Skocz do zawartości

Forumowa płytoteka :)

Gość aga
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Alexandra
10 godzin temu, Gość Damakier napisał(a):

Może admini by to zablokowali.

Chyba się ktoś wkurzył 

Uwaga: Twój wpis zostanie dodany po sprawdzeniu go przez moderatora. Nie chcesz czekać? Zaloguj się lub załóż konto

W dniu 28.01.2025 o 08:31, Gość Winter napisał(a):

Czasem zaglądam. ,Jestem jedną z fanek rocka i metalu nawet😁.

Utwór fajny i fajnie zagrany😁. Można byłoby pokusić się o bardziej finezyjny opis   czyli potocznie rozkminy ale po co?  I bez mojego komentarza komuś pewnie się nie spodoba i nie musi.

Przestań się biczować za swoją wyobraźnie i próby dzielenia się „własnymi” doświadczeniami muzycznymi. Nie musisz się przed nikim tłumaczyć ze swoich muzycznych spostrzeżeń . Co więcej ona, ta muzyka we wszelkich formach wyrażeń właśnie po to jest. 

To, czy twórca właśnie to Miał  na myśli, co odbiorca widzi , no 🤔  w sumie słyszy 🤪 to pozostaje nadal tajemnicą. I dobrze . Nasze prawo i przywilej.

Skoro upublicznił swoje wypociny - zgadza się na oklaski, lub krytykę.

Ja mam z każdego muzycznego odkrycia własne spostrzeżenia, marzenia, obrazy, doznania 😊😊😊😁👍

i olej 👍 zaglądających tu pseudointelektualistów - opisuj swoje spostrzeżenia . Twoje prawo i przywilej nadany posiadaną wrażliwością 👍

Gość Winter
Godzinę temu, Waldi napisał(a):

Przestań się biczować za swoją wyobraźnie i próby dzielenia się „własnymi” doświadczeniami muzycznymi. Nie musisz się przed nikim tłumaczyć ze swoich muzycznych spostrzeżeń . Co więcej ona, ta muzyka we wszelkich formach wyrażeń właśnie po to jest. 

To, czy twórca właśnie to Miał  na myśli, co odbiorca widzi , no 🤔  w sumie słyszy 🤪 to pozostaje nadal tajemnicą. I dobrze . Nasze prawo i przywilej.

Skoro upublicznił swoje wypociny - zgadza się na oklaski, lub krytykę.

Ja mam z każdego muzycznego odkrycia własne spostrzeżenia, marzenia, obrazy, doznania 😊😊😊😁👍

i olej 👍 zaglądających tu pseudointelektualistów - opisuj swoje spostrzeżenia . Twoje prawo i przywilej nadany posiadaną wrażliwością 👍

Dzięki

Dawid Bovie. 
Barwna postać muzycznego świata. Jest w nim coś takiego … prawdziwego ( pisze że jest choć twórca już nie żyje, przemawia za niego - jego historia i twórczość.

Byłem kiedyś na pewnym

muzycznym wydarzeniu w Berlinie ( jeszcze przed pandemią ) pewien zespół artystów tanecznych ( taniec z elementami baletu) do jego muzyki. Ta muzyka z tym obrazem tańca przepięknych mężczyzn i kobiet .. od tamtej pory Dawid i jego muzyka nabrały dla mnie zupełnie innego wymiaru. Pisząc to czuję tą atmosferę i wracam do niej nieustannie . Grupa taneczna ze Stanów Zjednoczonych ( jak sobie przypomnę nazwę  to może znajdę i wrzucę ich taniec. 
teraz … już tylko muzyka. 
by było ciekawie w kilku odsłonach, utwór wybitny, zagrany i zaśpiewany na tysiące sposobów przez te ponad pięćdziesiąt lat …👍

I wiele wiele innych …

Sentymentalnie sprzed kilku lat na tym topiku…

„@funny” to wrzuciła prawie 4 lata temu 👍

ile się wtedy działo pięknych i zdrowych  rzeczy, w muzyce i przy kawie😊

Gość Winter

Utwór Papa Roach który w poniedziałek zaproponowałeś fankom i fanom Rocka ocenileś jako fajny. Zgodziłam się z tym dopisując że to wystarczy chociaż na pewno można byłoby rozwinąć ten opis  ale jeśli ktoś nie lubi rocka czy kapeli ludowej w niczym ten barwny opis nie pomoże. Nawet w muzyce jednego gatunku nie wszystkie utwory wszystkim się podobają.   Nie chodziło o to czy ktoś akceptuje to czego słucham bo nie musi tak jak i mnie nie musi podobać się czyjąś ulubiona muzyka. Absolutnie nie mam zamiaru  biczować się z tego czy innego powodu, bez przesady.  Aż tak mi nie zależy nawet na akceptacji znanych mi osób w realu . Mocną hard rockową muzyke lubię,słucham kiedy mam do tego nastrój, również w pracy , wiadomo żeby nikomu to nie przeszkadzało.. Zdarzało mi się poznać rodziny ich dzieci podopiecznych, fanów  podobnej muzyki, pomagało to nawiązać dobry kontakt.

David Bowie - nie, nie słucham, nie podoba mi się jego muzyka, wykonanie i w ogóle. ( Tylko się nie biczuj:))) Kojarzę tylko jeden utwór o Ameryce, jeszcze wg mnie niezły.

Przemawia za niego jego historia ? Wielu może bulwersować

. Podoba mi się druga wersja" Space Oddity". A ten od @Fun??ny piękny, miłe muzyczne zaskoczenie.

Słucham często muzyki jaka jest akurat na czasie. Dziś dużo o Philu Collinsie  - ma urodziny i nowym filmie "Kompletnie nieznany"  -  o przyszłym nobliście Bobie  Dylanie.  Znany z w tytule.

Gość Gość

Taaaak, Brel - mmmmm można się zasłuchać mimo, że słów nie rozumieć (tłumaczenie da się znaleźć) ale to się całym ciałem odbiera.

Wykopałam Jacka Różańskiego z jego interpretacją utworu Stachury. Może stać obok Brela i nie powstydzić :)

Gość Winter
10 godzin temu, Gość Gość napisał(a):

Taaaak, Brel - mmmmm można się zasłuchać mimo, że słów nie rozumieć (tłumaczenie da się znaleźć) ale to się całym ciałem odbiera.

Wykopałam Jacka Różańskiego z jego interpretacją utworu Stachury. Może stać obok Brela i nie powstydzić :)

Ten Brela znam po polsku w wykonaniu Bajora Każdy z tych utworów  jest utrzymany w podobnym poetyckim klimacie, interpretacji .  Stachura zresztą urodził się nie mieszkał jakiś czas we Francji . 

Francuski pięknie brzmi , chociaż  wg mnie trudniejszy do nauczenia. Najlepiej  w praktyce bezpośrednio czyli w pracy. Trudniej ale ciekawiej. A Niemcy zawsze " w zanadrzu" bo więcej ofert i łatwiej dostosować do swoich planów.

Fajna:)) reklama Citroena z utworem niedawno tu wspomnianego  Davida  Bowie  ale ten "Suffragette City" lubię.

W dniu 6.02.2025 o 19:51, Gość Winter napisał(a):

Ten Brela znam po polsku w wykonaniu Bajora Każdy z tych utworów  jest utrzymany w podobnym poetyckim klimacie, interpretacji .  Stachura zresztą urodził się nie mieszkał jakiś czas we Francji . 

Francuski pięknie brzmi , chociaż  wg mnie trudniejszy do nauczenia. Najlepiej  w praktyce bezpośrednio czyli w pracy. Trudniej ale ciekawiej. A Niemcy zawsze " w zanadrzu" bo więcej ofert i łatwiej dostosować do swoich planów.

Fajna:)) reklama Citroena z utworem niedawno tu wspomnianego  Davida  Bowie  ale ten "Suffragette City" lubię.

Po wysłuchaniu mam skojarzenie z taką fajną kapelą rockową Garry Glitter Band 

Gość Winter
47 minut temu, Waldi napisał(a):

Po wysłuchaniu mam skojarzenie z taką fajną kapelą rockową Garry Glitter Band 

Fajne chłopaki:)). Każdy ma swoje skojarzenia. Reklama spodobała mi się po obejrzeniu bo o to głównie chodzi jej twórcom, muzyka dodatkowo w tle. Nowy model Citroena  z nowym przeprojektowanym logo producent reklamuje jako rewolucję w tej marce i w dobrej cenie .  " Suffragette City" z tekstem o sufrażystkach to też nawiązuje do rewolucji gdyby się wsłuchiwać a nie odbierać  z obrazem jako całość.

W dniu 6.02.2025 o 00:28, Waldi napisał(a):

Ne me Q…

Tu równie pięknie - dla mnie nawet piękniej zaśpiewane Ne Me Q…

…zachwycają te drobne tonalne…prawie nieuchwytne dla nieskupionego ucha emocje : treść jest bardzo emocjonalna i wielki ukłon dla artystów, którzy z tą wrażliwością śpiewają 👏👍👏

Michał 👏

Nie mógłbym nie wrzucić też tej interpretacji - tu … po prostu mam łzy w oczach 🥺 

Bardziej energetycznie ?

Rihanna K. West i akompaniament  Paul Mc Cartney 😁😁😁😁😁👏

Dodam jeszcze piękny … bo zbliżają się walentynki 💌 Walentynki 💝 

Mówiłem już, że muzyka łamie wszelkie granice ? 

Tak 👍 j. migowym też można słuchać 😀🥰 o miłości 😍

W dniu 6.02.2025 o 19:51, Gość Winter napisał(a):

Ciekawie👍 

Jestem fanem ( bo od lat używam ) marki Peugeot 

Wiec w rewanżu muzycznie to proszę

A tu muzyczny oryginał  🤪

to klasyk z DE😀

Gość Winter

Przy muzyce o motoryzacji:))

Wynika z tego że auta francuskie mają uznanie wśród kierowców. W reklamie chodzi o Citroena elektryka  w wersji miejskiego autka.

Peugeota reklamę widziałam ale ta Citroena bardziej mi się podoba i wyrazniej.nawiazuje do tematu o Francji, francuskim jezyku. 

I chociaż Peugeot francuski to znów niemieckie, znajome klimaty:))

Ten utwór w wyk. Petera Schillinga już jakiś czas temu tu wstawiłam. Pisałam że czesto  wieczorem czy  w czasie gdy przebywałam z Pdp" leciał" Major Tom z radyjka.:)) W czasie poznych wieczornych audycji dzwonili Niemcy z prośbą o m.in ten utwór . Bardzo lubiła go też jedna z moich podopiecznych i jeszcze Eloise w wyk .Barry Ryana. Czasem posiedziałam z nią trochę ( program kończył się późno)w sobotni wieczór z Carmen Nebel. Inne seniorki też chętnie ten i inne" Konzerten" oglądały. Miło sobie powspominać tylko smutno że Barry Ryan i jego wielbicielka już nie żyją.

Gość Winter

Chętnie wraca się do wspomnień ale tak a propos jazdy samochodem lepiej być tu i teraz  , skupić uwagę tylko na drodze. Slyszy się o przypadkach  - tragicznych nawet gdy kierowca zaplącze się w spiralę myśli i pędzi pod prąd:)) A jak już refleks nie ten co kiedyś to już całkowicie porażka. 

Podczas jazdy  można słuchać muzyki chociaż są kierowcy których to rozprasza a pasażerów denerwuje. Rodzaj muzyki zależy zresztą od nastroju i okoliczności. Gdy trzeba wyruszyć w czasie "między snem a dniem'  energetyczna muzyka  budzi i dodaje  poweru  ale tak nie musi być zawsze.  

Dobre na start ! 😀

bing.com/ck/a?!&&p=f3c79d2ea15104a4e0c7c66c90048fbfcee333e007e7ec2e1f456906a4c3ea2dJmltdHM9MTc0MjUxNTIwMA&ptn=3&ver=2&hsh=4&fclid=3f45ccce-7960-68f8-2d8a-d96378fc6960&u=a1L3ZpZGVvcy9yaXZlcnZpZXcvcmVsYXRlZHZpZGVvP3E9Y2FybG9zK3NhbnRhbmErc2FtYmErcGErdGkrbGl2ZSZtaWQ9MzAxRjFBRDQ0MEQzQjY0NjdCQjczMDFGMUFENDQwRDNCNjQ2N0JCNyZGT1JNPVZJUkU&ntb=1

Nowe życia znanych utworów. Miłego słuchania.

Oryginał Sound of Silence z 1965 roku

51 lat po pierwotnym wydaniu, 7 grudnia 2015 roku amerykańska grupa heavymetalowa Disturbed wydała cover utworu „The Sound of Silence”.

Ale to nie koniec. Najbardziej znana wersja to tzw. remix wykonania Disturbed