Skocz do zawartości

  • Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Zaskoczenia kulinarne w Niemczech


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, fizjopflege napisał:

Co was pozytywnie zaskoczyło A co rozczarował w Niemieckiej kuchni czy produktach spożywczych?

Mnie osobiscie zaskoczył ser pleśniowy 

Bavaria Blue :) nie moge się nasmakowac 

Tylko nie przesadzaj, bo się nabawisz grzybicy z martwicą.

Gdybyś miał jakieś wątpliwości, to "poglądowo" @violka może Ci to wyłuszczyć

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, fizjopflege napisał:

Co was pozytywnie zaskoczyło A co rozczarował w Niemieckiej kuchni czy produktach spożywczych?

Mnie osobiscie zaskoczył ser pleśniowy 

Bavaria Blue :) nie moge się nasmakowac 

"Odkryłam" jarmuż i skorzonerę. A reszta jak u nas :haha:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, fizjopflege napisał:

Spoko, będę się stopowal że spozyciem 

A jedz ile portwel pdp wytrzyma!!!

Stań przy ladzie z serami i poproś każdego po ząbeczku. Ja tak robię.

Niemki nawet nie potrafią się wku.wić a Polkę od razu tym zagotujesz:hura:.

 Ot temperamentne i bryczne!!!

A zobaczysz reakcję Rosjanek w Edece und : ja tjebja liubliu, skierowane do niej, bezcenne!!!

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@fizjopflege Jedyną rzeczą w której się zasmakowałam jest tort szwarcwaldzki . 

Ludzie , którzy znają się na kuchni , twierdzą , ze nie ma czegoś takiego jak kuchnia niemiecka i jestem skłonna przyznać im rację :haha: Najgorszą potrawę jadłam kilka lat temu . Do mojej podopiecznej przyjechała córka z Hiszpanii i próbowała mnie nauczyć potraw , które jej mama wcześniej gotowała i uwielbiała . Jednego specjału nie zapomnę do końca życia . Maślanka z cynamonem i cukrem i jako przystawka smażone ziemniaki z cebulą O.o Ten koszmar śnił mi się długoooo po spożyciu :szydera:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, violka napisał:

@fizjopflege Jedyną rzeczą w której się zasmakowałam jest tort szwarcwaldzki . 

Ludzie , którzy znają się na kuchni , twierdzą , ze nie ma czegoś takiego jak kuchnia niemiecka i jestem skłonna przyznać im rację :haha: Najgorszą potrawę jadłam kilka lat temu . Do mojej podopiecznej przyjechała córka z Hiszpanii i próbowała mnie nauczyć potraw , które jej mama wcześniej gotowała i uwielbiała . Jednego specjału nie zapomnę do końca życia . Maślanka z cynamonem i cukrem i jako przystawka smażone ziemniaki z cebulą O.o Ten koszmar śnił mi się długoooo po spożyciu :szydera:

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 minut temu, Mirelka1965 napisał:

"Odkryłam" jarmuż i skorzonerę. 

Ja też :dobrze:

Dorzucę jeszcze mangold i rote grütze.

Polubiłam placki ziemniaczane z apfelmusem i szwabską Kartoffelsalat...tak...tak..., tę z bulionem :$ 

 

Aha i w Niemczech pierwszy raz piłam Aperol Spritz...wierna mu jestem do dziś :haha:

 

  • Lubię to 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@fizjopflege Kolejne danie z tych " szybko , łatwo i mało przyjemnie " :haha: to .... gotowane ziemniaki , plaster salcesonu jasnego , plaster salcesonu ciemnego i ogórek słodko kwaśny między tą wykwintną parą . Należy jednak przyznać , że kolorystycznie prezentuje się ładnie na talerzu :szydera:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na doktorowym adresie jadłam : ni to kaszanka ...ni to czarne/krwiste odgrzewane na patelni . Do tego nieodłączne warzywa na patelnię z tym , że nie smażone a zagotowane przez 5 (? ) minut ...ciągnęło się to strasznie nieprzyjemnie a toto coś czarnego ...okropieństwo . Sylimarole i no-spy natychmiast były zażywane . Do dziś mnie wstrząsa na samą myśl . A ...jeszcze niedosmażona ( w środku surowa ) ryba :słabo:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Basiaim napisał:

Ja też :dobrze:

Dorzucę jeszcze mangold i rote grütze.

Polubiłam placki ziemniaczane z apfelmusem i szwabską Kartoffelsalat...tak...tak..., tę z bulionem :$ 

 

Aha i w Niemczech pierwszy raz piłam Aperol Spritz...wierna mu jestem do dziś :haha:

 

Mangold i rote gruetze nie próbowałam jeszcze. Ale placki z musem też należą do "odkrytych" potraw :haha:  Kartollelsalat znałam, choć nie tę z bulionem :tak2: Generalnie "niemiecka" kuchnia nie odbiega zbytnio od naszej, choć śmiem twierdzić, że jest uboższa, łatwiejsza i szybsza. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę przypomnieć sobie nazwy, ale...smaczne jak cholipka było...skrzyżowanie galaretki z wątrobianką (smakiem przypominało kaszankę, ale jasnego koloru). Kupowane na wagę, lub z plastikowego "kondona", na maleńkim "ogniu" roztapiane i pelkartofelki do tego. Pycha pyszniasta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Baśka powtarzająca się napisał:

Na doktorowym adresie jadłam : ni to kaszanka ...ni to czarne/krwiste odgrzewane na patelni . Do tego nieodłączne warzywa na patelnię z tym , że nie smażone a zagotowane przez 5 (? ) minut ...ciągnęło się to strasznie nieprzyjemnie a toto coś czarnego ...okropieństwo . Sylimarole i no-spy natychmiast były zażywane . Do dziś mnie wstrząsa na samą myśl . A ...jeszcze niedosmażona ( w środku surowa ) ryba :słabo:

Zostałam kiedyś obdarowana tym czymś czarnym .Syn podopiecznej , aż pękał  z radości , że zrobił mi taką niespodziankę prosto z Metzgerei :haha: W pakiecie były plastry boczku , które musiałam usmażyć na patelni , a następnie zalać go tą krwistą breją i jeszcze chwile podsmażyć . Tym specjałem zalewało się gniecione ziemniaki i fertig :rozpacz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Mirelka1965 napisał:

Nie mogę przypomnieć sobie nazwy, ale...smaczne jak cholipka było...skrzyżowanie galaretki z wątrobianką (smakiem przypominało kaszankę, ale jasnego koloru). Kupowane na wagę, lub z plastikowego "kondona", na maleńkim "ogniu" roztapiane i pelkartofelki do tego. Pycha pyszniasta.

Masz na myśli te wymiociny  że wsi?????

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1/leberkase-uwielbiam smażone na patelni

2/sos zielony z jajkiem na twardo i ziemniakami-zjem ,ale doopy nie urywa.

3/płynna margaryna w plastikowych butelkach i Buttersmalz w żółtym pudełku-magiczne tłuszcze do smażenia,które nie pryskają

4.Kassler duszony z kiszoną kapustą-pychota.W PL używam do tego polędwicy sopockiej.

5/w plastikowym flaku takie zielone, papkowate warzywo,nie pamiętam co to było,ohyda smakowa:(

6/niemiecki Brezel-twardy,słony,obrzydliwy:(

 

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, violka napisał:

Pobiłeś mnie :szydera:

To jest tak ..rwa nieestetyczne, niesmaczne, śmierdzące octem, ciepłe w dodatku, tłuste, kluchy w buzi rosną, są zrobione tylko z gryczanej mąki i wody, zagotowane, pokrojone w plastry, osmażone na patelaszcze i to tak podane. A je.ał to pies!!!

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Basiaim napisał:

@Baśka powtarzająca się @violka

To czarne, o którym piszecie, to chyba macie na myśli panhas.

Też to poznałam. Na szczęście to nie był mój obiad, tylko podopiecznych.

Potworne to dla mnie smakowo było ...następnym razem jak ujrzałam na talerzu ( niestety , gotowała córka ) to skorzystałam z okazji , że ona wróciła po mojej pauzie do pracy ...doktor zjadł jeszcze przy niej a ja to zawinęłam w papierowy ręcznik i na dno kosza wrzuciłam ....Przynajmniej raz w tygodniu na obiad było coś podłego , jak dla mnie nie do strawienia  :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...