Skocz do zawartości

• Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Opiekunka wygrywa proces

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

czy warto być odważnym  ,chyba warto! 

dałem link do tego artykułu i go wcieło  ha ha

czy warto być odważnym  ,chyba warto! 

dałem link do tego artykułu i go wcieło  ha ha

http://www.dw.com/pl/polska-opiekunka-wygrywa-proces-w-szwajcarii-mo%C5%BCe-by%C4%87-precedens/a-18335122?maca=pol-pol-veu-volltext_Onet-12987-html-copypaste

zadziwia mnie milczenie na ten temat ,czy wszyscy opiekunowie są szczęśliwi ze swoich steli i Agentur!Czas aby i tu w Niemczech wziąć się za niektóre Agencje.!!!Prawda!

Adamos fajnie ,że dziewczynom się udało ,w ich przypadku było ich dwie -bo nie wiem jak by to wszystko wyglądało gdyby była tylko jedna,,,ile nerwów i zdrowia poszło na to wszystko , to tylko one wiedzą ,,ja już nie mam zdrowia do takiej walki ,mam spokojną ofertę i aby jak najdłużej pozostać na niej .Wiem jedno, ze za te pieniądze to ja nigdy nie pójdę na ofertę gdzie dzień i noc bym miała robć-niech zapomną agencje o takim czymś.Te dziewczyny miały powody do oskarżenia agencji -cięzka praca od rana do nocy i jeszcze w nocy-naprawdę jakieś niewolnictwo,,,

Powstanie organizacji "Netzwerk Respekt" przy szwajcarskim związku zawodowym VPOD jest czymś wyjątkowym w środowisku migracji zarobkowej. Pomimo, że od lat dziesiątki tysięcy Polek pracują za granicą jako opiekunki starszych i schorowanych, kobiety nie potrafiły się do tej pory zrzeszyć w celu walki o swoje prawa. W szwajcarskiej organizacji jest obecnie 50 Polek, miesięczna składka wynosi 10-17 franków.

Dzięki za wskazanie tego artykułu !!

Musimy dojrzeć do tego, żeby i w Niemczech polska opiekunka wytoczyła taki proces. I żeby miała za sobą tak zorganizowane stowarzyszenie. Jak widać nie musi być ono  szczególnie wielkie - tu 50 osób - żeby odnieść sukces.  Dobrze, że można by sięgnąć do doświadczeń tej grupy.

Jeśli dojdzie do pierwszych spraw sądowych to na pewno w kwestii nadmiernej ilości godzin pracy.

Ja sama dopiero po trzech latach nauczyłam się skracać mój dzień pracy do powiedzmy 8h pracy dziennie plus powiedzmy 2 godz siedzenia obok. To w zupełności wystarcza zresztą, żeby zaspokoić rzeczywiste potrzeby naszych PDP. Przyszło to z trudem i nie zawsze wychodzi. Informuje moich pracodawców, że w Europie nie pracuje się po 12 godzin dziennie i że jestem pracownikiem jak każdy. Pewna pani Sędziowa ( żona wysokiego urzędnika ) była wściekła, że ośmielam się o ósmej wieczór iść do siebie... ale jej dzieci całkowicie mnie wsparły, choć i tak już tam nie wróciłam, bo nie było po co.

Powstanie organizacji "Netzwerk Respekt" przy szwajcarskim związku zawodowym VPOD jest czymś wyjątkowym w środowisku migracji zarobkowej. Pomimo, że od lat dziesiątki tysięcy Polek pracują za granicą jako opiekunki starszych i schorowanych, kobiety nie potrafiły się do tej pory zrzeszyć w celu walki o swoje prawa. W szwajcarskiej organizacji jest obecnie 50 Polek, miesięczna składka wynosi 10-17 franków.

Dzięki za wskazanie tego artykułu !!

Musimy dojrzeć do tego, żeby i w Niemczech polska opiekunka wytoczyła taki proces. I żeby miała za sobą tak zorganizowane stowarzyszenie. Jak widać nie musi być ono  szczególnie wielkie - tu 50 osób - żeby odnieść sukces.  Dobrze, że można by sięgnąć do doświadczeń tej grupy.

Jeśli dojdzie do pierwszych spraw sądowych to na pewno w kwestii nadmiernej ilości godzin pracy.

Ja sama dopiero po trzech latach nauczyłam się skracać mój dzień pracy do powiedzmy 8h pracy dziennie plus powiedzmy 2 godz siedzenia obok. To w zupełności wystarcza zresztą, żeby zaspokoić rzeczywiste potrzeby naszych PDP. Przyszło to z trudem i nie zawsze wychodzi. Informuje moich pracodawców, że w Europie nie pracuje się po 12 godzin dziennie i że jestem pracownikiem jak każdy. Pewna pani Sędziowa ( żona wysokiego urzędnika ) była wściekła, że ośmielam się o ósmej wieczór iść do siebie... ale jej dzieci całkowicie mnie wsparły, choć i tak już tam nie wróciłam, bo nie było po co.

jestem ,może nie pierwszy ale popieram ten pomysł ,chociaz teraz jestem sam na sam z opiekunem bez żadnych pośredników ,mam Gewrbe od kilku lat i tak mi dobrze.Myślę nie tylko o sobie ,ale o tysiącach opiekunów którzy pracują przez Agencje i są wykorzystywani.Czas z tym skończyć.Jeżeli powstanie takie stowarzyszenie chętnie będę jego członkiem!