka rodzina ma obowiązek opłacić opiekunce kurs języka niemieckiego -i to oni płacą zaliczki na podatek , a często też dopłacają - jeśli po rozliczeniu okaże się ,że jest taka potrzeba . W umowie jest zawarty czas pracy ( zwykle 6-7 godz./dziennie ) i liczba tygodni urlopu - zwykle 6-8 rocznie . Obowiązkowo 1 dzień w tyg wolny

Rozwiń  

Z tym kursem to może i tak jest, ale kto na zdrowy rozum zatrudnia opiekunkę bez języka?:p

Ja pracowałem na umowę z niemiecką rodziną, nikt nie płacił żadnych zaliczek na podatek, tylko trzeba złożyć roczne zeznanie podatkowe, bez względu na to czy trzeba płacić podatek czy nie. Wszystko we własnym zakresie. I tu taka ciekawostka: Jeżeli w danym roku podatkowym zarobiło się jakąś sumę w kraju, to trzeba dochody z Niemiec dopisać do krajowych dochodów i bulić.>:( Jeżeli dochód został osiągnięty tylko w Niemczech, w kraju nie składa się żadnych PIT-ów.

I po zameldowaniu się w Niemczech z automatu przychodzi wezwanie do zapłaty abonamentu telewizyjnego...:p

Rozwiń  

może coś takiego? 

Reklama