Skocz do zawartości

PiT 29 - rozliczono czy nie?

Gość Danusia Spolsky
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Danusia Spolsky

Witajcie. Jestem w de. Dostaję informację o zajęciu komorniczym. Dowiaduję się, że to US. Wchodzę na e-urząd skarbowy i w rozliczeniach mam taką informację:

image.thumb.png.8379384aa76020df5dbb31ab29f09c14.png

Czy Waszym zdaniem PIT jest rozliczony czy nie?

Otóż nie! I uważajcie na to, bo status rozliczono z ptaszkiem nie oznacza, że jesteście na 0. Gdyby tam było napisane, że rozliczono częściowo lub niepełne rozliczenie to bym wiedziała, że zapłaciłam za mało. A tak za niedopłacenie kilkunastu złotych sprawiło, że weszli mi na konto i mam zapłacić dodatkowo teraz 100 złotych egzekucji.

Jak dojdę jak to się stało to dam znać, bo płaciłam za pita przez właśnie e-urząd więc wykluczałam błąd.  

19 godzin temu, Gość Danusia Spolsky napisał(a):

Witajcie. Jestem w de. Dostaję informację o zajęciu komorniczym. Dowiaduję się, że to US. Wchodzę na e-urząd skarbowy i w rozliczeniach mam taką informację:

image.thumb.png.8379384aa76020df5dbb31ab29f09c14.png

Czy Waszym zdaniem PIT jest rozliczony czy nie?

Otóż nie! I uważajcie na to, bo status rozliczono z ptaszkiem nie oznacza, że jesteście na 0. Gdyby tam było napisane, że rozliczono częściowo lub niepełne rozliczenie to bym wiedziała, że zapłaciłam za mało. A tak za niedopłacenie kilkunastu złotych sprawiło, że weszli mi na konto i mam zapłacić dodatkowo teraz 100 złotych egzekucji.

Jak dojdę jak to się stało to dam znać, bo płaciłam za pita przez właśnie e-urząd więc wykluczałam błąd.  

A co tu dochodzić? Pit 28 trzeba samemu rozliczyć i zaakceptować, Co z tego że złożony przez e- urząd. US nie rozliczy automatycznie jak np Pit 37. To podatnik ponosi odpowiedzialność za rozliczenie. 

Gość Daria Opalińska
12 godzin temu, Gość Domx napisał(a):

A co tu dochodzić? Pit 28 trzeba samemu rozliczyć i zaakceptować, Co z tego że złożony przez e- urząd. US nie rozliczy automatycznie jak np Pit 37. To podatnik ponosi odpowiedzialność za rozliczenie. 

To po co status rozliczono? Jak rozliczono to rozliczono. Jak ktoś mi mówi, że jesteśmy rozliczeni to znaczy, że na zero. D.

41 minut temu, Gość Daria Opalińska napisał(a):

To po co status rozliczono? Jak rozliczono to rozliczono. Jak ktoś mi mówi, że jesteśmy rozliczeni to znaczy, że na zero. D.

No bo rozliczono przez podatnika. Składając deklaracje tradycyjnie w urzędzie skarbowym też trzeba ją samodzielnie wypełnić czyli  rozliczyć co potwierdzi urzędnik przybijając pieczątkę , przecież  nie przyjmie pustego formularza co nie oznacza że już wszystko załatwione   Tak samo jest w sytuacji gdy Pit 28 składany jest przez e- urząd.

Inaczej jest gdy chodzi o  np Pit 37 . Urząd skarbowy  sam rozliczy podatek automatycznie , wtedy  wystarczy e- pit zaakceptować albo można nawet nic nie robić, po 30 kwietnia pit uważa się za rozliczony.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Udostępnij

Menu: Katalog agencji Oferty pracy ZARABIAJ WIĘCEJ! SYMULATOR WYNAGRODZEŃ

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 12 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 360 tysięcy postów w ponad 30 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji naraz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

• Dodaj nową pozycję...