Skocz do zawartości

  • Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Ogórki konserwowe - przepis


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

[imgl]http://www.ekspertradzi.tv/pics/853d28b10b99.jpg[/imgl]Ogórki konserwowe otrzymujemy przez marynowanie i wekowanie ogórków w zalewie z wody, octu, cukru i soli. Potrawę możemy przyrządzić samemu...

Czas przygotowania: 60 min.

Stopień trudności: średnie

Lista składników

• ok. 0,8 kg ogórków,

• 20 g soli (1 łyżka),

• kawałek korzenia chrzanu,

• ½ łyżeczki gorczycy,

• 450 ml wody,

• 20 g cukru (1 łyżka),

• łodyga kopru,

• 2-3 ziarna pieprzu czarnego,

• 150 ml octu 10 proc.,

• 2 ząbki czosnku,

• 2-3 ziarna ziela angielskiego,

• 1 liść laurowy.

Sposób przyrządzenia

• Ogórki ułożyć ściśle w słoju, przekładając przyprawami.

• Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Tak przygotowanym gorącym roztworem zalać ogórki.

• Ogórki powinny być zawsze przykryte roztworem.

• Słoje szczelnie zamknąć i przez 10 minut pasteryzować. Pasteryzowanie polega na podgrzaniu słoików do temperatury powyżej 60 stopni, ale nie wyższej niż 100 stopni w piekarniku lub np. w dużym garnku na wolnym ogniu. Słoiki nie powinny się ze sobą stykać, należy także pamiętać o wyłożeniu garnka szmatką - chroniącą słoiki przed przegrzaniem i pęknięciem. Woda w garnku powinna sięgać do połowy słoika / słoików. Po osiągnięciu wskazanej temperatury słoik / słoiki z ogórkami pozostawić na ogniu przez 10 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogórki zalewam zimną zalewą, bo gorącą jak się zaleje to się marszczą. Pasteryzuję krócej niż 10 min, tylko do uzyskania żółtego kolory, czyli jakieś 3 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...