Skocz do zawartości

Dlaczego jesteśmy opiekunkami...

Gość TO ja
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość zetka

A czy wiecie? Zainteresowałam się artykułem nt. niemieckich klas dochodowych i co z niego wynika? Jesteśmy z zarobkami w ich klasie średniej. Otóż klasa średnia nie zarabia najmniej a przedział ten to 1500-2800€ miesięcznie netto i...wprawdzie jesteśmy niewiele wyżej od tej niższej granicy ale no nie najniżej wynagradzani. I przebywamy 24h w domach pdp ale pilnujemy żeby czas naszej pracy wynosił 40g tygodniowo.

U nas klasa średnia też zaczyna się od ok. 6-7000tys ale brutto i w dodatku zaliczanie do tej klasy wiąże się też z prestiżem wykonywanego zawodu.

Wiem, że nikt z tu pracujących nie podjąłby się opiekunstwa w Pl bo o zaliczeniu do klasy średniej nie ma mowy, raczej do klasy niższej.

24 minuty temu, Gość Gość zetka napisał(a):

A czy wiecie? Zainteresowałam się artykułem nt. niemieckich klas dochodowych i co z niego wynika? Jesteśmy z zarobkami w ich klasie średniej. Otóż klasa średnia nie zarabia najmniej a przedział ten to 1500-2800€ miesięcznie netto i...wprawdzie jesteśmy niewiele wyżej od tej niższej granicy ale no nie najniżej wynagradzani. I przebywamy 24h w domach pdp ale pilnujemy żeby czas naszej pracy wynosił 40g tygodniowo.

U nas klasa średnia też zaczyna się od ok. 6-7000tys ale brutto i w dodatku zaliczanie do tej klasy wiąże się też z prestiżem wykonywanego zawodu.

Wiem, że nikt z tu pracujących nie podjąłby się opiekunstwa w Pl bo o zaliczeniu do klasy średniej nie ma mowy, raczej do klasy niższej.

Ja też czytałam jakiś czas temu o wynagrodzeniach niemieckiej klasy średniej. Podana tam była podobna wysokość zarobków. Z tym , że w Niemczech zaliczenie do tej grupy  różni się poziomem dochodów niż w innych krajach co porównując te wynagrodzenia może dziwić  ale jak wyjaśniono żeby w Niemczech być zaliczonym do klasy średniej nie trzeba być srednio zamożnym człowiekiem tylko tyle zarobić aby utrzymać się bez pomocy państwa.

U nas wygląda to inaczej.Kto ma trochę więcej niż wynosi zasiłek z MOpsu nie powiedziałby o sobie że jest klasa średnią .

Zarobki 6- 7 tysięcy brutto wystarczą na przyzwoity ale jednak skromny poziom przy tych  cenach o ile  jeszcze ktoś nie ma kredytu  czy nie ponosi kosztów wynajmu mieszkania z czym borykają się przeważnie młodzi ludzie  , młode rodziny i zależy też od tego gdzie się mieszka. W dużych miastach koszty życia są dużo wyższe.

Gość Gość zetka

@Gość Autumn tak, tak trochę dziwnie jak na nasz poziom bo u nas klasa średnia to już ambitniejsi ludzie niż tylko zarobić na podstawowe potrzeby i dlatego wlicza się do tego pewien prestiż. I dobrze:) bo my ambitniejsi, bardziej dumni i też dlatego tak szybko rozwinęliśmy się w trakcie przynależności do UE. Nie żeby czymś ambitnym była praca w opiece w De bo jest tylko pewnym racjonalizmem. Naprawdę gdy byłam ok. 40 lat temu turystycznie :szept-twarz: w Niemczech to po tym czasie nie widzę tu skoku, jest jak było.

Mam 28 lat i od roku jeżdżę do opieki tak jak moja mama. Dlaczego? To jedno z ogłoszeń wszystko tłumaczy  

Poszukujemy na swój pokład kreatywnego grafika, który chciałby zgłębić tajniki social media marketingu.

Opis stanowiska:

- Tworzenie grafik na blogi firmowe, strony internetowe, materiały promocyjne, itp.,

- Tworzenie grafik do portali społecznościowych takich jak Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn

- Tworzenie koncepcji i layoutów materiałów marketingowych,

- Wsparcie graficzne przy większych projektach.

Oczekujemy:

- duszy artysty, umiejętności tworzenia grafik,

- kreatywnego i otwartego umysłu,

- chęci nauki, rozwoju i doskonalenia swoich umiejętności,

- podstawowej znajomości programów graficznych.

- brak stosunku w innej pracy

- nie uczęszczanie na studia w trybie stacjonarnym

Oferujemy:

- pierwsze dwa miesiące (do trzech) próbnych bezpłatne, po tym okresie możliwość przejścia na staż płatny z urzędu pracy

- elastyczny czas pracy,

- pracę hybrydową (większość czasu zdalnie + od czasu do czasu stacjonarnie)

- poszerzenie swoich umiejętności i wiedzy w zakresie mediów społecznościowych i przygotowywania grafik,

- możliwość rozwoju i podnoszenia swoich kwalifikacji,

- interesującą pracę w dynamicznie rozwijającej się firmie,

- udział w interesujących, rozwojowych projektach,

- wsparcie doświadczonych współpracowników,

- tuziny humoru,

- rodzinną atmosferę

Zainteresowany/zainteresowana? Wyślij do nas swoje CV przez formularz kontaktowy olx.

Nie zapomnij załączyć klauzuli o przetwarzaniu danych osobowych.

W dniu 14.02.2026 o 00:19, Gość Tonia Malik napisał(a):

Cześć. Gdybym była 40 lat młodsza to bym bez zastanawiania się otworzyła konto na only fans

One zawyżają te stawki z 2 powodów:

1. Wzbudzić zainteresowanie swoją osobą

2. Wytłumaczyć sensownie fakt, że pokazują ciało nie za kasę, ale za duuużą kasę.

A zarabiają pewnie dużo, ale nie tak ekstremalnie, strzelam, że od 5000 do 20000 co i tak robi wrażenie, ale pokazuje do czego uciekają się nieatrakcyjni faceci.    

Zapytałam ai kiedy w Polsce zarobię równowartość 2000 euro w opiece i oto odpowiedź

Osiągnięcie poziomu 2000 euro netto (ok. 8600–9000 zł "na rękę") jako powszechnej pensji dla opiekunki w Polsce zajmie prawdopodobnie od 8 do 12 lat, czyli realnie okolice 2034–2038 roku.

Oto dlaczego ten proces potrwa tak długo:

Dystans do płacy minimalnej: Obecnie "na rękę" opiekunki zarabiają średnio 3800–4500 zł. Aby dobić do 9000 zł, ich pensje musiałyby wzrosnąć o 100%. Przy optymistycznym założeniu, że płace będą rosły o 7–9% rocznie, podwojenie kwoty zajmuje dekadę.

Relacja do średniej krajowej: 2000 euro netto to obecnie prawie tyle, ile wynosi brutto przeciętne wynagrodzenie w Polsce (ok. 9100 zł). Opieka nad starszymi rzadko jest najlepiej płatnym sektorem; zazwyczaj oscyluje wokół płacy minimalnej lub nieco powyżej niej. Dopóki średnia krajowa nie wzrośnie do ok. 15 000 zł brutto, 2000 euro netto dla opiekunki pozostanie rzadkością.

Wydolność rodzin i państwa: Pensje opiekunek finansują głównie rodziny z własnych emerytur i oszczędności lub samorządy. Nagły skok kosztów do 2000 euro netto (co dla pracodawcy oznacza koszt ok. 14 000 zł brutto z podatkami) jest obecnie barierą nie do przejścia dla większości polskich gospodarstw domowych.

Kiedy może to nastąpić szybciej?

Za 3–5 lat (2029–2031): Ale tylko w bardzo wąskiej grupie wysoko wykwalifikowanych opiekunów medycznych pracujących na kontraktach w prywatnych klinikach lub przy bardzo trudnych zleceniach z zamieszkaniem u zamożnych klientów.

Jeśli wejdzie Euro: Jeśli Polska przyjęłaby walutę Euro, wyrównanie stawek do poziomu zachodniego (Niemcy, Austria) mogłoby przyspieszyć, ale obecnie nie ma takich planów politycznych.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Udostępnij

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 12 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 360 tysięcy postów w ponad 30 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji naraz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

• Dodaj nową pozycję...