Skocz do zawartości

Nie chcę jechać przez koronawirusa

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zachowanie spokoju i zdrowego rozsądku to chyba wszystko co możemy zrobić.Wróciłam wczoraj więc udało mi się uniknąć przymusowej kwarantanny co wcale nie oznacza,że będę teraz prowadziła ożywione życie towarzyskie narażając siebie i innych. Wracam do pracy 1 kwietnia a przez ten czas spróbuję normalnie żyć choć z zachowaniem ostrożności.W moim mniemaniu najgorsze co mogłabym zrobić to popaść w którąś ze skrajności ,poddać się atakowi paniki lub zupełnie zbagatelizować problem.Jest co jest i trzeba się z tym zmierzyć.Świadomie!

Adamed_Korono_Onet_Gigapanel_1260x600px_8489Lv2.jpg

7 minut temu, Joy napisał:

Zachowanie spokoju i zdrowego rozsądku to chyba wszystko co możemy zrobić.Wróciłam wczoraj więc udało mi się uniknąć przymusowej kwarantanny co wcale nie oznacza,że będę teraz prowadziła ożywione życie towarzyskie narażając siebie i innych. Wracam do pracy 1 kwietnia a przez ten czas spróbuję normalnie żyć choć z zachowaniem ostrożności.W moim mniemaniu najgorsze co mogłabym zrobić to popaść w którąś ze skrajności ,poddać się atakowi paniki lub zupełnie zbagatelizować problem.Jest co jest i trzeba się z tym zmierzyć.Świadomie!

Adamed_Korono_Onet_Gigapanel_1260x600px_8489Lv2.jpg

I słusznie....przestrzegać zasad i żyć dalej normalnie....Każdemu to, co mu pisane....

2 godziny temu, Danusia2 napisał:

I słusznie....przestrzegać zasad i żyć dalej normalnie....Każdemu to, co mu pisane....

Zgadzam się :tak2: Jednocześnie robię się uważniejsza, choć od wielu lat ci co mnie znają przypisują mi tą cechę... Sama zaczęłam zauważać w sobie jakąś ogromną metodyczność :o nic co można by skojarzyć z "dniem świra" nie ma we mnie... Coś się dzieję, a ja nie mogę tego z niczym porównać bo nie mam w pamięci kataklizmu tego rodzaju... Wiem jedno, w razie W nie chcę załapać się na żadną arkę bo to kierunek na kazirodztwo, zoofilię i .uj tylko wie co jeszcze … Stanę po właściwej stronie i dlatego dalej robię swoje :)

2 minuty temu, NNNdanuta napisał:

Zgadzam się :tak2: Jednocześnie robię się uważniejsza, choć od wielu lat ci co mnie znają przypisują mi tą cechę... Sama zaczęłam zauważać w sobie jakąś ogromną metodyczność :o nic co można by skojarzyć z "dniem świra" nie ma we mnie... Coś się dzieję, a ja nie mogę tego z niczym porównać bo nie mam w pamięci kataklizmu tego rodzaju... Wiem jedno, w razie W nie chcę załapać się na żadną arkę bo to kierunek na kazirodztwo, zoofilię i .uj tylko wie co jeszcze … Stanę po właściwej stronie i dlatego dalej robię swoje :)

He......myślisz że szykują arkę?....my się nie zalapiemy...z naszego gatunku tylko najdorodniejsze okazy...intelekt to sprawa drugoplanowa....my tutaj pogasimy światła

Godzinę temu, Danusia2 napisał:

He......myślisz że szykują arkę?....my się nie zalapiemy...z naszego gatunku tylko najdorodniejsze okazy...intelekt to sprawa drugoplanowa....my tutaj pogasimy światła

Arka to dla tych słabych,

Nas nic nie ruszy :)

7 minut temu, Danusia2 napisał:

A jak się już ta apokalipsa skończy, zróbmy sobie jakiś zjazd gwiaździsty i poznajmy się osobiście!!!!

Należy nam się za te wszystkie stressy i chwile niepewności...Pierwsza!!!!

Druga!!! Jak impreza to ja zawsze jestem gotowa:d 

Edytowane przez Joy

Oficjalny komunikat ze strony Sindbad.pl

Komunikat z dnia 15 marca 2020r. - najświeższe informacje, godz. 09:00

Z uwagi na dramatyczną sytuację na przejściach granicznych, od dnia 15 marca wyjazdy do Polski realizować będziemy prawdopodobnie jedynie do miast Poznań i Wrocław.

Zamknięcie granic spowodowało gigantyczne kolejki i wydłużenie czasu odpraw od godziny do być może nawet kilkunastu godzin.

Wyjazd z Polski planujemy na tą chwilę zgodnie z rozkładem jazdy, 

1 minutę temu, Darekr napisał:

Oficjalny komunikat ze strony Sindbad.pl

Komunikat z dnia 15 marca 2020r. - najświeższe informacje, godz. 09:00

Z uwagi na dramatyczną sytuację na przejściach granicznych, od dnia 15 marca wyjazdy do Polski realizować będziemy prawdopodobnie jedynie do miast Poznań i Wrocław.

Zamknięcie granic spowodowało gigantyczne kolejki i wydłużenie czasu odpraw od godziny do być może nawet kilkunastu godzin.

Wyjazd z Polski planujemy na tą chwilę zgodnie z rozkładem jazdy, 

Ja mam na szczęście transport firmowy...aczkolwiek, z każdą godziną sytuacja jest coraz poważniejsza...zastanawiam się tylko czy, jeśli odwołam wyjazd, nie poniosę konsekwencji

Dalsza część komunikatu:

W związku z decyzją władz Niemiec, o zamknięciu granic z Austrią, Szwajcarią i Francją, z dniem 16 marca czasowo zawieszamy realizację linii do i z Austrii, Szwajcarii i Francji Południowej.

Linia do/z Paryża będzie realizowana trasą przez Belgię.

Zawsze byłam na bakier z matematyką ale czy naprawdę tylko do mnie przemawiają te liczby:

W Polsce żyje 38 milionów ludzi

100 osób choruje

W Niemczech żyje 80 milionów

5000 choruje

Choruje 0,0000000000000000000001% społeczeństwa

Z tych chorych 80% choruje lekko i wkrótce wyzdrowieje

Umrze 1-5 %chorych,z chorobami współistniejącymi

Tak tak wiem trzeba się schować przed śmiercionośnym i wszechobecnym wirusem i bać się go po prostu panicznie,ech....

7 minut temu, Danusia2 napisał:

Ja mam na szczęście transport firmowy...aczkolwiek, z każdą godziną sytuacja jest coraz poważniejsza...zastanawiam się tylko czy, jeśli odwołam wyjazd, nie poniosę konsekwencji

Zakładam, że jedziesz z PL do De, a transport firmowy?????

myślę, że chodzi o busa "door-to-door" , jeśli tak to dobrze zadzwonić do firmy przewozowej lub agencji i zapytać czy realizują przewozy, przy obecnej, dynamicznej sytuacji chyba nie ma sensu upewniać się wcześniej jak dwa-trzy dni przed wyjazdem, ale zadzwonić warto nawet teraz - niektóre firmy przewozowe już ogłosiły zawieszenie kursów.

W takim przypadku (jeśli to agencja załatwia Ci transport) to zmartwienie Twojej agencji a nie Twoje

3 minuty temu, Marta B napisał:

Zawsze byłam na bakier z matematyką ale czy naprawdę tylko do mnie przemawiają te liczby:

W Polsce żyje 38 milionów ludzi

100 osób choruje

W Niemczech żyje 80 milionów

5000 choruje

Choruje 0,0000000000000000000001% społeczeństwa

Z tych chorych 80% choruje lekko i wkrótce wyzdrowieje

Umrze 1-5 %chorych,z chorobami współistniejącymi

Tak tak wiem trzeba się schować przed śmiercionośnym i wszechobecnym wirusem i bać się go po prostu panicznie,ech....

Chodzi o szybkość rozprzestrzeniania się i brak medycznego zaplecza...

Poza tym powikłania są zabójcze...dlatego  to takie niebezpieczne

2 minuty temu, Darekr napisał:

Zakładam, że jedziesz z PL do De, a transport firmowy?????

myślę, że chodzi o busa "door-to-door" , jeśli tak to dobrze zadzwonić do firmy przewozowej lub agencji i zapytać czy realizują przewozy, przy obecnej, dynamicznej sytuacji chyba nie ma sensu upewniać się wcześniej jak dwa-trzy dni przed wyjazdem, ale zadzwonić warto nawet teraz - niektóre firmy przewozowe już ogłosiły zawieszenie kursów.

W takim przypadku (jeśli to agencja załatwia Ci transport) to zmartwienie Twojej agencji a nie Twoje

Kwestia transportu to sprawa drugoplanowa, bo o ile pasażerowie z założenia są zdrowi i bus jest zdezynfekowany to problem może dopiero wystąpić przy przesiadce na granicy...toalety, stacje benzynowe, inni podróżni....

6 minut temu, Danusia2 napisał:

Chodzi o szybkość rozprzestrzeniania się i brak medycznego zaplecza...

Poza tym powikłania są zabójcze...dlatego  to takie niebezpieczne

Rozprzestrzenia się tym szybciej,im więcej testów się wykonuje;)

Miesiąc temu w Polsce rozprzestrzeniał się równie szybko,ale badano jednostki,tylko w szpitalu i tylko ciężko reagujące na wirusa

Powikłania sa u osób cierpiących na dodatkowe,ciężkie choroby

Ale takie powikłania może spowodować u ciężko chorej osoby np.zwykła biegunka.I chory umrze nawet nie mając koronawirusa....