Skocz do zawartości

  • Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

PRZEPISY KULINARNE


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przykulałam się z ulubionych dań na obiad żeby zamieścić przepis na pizzę. Przepis na ciasto przywędrował do mnie z Niemiec lat temu 20 z okładem :d tak więc będzie niemiecka pizza polskimi rękami robiona ;). Przepis na dużą blachę.

400 g mąki ( ja robię z orkiszowej-Dinkelmehl)

szklanka ciepłej wody

2 łyżki oleju

1 łyżeczka suchych drożdży ( świeże też mogą być, ale za dużo zabawy z rozczynem)

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy, im dłużej, tym lepiej. Kontrolujemy gęstość, czasami ciut więcej wody trzeba dodać, a czasami ciut więcej mąki. Ciasto ma być mięciutkie, elastyczne, nieklejące się do rąk. Przykrywamy ściereczką na jakąś godzinkę w ciepłym miejscu.

W międzyczasie przygotowujemy ulubione składniki. U mnie będzie pół na pół Hawajska i z tuńczykiem. Zatem odsączamy na osobne sitka tuńczyka i ananasa. Obieramy i kroimy na drobno cebulę. W miseczce rozrabiamy przecier pomidorowy ( mogą też być pomidory z puszki, albo gotowa pasta z przetartych pomidorów-wtedy nie dajemy wody) z wodą, albo mlekiem, albo jogurtem. Dodajemy ulubione przyprawy jak czosnek (suszony lub świeży), oregano, bazylia, pieprz, sól i co tam nam jeszcze fantazja podpowie. Kroimy szynkę na wąskie długie paski. Trzemy ser (dla wygodnych i zapracowanych polecam już utarty ;)). Przygotowujemy blachę, wykładamy papierem do pieczenia.

Wykładamy ciasto na blat kuchenny, i werkujemy, czyli dopieszczamy nasze ciasto drożdżowe ;) Im więcej powietrza w nie wpompujemy, tym lepiej. Można ciasto rozklepać rękami na blasze, ale ja wygodna jestem, więc rozwałkowuję na wielkość blachy. Staram się nie podsypywać za dużo mąką. Jak nasze ciasto jest już na blaszce stworzę lekko uniesiony brzeg, taki rant,żeby soki nie wyciekały podczas pieczenia na blachę. I nakładamy składniki.

Sos pomidorowy, na to cebula, potem na jednej połowie blaszki szynka i ananas, a na drugiej tuńczyk. Wszystko posypuję serem i zostawiam w spokoju na jakieś pół godzinki. Załączam piekarnik na 220-250 stopni i  idę na fajeczkę. Jak piekarnik się nagrzał, wkładam półprodukt na jakieś 7-10 minut. Patrzę, czy rant ma złotawy kolor i jeśli tak, znaczy to, że czas na konsumpcję. 

Jeśli ma ktoś jakieś fajne przepisy proszę zamieszczać, chętnie nauczę się czegoś nowego! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O 29.10.2017 at 16:54, Heidi napisał:

Halloween zbliża się wielkim krokami. Kto nie ma pomysłu na deser, to proszę go wykonać wg załącznego linku . . Oby tylko jedzenie śmiercią nie zakończyło się :) http://polki.pl/przepisy/desery,paluchy-wiedzmy-na-halloween,2226,wideo.html 

paluchy.jpg

o matko! ale pomysl!:o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O 11.09.2017 at 17:12, Mirelka1965 napisał:

@jolantapl. jakby to było takie proste: żadnych zapiekanek. Brokuł, kalafior, fasola z wody. Do śledzi ziemniaki są :) Kartoffel salad- marzenie. Cukinia zapomnij!!! Pomidorki i ogórki uczulają, wiesz? Jaki gulasz? Gulasz to jadają biedacy :) Żadnego drobiu! Jakie pieczarki? Szparagi to się je na wiosnę, bo teraz nie pora. Świńskiego mięsa nie, drobiu nie, wołowiny lepiej nie (bo dziadkowi między zęby wchodzi), ryb nie lubią. Zup też nie. Czujecie ten ogrom odpowiedzialności jaki na moich barkach spoczywa? Ugotować coś z niczego? Zasadę taką mają: jedno jajko na tydzień O.o Problemów z połykaniem nie mają. Tacy są, koszmar :o A jedzą tyle, że kot od sąsiadów je więcej na jeden posiłek niż oni cały dzień :love: Sałatę życzą sobie do każdego posiłku najchętniej urozmaiconą ( raz z octem, a raz nie).Roszponka opiaszczona-nie kupować. Lodowa sałata za twarda. Pekińska jest za jasna ( bo oni tylko ciemne sałaty lubią).Brrrrr....... Jakieś propozycje? Ale na jedzenie nie żałują :) Mogę kupować co chcę, tylko że potem nie smakuje, chi, chi, chi....

o  skad to znam!

Na widok ziemniakow z koperkiem PDP prawuie spazmow dostala,

Ogorkowe blee

krupnik blee

,,pfannkuchen,, to  nie nasze nalesniki, kudy im do naszych

 

Salata tylko z octem

ogorek tyz,,

majonez blee ale swinstwo zwane ,,Remoulade Sos,,z tubki jest ok,,

ichnia kaszanke to ja odchorowalam

i jak nie patrzec o zawsze d..a  z tylu.

chca kaparow, melona z szynka /ja nie cierpie i nie jem

 

A i tak przy okazji poprosze wybitne kuchatki o przepis na rozne brokuly,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co wy na to >:(:smutek:                                                    Ja już nie mam nerwów... 
Znalazłem przepis w którym trzeba m.in. ugotować makaron AL DENTE. Byłem w około 20-stu sklepach. 
Są świderki, muszelki, nitki... kilkanaście albo nawet i kilkadziesiąt rodzai makaronów, ale nigdzie nie ma tego pieprzonego AL DENTE!!!
Zapytałem nawet w jednym markecie Panią sprzedawczynie, czy dostane u nich ten makaron AL DENTE. Wiecie co mi odpowiedziała? Że AL DENTE to muszę sobie sam ugotować.
No ja pier..le! Amerykę odkryła!!! 
Tylko żeby go sobie ugotować, to najpierw muszę kupić, to chyba logiczne. 
Co za idiota wymyśla przepisy z makaronem, którego nie ma nigdzie w sprzedaży! 
Ja już nie daje rady, ja wysiadam... 
Niech mi ktoś z Was pomoże - gdzie kupić ten cholerny makaron AL DENTE?

Żeby nie było... skopiowalam z innej grupy...

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Katii napisał:

Co wy na to >:(:smutek:                                                    Ja już nie mam nerwów... 
Znalazłem przepis w którym trzeba m.in. ugotować makaron AL DENTE. Byłem w około 20-stu sklepach. 
Są świderki, muszelki, nitki... kilkanaście albo nawet i kilkadziesiąt rodzai makaronów, ale nigdzie nie ma tego pieprzonego AL DENTE!!!
Zapytałem nawet w jednym markecie Panią sprzedawczynie, czy dostane u nich ten makaron AL DENTE. Wiecie co mi odpowiedziała? Że AL DENTE to muszę sobie sam ugotować.
No ja pier..le! Amerykę odkryła!!! 
Tylko żeby go sobie ugotować, to najpierw muszę kupić, to chyba logiczne. 
Co za idiota wymyśla przepisy z makaronem, którego nie ma nigdzie w sprzedaży! 
Ja już nie daje rady, ja wysiadam... 
Niech mi ktoś z Was pomoże - gdzie kupić ten cholerny makaron AL DENTE?

Żeby nie było... skopiowalam z innej grupy...

Zajebiaszcze...czyżby opiekunowie na innych forach? :oklaski: To zasługuje na miano Der Hammer des Jahres :szydera::hura: Ale tutaj to nikt nie dotrze....wrzuć to na kawusiowy wątek, bitte, bitte....:cmok:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja korzystam z tych na dobrydrob.pl! Bardzo fajne są. Jest nawet specjalna podziałka, np. dla sportowców, starszych, dzieci itd. U nas ostatnio ten był strzałem w 10! :) i wcale nie trudny, a nawet dokładka była, co się wcześniej rzadko zdarzało... :D https://dobrydrob.pl/pulpeciki-w-sosie-pieczarkowym/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...