Skocz do zawartości

Rozmowa przy kawie (3)

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, Alabaster napisał:

@Heidi @Heidi @SYLWIAK @SYLWIAK Tak zlozylam wypowiedzenie ale odpisali ze obowiazuje 30 dni dzwonie prawie codziennie to groza mi ze zaplace 1000euro kary i tak w  

nie dzwon bo jak sama widzisz telefony nic nie dają. A w razie draki nie udowodnisz ze wielokrotnie zgłaszałaś. Pisz maile i w każdym żądaj potwierdzenia.  
W zleceniu masz wypisany zakres obowiązków i czas pracy. Jeśli pdp miał być na chodzie to pewnie masz wpisane pomoc przy ... myciu ubieraniu wstawaniu itp. Potraktuj to dosłownie : nie masz pdp wyręczyć tylko mu pomóc. I pokaz  to synkowi podopiecznej ( zapis z umowy) jeśli Twoje prace wykraczają poza zlecenie nie wykonuj ich a pretensje synek niech ma do agencji - podaj mu telefon do agencji i niech dzwoni.
poza tym w zleceniu masz czas pracy : prowadź zapisy czasu pracy ( jeśli Ci nie dali Kęty pracy to sobie zrób sama) w chwili przekroczenia dziennego 7,5-8 h kończysz ... Nie wiem ile masz do końca zlecenia, ale w ten sposób przetrwasz.

Bo tak jak @Heidi pisze agencja ma świadomość ze do sądu nie pójdziesz ... to generuje czas i koszty, których pewnie za dużo nie masz ( po to się jeździ do opieki by zarabiać a nie wydawać) 

Co do strony prawnej- 

Powiem Ci jak prawnik - możesz zlecenia w ogóle nie wykonać jeśli jest niezgodne z umową i wrócić do domu na własny koszt.
pozwac agencje za stracony ewentualny dochód ze zlecenia ( bo np odmówiłas innego wyjazdu dla tego zlecenia - przewidywane dochody w wysokości ustalonej z agencja)  plus koszty powrotu... ewentualne zadośćuczynienie za prace  wykraczające poza zakres umowy powodujące stres i czasowa niezdolność do wykonywania pracy ...

przy czym można tez pozwać  agencje do sądu pracy o ustalenie stosunku pracy, gdyż zakres wskazany w zleceniu wykracza poza umowę cywilno-prawna i wchodzi w kompetencje stosunku pracy... ustalenie spowoduje podpięcie Cię w kodeks pracy, a agencje  pociągnie do odpowiedzialności do zapłaty za nadgodziny, brak przygotowania i ochrony bhp, ... ekwiwalent za urlop prace w nocy rozłąkowe, diety itp

Nie jestem specjalista z prawa pracy ale zadna opiekunka nie pracuje na umowę o prace bo to niewykonalne przy założeniu 24/7... 

@Alabaster dostałaś profesjonalną informację od @waldiroom .

Mnie osobiście zdażyło się jeden raz zjechać ze zlecenia w trybie pilnym bez problemu. Powodem była choroba męża. Dałam agencji 3 dni na znalezienie zastępstwa. Nie miałam żadnych problemów z akceptacją zjazdu ze strony agencji. Faktem jest, że ja nie współpracuję z agencjami, które w umowie mają zapisany paragraf z karami. Napisałam agencji e'maila wg wzoru, który powyżej Tobie umieściłam. 

Co możesz zrobić jeszcze ? Napisz agencji , że masz  np. ataki bezdechu i potrzebujesz opieki lekarza. Zapytaj agencji, czy jesteś ubezpiczona przez agencję na wypadek choroby i transportu zwłok do PL. Może ktoś tam w końcu przemyśli Twoje  nagłe potrzeby, w co szczerze wątpię. 

Co zrobisz, wybór należy do Ciebie. Nikt z nas nie jest w twojej skórze. Tak czy siak decyzja i konsekwencje będą wyłącznie twoje.

53 minut temu, Alabaster napisał:

@Heidi @Heidi @SYLWIAK @SYLWIAK Tak zlozylam wypowiedzenie ale odpisali ze obowiazuje 30 dni dzwonie prawie codziennie to groza mi ze zaplace 1000euro kary i tak w kolko

Ty tam do agencji w ogóle nie dzwoń, bo zatrudnionych jest 1500 pracowników i każdy z nich boi sie o swoją skórę jak i ty. Po rozmowach telefonicznych nie masz śladów wołania o pomoc. Każdy z nich uda głupa, że nic nie wie w twojej sprawie. Zapis na e'mail stanowi dokument do wglądu dla np. Sądu i innych organizacji

1 minutę temu, Alabaster napisał:

Kochane moje dziewczeta jestem na forum krotko ale z calego serca wam wszystkim dziekuje nie spodziewalam sie takiej konkretnej pomocy .Niech wam Bog wynagrodzi za wasze dobre i pomocne serduszka zycze wam tego z calego serca:serce:

Dziękujemy z uznanie : my dziewczęta i chłopcy też:d. Zawsze możesz tutaj gościć jak i my to robimy. Raz się bawimy wypełniając wolne chwile na zleceniach i nie tylko, innym razem podajemy sobie ręce w trudnych sytuacjach jak np. twoja, czasem też nabijamy się z naszych ułomności  lub podziwiamy nutki na pięciolinii. Mam nadzieję, że tu trochę między nami pobywasz:tak2:. Życzę sukcesu w zakończeniu twojej "bajki"

5 minut temu, Agnieszka96 napisał:

Cześć wszystkim! :)

Życzę miłego popołudnia!

Cześć młoda :cześć3:. Gdzie jesteś , swoje miejsce na orbicie nam podaj. Co robisz, co lubis?. Kogo kochasz ....:d ?

Edytowane przez Heidi

Do Szwajcarii potrzebują każde ręce. Zgłaszać mi się, prędziutko:cmok: . Z Bawarii to już żabi skok:). Kto jest najbliżej niemiecko-szwajcarskiej granicy; @INEZ, @waldiroom, @Funny , @Agnieszka96, @Alabaster, albo....?

Edytowane przez Heidi

49 minut temu, Alabaster napisał:

Kochane moje dziewczeta jestem na forum krotko ale z calego serca wam wszystkim dziekuje nie spodziewalam sie takiej konkretnej pomocy .Niech wam Bog wynagrodzi za wasze dobre i pomocne serduszka zycze wam tego z calego serca:serce:

Nie ma sprawy - stawiasz przysłowiową kawe na tym topiku, jak Ci się humor poprawi (czytaj -  zmienisz zlecenie) wrzucisz coś dla nas bysmy tez mieli radość z obcowania , 

3 minuty temu, Agnieszka96 napisał:

@Heidi prowadzisz jakiś nabór? :)

Niestety  nie.  Często  lydzue szukaha możliwości zatrudnienia w Szwajcarii.  Jest okazja.  Uruchomilam alarm  w głowach.  Skoro  jedna agencja usilnie próbuje poszukać  do siebie nowych ludzi do pracy tzn., że  są  duże braki  w personelu w tej części  świata .   

Teraz, Heidi napisał:

Niestety  nie.  Często  lydzue szukaha możliwości zatrudnienia w Szwajcarii.  Jest okazja.  Uruchomilam alarm  w głowach.  Skoro  jedna agencja usilnie próbuje poszukać  do siebie nowych ludzi do pracy tzn., że  są  duże braki  w personelu w tej części  świata .   

Ja to tak rzut beretem to nie mam ale kto wie czy mi nie odbije z końcem roku w razie czego wypytam Cię na priv .Teraz to małe szanse .

1 godzinę temu, Alabaster napisał:

Dziekuje wam dziewczyny bardzo serdecznie jest to duze wsparcie:serce:Zrobie tak jak napisalyscie a firme podam wam jak bede juz w polsce caluski

Czesc słuchaj tęgich glów dobrze radzą nic nie dodam więcej bo wszystko napisali i witam Cie  serdecznie :oklaski:

Teraz, Funny napisał:

Czesc siostro ja tez ze Śląska :oklaski:nawet blisko a masz tu buziaczki

Chyba młodsza  siostra:tak2:, a nawet córka ,  bo 2021 minus  1996= 25 latek.  Takie maluchy też pracują? Pogratulować,  że na socjalu nie siedzisz :zwyciezca:

Godzinę temu, Alabaster napisał:

I żebyś nas nie opuszczała