Skocz do zawartości

Gdzie zgłaszać brak wypłaty

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli masz problem z firmą !
brak wynagrodzenia bez uzasadnienia  dane do [email protected]

opisz sytuację i wyślij dane kontaktowe imię nazwisko adres oraz koniecznie umowę napisz że to przywłaszczenie / oszustwo napisz od kiedy do kiedy pracowałaś załącz scrin przyjazdu do domu ( busa) 

Gość Marta Lubas
7 godzin temu, Kare napisał(a):

brak wynagrodzenia bez uzasadnienia  dane

zazwyczaj tłumaczą , alko, reklamacją, zaniedbaniami itp a  to już spycha sprawę do sądu. 

Do sądu nie warto bo długi proces . Zgłaszać do prokuratury . Niech się w końcu skończą te kradzieże załączam plik jak można przedstawić pismo im więcej osób zgłosi tym w końcu zajmą się delikwentem. Nie bójcie się 

imię nazwisko 

adres 

tel. 

!  Prokuratura rejonowa ( może być w waszym rejonie lub firmy lub Wrocław fabryczna ) oni prześlą wg rejonizacji )

zawiadomienie o dokonaniu przęstepstwa  z art 286 kk oraz 284 przez firmę podać dane wraz z NIP-em i adresem 

opisać od kiedy do kiedy się pracowało . Ile wynosi wynagrodzenie . Przeliczyć . Przesłać dokumentację ! 
1) umowę 

2) rachunki potwierdzające wpłatę 

3) może być też info scruby o przejeździe 

oraz informację te z *wulgaryzm* które wam wysłali a zazwyczaj nie o tym że sobie zawszyli waszą kasę . Weźcie ich w końcu za *wulgaryzm* ! 

Pamiętajcie że to że piszą wam że była skarga nie znaczy że tak było mi napisali że była skarga a 2 razu miałam referencje więc trochę to dziwne . Pracujecie nie na medale tylko na kredyty i rachunki . W prokuraturze będą musieli udowodnić swoje decyzje . Nie dajcie się dziewczyny koniec ze sponsoringiem . 

Osobiście tak robię i się nie szczypie . Podobnie zgłaszam problemy z ZUS wszystkie uzgodnienia pisze na SMS i je zachowuje . Wiem od koleżanek że wiele ma takie problemy . Dlatego postanowiłam to upublicznić . Bo staje się to nagminne a im więcej osób zgłosi problem z daną firmą tym większe prawdopodobieństwo procesu . 

Jeśli hipotetycznie jakaś firma nie wypłaca po 50 , 200 czy 100 euro miesięcznie 50 osobą wmawiając im że dostała skargę ? A wy nic o tym nie wiecie ! Ale nie jesteście w stanie tego sprawdzić . To w sumie 10 takich osób i nowa wypłata . Nawet jeśli dostaliście info o rzekomej skardze. Przed prokuraturą po pierwsze będą te skargę musieli przedstawić a po drugie wykazać że nie otrzymali pełnego wynagrodzenia którego wam nie wypłacili . Wy nie tracicie kompletnie nic . Poza 10 minut na napisanie pisma . O danym fakcie i przypuszczeniu zawłaszczenia środków bez uzasadnienia . W razie czego prokuratura to umorzy ale jeśli takich wniosków wpłynie sporo z pewnością się zainteresuje :) 

W dniu 10.06.2024 o 18:46, Gość Marta Lubas napisał(a):

zazwyczaj tłumaczą , alko, reklamacją, zaniedbaniami itp a  to już spycha sprawę do sądu. 

ile osób z was z obciętymi pensjami naprawdę miało problemy np. z alkoholem ? lub reklamacją ? i ile fizycznie te reklamacje widziało na oczy ? i co jeśli wy zgłaszałyście reklamacje to kto wam pomógł ? czy nie jest tak ze rodzina zawsze ma racje? czy ktoś w ogóle wyjaśniał z wami sytuację danej ewentualnej reklamacji? czy toś do was dzwoni i cos wyjaśnia ktoś cos pisał  ? macie na to jakieś dowody? skąd wiecie ze to w ogóle prawda? bo szef tak powiedział? była reklamacja bo? ... czy rodzina niemiecka dzwoni pisze ze ma z *wulgaryzm* problem nie wysyłam kasy bo np.: im się znudziłaś i musi cos wymyślić lub chce przyoszczędzić , więc musi coś powiedzieć . Czy firma dzwoni i pyta ze tak faktycznie mogło być? Staje w waszej obronie czy jak? czy na koniec miesiąca np. obcina wam część środków wg uznania bez żadnej informacji? Wg uznania? 

z ? ile razy było tak ze mieliście pisemne referencje a Niemcy czy firma chciała przyoszczędzić ? i zawsze znajdzie się powód ,ze nie dla nich pracować za darmo? No ja tak miałam z dwa razy rodzina mi wystawiła referencje a firma do mnie przed wysyłką wynagrodzenia ,że skarga była ;-) serio? fajnie ... to po co te referencja czy chodziło o to ,że w jednym przypadku musieli się narobić w okresie świątecznym bo byłam chora i musiałam zjechać bo słuchałam od wyrwania zęba a w drugim nie umieli spiąć przejazdu. 

Więc jak to jest ? zawsze winna opiekunka ,czy po prostu firmy sobie za dużo pozwalają.. 

Uważam, ze takich obcinek jest bardzo dużo tu 50 tam 100 tu 200 i może być was naprawdę sporo. Są to zwyczajne kradzieże . Pojedynczej osbie można wcinać skarga ale jeśli będzie ich 100 lub 200 w miesiącu ciężko będzie wytłumaczyć przed organem że nagle wszyscy złe pracują a dodatkowo ... jeśli na konto wpłynęły wszystkie środki. 

zrobiłam klub w tym temacie ale zgadnijcie nie został zaakceptowany;-)

to się serio musi skończyć. Niech wam firmy przedstawia te skargi i pisemne wyjaśnienia oraz dowody 

w k. k jest jeszcze jeden artykuł 219 kodeksu karnego, osoby które w ogóle w odpowiednim terminie nie zostały zgłoszone do ZUS mogą nie tylko zgłosić ten fakt do ZUS u ale także głosić to jako przęstepstwo karne 

Art.  219.  [Niezgłoszenie osoby wykonującej pracę zarobkową do ubezpieczenia społecznego]

Kto narusza przepisy prawa o ubezpieczeniach społecznych, nie zgłaszając, nawet za zgodą zainteresowanego, wymaganych danych albo zgłaszając nieprawdziwe dane mające wpływ na prawo do świadczeń albo ich wysokość,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

także wiecie czas zacząć egzekwować a nie stać biernie 

Gość Sabina
W dniu 11.06.2024 o 10:42, Kare napisał(a):

Do sądu nie warto bo długi proces . Zgłaszać do prokuratury . Niech się w końcu skończą te kradzieże załączam plik jak można przedstawić pismo im więcej osób zgłosi tym w końcu zajmą się delikwentem. Nie bójcie się 

imię nazwisko 

adres 

tel. 

!  Prokuratura rejonowa ( może być w waszym rejonie lub firmy lub Wrocław fabryczna ) oni prześlą wg rejonizacji )

zawiadomienie o dokonaniu przęstepstwa  z art 286 kk oraz 284 przez firmę podać dane wraz z NIP-em i adresem 

opisać od kiedy do kiedy się pracowało . Ile wynosi wynagrodzenie . Przeliczyć . Przesłać dokumentację ! 
1) umowę 

2) rachunki potwierdzające wpłatę 

3) może być też info scruby o przejeździe 

oraz informację te z *wulgaryzm* które wam wysłali a zazwyczaj nie o tym że sobie zawszyli waszą kasę . Weźcie ich w końcu za *wulgaryzm* ! 

Dodaj tutaj odpowiedź prokuratury to się pośmiejemy razem. Prokuratura się tym nie zajmie!!!! Agencja bez powodu nie wstrzymuje wynagrodzenia tylko w w przypadkach opisanych w umowie. 

Zostaje tylko sąd cywilny bo to umowa zlecenie. 

7 godzin temu, Gość Sabina napisał(a):

Dodaj tutaj odpowiedź prokuratury to się pośmiejemy razem. Prokuratura się tym nie zajmie!!!! Agencja bez powodu nie wstrzymuje wynagrodzenia tylko w w przypadkach opisanych w umowie. 

Zostaje tylko sąd cywilny bo to umowa zlecenie. 

No nie wiem najpierw agencja musi udokumentować jaki był powód wielokrotnie brak jest jakiejkolwiek dokumentacji lub informacji wszystko na gębę . Sprawdzimy czy tak można i ile wypranych pieniędzy jest a kto mi zabroni ? Agencja to nie bóg że pani sabinka powiedziała, żeby wyższą premię miała :) 

Edytowane przez Kare

Gość Sabina
3 godziny temu, Kare napisał(a):

😀

Prokuratura umorzy i pozostanie ci tylko sąd. Z takimi rzeczami do prokuratury to się nie biega ale jak widzę już prokuratura chyba prowadziła ci prywatnie kilka takich spraw i już wiesz. 

Mam nadzieję, żę nie traciłaś czasu i wezwałaś agencje pisemnie listem poleconym z pisemnym potwierdzeniem odbioru do uregulowania różnicy, bo od tego się zaczyna.

Kochana ja już prowadziłam sądownie sprawę 3 lata prowadziłam sprawę w sądzie . Firma uciekała przed odbiorem pozwu i ogłosiła upadłość . I tak 👍 wiem że takie można zgłosić do prokuratury i jak dotąd nie dostałam umorzenia . 
Trzeba tylko znać się trochę na prawie i mieć na to czas …. Wzywanie nie ma sensu gdyby firma chciała zapłacić to by zapłaciła . Jeśli z firmą nie ma kontaktu . Dzięki ci za radę :) jesteśmy tutaj żeby się wspierać. Każdy może robić to co uważa za słuszne jedni mogą iść do sądu inni wysłać pismo do prokuratury. Kto co woli . ja jednak po dwóch procesach uważam że prościej jest serio zgłaszać do prokuratury takie rzeczy . Jeśli ileś osób wykaże że brakuje im kasy na koncie . Firma będzie miała kłopoty . No ale może 🤔 właśnie ty piszesz w imieniu  firmy ?:) o mój czas nie musisz się martwić :) 

Edytowane przez Kare

Gość Sabina
9 godzin temu, Kare napisał(a):

Wzywanie nie ma sensu gdyby firma chciała zapłacić to by zapłaciła .

Nie masz pojęcia o czym piszesz! Chodzi o sam fakt. Przed zawracaniem *wulgaryzm* prokuraturze czy sądowi trzeba zrobić wszystko żeby tę kasę otrzymać lub przynajmniej spróbować otrzymać kasę lub pisemne uzasadnienie obcięcia.  

jedni mogą iść do sądu inni wysłać pismo do prokuratury. Kto co woli

Daj znać po umorzeniu, bo żadna prokuratura tego nie ruszy, bo od takich kwot i spraw są sądy. Nawet nie możemy iść do sądu pracy, który by zareagował błyskawicznie dlatego takie sprawy trwają latami. 

Kochana ja już prowadziłam sądownie sprawę 3 lata prowadziłam sprawę w sądzie .

Kochana to masz doświadczenie. Pracuję jako opiekunka 7 lat i nigdy nie miałam problemu z agencjami no ale ja może po prostu pracuję i nikt mi niczego nie ucina. 

Godzinę temu, Gość Sabina napisał(a):

Nie masz pojęcia o czym piszesz! Chodzi o sam fakt. Przed zawracaniem *wulgaryzm* prokuraturze czy sądowi trzeba zrobić wszystko żeby tę kasę otrzymać lub przynajmniej spróbować otrzymać kasę lub pisemne uzasadnienie obcięcia.  

Daj znać po umorzeniu, bo żadna prokuratura tego nie ruszy, bo od takich kwot i spraw są sądy. Nawet nie możemy iść do sądu pracy, który by zareagował błyskawicznie dlatego takie sprawy trwają latami. 

Kochana to masz doświadczenie. Pracuję jako opiekunka 7 lat i nigdy nie miałam problemu z agencjami no ale ja może po prostu pracuję i nikt mi niczego nie ucina. 

😂skoro temat Cię nie dotyczy to po co  ten żal tutaj wybacz ale nie będę dalej już pisać z tobą :) dziękuję za zaczepke i info że wiesz wszystko :) innym polecam skorzystać z mojej porady :) 

Tak z innej beczki jeśli ktoś ci ukradł rzecz ! Albo walałam się do domu też musisz najpierw udowodnić że zrobiłeś wszystko żeby złapać przeciwnika . Otóż nie ! Poprośmy zgłaszasz i tyle . Kochani . Zgłaszajcie zapewniam was że może się okazać że wcale te przepisy w umowach nie są odpowiednie odcinki nie są uzasadnione a przywłaszczanie pieniędzy są na bardzo dużo skalę o której nawet nie macie pojęcia . Być może dla was to było 50 euro 100 bo firma założyła że nie będziecie biegać po sądach i wynajmować prawników po milion dolców bo koszty przerosną wartość . Sumując jednak skalę w ciągu roku lub kilku lat … może się okazać że „ obciętych „ sum może być na bardzo dużą wartość . Dlatego właśnie warto to zgłoś iść tak jak już mówiłam wystarczy że w jednym miesiącu firma obcięła 10 pracownikom po 100 euro to 1000 euro  to przez 12 miesięcy Jeśli firma funkcjonuje 7 lat na rynku pomyślcie jaki ma utarg ?czy wówczas możne tym się zainteresować prokuratura. Także naprawdę każda kwota się liczy . Bo tobie obcięli 50 , koleżance 100 a innemu 250 a jeszcze komuś 30 . Nie macie z sobą kontaktu . I serio nie wiecie jak to wygląda . Na tym etapie nawet jeśli dziś umorzy to prokuratura ale w ciągu roku takich wniosków wpłynie 100 . Czy nawet 50 gwarantuje wam że w końcu usłyszycie o wszczęciu postępowania . 

w k. k jest jeszcze jeden artykuł 

dodam ,że jeśli wyjdzie w praniu ,ze takich wyłudzi jest sporo w danej firmie może mieć zastosowanie art:

Zgodnie z art. 115 § 5 kk mieniem znacznej wartości jest mienie, którego wartość w czasie popełnienia czynu zabronionego przekracza 200 000 złotych. Wówczas sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 1 roku do lat 10 (art. 294 kk).

sadze ze te kwoty mogą się sumować 

dlatego uważam ,że wato zgłaszać każda kwotę !

I tak jest to sprawa jak najbardziej dla prokuratury 

tak jak wspomniałam wyzej

* może być tak , ze firmy obcinają po 100, 50, 30 euro , tak ze nie opłaca się opiekunkom wszczynać postępowań gdyż są one długie jak koleżanka wspomniała

i drogie

czasem wartość samego procesu przekracza kwoty ociec może się okazać ze ilość tych ociec jest spora

i wciągu paru lat może być nawet na duża skale.

dlatego warto zgłaszać każde nawet najdrobniejsze obcięcie!

Gość Sabina
58 minut temu, Kare napisał(a):

sadze ze te kwoty mogą się sumować 

o mamy przy tym analizę prawną. Doktor prawa dba o nas zupełnie za darmo.  

Kobieto na twoim koncie widzę tylko opinie negatywne i narzekania.  

A pewnie będzie zdziwienie jak admini wywalą większość, bo to jeden temat w kilku wątkach. Pewnie nie wiesz co to regulamin ale poczytaj że nazwy agencji można wymieniać tylko w opiniach, ale pewnie nie czytałaś tego tak jak swoich umów. A potem krzyk że usuwają lub obcinają.