Skocz do zawartości

Jak rozpoznać nerwicę?

Gość anonim
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Jak właściwie rozpoznać czy ma się nerwicę? Jakie są jej objawy, jakie zachowania w nas wywołuje? Podobno ok 80% społeczeństwa jest znerwicowane (już nie pamiętam gdzie natknęłam się na takie statystyki). W związku z tym większe prawdopodobieństwo jest jej posiadania niż nie. W takim razie jak ją rozpoznawać i jak leczyć?

Objawy u każdego są inne. U mnie to było ogólne długotrwałe rozdrażnienie organizmu, nagłe wybuchy złości przeważnie bez większego powodu, bóle brzucha, czasem klatki piersiowej, ogólne zmęczenie organizmu, itp. U mnie to miało związek ze stresem, który zaczął pojawiać się w każdej sferze życia... A jak leczyć? U mnie lekarz stwirdził nerwicę, gdy przyszłam do niego z silnym bólem w klatce piersiowej - myślałam, że to problemy z sercem, ale badania wyszły dobrze i lekarz stwierdził nerwicę, której najczęstszą przyczyną jest STRES. Dostałam tabletki, tzw. na uspokojenie w razie gdyby bolało i gdybym czuła, że nie panuję nad emocjami w trudnych sytuacjach.

Z tego co piszesz, to najprawdopodobniej mam nerwice. W sytuacjach stresowych odczuwam ból w okolicach żołądka i klatki piersiowej. Czasami ten ból ciągnie się przez kilka dni. Pewnie udam się do lekarza :-)

Nie lekceważ tego! Ja doprowadziłam do tego, że pewnego dnia wzywałam pogotowie, bo ból uniemożliwiał mi oddychanie. Także nie ma się nad czym zastanawiać!

Gość Karolina

Ja nie wiem czy mam nerwice , nie umiem tego rozpoznac, nie byłam u lekarza.

często mam bóle w okolicach serca, ktoś powie coś co mi sie nie podoba i wpadam w furie zaczynam krzyczec , walic w sciany rękoma. czesto jest mi słabo. jak kłade się spac boje się że coś nademną stoi :(:(:( nie wiem co to może być pomóżcie !!! mam niecałe 18 lat i nerwica? nie mam pojęcia co to jest a za kazdym razem lekarz magnes przepisywal jak mówiłąm ze mnie serce boli i na tym koniec. zero dalszych badan :(

Ja nie wiem czy mam nerwice , nie umiem tego rozpoznac, nie byłam u lekarza.

często mam bóle w okolicach serca, ktoś powie coś co mi sie nie podoba i wpadam w furie zaczynam krzyczec , walic w sciany rękoma. czesto jest mi słabo. jak kłade się spac boje się że coś nademną stoi :(:(:( nie wiem co to może być pomóżcie !!! mam niecałe 18 lat i nerwica? nie mam pojęcia co to jest a za kazdym razem lekarz magnes przepisywal jak mówiłąm ze mnie serce boli i na tym koniec. zero dalszych badan :(

Zero dalszych badań, bo być może nie mówiłaś o nerwach. Zacznij pić melisę 3 razy dziennie. Jeżeli to nie pomoże to warto udać się na konsultację do psychologa. Zbyt ogólnie to wszystko opisałaś. Nerwica może się objawić w każdym wieku z wyjątkiem noworodków. W Twoim wieku może to jeszcze bunt, złość na świat, że nie wszystko idzie zgodnie z planem... Poproś też lekarza o zrobienie ekg.

Gość Karolina

pare razy miałam robione ekg z powodów tików nerwowych ale nic złego z tego nie wyszło.

jeżeli tak dalej będzie to pujde porozmawiam z lekarzem ;) i dzięki za pomysł z melisą. może jak zaczne pić to pomoże ;)

o matko ludzie ale wy [za przeproszeniem pierdolicie]

oswiece was - nie macie zadnej nerwicy - wszystko masz w swojej glowie, boisz sie czegos?

zrob to - raz, dwa, dziesiec - to uczucie stresu minie...

jasne najlepiej zapodac sobie prozac z rana...

wezcie troche wyluzujcie, swiat nie jest taki straszny :)

- ludzie sa ;]

Gość newStress

Kolego to Ty dla mnie Pie*****sz. Nie wiesz jak to jest to nie mów w nie których przypadkach nerwica jest tak silna i wywołuje tak silne lęki , że osoba która na nią cierpi sama sobie nie poradzi. Drugą sprawą jest to , że nerwica jest cięzka do wyleczenia bo sam chory musi chcieć się wyleczyć a przede wszystkich musi uwierzyć w to , że to tylko albo aż nerwica.

Sam cierpię na nią od ponad roku ( od ponad roku jestem świadomy że to nerwica) bo patrząc wstecz to pewne objawy i początki tego paskudztwa widzę od kilku lat.

Podstawowym objawem w nerwicy jest lęk. Mogą mu towarzyszyć zaburzenia rytmu serca, uczucie „kuli w gardle”, zawroty głowy, biegunki i wiele innych. Z czasem pojawia się uczucie smutku, utraty zainteresowań, niechęci do kontaktów z innymi, brak zdolności przeżywania zadowolenia. Mogą wystąpić trudności w zasypianiu. Opisane objawy należą do objawów depresyjnych. Nie są jednak objawem choroby. Są objawem nerwicy. Rozróżnienie pomiędzy nimi należy do specjalisty, który włączy odpowiednie leczenie.

Nerwica to choroba przejawiająca się zaburzeniem normalnego funkcjonowania człowieka, w zakresie psychiki, uczuciowości i czynności fizjologicznych organizmu.---no tak i tu znów trzeba sięgnąć do żródeł powstania takiego zachowania,bo większość chorób ma swoje żródło,chyba ,że są one podyktowane żrodlami genetycznymi,w tedy na to nic nie poradzimy ,jedynie środki farmakologiczne pomogą uciszyć te objawy.Znów temat Rzeka  ,każdy chory musi być objęty obserwacją w sposób inwidualny a nie zbiorowy.