Skocz do zawartości

Rozmowa przy kawie (3)

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Janeczka1963 napisał:

oczywiście, bez warzyw i owoców nie da się żyć :p, kupuje w dużej ilości i warzywa i owoce, bo lubię, ostatnio pecha miałam, bo moja pdp przyszła do kuchni akurat kiedy wykładałam zakupy z torby, jak zobaczyła worek 2 kg jabłek, to się za głowę złapała, i zapytała a kto to i kiedy zje, grzecznie odpowiedziałam, że to prowiant na góra 4 dni :d, a mało by zawału dostała O.o bo ona wcale nie je warzyw i owoców

To jej strata :haha: że tak zacytuję  coś  z czasów II RP "... nam polędwica oraz schab, nie smakuje tak jak szczaw..."

3 minuty temu, waldiroom napisał:

.... a wrzucę tutaj by atmosferę wokół terminu "eureka" troszke rozweselić:oklaski:

wiesz, jakoś inaczej się wtedy żyło, inaczej na wszystko patrzyło, może dlatego,że człowiek był młodszyO.o

Godzinę temu, Ramón Serano Lopez II napisał:

Siksa!

Sziksa (jidysz שיקסע, YIVO: shikse, shikses; ang. shikse/schikse/schiksa/shiksa, MAF: [ˈʃɪksə]) – słowo z języka jidysz[1], zapożyczone w wielu językach europejskich m.in. polskim, angielskim, niemieckim czy ukraińskim (...), W jidysz stosowane na określenie młodej, przeważnie atrakcyjnej, kobiety nie-Żydówki i jest określeniem o raczej pejoratywnym wydźwięku.  Dalej cytować "viki" nie będę bo nie chcę - jest tam również bardzo nieładne określenie. 

44 minut temu, waldiroom napisał:

Sziksa (jidysz שיקסע, YIVO: shikse, shikses; ang. shikse/schikse/schiksa/shiksa, MAF: [ˈʃɪksə]) – słowo z języka jidysz[1], zapożyczone w wielu językach europejskich m.in. polskim, angielskim, niemieckim czy ukraińskim (...), W jidysz stosowane na określenie młodej, przeważnie atrakcyjnej, kobiety nie-Żydówki i jest określeniem o raczej pejoratywnym wydźwięku.  Dalej cytować "viki" nie będę bo nie chcę - jest tam również bardzo nieładne określenie. 

W gwarze Śląskiej siksa oznacza mloda kobietę,podlotka coś takiego jak młokos ,młodzieniaszek,  dla rodz.meskiego.Nawet często tak się mówi, ale nie jest to obraźliwe @Janeczka1963chyba gware śląską zna tez potwierdzi .I tak to przyjęłam myślę, że @Ramón Serano Lopez IIto i tylko to miał na myśli ......Mam taką nadzieję ,bo innych znaczen tego słowa nie znam i nawet nie chce szukać w wiki...

5 minut temu, Funny napisał:

W gwarze Śląskiej siksa oznacza mloda kobietę,podlotka coś takiego jak młokos ,młodzieniaszek,  dla rodz.meskiego.Nawet często tak się mówi, ale nie jest to obraźliwe @Janeczka1963chyba gware śląską zna tez potwierdzi .I tak to przyjęłam myślę, że @Ramón Serano Lopez IIto i tylko to miał na myśli ......Mam taką nadzieję ,bo innych znaczen tego słowa nie znam i nawet nie chce szukać w wiki...

Potwierdzam:tak2:, u nos na Śląsku, to nic obraźliwego:d, siksa to dziewczyna, podlotek, potocznie :dobrze:

Dzień dobry startujemy w nowy tydzień ,zaczynam drugi ...jeszcze ho ho do końca, ale dobrze jest A z newsów będę miała nowy rower:oklaski: Miluśkiegi dnia ,kawy nie robię bo @waldiroomwyprzedzil na zakręcie ,podbieram ☺️

kartki-wyraz-uczucia-poranne-powitanie-4781s.jpg

Edytowane przez Funny

3 minuty temu, Funny napisał:

Dzień dobry startujemy w nowy tydzień ,zaczynam drugi ...jeszcze ho ho do końca, ale dobrze jest A z newsów będę miała nowy rower:oklaski: Miluśkiegi dnia ,kawy nie robię bo @waldiroomwyprzedzil na zakręcie ,podbieram ☺️

kartki-wyraz-uczucia-poranne-powitanie-4781s.jpg

no i to są dobre wiadomości z rana :oklaski:, cieszę się razem z Tobą :cmok:

Dzień dobry :cześć:

Witam milutko i cieplutko i kawą :kawa: się częstuję , @waldiroom dzisiaj robi,  :szydera:, super, na pewno będzie mi smakowała  smakowała :oklaski: :cmok:. Sypnęło i zmroziło u mnie, podobno -4 są. Kto chętny na zimę, oddam za darmo,albo za niewielką dopłatą :szydera:, symbolicznie jednego centa :dobrze:

Miłego poniedziałku :cmok:

images (5).jpg

35 minut temu, Janeczka1963 napisał:

Dzień dobry :cześć:

Witam milutko i cieplutko i kawą :kawa: się częstuję , @waldiroom dzisiaj robi,  :szydera:, super, na pewno będzie mi smakowała  smakowała :oklaski: :cmok:. Sypnęło i zmroziło u mnie, podobno -4 są. Kto chętny na zimę, oddam za darmo,albo za niewielką dopłatą :szydera:, symbolicznie jednego centa :dobrze:

Miłego poniedziałku :cmok:

images (5).jpg

U mnie też sypnęło ale tyle co nic taki sobie puder cukier na cieście i już znika