Skocz do zawartości

Popsuty telewizor podopiecznej

Gość Alina
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zapytałam ai i mam odpowiedź. Usiądź wygodnie...

Usterka widoczna na zdjęciu to uszkodzenie mechaniczne matrycy LCD, potocznie nazywane „rozlaniem” lub pęknięciem ekranu. 

Charakterystyczne objawy to:

Pionowe i poziome kolorowe linie, które powstają w wyniku przerwania ścieżek sygnałowych wewnątrz panelu.

Czarne plamy (tzw. rozlanie ciekłych kryształów), widoczne szczególnie w centralnej części ekranu, gdzie doszło do uderzenia lub nadmiernego nacisku.

Brak obrazu w dużych obszarach wyświetlacza, które stają się czarne lub wyświetlają jedynie statyczne wzory. 

Takie uszkodzenie najczęściej wynika z uderzenia, upadku urządzenia lub zbyt mocnego uścisku podczas przenoszenia. Niestety, matryca jest szklanym elementem, którego nie da się naprawić – jedynym rozwiązaniem jest jej pełna wymiana. W przypadku większości nowoczesnych telewizorów koszt zakupu nowej matrycy wraz z robocizną często przewyższa cenę nowego urządzenia, co czyni naprawę ekonomicznie nieopłacalną.

2 godziny temu, Gość maroni napisał(a):

Alina ma dużo siły w rękach hihihihi

Nie jest mi do śmiechu, bo to tak jakby się stało po moim sprzątaniu. Był mechanik i stwierdził to co napisała Ula, ale uznał, że jeszcze nie spotkał się, by taki efekt był przecierania tv. Smutne, bo nie wiem jak zareaguje rodzina. Babcia jest zła, bo jej odpadły ulubione seriale.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Udostępnij

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 12 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 360 tysięcy postów w ponad 30 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji naraz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

• Dodaj nową pozycję...