Skocz do zawartości

Zwiazki Zawodowe opiekunek polskich

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry w lutym br rzucilam temat zalozenia Zwiazkow Zawodowych Opiekunek Polskich Niestety zainteresowanie jest  ZADNE Opiekunki pisza tu o kawie ,ciastach,obiadkach ,sluchaja muzyki.Uprzedzal mnie juz pan Piotr Szumlewicz ,autor Superwizjera o Opiekunkach polskich i szef Alternatywy Zwiazkowej ,ktory pracuje nad ukladami zbiorowymi pracy dla opiekunek jak w Niemczech.Opiekunki polskie nie interesuja sie SWOJA SYTUACJA ,kloca sie na forach jedna przez druga udawadniaja swoja wiedze ,a tak na prawde nie wiedza NIC.Od wrzesnia 2020 r bowiem obowiazuje ustawa o pracownikach DELEGOWANYCH, gdzie opiekunki winny miec IDENTYCZNE wynagrodzenie jak obywatele kraju, w ktorym swiadcza prace.OPIEKUNKI NIC NIE WIEDZA I NIE CHCA WIEDZIEC a agencje zarabiaja KOKOSY. Pozwalajcie wiec dalej sie okradac,piszcie o pierdolach i,kloccie sie nie majac ZADNEJ WIEDZY.  Polska jest jedynym krajem w unii gdzie opiekunki nie pracuja na UMOWACH O PRACE TYLKO  na tych chorych umowach ZLECENIA. ZYCZE SUKCESOW.

Edytowane przez Malibu

Malibu a co związki mi zagwarantują czego sama sobie nie zagwarantuję? Nie jestem na forach, nie kłócę się, wyjeżdżam, zarabiam i wracam. Nie potrzebuję umowy o pracę jak większość, sama negocjuję stawki, nie pozwalam sobie wchodzić na głowę i sama korzystam ze swoich praw. Co mi związek w takiej sytuacji zagwarantuje? Piszesz, że powinniśmy zarabiać tyle co Niemki. Czy Ty w ogóle znasz ten rynek, rozmawiasz z ludźmi, pytasz o potrzeby opiekunek, znasz możliwości finansowe Niemców? Nie trudno się domyśleć co by się stało gdybyśmy miały tak zarabiać dlatego może i lepiej, że jest jak jest, bo wiele osób przeżyłoby szok po takiej zmianie.

A jak już coś zmieniać to zastanawiam się zawsze dlaczego mowa jest o związkach, o złych agencjach, o chorym prawie a nie o otwarciu agencji prowadzonej przez opiekunki. Takiej agencji, która spełni te wszystkie stawiane postulaty czyli da umowę o pracę, zgodny z prawem czas pracy, prawo do wolnego, brak wstawania w nocy, pomoc domową do prac dodatkowych, pomoc do wstawania nocnego, ogrodnika, dostęp do prawnika, uczciwą umowę bez kar. Przecież to lepsze niż związek. Taka agencja wygryzłaby wszystkie polskie firmy i była potentatem. Tyle w tym temacie. Żadne stowarzyszenie nie dałoby tyle co agencja działająca na rzecz opiekunek czyli z minimalnymi zyskami potrzebnymi wyłącznie na jej prowadzenie. Może lepiej iść w tą stronę? Swoje przeżyłam i nasłuchałam się wystarczającą już czego to nie powinno się zmienić i jakoś od 15 lat nic się nie zmienia za to ja sobie wyznaczałam przez pierwsze lata pracy granice i je przesuwałam, by było mi tylko lepiej.

Wlasnie nad taka alternatywa pracuje Piotr Szumlewicz i zespol Gowina i jestem z nim w kontakcie To maja byc umowy O PRACE i uklady zbiorowe jak w Niemczech i panstwo oraz jego agencje maja przejac POSREDNICTWO z minimalnym zyskiem. Ale ty wiesz wszystko lepiej od prawnikow i od tego nad czym sie w Warszawie pracuje.A ZZ dzialaja na swiecie w wielu branzach i NIKT nie kwestionuje ich PRZYDATNOSCI.Poczytaj troche o celach i zadaniach ZZ.Jak jestes tak swietnie zorientowana to zapewne wiesz ze od wrzesnia 2020 r obowiazuje ustawa o pracownikach delegowanych i jakie sa jej konsekwencje.

Edytowane przez Malibu

12 godzin temu, Malibu napisał:

Wlasnie nad taka alternatywa pracuje Piotr Szumlewicz i zespol Gowina i jestem z nim w kontakcie To maja byc umowy O PRACE i uklady zbiorowe jak w Niemczech i panstwo oraz jego agencje maja przejac POSREDNICTWO z minimalnym zyskiem. Ale ty wiesz wszystko lepiej od prawnikow i od tego nad czym sie w Warszawie pracuje.A ZZ dzialaja na swiecie w wielu branzach i NIKT nie kwestionuje ich PRZYDATNOSCI.Poczytaj troche o celach i zadaniach ZZ.Jak jestes tak swietnie zorientowana to zapewne wiesz ze od wrzesnia 2020 r obowiazuje ustawa o pracownikach delegowanych i jakie sa jej konsekwencje.

Po co się denerwujesz? Nic wcześniej nie pisałaś o tym pomyśle. istnienia związków nie kwestionuję, ale jak pan Piotr pozna specyfikę tej pracy i spróbuje dopasować ją do umowy o pracę to szybko zrozumie, że to się nie może udać, bo koszty polskiego pracownika zawsze będą większe od pracownika niemieckiego, nie mówiąc już o mentalności i świadczenia pracy zgodnie z obowiązującym prawem pracy. Jestem bardzo ciekawa jak zespół Gowina rozwiąże sytuację, w której opiekunka na głębokiej wsi u demencyjnego podopiecznego dostaje 7-dniowe L4 i wykorzysta je zgodnie z prawem pracy. I jak to będzie wyglądało? Zapytaj i daj znać. Będzie ściągana na 7 dni druga opiekunka, bo przecież zgodnie z prawem pierwsza ma prawo do wolnego? Gdzie będą spały? Trzeba płacić zmienniczce i chorej. Zmienniczkę trzeba znaleźć i dowieźć, a potem odwieźć. To wszystko tak zwiększy koszty działalności, że to będzie musiało odbić się na cenie usługi, która już teraz dla Niemców nie jest taka mała jak się niektórym wydaje. Płatne urlopy, wolne na żądanie, nadgodziny, wstawanie nocne... NIE MA SZANS. 30-40 procent przypadków nie nadaje się do opieki domowej spełniającej zapisy umowy o pracę i nikt tego nie przeskoczy, bo zawsze będzie omijał zapisy.

Tak wiem o ustawie, ale co ona zmieniła? Nie słyszałam, żeby agencje podniosły stawki i dalej mają się dobrze. Co się takiego zmieni po wejściu pośrednika z minimalnym zyskiem? Czy polskie lub niemieckie instytucje uznały dotychczasową formę zatrudnienia za nielegalną? Nie, bo to nie jest w interesie obu stron, zwłaszcza niemieckiej. Co najwyżej będzie nowym graczem, który wcale nie będzie konkurencyjny.

Wyrównanie płac do niemieckich standardów sprawi, że tysiące opiekunek zostanie z niczym, bo jak już będą płacić jak za Niemkę to będą chcieli osoby z dobrym językiem. A jak już seniora będzie na to stać to wybierze Niemkę. Powstaną jak grzyby po deszczu prywatne domy seniorów w których przy 20 seniorach będzie pracowało nie 20 opiekunek, ale 5. Polskie przygraniczne domy seniorów będą budowane jeden obok drugiego i tu już będzie eldorado dla prowadzących.

Pomijam już fakt, że część z nas nie będzie chciała umowy o pracę, a praca na czarno będzie kwitnąć jak nigdy dotąd.

Wrócimy do rozmowy za rok. Zapewniam cię i to nie złośliwie, że nic w temacie się nie zmieni. Zapominamy w narzekaniu, że to jedna z niewielu branż, w której nie płacimy za wyżywienie, noclegi i inne koszty przeniesione na seniorów, co sprawia, że realnie zarabiany dużo więcej niż na papierze. Wejdź na oferty pracy w Niemczech i zobacz ile ludzie zarabiają w innych branżach.

Zapewniam, że chciałabym chyba jak każdy zrównania wynagrodzenia do niemieckich realiów, ale mam wrażenie, że to nie jest w interesie ani państwa niemieckiego, seniorów i także absurdalnie w naszym.

We wszystkich krajach unii praca opiekunki jest uregulowana przez prawo pracy We Wloszech juz od 40 lat wiem bo od 2002 roku wyuczylam wloskiego z 50 opiekunek ,ktore pojechaly tam do pracy. Znam wiec przepisy od 20 lat i jakos Wlosi sobie radza i w innych krajach rowniez Wiec dlaczego w Polsce nie mozna takich przepisow wprowadzic. Bo istnieje LOBBY -sutenerow ,ktore z pracy opiekunek bdb ZYJE.

Ja pracuje tylkow Luxemburgui Szwajcarii bo tam sa NORMALNE warunki pracy Mam 36 godz wolnego w tygodniu w tym 24 w ciaglosci czyli CALA DOBE a reszte po 2 godziny dziennie czyli tak jak mowia przepisy UNIJNE Kazdy robi tak jak mu odpowiada.A w Niemczech tez jest zakaz pracowania wiecej niz 60 godz w tygodniu z nadgodzinami,przerwa musi byc 11 to godzinna a na wyzywienie jednej osoby 68 euro dziennie Tylko ,ktora agencja ci o tym powie...................plus dentysta i inny lekarz za DARMO z karty EKUZ Ja mam jeszcze DAK a reszta pan niech dalej sie madrzy i pyskuje jedna przez druga Nawet skladek 20 euro rocznie nie chcialy placic ALE Z POMOCY PRAWNIKA BY CHETNIE KORZYSTALY .Nie ma tematu jak nie ma rozumu tylko bezmyslnosc i pyskowki na FORACH Plus obowiazuje ustawa o pracownikach delegowanych,ale ktora opiekunka ja czytala..Pozdrawiam.

Edytowane przez Malibu

O 8.05.2021 at 13:29, Malibu napisał:

We wszystkich krajach unii praca opiekunki jest uregulowana przez prawo pracy We Wloszech juz od 40 lat wiem bo od 2002 roku wyuczylam wloskiego z 50 opiekunek ,ktore pojechaly tam do pracy. Znam wiec przepisy od 20 lat i jakos Wlosi sobie radza i w innych krajach rowniez Wiec dlaczego w Polsce nie mozna takich przepisow wprowadzic. Bo istnieje LOBBY -sutenerow ,ktore z pracy opiekunek bdb ZYJE.

Malibu z ciekawością będę obserwowała powstanie związku i agencji, chętnie zapoznam się z jej regulaminem oraz umową. Mam nadzieję, że się uda i chętnie będę opłacała składki dla zasady, z czystej solidarności, choć sama żadnej pomocy nie oczekuję. Do tego typu umów muszą dojrzeć obie strony. Znając życie skończy się tak jak zawsze, na niczym, czego Wam oczywiście nie życzę, ale wrócę do tego tematu za rok. Nie przeszkadzam, ale uwierzę, jak zobaczę. 

W Szwajcarii w związku z coraz bardziej popularną opieką domową działają, a nie gadają po próżnicy.

Jedna ze swieżych, tegorocznych informacji z SECO.

https://www.seco.admin.ch/seco/de/home/Arbeit/Personenfreizugigkeit_Arbeitsbeziehungen/schwarzarbeit/Arbeit_korrekt_melden/Private_Arbeitgebende/Mustervertrag.html

Edytowane przez marchewa

O 8.05.2021 at 13:34, Malibu napisał:

Ja pracuje tylkow Luxemburgui Szwajcarii bo tam sa NORMALNE warunki pracy Mam 36 godz wolnego w tygodniu w tym 24 w ciaglosci czyli CALA DOBE a reszte po 2 godziny dziennie czyli tak jak mowia przepisy UNIJNE Kazdy robi tak jak mu odpowiada.A w Niemczech tez jest zakaz pracowania wiecej niz 60 godz w tygodniu z nadgodzinami,przerwa musi byc 11 to godzinna a na wyzywienie jednej osoby 68 euro dziennie Tylko ,ktora agencja ci o tym powie...................plus dentysta i inny lekarz za DARMO z karty EKUZ Ja mam jeszcze DAK a reszta pan niech dalej sie madrzy i pyskuje jedna przez druga Nawet skladek 20 euro rocznie nie chcialy placic ALE Z POMOCY PRAWNIKA BY CHETNIE KORZYSTALY .Nie ma tematu jak nie ma rozumu tylko bezmyslnosc i pyskowki na FORACH Plus obowiazuje ustawa o pracownikach delegowanych,ale ktora opiekunka ja czytala..Pozdrawiam.

Witam. I co z tym stowarzyszeniem? Minęło kolejne pół roku. Pracujesz w Szwajcarii i chcesz walczyć o warunki w Niemczech? Po co? Dlaczego tak ci zależy skoro i tak cie nie ma w de? Jest jakiś plan czy statut, wiadomo jak miałoby to wszystko wyglądać? DO ludzi trzeba wyjść z gotową propozycją... J.

Każda z nas chciałaby ciepła posadkę w zarządzie. A co. Prezes, wiceprezes, zarząd, skarbnik, prawnik, marketing, sprzątaczka, kadrowe, księgowe, rekruterki, koordynatorki itd. wszystko ładnie wygląda przed a potem się okaże że warunki będą takie same bo to wszystko trzeba utrzymać a to kosztuje. Pozostaje jeszcze związek ale na zmianę prawa to bym dzięki niemu nie liczyła. Umowa o pracę? Przestańcie pisać bajki i weźcie się do roboty bo chyba nie wiecie ile to kosztuje. 

W dniu 1.05.2021 o 10:56, Malibu napisał:

opiekunki winny miec IDENTYCZNE wynagrodzenie jak obywatele kraju, w ktorym swiadcza prace.OPIEKUNKI NIC NIE WIEDZA I NIE CHCA WIEDZIEC a agencje zarabiaja KOKOSY.

A nasze urzędy też tego nie wiedzą? Niemcy tego nie widzą? Wszyscy wiedzą, ale nic nie robią. Ale co z tym stowarzyszeniem?

W dniu 8.12.2022 o 00:46, Gość klara napisał:

A nasze urzędy też tego nie wiedzą? Niemcy tego nie widzą? Wszyscy wiedzą, ale nic nie robią. Ale co z tym stowarzyszeniem?

Pamiętam, że każda inicjatywa była ośmieszana a organizatorzy oskarżani o lenistwo, cwaniactwo lub nawet konszachty z agencjami. Tak czy siak nic nie powstało a być może takie oddolne ruchy zwyczajnie wycinały agenturki.

Gość Janowska Anna

Gdyby Niemcy tylko chcieli to już dawno wprowadziliby system obecny w Szwajcarii tylko że nie mają odwagi, bo to by podniosło koszty opieki i byliby w kropce, ale jakoś Szwajcarzy to ogarnęli i nie ma tam umów zlecenie tylko o pracę ale ciekawa jestem jak tam z pracą na czarno.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Udostępnij

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

• Dodaj nową pozycję...