Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Jurek50 napisał:

Podobno Caritas zatrudnia na niemieckich warunkach,jak slyszalem,wiec musisz poszukac dla pewnosci

Zgadza sie, powstal projekt w niemieckim Caritasie dla opiekunow i opiekunek z Polski zwalczajacy „wykorzystywanie” nas. Projekt nazywa sie Unifair. Legalne umowy, 40h pracy tygodniowo, dzien wolny itd itp. Jesi podpisze sie umowe na stale to przysluguje platny 39dniowy urlop i wszystkie dodatki swiateczne itd.

Jeden maly haczyk. Zarobki maksymalne poprzez ten projekt to max.1850€ brutto. 

19 minut temu, Oscar napisał:

A gdzie Pani widzi tutaj wykorzystywanie?

Powiem szczerze trudno zrozumieć co miałeś na mysliO.o dla manie to że ktoś stosuje haczyk oznacza negatywne podejście . Z drugiej strony projekt który zwalcza wykorzystanie. Takie 2w 1 

@Oscar powiedz mi dlaczego nie można zarobić więcej brutto niż 1850 brutto. Jeżeli ktoś ma medyczne wykształcenie, doświadczenie potwierdzone przez świadectwa pracy to czemu zarabia najniższa krajowa w Niemczech.  40 tyg to 160 miesięcznie. Wychodzi Ci 11,5 BRUTTO na godzinę. Uważam że jest to wykorzystywanie  gdyż jest to minimalna stawka w opiece.... Powiedz mi gdzie tu logika skoro dążymy by płaca była powiązana z umiejętnościami doświadczeniem i wykształceniem. ????. To ja jednak wolę wykorzystywanie gdzie dostaję 1800 Netto.... I bez Caritas a rodzina płaci tyle na ile jest ja stać....... Ooooo 

8 godzin temu, elf napisał:

@Oscar powiedz mi dlaczego nie można zarobić więcej brutto niż 1850 brutto. Jeżeli ktoś ma medyczne wykształcenie, doświadczenie potwierdzone przez świadectwa pracy to czemu zarabia najniższa krajowa w Niemczech.  40 tyg to 160 miesięcznie. Wychodzi Ci 11,5 BRUTTO na godzinę. Uważam że jest to wykorzystywanie  gdyż jest to minimalna stawka w opiece.... Powiedz mi gdzie tu logika skoro dążymy by płaca była powiązana z umiejętnościami doświadczeniem i wykształceniem. ????. To ja jednak wolę wykorzystywanie gdzie dostaję 1800 Netto.... I bez Caritas a rodzina płaci tyle na ile jest ja stać....... Ooooo 

Jesli ktos ma wyksztalcenie medyczne to jako Pflegekraft zarabia 3300-4000€ brutto w DE. A propozycja Caritasu nie jest wykorzystywaniem poniewaz jest to stawka dla osob nie posiadajacych zadnego akceptowanego Ausblidung w DE. Wiec stawka godzinowa za 160h pracy jest adekwatna dla pracownika niewykwalifikowanego. Dodaj mieszkanie i jedzzenie za free. 
Tak zarabia niestety tutaj wiekszosc Polakow pracujacych na produkcji i w innych branzach tylko z tego musza jeszcze oplacic mieszkania, zjesc i przezyc

14 godzin temu, Kleopatra napisał:

Powiem szczerze trudno zrozumieć co miałeś na mysliO.o dla manie to że ktoś stosuje haczyk oznacza negatywne podejście . Z drugiej strony projekt który zwalcza wykorzystanie. Takie 2w 1 

Haczykow prawnych itd nie ma. Celowo napisalem slowo „haczyk” bo wiem ze za te zarobki nikt nie bedzie jezdzil. Choc bardzo wielu nauczycieli jezdzi pracowac w DE poprzez Caritas w czasie wakacji

O 20.02.2020 at 21:07, Dodzisława napisał:

@sayonara 52  :d Ja za to dzisiaj , extra dla Namnes Fathersa byłego męża do domu sprowadziłam i długo opowiadałam jaki z niego dobry mąż :d :d Wszystko dlatego, że Namnes Fathers zaczął wykazywać dość niezdrowe zainteresowanie moją osobą :d :d :d . Zaczał od całowania rączek, potem przeszedł kolejnego dnia do paluszków, a nastepnie chciał mnie porwać w ramiona :d :d :d Namnes Fathers pierniczony :d . No cóż, reprymendę dostał i na dokładk,ę opowieść o męzu, ktorego nie mam :d Jako człowiek silnie wierzący i mocno praktykujący nie powinien wszak poządać żony blizniego swego :d . Na ten moment jest wstrzemięźliwy. Co to tym starym dziadom do łba przychodzi to ja nie ogarniam. Sika juz na siedząco, bo utrzymać narzędzia nie jest w stanie,~ledwie chodzi, ale we łbie mu się coś roi. Tfu, tfu, nigdy więcej nie pojade do dziadka. Nigdy! Doktor prawa, ojciec 6 dzieci, Namnes Fathers zakichany :( 

To co prawda mój pierwszy wpis, ale czytając Twoja opowieść nasunął mi się tekst z PL od znajomego w słusznym już wieku ...80+, zdystansowanego i z wielkim poczuciem humoru . Powiedział kiedyś jak tak rozmowa wśród znajomych spadła w nisze przyziemnych spraw ludzkich cyt. " Panie Boże - zabrałeś siły, to zabierz i chęci ! "

Pozdrawiam

O 18.12.2017 at 10:26, Lucyna121 napisał:

@jolantapl Wszyscy doskonale wiemy , ze jest wymog chwalenia firmy , a tak naprawdę to jedno wielkie ......

A to powinno być karalne! W 70% nie stan rzeczywisty nie zgadza się i tak jest min z polaktiv24

3 godziny temu, pietrobus napisał:

Już wiem, żeby z promedica24 nigdy nie korzystać....

Promedica to zwykli oszuści.

Zlecenia nie zgadzają się z opisem. Pieniądze za kontrakt liczone w cały świat, tabele rozliczeń celowo dosyłane już na miejsce pracy, żeby nie było odwrotu. Potem wystarczy nie odpisywać na maile, nie odbierać telefonu i jeszcze błagać o bus na koniec.

Poeniądze otrzymasz po 1,5 miesiąca a jak zadzwonisz do kadr to się w twarz śmieją.

Zostałam dzień dłużej na ich prośbę, miałam już rozwiązaną umowę i powinni mnie odebrać. Słodkie prośby,miły głosik Pani Wioli z,Lublina. 

Nie zapłacili!!!!

Jeszcze bezczelnie dzwonią i pytają czy do nich wrócę i dlaczego się zwolniłam.

1000 euro na miesiąc plus miejsca pracy u faszystów, do opieki ciężka demencja, liczenie ile jesz, co robisz, gdzie wyszła, o której przyszła, jak sie ubrała, a co robi w pokoju.

G***o robię!!!

Umowa na 40 h w tygodniu, a staruchy chcą żeby przy nich skakać 24 h przez 7 dni w tygodniu.

Obrzydliwy naród, praca dla desperatów. Agencja niewolników.

Czuję ogromny niesmak.

Ja nie wiem nie kapuje ....skoro tyle firm na rynku i tez oferują wyjazd z j.podstawowym to po cholerę jadą z firmami o tak niepochlebnych decyzjach.Oczywiscie każdy z nas ma różne priorytety i cieszy się z czegoś innego i wkurza się tez na inne sprawy czy sytuacje .Trzeba zatem szukać czegoś innego innej firmy może innej pracy 

Edytowane przez Fun??ny

4 godziny temu, Arleta77 napisał:

Promedica to zwykli oszuści.

Zlecenia nie zgadzają się z opisem. Pieniądze za kontrakt liczone w cały świat, tabele rozliczeń celowo dosyłane już na miejsce pracy, żeby nie było odwrotu. Potem wystarczy nie odpisywać na maile, nie odbierać telefonu i jeszcze błagać o bus na koniec.

Poeniądze otrzymasz po 1,5 miesiąca a jak zadzwonisz do kadr to się w twarz śmieją.

Zostałam dzień dłużej na ich prośbę, miałam już rozwiązaną umowę i powinni mnie odebrać. Słodkie prośby,miły głosik Pani Wioli z,Lublina. 

Nie zapłacili!!!!

Jeszcze bezczelnie dzwonią i pytają czy do nich wrócę i dlaczego się zwolniłam.

1000 euro na miesiąc plus miejsca pracy u faszystów, do opieki ciężka demencja, liczenie ile jesz, co robisz, gdzie wyszła, o której przyszła, jak sie ubrała, a co robi w pokoju.

G***o robię!!!

Umowa na 40 h w tygodniu, a staruchy chcą żeby przy nich skakać 24 h przez 7 dni w tygodniu.

Obrzydliwy naród, praca dla desperatów. Agencja niewolników.

Czuję ogromny niesmak.

Wyjeżdżam z nimi już któryś rok z kolei i nigdy nie było sytuacji zeby mnie oszukali czy coś podobnego. zlecenia też zawsze się zgadzały i zgadzają nadal. poza tym gdyby coś było nie tak to takie sprawy trzeba wyjaśniać od ręki z koordynatorem wyjazdu albo dzwonić na infolinie tam pomogą. Kokosów początkowo może nie zarabiałam  bo nie miałam doswiadczenia ale jak je nabrałam i poznałam lepiej jezyk to płacą więcej. Poza tym pracując w opiece trzeba z tym się liczyć ze zlecenia są różne.