Skocz do zawartości

Dlaczego jesteśmy opiekunkami...

Gość TO ja
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość zetka

A czy wiecie? Zainteresowałam się artykułem nt. niemieckich klas dochodowych i co z niego wynika? Jesteśmy z zarobkami w ich klasie średniej. Otóż klasa średnia nie zarabia najmniej a przedział ten to 1500-2800€ miesięcznie netto i...wprawdzie jesteśmy niewiele wyżej od tej niższej granicy ale no nie najniżej wynagradzani. I przebywamy 24h w domach pdp ale pilnujemy żeby czas naszej pracy wynosił 40g tygodniowo.

U nas klasa średnia też zaczyna się od ok. 6-7000tys ale brutto i w dodatku zaliczanie do tej klasy wiąże się też z prestiżem wykonywanego zawodu.

Wiem, że nikt z tu pracujących nie podjąłby się opiekunstwa w Pl bo o zaliczeniu do klasy średniej nie ma mowy, raczej do klasy niższej.

24 minuty temu, Gość Gość zetka napisał(a):

A czy wiecie? Zainteresowałam się artykułem nt. niemieckich klas dochodowych i co z niego wynika? Jesteśmy z zarobkami w ich klasie średniej. Otóż klasa średnia nie zarabia najmniej a przedział ten to 1500-2800€ miesięcznie netto i...wprawdzie jesteśmy niewiele wyżej od tej niższej granicy ale no nie najniżej wynagradzani. I przebywamy 24h w domach pdp ale pilnujemy żeby czas naszej pracy wynosił 40g tygodniowo.

U nas klasa średnia też zaczyna się od ok. 6-7000tys ale brutto i w dodatku zaliczanie do tej klasy wiąże się też z prestiżem wykonywanego zawodu.

Wiem, że nikt z tu pracujących nie podjąłby się opiekunstwa w Pl bo o zaliczeniu do klasy średniej nie ma mowy, raczej do klasy niższej.

Ja też czytałam jakiś czas temu o wynagrodzeniach niemieckiej klasy średniej. Podana tam była podobna wysokość zarobków. Z tym , że w Niemczech zaliczenie do tej grupy  różni się poziomem dochodów niż w innych krajach co porównując te wynagrodzenia może dziwić  ale jak wyjaśniono żeby w Niemczech być zaliczonym do klasy średniej nie trzeba być srednio zamożnym człowiekiem tylko tyle zarobić aby utrzymać się bez pomocy państwa.

U nas wygląda to inaczej.Kto ma trochę więcej niż wynosi zasiłek z MOpsu nie powiedziałby o sobie że jest klasa średnią .

Zarobki 6- 7 tysięcy brutto wystarczą na przyzwoity ale jednak skromny poziom przy tych  cenach o ile  jeszcze ktoś nie ma kredytu  czy nie ponosi kosztów wynajmu mieszkania z czym borykają się przeważnie młodzi ludzie  , młode rodziny i zależy też od tego gdzie się mieszka. W dużych miastach koszty życia są dużo wyższe.

Gość Gość zetka

@Gość Autumn tak, tak trochę dziwnie jak na nasz poziom bo u nas klasa średnia to już ambitniejsi ludzie niż tylko zarobić na podstawowe potrzeby i dlatego wlicza się do tego pewien prestiż. I dobrze:) bo my ambitniejsi, bardziej dumni i też dlatego tak szybko rozwinęliśmy się w trakcie przynależności do UE. Nie żeby czymś ambitnym była praca w opiece w De bo jest tylko pewnym racjonalizmem. Naprawdę gdy byłam ok. 40 lat temu turystycznie :szept-twarz: w Niemczech to po tym czasie nie widzę tu skoku, jest jak było.