Skocz do zawartości

Rezygnacja z gewerbe

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem zatrudniona na gewerbe przez niemiecką firmę. To mój pierwszy wyjazd na takich zasadach. Coś się zaczęłam źle czuć przez kilka dni, zrobiłam test i okazało się, że jestem w ciąży i chciałabym zamknąć tą gewerbę, nie będę chciała na pewno wracać do opieki w obecnej sytuacji. Jestem tu łącznie 6,5 tygodna i 1,5 mi został... Czy jak zamknę tą gewerbę czekają mnie jakieś dodatkowe koszty z tego tytułu? Rozliczenie podatku? Zostały złożone dokumenty dot. nadania numeru NIP ale jeszcze nie otrzymałam go. Chciałabym wiedzieć wcześniej zanim zapytam o to biuro.

Biuro mi wszystko załatwiało. Znajoma też zamykała gewerby nawet dwie i nic nie płaciła, więc jestem teraz zdziwiona. A to rozliczenie się też może załatwić biuro? Bo ja przecież sama nie wiem jak to zrobić i na jaki adres zostaną wysłane dokumenty.

19 minut temu, balbinos napisał:

Biuro mi wszystko załatwiało. Znajoma też zamykała gewerby nawet dwie i nic nie płaciła, więc jestem teraz zdziwiona. A to rozliczenie się też może załatwić biuro? Bo ja przecież sama nie wiem jak to zrobić i na jaki adres zostaną wysłane dokumenty.

To zapytaj ile ją skasowała agencja, bo za złożenie Gewerbe–Abmeldung jest opłata zależna od miejsca ok. 30€. Agencja to pewnie wszystko załatwi tylko pytanie czy policzy, bo niektóre agencje wciskają koszty prowadzenia księgowości w wypłaty lub w kwotę ogólną co sprawdzisz w umowie. Normalnie powinien być zapis o kosztach prowadzenia księgowości. 

20e z tego co mi mówiła za otwarcie i prowadzenie rachunków 120e za cały rok, nie płaciła nic za zamknięcie. Ja również nie płaciłam nic z własnej kieszeni, tylko biuro, na czysto mam tyle się umawialiśmy. Natomiast koszty za pośrednictwo są uwzględnione oczywiście w umowie z firmą.

balbinos sprawdziłam dokładnie i w większości urzędów wyrejestrowanie jest bezpłatne trzeba sprawdzić gdzie byłaś zarejestrowana. Przy okazji widziałam agencję, która za to liczy sobie 60€ hahaha + ew. koszty urzędowe. 

https://www.berlin.de/ea/unsere-online-verfahren/service.758896.php/dienstleistung/122107/

Edytowane przez FrauMiau

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Udostępnij

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

• Dodaj nową pozycję...