Skocz do zawartości

Eutanazja - tak czy nie

Udostępnij

Eutanzja  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jesteś za prawem do eutanazji?

• Tak
      4
    • Nie
      0
    • Nie mam zdania
      0

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, Kolodko napisał(a):

Pojechały do dziadka, bo ma opiekunkę z Polski i uginający się stół. Prawda, czy fałsz?

A zakupy robi tylko w EDEKA!

I to wcale nie jest krypciocha. E... deki- naturalnie.

To leciało w tv już wiele lat temu i było walkowane przez wszystkie gazety. 

Powodem zgonu blisko 5 proc. Kanadyjczyków jest eutanazja - wynika z raportów rządowych. W 2023 roku zabiegowi dobrowolnego odebrania życia poddało się w kraju 15 300 osób.

Kanada zalegalizowała eutanazję w 2016 roku. Jak podaje raport rządowy, mediana (statystyczna wartość środkowa w zbiorze) wieku grupy poddającej się zabiegowi wyniosła nieco ponad 77 lat. 

Cześć. Jezeli wiedzialabym ze umieram i będę się męczyła to chciałabym mieć wybór. Nie wiem czy bym odważyła ale chciałabym mieć wybór. Życzy nam wszystkim szybkiej śmierci w swoim czasie oby jak najpóźniej. 

14 godzin temu, Gość Elo napisał(a):

Cześć. Jezeli wiedzialabym ze umieram i będę się męczyła to chciałabym mieć wybór. Nie wiem czy bym odważyła ale chciałabym mieć wybór. Życzy nam wszystkim szybkiej śmierci w swoim czasie oby jak najpóźniej. 

gdyby nie praca w de to byłabym przeciw ale za dużo widziałam i nie chciałabym skończyć jak niektórzy pdp

W dniu 27.12.2024 o 20:03, Gość Ewa Teresa napisał(a):

Uważam że to sprawa każdej osoby i nic nam do tego. Ja przynajmniej nie mam ciągotek do decydowania za innych i do tego jak mają cierpieć. 

A co dalej? Legalizacja morderstw w słusznej sprawie?

Gość Winter
45 minut temu, Gość Koronka napisał(a):

Michał Bajor o odejściu na własnych zasadach...

To nie jest  już temat tabu jak mówi Bajor, są od dawna dyskusje na ten temat . Dużo osób deklaruje że chce poddać się eutanazji . W Szwajcarii tzw. samobójstwem wspomaganym zajmuje się organizacją Dignitas. Przypadek Dalidy nie jest niczym wyjątkowym, Dignitas pomaga umrzeć nie tylko chorym ludziom. Minelli szef Dignitas nie odmawia pomocy:)) nikomu. .

"Większość osób, które skorzystały z  Dignitas, rzeczywiście stanowią osoby cierpiące na ciężkie, ale nie śmiertelne choroby - stwardnienie rozsiane i zanik mięśni. Ale były także osoby chore na cukrzycę, cierpiące na depresję, nieszczęśliwie zakochane… Ludwig Minelli uważa, że każdy ma prawo umrzeć kiedy i jak chce. Dlatego nie odmawia pomocy w samobójstwie nawet bardzo młodym ludziom."

Czytałam o protestach ludzi mieszkających na osiedlu , gdzie w mieszkaniu przeprowadza się eutanazję, nie mogą już patrzeć na   wynoszone trumny. 

M.Bajor tak stereotypowo i prosto myśli że religia, kościół, wiara.  Zdziwił by się jak pochodzi do dzialalnosci Dignitas prof. Hartmann.etyk , żydowskiego pochodzenia Kiedyś było o nim głośno,  lewicowiec , skandalista.

A eutanazja dozwolona np w Luxemburgu gdzie większość ludności deklaruje się jako katolicy.

Gość Winter
4 minuty temu, Gość Ishtar napisał(a):

Mam. Journals University of Lodz.

Zaczęłam kiedyś czytać i ... zostawiłam. Może dokończę. Nie będę się wymądrzac ,  ale eutanazja to problem moralny a to nie znaczy  że dotyczy tylko praw wiary chociaż tak chyba się większości kojarzy. Kodeks karny nie jest zbiorem przykazań religijnych.. Gdyby  eutanazja dotyczyła tylko reguł opartych o religie byłaby dozwolona w większości krajów a zabroniona może w kilku a jest dokładnie odwrotnie. Na przykład w laickiej Francji gdzie kościół  nie ma żadnego wpływu na   sprawowanie rządów a zabroniona w Luxemburgu , gdzie przeważają katolicy    Nie dawno zmarła stara polska aktorka 92l.  Mieszkała na stałe w Australii , pojechała do Szwajcarii dokończyć żywota w Dignitas, podobno zapłaciła 10 tys. Franków za ten interes.  Czy nie można było jeszcze trochę poczekać?  

Gość Ilona Marcoń
W dniu 23.01.2025 o 23:02, Gość Winter napisał(a):

Czy nie można było jeszcze trochę poczekać?

A na co miała czekać? Jeden chce odejść szybciej, drugi później. To decyzja każdego z nas. Sama byłam przeciwniczką eutanazji ale już jako opiekunka uważam, że każdy powinien mieć do tego prawo. Święte prawo.

W dniu 25.01.2025 o 07:55, Gość Tutturu napisał(a):

Jak to na co pani kochana?????? Toż jeszcze trochę i problem sam by się rozwiazal a tak to zmarnowała tyyyle kasy a bo to wiadomo czy to jej??????

Będziesz cienko piszczał jak cie los postawi w tej samej sytuacji. Zobaczymy czy będziesz taki odważny, ale ci jednak tego nie życzę boś głupi. 

Eutanazja i aborcja to zło i kościół jasno to komunikuje. Współcześni "katolicy" chcą się uważać za katolików i jednocześnie podważać nauki kościoła. Czemu tak boicie się odejść od kościoła, na zawsze i żyć po swojemu. 

Szanowni Państwo, którzy nie chcecie mieć nic wspólnego z instytucja Kościoła, którzy to deklarujecie publicznie, bedąc oczywiście ochrzczonymi, ale nie majacy dość odwagi, by formalnie dokonać aktu apostazji. Mam do Was jedno zasadnicze pytanie. Czy jako odpowiedzialni członkowie Waszych rodzin, złożyliście już stosowne oświadczenie do Waszych duszpasterzy, w którym jasno komunikujecie, iż deklarujecie brak zgody na pogrzeb katolicki, a więc bez mszy świętej oraz bez obecności duchownego na cmentarzu? Jeśli nie, to zróbcie to tym prędzej im bardziej jesteście posunięci w latach.