Skocz do zawartości

• Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

1 podopieczna od listopada 2016-praca na gewerbie-czy ktos to sprawdza?

Gość iopiekunka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość iopiekunka

Jestem od 1 listopada 2016 u jednej seniorki kolo Dortmundu. Dopiero w pazdzierniku zjezdzam do domu, ona idzie na miesiac do heimu a w listopadzie znowu do niej wroce. Wszystko na gewerbie. Czy jakby ktos sie przyczepil z urzedu to cos mi grozi? Jakas kara??

2 godziny temu, Gość iopiekunka napisał:

Jestem od 1 listopada 2016 u jednej seniorki kolo Dortmundu. Dopiero w pazdzierniku zjezdzam do domu, ona idzie na miesiac do heimu a w listopadzie znowu do niej wroce. Wszystko na gewerbie. Czy jakby ktos sie przyczepil z urzedu to cos mi grozi? Jakas kara??

Oczywiście, jest to niezgodne z prawem i podlega karze finansowej  - o ile ktoś to w ogóle w Niemczech sprawdzi, a może to zrobić w późniejszych latach. Możesz być zmuszona zapłacić zaległe podatki i ubezpieczenia.

Pracując na Gewerbe nie możesz mieć jednej klientki przez cały rok. To jest przykład tzw, Scheinselbststandigkeit.

https://arbeits-abc.de/scheinselbstaendigkeit/#2

Nie znająć się dobrze na tych sprawach lepiej w nie nie wchodzić. Albo pracować na czarno.

Dołącz do dyskusji

Publikujesz jako gość. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zostanie dodany po sprawdzeniu go przez moderatora. Nie chcesz czekać? Zaloguj się lub załóż konto

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Udostępnij

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

• Dodaj nową pozycję...