Skocz do zawartości

• Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Rozmowa przy kawie (3)

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.05.2025 o 00:19, Michał859 napisał(a):

Tak jak zapowiedzieli tak zrobili. Zabrali 500 euro z wypłaty. A więc będzie ciąg dalszy. Niestety akurat jutro jadę na nowy adres, także dopiero na kolejny przyjazd do Polski zobaczę co da się zrobić.

Nie odpuszczaj! Ja bym teraz zrobiła temat o treści

Kara od agencji X (z pełną nazwą)

Pokazała ten zapis z umowy i opisała, że spotkała Cię śmierć podopiecznego i propozycja dwóch dużo mniej atrakcyjnych zleceń których odmowa kosztowała Cię 500 euro.

To wszystko bez wyzwisk i ocen itd. Niech to zostanie na forach jako przestroga z którą nic nie zrobią bo takie były fakty. Taka opinie bardziej kole w oczy niż ewentualna sprawa sądowa. 

Ale mi podnieśli ciśnienie

• Lubię to 1

Bardzo ciężko uzyskać poradę czy ten konkretny zapis w umowie jest dozwolony lub czy nie narusza prawa. Dzwoniłem do poradni prawnej warszawskiego PiPu i po usłyszeniu, że chodzi o umowę zlecenie prawnik od razu uciął temat. A ja przed ewentualnym założeniem sprawy sądowej jednak chciałbym wiedzieć czy walka ma sens. Bo jeśli przyszłoby mi sprawę przegrać to to są spore koszty  :|

• Lubię to 2

6 godzin temu, Patrycja781 napisał(a):

Jak już trafiłam na fajną PDP i cudowną rodzinę,to po roku pracy tutaj dowiaduję sie że PDP idzie do Haimubo koszty utrzymania przerasitaja rodzinę(smuteczek):płacz-twarz:

Przynajmniej rok... odżyłaś. Mam nadzieję, że uda się jeszcze raz na dłużej. 

W dniu 8.05.2025 o 11:24, Michał859 napisał(a):

Bardzo ciężko uzyskać poradę czy ten konkretny zapis w umowie jest dozwolony lub czy nie narusza prawa. Dzwoniłem do poradni prawnej warszawskiego PiPu i po usłyszeniu, że chodzi o umowę zlecenie prawnik od razu uciął temat. A ja przed ewentualnym założeniem sprawy sądowej jednak chciałbym wiedzieć czy walka ma sens. Bo jeśli przyszłoby mi sprawę przegrać to to są spore koszty  :|

A może skontaktować się z biurem pani prawnik z którą na forum był wywiad. Z tego co pamiętam oni doradzali za darmo. 

Witam po przerwie!!!

Dzisiaj obchodzimy:

Międzynarodowy Dzień Pielęgniarek
Europejski Dzień Walki z Czerniakiem
Dzień Syndromu Chronicznego Zmęczenia i Zaburzeń Immunologicznych
Międzynarodowy Dzień Limeryków
Dzień Wiedzy o Fibromialgii

Imieniny obchodzą m.in. Domicela, Domicjan, Domicjana, Epifaniusz, Flawia, German, Imelda, Jazon, Nawoja, Nereusz, Plautylla, Wszemił

Miłego dnia

@Patrycja781 pamiętam co przechodziłaś, ale taka to branża. Nosy do góry, przytul chłopaków i zaraz znajdziecie coś lepszego!

@Michał859 to są te kwoty, które bolą, bo z jednej strony są dotkliwe, a z drugiej walka o nie staje się nieopłacalna. Napisałbym pisemne odwołanie od kary i żądanie uregulowania różnicy argumentując to wyraźnie faktem, że zaproponowane sztele były dużo gorsze lub nieakceptowalne. To możesz zrobić za darmo i zobaczysz co napiszą. Przede wszystkim będziesz miał wszystko na piśmie i ew. prawnik będzie mógł się odnieść do argumentacji drugiej strony. Pismo wyślij oczywiście listem poleconym z pisemnym potwierdzeniem odbioru, poproś o odpowiedź tą samą drogą w ciągu 7/14 dni. 

To nauczka dla nas wszystkich by w takich punktach żądać dopisania właśnie tego, że proponowane sztele muszą być podobne w rozumieniu liczby podopiecznych, liczby osób mieszkających w domu podopiecznego, stawki, zakresu obowiązków i chorób/ułomności pdp. Bo w przeciwnym razie to właśnie wykorzystają to na naszą niekorzyść a my dla ratowania 500€ jesteśmy zmuszeni zgadzać się na wszystko.   

Wiem jak to boli więc nie będę się mądrzył. W ostateczności tak jak pisała Anna opisać to z nazwą agencji i niech się bujają z taką opinią. 

Edytowane przez Joker

Dzięki

Dzwoniłem do specjalistki z OPZZ (Ogólnopolskie Stowarzyszenie Związków Zawodowych) i takiej Polskiej poradni w Berlinie dla pracowników "Polnischer Sozialrat" i w obu tych miejscach powiedzieli, że owy zapis w umowie to dla nich ociera się o pracę przymusową. Że można powołać się na to, że ten zapis narusza zasady współżycia społecznego. Napisałem już e-maile w kilka innych miejsc, czekam na odpowiedzi.  Po powrocie do Polski udam się po bezpłatną pomoc prawną w starostwie w moim mieście. Niestety muszę z tym czekać do 17 czerwca bo wtedy dopiero będę w Polsce. Porady są tylko w formie stacjonarnej.

• Lubię to 1

W dniu 12.05.2025 o 02:04, Ankka2 napisał(a):

Próbuję od wczoraj dodzwonić się do pani Sylwii. Napisałem też maila. Niestety na razie cisza.
  Ten wywiad na forum był w roku 2017. Niewykluczone, że pani Sylwia pracuje już gdzie indziej i zajmuje się czymś innym.

3 godziny temu, Michał859 napisał(a):

Próbuję od wczoraj dodzwonić się do pani Sylwii. Napisałem też maila. Niestety na razie cisza.
  Ten wywiad na forum był w roku 2017. Niewykluczone, że pani Sylwia pracuje już gdzie indziej i zajmuje się czymś innym.

Kontakt ogólny do doradcy 

Język polski

Infolinia: 0800 0005780 

poniedziałek – środa: 13:00 – 17:00

czwartek – piątek: 9:00 – 12:00

E-mail: [email protected]

W przypadku umów zlecenia w zakresie opieki domowej zawartych w Polsce, roszczenia mogą być dochodzone zarówno w Polsce, jak i w Niemczech.
Mimo, że forma umowy wskazuje na samozatrudnienie, często istnieją wystarczające przesłanki na istnienie stosunku pracy, gdzie swoje zastosowanie znajdowałoby niemieckie prawo pracy. Wówczas należy mieć na uwadze zarówno ustawę o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Mindestlohngesetz), jak i ustawę o czasie pracy (Arbeitszeitgesetz).

Jeśli podpisana przez Ciebie umowa zlecenia ma charakter umowy o pracę lub jeśli charakter i sposób wykonywania Twojej pracy sugeruje zatrudnienie zależne, możesz wnieść do sądu pracy tzw. pozew o ustalenie istnienia stosunku pracy, aby uzyskać status pracownika i tym samym móc korzystać z przywilejów wynikających z przepisów prawa pracy.

Nie bój się postępowania przed sądem pracy!

W przypadku otrzymania niepełnego wynagrodzenia za przepracowane godziny po upływie terminu jego wypłaty, niezależnie od formy zatrudnienia, należy postępować w następujący sposób: Pierwszym krokiem w sprawie odzyskania zaległego wynagrodzenia jest zwrócenie się do zleceniodawcy lub pracoodawcy na piśmie lub w formie tekstowej o jego wypłatę. W wezwaniu do zapłaty należy podać m.in. kwotę, jakiej domagasz się oraz termin, w jakim oczekujesz uiszczenia zaległej zapłaty. Przygotowane wezwanie do zapłaty wysłać z potwierdzeniem doręczenia (np. listem poleconym czy faksem z wydrukiem przesłanej treści). Warto też wysłać wezwanie na oficjalny adres mailowy agencji lub swojego pracodawcy. Jeśli zleceniodawca lub pracodawca nie zareaguje na Twoje wezwanie lub odmówi spełnienia jego założeń, w kolejnym kroku możesz dochodzić swoich roszczeń na drodze sądowej.

Pozew o zapłatę zaległego wynagrodzenia to ostateczność – dlatego przed jego złożeniem należy wysłać wezwanie do zapłaty. Pismo z żądaniem przypomni dłużnikowi o ciążącym na nim obowiązku. Jednocześnie będzie dowodem dla sądu na to, że próbowano rozwiązać spór z pracodawcą w sposób polubowny.

Edytowane przez Joker

33 minuty temu, Joker napisał(a):

Kontakt ogólny do doradcy ...

Dzięki Joker. Ale dzwoniłem już do fair Mobilitat pod ten numer. Rozłożyli ręce. Powiedzieli, że zajmują się tylko prawem na terenie niemiec.  Dali mi numer do Polskiej specjalistki z OPZZ. Jestem z nią w kontakcie. Ale ona też niewiele może. Zapytam prawnika w starostwie powiatowym w Polsce czy ta umowa nosi znamiona umowy o pracę.

Tak naprawdę jedyna opcja jaką mam to upewnić się, że ten zapis narusza prawo i walczyć w sądzie. Nikt im nic więcej nie zrobi.  Na grupach na FB niektórzy mówili aby złożyć pismo do prokuratury, ale wątpię aby prokuratura zajmowała się takimi rzeczami.
  Chociaż chciałbym aby ktoś dobrał im się do tyłka za stosowanie takich praktyk.

W ogóle swoją drogą to te wszystkie stowarzyszenia i organizacje niewiele mogą. Polecili mi na FB zadzwonić do "Polnischer Sozialrat". Zadzwoniłem. Teoretycznie udzielają porad, pomagają odzyskać pieniądze.... No niestety nie. Dowiedziałem się jedynie, że niedobra ta agencja jest i żebym poszedł do prawnika i do sądu. No fajnie, ale tyle to ja wiem.

Te stowarzyszenia to bardziej do zarabiania kasy niż do faktycznej pomocy.

• Zgadzam się 1

11 godzin temu, Michał859 napisał(a):

Powiedzieli, że zajmują się tylko prawem na terenie niemiec.

Jak to rozumieć? Przecież reklamują się, że pomagają pracownikom z Europy Wschodniej zatrudnionym przez agencje pośrednictwa i agencje pracy. Szaleństwo jakieś.

11 godzin temu, Michał859 napisał(a):

ale wątpię aby prokuratura zajmowała się takimi rzeczami.

@Kare zgłaszała kilka spraw do prokuratury. Wydawało mi się to dziwne, ale teraz to Twoja historia podniosła mi ciśnienie i może warto jej posłuchać.  

Dzień dobry. dzisiaj imieniny obchodzą m.in. Adamina, Brendan, Fidol, Germeriusz, Honorat, Nepomucen, Peregryn, Trzebiemysł, Ubald,

Swięta:

Dzień Dojazdu Rowerem do Pracy
Święto Straży Granicznej
Międzynarodowy Dzień Celiakii
Międzynarodowy Dzień Światła

Miłego dnia!