Skocz do zawartości

Oczekiwanie na zmienniczkę - dr Sylwia Timm

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, INEZ napisał:

Jeżeli znasz przykłady takich niezgodnych z prawem zapisów to czy mogłabyś napisać chociaż tak ogólnie ? Czy zapis o nałożeniu kar finansowych jest zgodny z prawem bo pani Timm podała przykład ,że kiedyś ktoś nie dojechał na miejsce po podpisaniu umowy i niestety musiał zapłacić karę czy to było zgodne z prawem czy nie?Bardzo mnie to interesuje .

Nie pamiętam dokładnie tamtej sytuacji , ale coś mi świta , że ten pan był chory , czy też miał jakiś poważny powód . W każdym razie zgłaszał sytuację agencji ( zgodnie z prawem ) a mimo to agencja nałożyła na niego karę ( niezgodnie z prawem ) Z każdym roszczeniem finansowym powinniśmy się udać do radcy prawnego , ponieważ agencje tak samo jak wiele innych firm , żeruje na ludzkiej niewiedzy . A tak ogólnie to okres wypowiedzenia na umowie zlecenie ...30 dni , jest nie zgodny z prawem . Obarczanie nas kosztami za zepsuty odkurzacz itp również . Po zakończeniu kontraktu z agencją , możemy pracować prywatnie u Pdp , bo ten zapis jest też straszakiem .

24 minut temu, violka napisał:

Nie pamiętam dokładnie tamtej sytuacji , ale coś mi świta , że ten pan był chory , czy też miał jakiś poważny powód . W każdym razie zgłaszał sytuację agencji ( zgodnie z prawem ) a mimo to agencja nałożyła na niego karę ( niezgodnie z prawem ) Z każdym roszczeniem finansowym powinniśmy się udać do radcy prawnego , ponieważ agencje tak samo jak wiele innych firm , żeruje na ludzkiej niewiedzy . A tak ogólnie to okres wypowiedzenia na umowie zlecenie ...30 dni , jest nie zgodny z prawem . Obarczanie nas kosztami za zepsuty odkurzacz itp również . Po zakończeniu kontraktu z agencją , możemy pracować prywatnie u Pdp , bo ten zapis jest też straszakiem .

Bardzo dziękuję na pewno innym też ta wiedza się przyda tylko dalej mnie to nurtuje jeśli chodzi o te kary umowne,żeby zapłacić taką karę musi chyba sąd wydać decyzję bo nikt rozsądny bez wyroku sądu by nie zapłacił .

21 minut temu, INEZ napisał:

Bardzo dziękuję na pewno innym też ta wiedza się przyda tylko dalej mnie to nurtuje jeśli chodzi o te kary umowne,żeby zapłacić taką karę musi chyba sąd wydać decyzję bo nikt rozsądny bez wyroku sądu by nie zapłacił .

Niestety dużo ludzi płaci , ponieważ nie orientują się w prawie , a strach przed komornikiem jest duży 

3 godziny temu, Gość mari napisał:

Marianek w mojej umowie pisze ,że w razie jakichkolwiek nieporozumien SAD bedzie niestety w miescie gdzie jest ich agencja.Więc!!

Przepraszam, nie doprecyzowałem odpowiedzi. Odpowiem na swoim przykładzie: Kiedyś chciałem pracować za pośrednictwem polskiej agencji. Okazała się być ona filią brytyjskiej agencji pracy. Polacy robili nabór, płacili, ale umowę podpisywało się niby z anglikami. W umowie był zapis, że wszelkie spory rozstrzyga sąd w Londynie. To znaczy, że oni pozywają Cię przed sądem w Londynie, Ty ich też. I to wydaje się mi się to zgodne z prawem. Zwlekali z dostarczeniem umowy do ostatniej chwili. Jak ją przeczytałem, powiedziałem: Państwu dziękuję, nie odpowiada mi to. Czym oni mnie straszyli... >:( Ale jeżeli na przykład Ty jesteś z Rzeszowa, a agencja ze Szczecina to oni pozywają Ciebie w Szczecinie, Ty ich w Rzeszowie. I mogą Ciebie w....czółko pocałować!:d

33 minut temu, INEZ napisał:

Jeżeli znasz przykłady takich niezgodnych z prawem zapisów to czy mogłabyś napisać chociaż tak ogólnie ? Czy zapis o nałożeniu kar finansowych jest zgodny z prawem bo pani Timm podała przykład ,że kiedyś ktoś nie dojechał na miejsce po podpisaniu umowy i niestety musiał zapłacić karę czy to było zgodne z prawem czy nie?Bardzo mnie to interesuje .

Po pierwsze: agencje nie mają prawa nakładać kar według swego widzimisię i według stawek branych z sufitu!  Ale wszystko powinno iść przez sąd! Jeżeli kara ma być np 1500€, to 6 tys po drodze nie chodzi. Niech agencja wykaże przed sądem, że poniosła taką stratę. Musi udowodnić!>:( Opiekun pił alkohol? Wzywamy policję, protokół i opiekun się nie wymiga. Ale obcinamy wypłatę, bo po wyjeździe opiekuna rodzina twierdzi, że było od niego czuć i były butelki?                                                                                                                                                                            Po drugie: kary za zepsuty odkurzacz, czy źle uprany sweterek. Podpowiadam: Przed wyjazdem do pracy warto ubezpieczyć się prywatnie od odpowiedzialności cywilnej. Mieści się w tym i odkurzacz i sweterek i potrącenie kogoś rowerem, wybita szyba wystawowa, i wiele wiele innych!:p Wszystkie roszczenia zgłaszamy do swojego ubezpieczyciela i wierzcie mi, inna rozmowa z agencją! Pieniądze niewielkie w wypadku dużych roszczeń, a wybawia to z wielu kłopotów.                                                                                                                                                          Po trzecie: opiekun powinien dokonać wszelkiej staranności, by ze swojej strony dopełnić wszystkich warunków umowy (którą podpisał) Zalicza się się do tego przybycie w określonym terminie na miejsce świadczenia usługi opiekuńczej. I karanie za to jest jak najbardziej słuszne. Oczywiście, są wypadki losowe które to uniemożliwiają. Wypadek komunikacyjny, nagła choroba i pobyt w szpitalu, śmierć bliskiego członka rodziny, czy inne. Ale uzasadnione. A nie, że mi nie pasowało, nie mogłem kupić biletu, do ostatniej chwili czekałem na lepszą ofertę z innej agencji itp. Stawia się wtedy pod ścianą agencję, zmiennika, i nie się czemu dziwić reakcji agencji! Ale to wszystko po podpisaniu umowy!