Skocz do zawartości

Domowe wypieki...


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przykulałam się tutaj...dawno mnie nie było, oj dawno... Ale podam przepis dla tych, którzy nie lubią, bądź nie chcą piec. A gotować lubią :cool: Zatem niech ugotują....sernik :d Proste, smaczne i niezbyt czasochłonne ciasto. Zatem, Panie i Panowie...Sernik gotowany 

 

MASA SEROWA:

200 g masła

1 szklanka cukru

2 cukry waniliowe

1 kg mielonego twarogu ( albo quark )

4 jajka

2 opakowania budyniu waniliowego ( zamiennie 4 łyżki mąki kartoflanej)

200 ml mleka

Około 300 g herbatników typu Petitt Berry ( duże, mogą być Butterkekse) 

Wykładamy blaszkę kwadratową lub prostokątną najpierw papierem do pieczenia, a potem herbatnikami. Ja robiłam z 1,5 porcji , z trzema warstwami ciastek, a blacha ma wymiary 40 x 45 cm. Do tej porcji proponuję 25 x 30 cm. Do garnka wkładamy masło, lekko rozpuszczamy, po krótkim czasie dodajemy cukier, twaróg i jaja. Zwiększamy moc palnika i podgrzewamy dość często mieszając. W międzyczasie w mleku rozprowadzamy budynie. Gdy masa jest prawie zagotowana dodajemy budynie z mlekiem, ciut zmniejszamy moc palnika i gotujemy cały czas mieszając aż masa konsystencja zacznie przypominać gęsty budyń i pojawią się pierwsze bąble. Zdejmujemy z ognia. W zależności od wielkości blaszki możemy zrobić wersję ciastko-masa-ciastko lub ciastko-masa-ciastko-masa-ciastko. Ja zrobiłam tę drugą, czyli tort serowy. W zależności od wybranej wersji- na ciastka wykładamy masę, układamy kolejną warstwę ciastek. Na wierzch najlepiej położyć deseczki aby wyrównać powierzchnię. Zostawić na noc aby ciasto stężało, a herbatniki wciągnęły wilgoć z masy. Dzięki deseczkom nasz sernik będzie prosty jak stół. Następnego dnia, lub późnym popołudniem ( gdy robiliśmy rano) ozdabiamy dowolną glazurą: lukrem, czekoladą, polewą czekoladową, ganach'em. Dowolność pełna... Zatem do dzieła....:cześć3:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przykulałam się tutaj z obiadkowego wątku, żeby podzielić się przepisem na dość drogie i wysoko kaloryczne, ale przepyszne ciasto bez pieczenia. Nazywa się to cudo Terrina kokosowa. Zatem podaję przepis:

Składniki:

400 g mleka kokosowego

5-6 żółtek

1/2 szklanki wiórków kokosowych

200 g śmietanki kremówki 30-36 %

400 g białej czekolady

żelatyna na pół litra płynu

ganache:

200 g śmietanki 30-36%

czekolada gorzka 300-400 g (może być pół na pół z mleczną)

pokruszone biszkopty, albo inne ciasteczka

dodatkowo: ulubiona posypka, np. posiekane pistacje

KROK 1:Zagotowuje kokosowe mleko, mieszam z żółtkami, dodaję czekoladę aby się roztopiła. Namaczam żelatynę w odrobinie zimnej wody.  

KROK 2:Dodaję żelatynę do masy jajecznej i wiórki.

KROK 3:Ubijam Śmietankę na puch i dodaję do przestudzone masy jajecznej.

KROK 4:Przelewam do formy (np 22-24 cm) i chowam do lodówki.

KROK 5:Podgrzewam śmietankę, bo robię ganache. Do ciepłej śmietanki dodaję czekoladę i mieszam, dodaję biszkopty lub inne chrupiące elementy (np. karmel, orzeszki, ciasteczka itp). Wylewam do formy na masę, która zastygła.

KROK 6:Gdy całość zastygnie (ganache też) to wyjmuję, posypuję posiekanymi pistacjami i gotowe!

Wydaje się, że potrzeba dużo czasu na przygotowanie tego wykwintnego deseru. Nic bardziej mylnego. W ciągu godziny jesteście w stanie przygotować to cudo. Ja robię różne wariacje...np. na dno kładę biszkopty, albo wcześniej upieczony biszkopt kroję na blaty i przygotowuję oryginalny tort. Naprawdę warto, polecam...Smacznego.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O 11.12.2017 at 18:46, Mirelka1965 napisał:

Przykulałam się tutaj z obiadkowego wątku, żeby podzielić się przepisem na dość drogie i wysoko kaloryczne, ale przepyszne ciasto bez pieczenia. Nazywa się to cudo Terrina kokosowa. Zatem podaję przepis:

Składniki:

400 g mleka kokosowego

5-6 żółtek

1/2 szklanki wiórków kokosowych

200 g śmietanki kremówki 30-36 %

400 g białej czekolady

żelatyna na pół litra płynu

ganache:

200 g śmietanki 30-36%

czekolada gorzka 300-400 g (może być pół na pół z mleczną)

pokruszone biszkopty, albo inne ciasteczka

dodatkowo: ulubiona posypka, np. posiekane pistacje

KROK 1:Zagotowuje kokosowe mleko, mieszam z żółtkami, dodaję czekoladę aby się roztopiła. Namaczam żelatynę w odrobinie zimnej wody.  

KROK 2:Dodaję żelatynę do masy jajecznej i wiórki.

KROK 3:Ubijam Śmietankę na puch i dodaję do przestudzone masy jajecznej.

KROK 4:Przelewam do formy (np 22-24 cm) i chowam do lodówki.

KROK 5:Podgrzewam śmietankę, bo robię ganache. Do ciepłej śmietanki dodaję czekoladę i mieszam, dodaję biszkopty lub inne chrupiące elementy (np. karmel, orzeszki, ciasteczka itp). Wylewam do formy na masę, która zastygła.

KROK 6:Gdy całość zastygnie (ganache też) to wyjmuję, posypuję posiekanymi pistacjami i gotowe!

Wydaje się, że potrzeba dużo czasu na przygotowanie tego wykwintnego deseru. Nic bardziej mylnego. W ciągu godziny jesteście w stanie przygotować to cudo. Ja robię różne wariacje...np. na dno kładę biszkopty, albo wcześniej upieczony biszkopt kroję na blaty i przygotowuję oryginalny tort. Naprawdę warto, polecam...Smacznego.

 

 

Brzmi wspaniale, muszę spróbować :) A miałam się odchudzać hihi. Znowu zakończę rok z nadprogramowymi kilogramami ;)

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

55 minut temu, monis114 napisał:

Brzmi wspaniale, muszę spróbować :) A miałam się odchudzać hihi. Znowu zakończę rok z nadprogramowymi kilogramami ;)

Może i zakończysz...jak my w większości...ale spróbuj tego deseru, a nieważne będą wtedy te nadprogramowe kilogramy :haha:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj i ja dorzucę od siebie "słodkie trzy grosze":|

Będzie to przepis na sernik praktycznie bez pracy do wykonania dla każdego.

Najpierw przygotowuję spód:

na natłuszczonej, tradycyjnej, prostokątnej blaszce układam równiutko jeden przy drugim namoczone w mleku herbatniki.

Teraz nadszedł czas na przygotowanie masy serowej:

do miski wkładam 1,5kg twarogu (śmietankowy, półtusty itd., itp, etc. bez znaczenia), dodaję 1szkl. cukru, 9żółtek (białka ubijam osobno), 400g gęstej śmietany, 3łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, sparzone wcześniej rodzynki, skórkę pomarańczową kandyzowaną (dodaję, bo lubię, ale niekoniecznie), mieszam króciutko wszystko mikserem, następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łyżką.

Masę serową wykładam na herbatniki i tak przygotowane ciasto "ląduje" w  nagrzanym do 180*piekarniku na godzinę. SMACZNEGO:)

I jeszcze przepis na szybki deser:

natłuszczam naczynie żaroodporne, na dnie układam owoce (bez znaczenia świeże, mrożone, z kompotu) u mnie ostatnio były to mrożone maliny. W misce przygotowuję kruszonkę z płatków migdalowych albo wiórków kokosowych, które łączę z masłem, cukrem (wedle uznania)  i płaską łyżką mąki pszennej.  Wykładam kruszonkę na owoce i zapiekam w nagrzanym do 180* piekarniku przez 25minut.  Świetnie smakuje z lodami. Smacznego

  • Lubię to 3
  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, Agata1008 napisał:

Świetnie smakuje z lodami. Smacznego

Agtko tu mamy  obiady.  Desery są  na innym torze.  Przeklej te przepisy. Kiedyś je wykorzystam  i odpiszę jak wyszły . Tak kocham gotować i piec.  A tu gdzie jestem tylko kartofle i sałata jak dla kaczek. A w kuchni można takie wariacje  odstawać.  Ech....pomarzyć  dobra rzeczy ech.....

  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Heidi napisał:

Agtko tu mamy  obiady.  Desery są  na innym torze.  Przeklej te przepisy.

Jest taki wątek "Wypieki domowe" i tam można włożyć każdą słodkość, ale jest też wątek "Serniki" (mój ulubiony) i tam każdy deser na bazie sera znajdzie swoje miejsce :tak2: @INEZ i @Agata1008 do roboty...przeklejać, albo poprosić @Moderatora o przeniesienie postów :dobrze:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio spuscilam swojego słodziaka z oczu w sklepie i nakupil Tortellini,,ja dzisiaj do tych Tortellini a one z imbirem,,no jeszcze takich nie jadłam, gotuję je i myslę z czym mam je zrobić,,bo ostatnio ze szpinakiem to zrobilam sos serowy i smakowało ,,nie powiem o kaloriach,,,po spróbowaniu trudno mi jest określić co tam jest w środku ale imbiru nie czułam,,nic a nic,,ale dobre były,,delikatne i tylko polałam masełkiem świeżym i jedna paczka Tortellini poszła,,,:p

  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Mirelka1965 napisał:

Nie będę się dzisiaj wysilać....naleśniki...babka wraca, nie wiem o której godzinie, to co się będę przepracowywać :$ Zjemy i tyle....

Sama siebie cytuję :haha: Ale zmieniłam plany...babki nie ma, to sobie polskie pierogi z mięskiem odsmażyłam, całe pół opakowania, na jutro jeszcze mam... A naleśniki zrobię jak przyjdzie czas ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Agata1008 super przepisy podałaś .Na pewno to wykorzystam deser w pracy a sernik chyba tylko w domu bo ostatnio sami tacy podopieczni mi się trafiają co o ich linię muszę dbać a jakbym zrobiła całą blachę ciasta to nie miałabym sumienia odmówić im kolejnego kawałka jakby chcieli  :)

  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Agata1008 napisał:

Dziękuję Inez. Sernik wychodzi zawsze każdemu. Nigdy nie było reklamacji;). Powiedz ,Twoi podopieczni to z powodów zdrowotnych są na diecie, czy to tylko ich widzimisię? Jak potrzebujesz rady dietetyka, to wal do mnie jak w dym!:):):)

Niektórzy na diecie a w stosunku do niektórych zalecenia odgórne czyli to o co prosi rodzina a mnie przekazuje agencja :)Z porad dietetyka chętnie skorzystam :zdrówko:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:)

4 godziny temu, Heidi napisał:

Agtko tu mamy  obiady.  Desery są  na innym torze.  Przeklej te przepisy. Kiedyś je wykorzystam  i odpiszę jak wyszły . Tak kocham gotować i piec.  A tu gdzie jestem tylko kartofle i sałata jak dla kaczek. A w kuchni można takie wariacje  odstawać.  Ech....pomarzyć  dobra rzeczy ech.....

Sorki,poprosiłam moderatora o przeniesienie:)

  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Mirelka1965 napisał:

Jest taki wątek "Wypieki domowe" i tam można włożyć każdą słodkość, ale jest też wątek "Serniki" (mój ulubiony) i tam każdy deser na bazie sera znajdzie swoje miejsce :tak2: @INEZ i @Agata1008 do roboty...przeklejać, albo poprosić @Moderatora o przeniesienie postów :dobrze:

Jawohl! 

Już poprosiłam :)Najważniejszego:) o przeniesienie:).

 

  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

już wcześniej tu gdzieś pisałam, że uwielbiam ciasta domowe, szczególnie serniki...Dzisiaj podam Wam przepis na serniczki, których nie piekę w piekarniku, tylko smażę na patelni:)

2białka ubijam na sztywno, dodając w trakcie 3łyżki cukru i żółtka. Następnie dokładam po łyżce rozgniecionego wcześniej widelcem, bądź zmiksowanego twarogu (250g) oraz 2łyżki mąki. Wszystko razem mieszam. Obsypuję ręce mąką i formuję placuszki, które  smażę na niewielkiej ilości oleju, na małym ogniu do zrumienienia. Najlepiej wg mnie smakują podane z kawałkami brzoskwini z puszki, badź niskosłodzoną marmoladą, ale to oczywiście kwestia gustu. Smacznego:)

  • Lubię to 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Agata1008 napisał:

Witajcie,

już wcześniej tu gdzieś pisałam, że uwielbiam ciasta domowe, szczególnie serniki...Dzisiaj podam Wam przepis na serniczki, których nie piekę w piekarniku, tylko smażę na patelni:)

2białka ubijam na sztywno, dodając w trakcie 3łyżki cukru i żółtka. Następnie dokładam po łyżce rozgniecionego wcześniej widelcem, bądź zmiksowanego twarogu (250g) oraz 2łyżki mąki. Wszystko razem mieszam. Obsypuję ręce mąką i formuję placuszki, które  smażę na niewielkiej ilości oleju, na małym ogniu do zrumienienia. Najlepiej wg mnie smakują podane z kawałkami brzoskwini z puszki, badź niskosłodzoną marmoladą, ale to oczywiście kwestia gustu. Smacznego:)

Ciekawa propozycja  :oklaski: Jak ja kocham ciasta twarogowe :oklaski: Ach, nie...jak ja kocham wszystkie ciasta :oklaski:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...