Skocz do zawartości

• Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Jak wygląda test na koronawirusa w Niemczech po Waszym przybyciu ?

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czuję się zdezorientowana bo jest dużo metod pobierania : z palca, z żyły albo słynne wymazy PCR. Przeglądałam duzo filmów, czytałam różne portale medyczne czy to w Polsce i Niemczech ale dalej nie wiem jak wygląda to od kuchni :)

Kto o tym decyduje ? Jeśli ja mówię, że poddam się badaniu i nie mam nic do ukrycia i kary też nie chce płacić ale np. nie toleruje wymazów z nosogardzieli. Czy trzeba mieć mocny dowód by stało się to przeciwskazaniem - wrażliwy nos, polipy, problemy z przegrodą nosową, rozrzedzona krew ?

Piszę o tym, bo gdzieś był przypadek że po badaniu patyczkiem zaczął wyciekać kobiecie płyn mózgowo rdzeniowy( miała niezdiagnozowaną wadę czaszki). Patyczek uszkodził tkankę(perforacja). A któż z nas kontroluje lub wykonuje rezonanse magnetyczne by o tym wiedzieć ;) Co o tym sądzicie ?

Z tego co pamiętam, oddycha się nosem ( odkażamy w ten sposób powietrze, które dostarczamy do płuc). 

Jeśli dojdzie do podrażnienia szczególnie nosa to ciekawi mnie czy zdolność rozprzestrzeniania, wnikania wirusa jest wtedy większa po takim badaniu ? 

Zastanawiam się czy jest możliwość wzięcia materiału

/tylko z gardła/ lub

/ z gardła i przednich części nozdrzy/             

a na nosogardziel nie zgadzać się ?

Oczywiście jeśli chodzi o wiarygodność testu z nosogardzieli PCR to jest propagowana natomiast czy są na to naukowe dowody. Tyle się słyszy o fałszywie dodatnich testach spowodowanych złą partią produkcyjną... Ludzie się buntują, politycy niektórzy też nie noszą maseczek bo jest to wymysł WHO, gorzej jeśli stanie się to ustawą ? Jest taki chaos że człowiek traci zaufanie...

Reasumując wstawie fragment tekstu:

" Testy na COVID-19 są teraz wykonywane przy użyciu próbek pobranych na jeden z trzech sposobów: wymazem z nosogardzieli, wymazem z nozdrzy lub śliną pobraną do probówki." ???

Co mi i innym doradzicie ? Wasze doświadczenia ? Miał ktoś z Was test na granicy ? Zostawiacie podopiecznego samego i idziecie zrobić test czy przychodzi ktoś do domu seniora i wam pobiera ?

@opiekunkaforum w sprawie testu mogę Ci tylko tyle powiedzieć, że pobierają materiał w domu (również). Moja koleżanka ale ona jest Niemka po powrocie z zagranicy miała pobierana ślinę do probówki i wymaz z gardła. 

Ja miałam kiedyś w Polsce pobierane z nosogardzieli, okropne uczucie taką rurkę wkładają głęboko do nosa i grzebią w nim. Moja firma po każdym powrocie ze zlecenia wtedy gwarantowana darmowe testy skorzystała bo mam chorego tatę i chciałam być pewna że go nie zaraże. Test wykonałam prywatnie w sanepidzie u nas wysłałam rachunek i mi zwrócili za test 80zl.  Wynik miałam za 3 dni więc nie w ciągu 48 h. Ale mnie się nie spieszyło. Tyle mojego doświadczenia.  @Heidijutro jedzie to nam napisze co i jak.  Albo @fizjopflege jak go gdzieś na kwaranttane nie zamkną. 

W dniu 21.10.2020 o 06:45, elf napisał(a):

Ja miałam kiedyś w Polsce pobierane z nosogardzieli, okropne uczucie taką rurkę wkładają głęboko do nosa i grzebią w nim. Moja firma po każdym powrocie ze zlecenia wtedy gwarantowana darmowe testy skorzystała bo mam chorego tatę i chciałam być pewna że go nie zaraże. Test wykonałam prywatnie w sanepidzie u nas wysłałam rachunek i mi zwrócili za test 80zl.  Wynik miałam za 3 dni więc nie w ciągu 48 h. Ale mnie się nie spieszyło. Tyle mojego doświadczenia.  @Heidijutro jedzie to nam napisze co i jak.  Albo @fizjopflege jak go gdzieś na kwaranttane nie zamkną. 

Rozwiń  

Najgorsze to to grzebanie w nosie ...zresztą obojętnie gdzie ci grzebią to przewalone

W dniu 21.10.2020 o 06:45, elf napisał(a):

Rozwiń  

No nie wiem gdzie Ci grzebali ale pobranie wymazu z nosogardzieli na test w kierunku koronawirusa pobiera się przez jamę ustną, nie przez nos. Nie przypuszczam że robił Co to ktoś pierwszy raz bo to karygodne

W dniu 21.10.2020 o 15:18, Hillary napisał(a):

Ja robiłam test w lipcu,pobierali mi z gardła i nosa

więc to nie jest rozsiewanie plotek

Rozwiń  

Z nosa tak,ale  ja napisałam przez nos.Pobiera się z nozdrzy. Natomiast z nosogardzieli przez usta.

W dniu 21.10.2020 o 14:36, Kleopatra ? napisał(a):

Nie rozsiewanie plotek.Nie pobiera się testów przez nos

Rozwiń  

Moja znajoma tak jak Hillary pisze tez miała z nosa (nozdrza)....naprawdę .I się nie zdziwię jak niedługo każą nam gacie ściągać .

Edytowane przez Funny

@Kleopatra   owszem taki test też widziałam, w naszej miejscowosci robią prywatnie z nosa. Zastanawiam się czy nie podejść tam by zobaczyć jak robią wymazówki z samochodu :) przez telefon człowiek nic sie nie dowie i panie niemiłe ;( od znajomych mają pielęgniarkę, która zachorowała ale ona miała ten bolesny test przez nos. Zastanawiam się czy oby na pewno zwykłemu Kowalskiemu tak robią ?

W dniu 21.10.2020 o 15:55, opiekunkaforum napisał(a):

@Kleopatra   owszem taki test też widziałam, w naszej miejscowosci robią prywatnie z nosa. Zastanawiam się czy nie podejść tam by zobaczyć jak robią wymazówki z samochodu :) przez telefon człowiek nic sie nie dowie i panie niemiłe ;( od znajomych mają pielęgniarkę, która zachorowała ale ona miała ten bolesny test przez nos. Zastanawiam się czy oby na pewno zwykłemu Kowalskiemu tak robią ?

Rozwiń  

Sorki ale się zrozumieliśmy. Napisałam wyżej już 3 razy że z nosa tak, ale nie  PRZEZ nos do nosogardzieli. Prosze wszystkich czytajcie to co jest napisane.

1. Film tytuł - Instrukcja pobrania wymazu celem wykrycia wirusa SARS-CoV-2

2. Inny tytuł - How to Obtain a Nasopharyngeal Swab Specimen for COVID-19 suspected patients

A tu tylko z przedniego odcinka nosa i z tylnych ścian gardła ;)

3. How to take a COVID-19 PCR swab test | VIVA Skin Clinics

Pamięta Pani czy był gruby patyczek czy ten cienki giętki, który tak daleko wchodzi ?

Edytowane przez opiekunkaforum
dopisanie

W dniu 22.10.2020 o 07:25, elf napisał(a):

Ja czekam aż @Heidi dotrze na miejsce pracy i poinformuję nas On hot Jak ją tam z tej Polski przyjęli i  w czym "grzebali" Znaczy pobierali z czego.  

Rozwiń  

Wystukam Wam wszystkie informacje na drzewie  jak na dudka przystało :szydera: