Skocz do zawartości

Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

NIE OBEJMUJE LECZENIA tylko sytuacje zagrożone życiem.Niektóre  Kasy nawet nie uwzględniają tych Kart tylko każą zapłacić a potem właściciel Karty  ma  sam się starać o zwrot pieniedzy w swoim kraju.Widocznie Polacy tak  "szybko" zwracali  pieniadze ,że doszli do takiej decyzji .Obecny Rząd darzy do wyjscia z EU ,zobaczymy jaki los zgotują setki tysiącom ludzi a w końcu z pracy Polaków do kasy państwowej wpływa miliardy  dolarów (€).Szkoda dalej to komentować.

"Pracownik oddelegowany, dla którego właściwe jest ustawodawstwo polskie, przed wyjazdem do pracy do innego państwa członkowskiego UE/EFTA powinien wystąpić do Narodowego Funduszu Zdrowia z wnioskiem o wydanie EKUZ. Dla pracowników delegowanych obowiązuje specjalny rodzaj wniosku o wydanie karty EKUZ, na którym pracownik obowiązany jest wskazać, że wyjeżdża za granicę w charakterze pracownika delegowanego. Jeżeli pracownik wyjeżdża do państwa UE, powinien wraz z wnioskiem przedłożyć w oddziale wojewódzkim NFZ dokument A1. Dokument A1 wydaje Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

EKUZ dla pracowników delegowanych wydawana jest na okres tożsamy z okresem wskazanym na dokumencie A1.

Jeżeli z wnioskiem o wydanie karty EKUZ dla pracownika delegowanego występuje pracodawca, to oprócz wniosku o wydanie karty oraz dokumentów wydanych przez ZUS, powinien on również przedłożyć imienne upoważnienie do złożenia wniosku i odbioru karty w imieniu pracownika".

Florcia wszystko się zgadza,ale są problemy z akceptacją jej tu w Niemczech,NFZ--sobie nagrabił tutaj w ubezpieczalniach  i za poważniejsze sprawy  ,żądają  zapłaty  a potem Ty masz się starać o zwrot kosztów.Przeszedłem to osobiście.(Było  to nagłe zdarzenie)

Na szczęście do tej pory nie korzystałam z EKUZ. Zawsze ubezpieczam się prywatnie, ale jeden raz biegnąc w nocy po schodach w ogromnym domu na wezwanie PDP przez Baby Phone, spadłam ze schodów, dwóch ostatnich, bo myślałam, że...jestem na ostatnim schodku:(.

Zadzwoniłam do znanego ubezpieczyciela n a telefon alarmowy, zgodnie z umową ubezpieczeniową a tam Pani zapytała mnie, czy mam kartę EKUZ?! :)

Dzień dobry! Korzystałam w tym roku z leczenia stomatologicznego w Niemczech. Leczenie kanałowe zęba oraz resekcja korzenia zęba... Dopłacałam za lepszy materiał przy plombowaniu  (ale mogłam mieć bezpłatny - najtańszy cement), leki na receptę kupowałam po 5 €. Miałam EKUZ, nie było problemu. 

Każdy poleca firmę, ale nikt nie pisze o umowach i warunkach umów z tymi firmami. Polecacie na Forum różne firmy.  Akurat ja również pracowalam z nimi, ale te firmy zawieraja umowy tzw. śmieciowe czyli składki ZUS i inne odprowadzane sa od najniższej krajowej , a przecież od stycznia 2015 firmy powinny odprowadzać składki od średniej krajowej i to co robią jest niezgodne z prawem. Ubezpieczenia na dodatek prywatne! . By uzyskać kartę zdrowia i druk A1 użerałam sie z tymi firmami 3 miesiace i dopiero interwencjja niemieckiej firmy zmusiła ich do wysłanie zreszta nieważnego juz prawie A1 jak i katy zdrowia. Może dla wielu Pań jest to nie za bardzo ważne, ale podstawą pobytu na terenie Niemiec jest druk A1 czego wiele opiekunek nie wie i w razie kontroli moga miec problemy. Składki ZUS jak i składki pracowniecze odprowadzane powinny być od średniej krajowej i opiekunka otrzymać powinna druk A1 jak i kartę ubezpieczeniową na cały rok oraz umowę zlecenie albo umowę o pracę na caly rok a nie na 3 miesiące albo wcale.

Halo Gościu Opiekunko! My nie jesteśmy organizacją, która chroni opiekunki przed bezprawnie działającymi agencjami.

Jak poszukasz na forum , to sama przekonasz się, że my i wiele innych opiekunek wiemy, że opiekunka powinna otrzymać druk A1 i EKUZ dla pracownika.Wiemy też, że osoba delegowana do pracy za granicę powinna mieć składki odprowadzane od średniej krajowej. Obecnie firmy ogłaszają, że właśnie takie składki odprowadzają i oferują umowę zlecenie na czas nieokreślony lub co najmniej na jeden rok. Taka umowa ułatwia agencji otrzymanie druku A1 na czas trwania umowy a na podstawie A1 firma otrzymuje EKUZ dla nas.

W praktyce jest różnie, dlatego należy szukać tych agencji, które oferują właściwie odprowadzane składki.

Jak widać na tym forum większość nie poleca "żadnej firmy", ale możesz zapoznać się tutaj z opiniami na temat poszczególnych agencji. Trudno jest polecić, ponieważ każdy z nas ma inne oczekiwania i inne wymagania. Podajemy wiele wskazówek, dzielimy się uwagami na temat umów, na temat ubezpieczenia a przede wszystkim dzielimy się doświadczeniem w opiece. Czy to jest Twoim zdaniem za mało?! A ile Ty przekazałaś informacji dla innych na tym forum, poza jednym krytycznym postem?! 

nie jestem w temacie ,na cały rok ?, a podczas przerwy opiekunki ,które wymieniają się przykładowo co dwa m-ce,kto płaci składki?nie wiem czy jest taka możliwiość zawieszania  tychże składek.

przeczytałem odpowiedz pracownika ZUS -na postawione przeze mnie pytanie-..."--Przedsiębiorca mający przejściowe problemy, lecz niezatrudniający pracowników, może czasowo zawiesić działalność gospodarczą. Gwarantuje mu to ustawa z dnia 2 lipca 2004 roku o swobodzie działalności gospodarczej. Zgodnie z artykułem 14a powyższej ustawy pracodawca może zawiesić swoją działalność na okres od 1 do 24 miesięcy. Co więcej, nie musi on opłacać należnych składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne w trakcie trwania zawieszenia. Przedsiębiorca nie opłaca składek ZUS od dnia, w którym rozpoczyna się zawieszenie wykonywania działalności gospodarczej, aż do dnia poprzedzającego dzień wznowienia wykonywania owej działalności. Składkę zdrowotną z kolei opłaca się za cały miesiąc w wartości niepodzielnej..."tylko nie wiem ,czy agencja może takie składki zawieszać kilka razy w roku.?

Adam, agencja podpisuje z opiekunką umowę-zlecenie na czas nieokreślony, kwota wynagrodzenia 100-500 PLN brutto i to jest umowa dotycząca roznoszenia ulotek, ogólnie reklamy tejże agencji a na wyjazd podpisuje umowę delegującą za granicę. W czasie pobytów w Polsce, czyli w czasie przerwy między zleceniami odprowadzane są składki od tej pierwszej a opiekunka wywiązuje się ze swojej pracy jakimiś raportami. Zwróć uwagę, że agencje zatrudniają pracowników i raczej nie mają problemów a jeśli już wpadają w tarapaty finansowe, to ogłaszają upadłość czy likwidują spółkę i...zakładają nową! Obecne agencje to głównie spółki z o.o., czasem spółka z o.o. spółka komandytowa i z pewnością nie zawieszają swojej działalności, wręcz przeciwnie.

szczerze mówiąc nie spotkałem się z taką opcją dlatego to dla mnie jest obce.,głownie mi chodziło o sytuacje opiekunów podczas pobytu w Polsce,bo dla mnie jest rzeczą niemożliwą by Agencja płaciła składke  podczas pobytu opiekuna w Polsce.

Płacą niewielkie składki i to wynika nie tylko z przepisów prawa, raczej z tego, że ZUS wydaje druk A1 na czas trwania umowy zlecenia i agencja nie musi przed każdym wyjazdem występować w imieniu opiekunki o ten druk, tym bardziej, że czas oczekiwania na A1 wynosi przeciętnie 3 tygodnie a na jego podstawie wydawana jest EKUZ.

:hahaha:...to dobre pytanie, tym bardziej, że większość ze spółek z o. o. ma kapitał zakładowy w wys. 5000 PLN ?! Agencje mają pieniądze z pośrednictwa pracy w opiece. Każda opiekunka pracuje na agencję, która co miesiąc pobiera część z naszego wynagrodzenia. Pośrednictwo w tej branży, to całkiem dobry pieniądz.